Общи коментари свързани реализирането на проекта

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ентусиазъм

Мнениеот Joker » 04.02.2008 17:48

Ентусиазма нещо се е изпарил, или всички сте като мен.
По цял ден все за това мисля, по три пъти на ден проверявам по форума за нещо ново, но няма нищо.
Истината е че трябват мнооого пари.
Без субсидии или грантове няма много ефект.
Поразпитах наколко бизнесмени спечелили субсидии по Сапарт и др. програми. Казаха, че без консултанска фирма е изключено. Далаверата там била голяма. Освен тези 3-5 че и повече % за консултанската фирма, се дават още около 10-20%(на ръка) от субсидията, която се разпределя по високите етажи.
Дайте да направим едно проектче, да минем през консутанска фирма и да разберем на кого и колко пари се дават. След това всичко ще върви по мед и вода.
Joker

Мнениеот fotonchev » 04.02.2008 19:37

Здравейте, аз съм нов тук :D но да си кажа :
Значи,моето мнение - няма да е лошо все пак да се направи някакво дружество за начало, не го мислете по най сложния начин АД и т.н. - една проста фирма със колкото човека се съберем и всеки получава процент, колкото капитал е дал, просто и ясно. При пускане на първи проект (със или без субсидия) вече може да се мисли за АД, борси или доверително управление на средства, при наличен реализиран проект ще може и банките да дадат пари срещу залог централата и други финансови инструменти. А и от европейския съюз може за в бъдеще да падне нещо - аз още миналата година им писах меил - предвиждат от 2009 година да имат и фонд, който инвестира директно във ВЕИ инсталации, сега дават пари само за логистична дейност , а от ЕБВР връщат да 20% от инвестицията при пускането на обект.Така че да не се уливаме в мечти, а предлагам всеки да сподели каква сума може да даде и да си поставим кота - 100 000 Евро при което се почва,независимо със или без държавна субсидия! Какво мислите по предложението?
Аватар
fotonchev

Мнениеот shanovster » 05.02.2008 12:39

Има и други варианти като създаването на асоциация.
Асоциация на собствениците на соларни паркове, асоциация на вносителите на фотоволтаични системи и оборудване. Грандовете са до 100%.
shanovster

Мнениеот TRET » 05.02.2008 18:25

shanovster написа:................ . Грандовете са до 100%.

По коя Програма ?Дай един линк .
TRET

Мнениеот shanovster » 06.02.2008 00:37

Tret да беше толкова лесно щях да ти дам линка, ама не е. Можеш да провериш колко са асоциациите за ветрогенератори в България - май са няколко - защо ли?
shanovster

Мнениеот Joker » 06.02.2008 00:55

Дайте по-сериозно, ако някой има опит с вятъра или слънцето, нека го сподели.
Joker

Мнениеот lz1kka » 19.02.2008 19:20

Известно време не посещавах форума поради пътуване извън страната и малко по-натоварена дневна програма и сега след като влезнах какво да видя... Развитие нулево! Къде изчезна ентусиазма? Просто липса на свободно време или други причини?
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот mstoev » 20.02.2008 18:53

Необходимо е да се развие фотоенергетика в България, а като частен случай се явява изграждането на голяма Българска слънчева централа. Това може да бъде демонстрационен проект подкрепен от България и ЕС, но това не решава основния проблем страната ни да навлезе и да се утвърди на световния пазар по фотоенергетиката. Трябва производство на материали и елементи за фотоенергетика и демонстриране възможностите на тази високотехнологична енергетика чрез демонстрационни проекти т.е. необходима е държавна политика образование - научни изследвания - приложение. За нас е по-добре да проучим опита на чехите които започнаха да градят собствената си фотоенергетика и от там да се направят конкретни изводи за специализираното ни развитие на Балканите. До тогава не ни остава нищо друго освен внос на елементи за фотоволтаични приложения - проектиране - инсталиране и подръжка. Фотоелектричните централи са високотехнологични приложения на фотоволтаиката и като такива се обслужват от малко на брой и квалифицирани работници така, че при тях заетостта е малка, но не е така в производството на елементната база на фотоволтаиката.
mstoev

Мнениеот Lambov » 21.02.2008 00:16

Според мен е по-добре да оставим производството на елементи на китайците (в което те са силни), а ние да градим централи - в което ние сме силни (предвид нормативната база и държавните гаранции).
Но решаващото е да съкратим инвестиционния процес до 1 месец иначе просто ще си остане дейност за ентусиасти.
Lambov

Мнениеот Mateev » 21.02.2008 01:44

В момента Иван Грънчев (собственик на фирма Еко-ЕЛ - Несебър) се е заел с трудната задача да направи проектонаредба, която да подадем като предложение в Министерството на Енергетиката. Съдействие по прецизиране на текста на тази проектонаредба оказват всички соларни фирми в България, в това число и СТС Солар. В тази наредба има предложения за отстраняване или ускоряването на всички неудобни и бавещи моменти в съществуващото законодателство. Не знаем какво ще се получи, но поне ще се опитаме.

