Здравейте колеги, търсих в коя тема да си задам въпроса , и тази ми се стори най- удачна , ако не е така моля да ме извините.
Положението ми е следното , имам проект на 5кв. PV централа който е на етап : взето решение за строеж , съгласуван/удобрен ел.проект с ЕВН , другата седмица ще подавам документите за постоянен договор. Още преди около година и половина закупих панелите и инвертора със собствени средства , но централата реално не е изградена още. За да стигна до тук ми трябваше година и половина , и да ви кажа честно вече не си спомням малкото си име от всички документи които трябваше да изкарам и от всички простотий през които трябваше да мина.Реших да инвестирам във фотоволтаици инцидентно, повлиян от приказките на един познат който ме подведе че документите не били много , за има-няма 3-4месеца съм щял да ги изкарам и т.н

.
Въпросът ми е следният: Мога ли на този етап на който ми е проекта да кандидатствам по някоя програма за възвръщане на част от вложените средства , при положение че вече съм закупил панелите и инвертора?
И още един въпрос имам: ...понеже съм на етап подписване на постоянен договор , може ли тия които са минали по тоя път вече да дадът някакви насоки , към кои части от договорът трябва да съм по-взискателен и предпазлив?.. примерно чух за случей при който един човек изгражда в парцел на фирмата нова сграда , върху която смята да прави фотоволтаична централа. Оказва се че след като построява сградата и почва да подготвя документите за централата , от електроразпределиелното дружество се опитват да го принудят да му приспадат употребения от произведения ток и това което остане да му го плащат , което означава че човека не само ще произвежда ток на цена 78ст. но и ще ползва такъв на тази цена .

. ..... и понеже моята "бъдеща" централка също ще е на фирмен парцел , ме е страх че и на мен може да ми врътнат някакъв такъв номер , все пак като я изградя , ще има лампи , камери и др. консуматори които ако ползват ток на 78ст. не знам тая централа какво ще произвежда.
Благодаря предварително за вниманието.