Пиша това, за да знаете, че не стоим със скръстени ръце. И искам да изкажа голяма благодарност на Иван Грънчев за инициативата и положения труд в името на общото благо.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 21.02.2008 02:01

Lambov написа:Добре, да допуснем че го има инвеститора със 100000 лв, който сега ги държи на срочен депозит в Първа инвестиционна под 10% годишно, пръста си не помръдва за тях, гаранцията е почти желязна (държавна - за депозитити).
Хайде всички сега (ама съвсем сериозно) и без да го правим на глупак, да му обясняваме защо за него е МНОГО по-изгодно да си развали срочния депозит (със санкция) и да ни го даде на нас.
Проблемът не е в инвеститорите, а в това че сред тях няма глупаци.
Проблемът е в нашето предложение към тях - доста трябва да поработим за да сложим нещо реално и интересно на масата.
Щракнете моите постове и за начало имаме нещо. Всеки да добави по още толкова и ето го проекта готов.
А от това всички имаме интерес - и инвеститорите и ние.
И тогава всеки от онези 99% ще вложи по нещо - може да не е 100000, но 1 - 5 - 10 хиляди със сигурност.

Отговарям в тази тема, защото наистина тука е мястото за тази дискусия. И аз моля да не се смесват темите, за да може форумът да е полезен на всички, а да не се превръща в кръчма, където всеки говори по неговата си тема независимо на коя маса е седнал.

Та значи. Аз също смятам, че такова начинание ще е печелившо за всички, но се опитвам да се поставя на мястото ма "голям" инвеститор и на малък такъв.

Вариант. 1. Имам половин милион в банката и бизнесът ми не се нуждае от тях. Решавам да инвестирам и ми харесва переспективата с помощта на дребни инвеститори да покача стойността на собствените си дялове. Тогава ще наема примерно теб като един скъпо платен консултант с дългогодишен опит в убеждаването на дребни инвеститори да ми създадеш необходимата организация. Правя акционерно дружество и реинвестирам цялата печалба в нови мощности, тъй като в общото събрание аз съм човекът глас. Не искам да сме АДСИЦ, защото това значи, че не мога аз да решавам как да си ръководя дружеството, а ще трябва да се съобразявам с куп условности, задължения и ограничения. Бедните инвеститори остават с пръст в уста дълги години, ако не решат да се отърват от акциите... но на кой и за колко?

Вариант. 2. Дребен инвеститор съм и имам 10 хил, които се чудя в коя банка да ги сложа за по-висока лихва, защото фондовата борса ми се струва твърде рискована работа след последните трусове. Вижда ми се сигурно и доходно да инвестирам във фотоволтаици, но с 10 хил не мога да направя почти нищо самостоятелно. Научавам за АД-то от горната точка, но не ми харесва, щото не е ясно кога и дали въобще ще си видя "уж" гарантираната печалба. Аз бих инвестирал в АДСИЦ, защото първо ми гарантира ежегодно разпределяне на печалба и второ - задължителното листване на борсата ми гарантира относително лесно отърваване от акциите в случай на спешна нужда от пари.

Дай идея как да срещнеш желанията на двата ми Аз-а, така че да си стиснат ръцете.
Miro

Мнениеот Mateev » 21.02.2008 02:14

Явно някой трябва да се жертва за сините очи на останалите. Но интересно къде ще го намерим.

За разлика от Миро аз разсъждавам именно от позицията на човек, които отговаря на изискванията от Вариант 1.

И наистина си задавам въпросите:

За какво са ми останалите?
Какъв ще е моят кяр от допълнителните главоболия?
Ще получа ли допълнителна печалба?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 21.02.2008 02:55

Идеята за горната наредба е похвална. Ако имате първоначален вариант, мога и аз да я погледна - въпреки, че не съм фирма от бранша, ще се радвам като инженер с някакви юридически познания да помогна.

Относно мисленето за привличане на инвеститори съм писал обхванат вече от общата инерция по друга тема - 70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето. Извинявайте но примерът е специално по онази тема. Ще го копирам и тук.
----------------------------------------------------------------------------------
А относно смисъла на някой да си извади парите от срочния депозит - отговора е много прост.

Да вземем за пример програмата за развитие на селските райони. Субсидия 70%.
Сметка разходи по капитала
Първоначални разходи(проекти, преотреждане и т.н.) - 10%.
Загуба на годишна доходност от депозит 10%(което е под въпрос ако се вземе кредит срещу този депозит).
Разходи по банкова гаранция и одобряване кредит 2-4%.
Това са примерните първоначални разходи до подаване на документите.
При одобряване на проекта от програмата - признават първоначалните разходи.
Разходи за лихви през периода на строителство - 10-12% при кридитиране без преференции и специални банкови линии за целеви групи клиенти.

Общо : 22-26% от които от програмата ще ви признаят 10% - първоначалните разходи. Непризнати разходи 12-16%. Собствено участие от признати разходи - 30%, от общата стойност 33%. Общо собствено участие - 45-49% (при реализация с кредит).

Сметка приходи по капитала
100% след реализацията на проекта

Разликата е 51-55%.

Риск като процент от цялата инвестиция - 12-14% - разходите без лихви по кредита - договор за него ще се сключва след одобрение от програмата.

Всичко сметка:
Вложени - 45-49% - Собствено участие
Придобити - 100% - при реализация
Нарастване на капитала - 222-204% за срока на реализация
Риск на загубване на капитал при провал на проекта до сключване на договор с програмата - 12-14%.
Възвращаемост на собственото участие - 3,5-4,5 години.
Годишна чиста доходност след изплащане на вложения капитал - 8%.

Със сигурност има и някои други разходи - но със сигурност не са повече от 5%.

Сметката е простичка. Заслужава си човек с пари да отдели част от онези 51-55% след изплащане на собственото участие, за някой който може да реализира проекта - не мислите ли?

Сметките излизат до 50% субсидии - оттам на долу нещата са фантастика.

Така, че икономическа логика има - явно проблема е в убеждаването, тъй като 12-14% риск при инвестициите е доста малък процент.
Ivan Buzov

Мнениеот Lambov » 21.02.2008 23:29

Miro написа:
Lambov написа: Дай идея как да срещнеш желанията на двата ми Аз-а, така че да си стиснат ръцете.

Проблемът не е в АД-то, а какво ще прави това АД, ООД или ПЧП?
Най-общо казано, проблемът е инфраструктурен. Няма инфраструктура за да се прави инвестиция по същество.
Сега ако имаш 500000 лв и ги вложиш за PV централа, възвръщаемост ще имаш най-рано след 1 година, а много по-вероятно - след 2 години. При това не се изключва варианта нещата да зациклят и нищо да не стане.

По света има Общини, които насълчават бизнеса, за да си увеличат по този начин постъпленията от данъци. За целта гласуват и отреждат парцел, правят му инфраструктурата - пътища, ток, вода, и т.н. и раздават на фирмите почти безплатно парцелите за 20 - 30 години срещу реални (И ДОКАЗАНИ възможности) проекти с точно определени ангажименти за инвестиции, при това правят всичко възможно за да облекчат и съкратят всякакви допълнителни процедури и т.н.
Така привличат сериозни и доказани инвеститори. Така правят и в Китай и инвестициите са невъобразими.

Следавятелно, очертават се два пътя за решение на тази ситуация.
Един голям и сериозен инвеститор, с отлични връзки в някоя община влага пари само в отреждането на един парцел от около 1000 дка - т.е. урежда всичко около необходимата инфраструктура за изграждане на PV мощности. След 1 -2 години, когато уреди всичко, свири сбор на инвеститорите и им дава готови парцели незабавно построяване на PV мощности срещу наем. В наема влиза и евентуално обслужване на мощностите.
"Наемът" е малко условно понятие. Той може да е сума на година за всеки квадратен метър, може да е % от инвестицията и т.н.

Това означава да се работи "наедро".
Излиза най-евтино и най-сигурно.

Тогава офертата към инвеститора става съпоставимо проста и ясна с офертата за банков депозит и гласи:
Ако имате свободни 1000 - 10000 или 100000 лв инвестирайте в гарантирани за 12 години напред от държавата PV мощности и това Ви гарантира 10% средна годишна възвръщаемост.

Алтернативата, вторият вариант, е Община да подготви такава инфраструктура.

При така описанат с хема за действие няма едри или дребни инвеститори. На всеки инвеститор му се окачва табелка с името и той си знае коя е неговата инсталация и има пълен достъп до сметките за тази част от инсталацията.

Следователно, и едрите и дребните са доволни, а не се надцакват, което е и целта на всеки успешен бизнес.

И оттук нататък започват добрите новини за организатора на тази схема - субсидии, грантове, нисколихвени кредити. Даже банките сами ще искат да ни дават кредити.
Lambov

Мнениеот Lupus » 22.02.2008 00:13

@Lambov,
Вие наистина ли си вярвате? Коя община ще се засили да инвестира в това начинание, при положение че се чуди как да си върже бюджета? Освен ако кмета не ви е първи братовчед или сте в Кърджали и заемате висок пост в иерархията ба ДПС?
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали