70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 30.01.2009 05:22

Не разчитайте че ще видите нещо специално в договора за изкупуване. Най-важните клаузи, които ни интересуват, няма да присъствуват в договора. Става въпрос за изкупна цена и срока за който тя важи. Но това е нормално. Никой договор не може да има в себе си клаузи, които засягат нещо, регулирано със закон. Дори и да има такива клаузи, те ще са невалидни.

Цената ще се определя всяка година от ДКЕВР, а годините за изкупуване според закона са 25. Не се подвеждайте да подписвате договори, в които пише нещо друго. Имам информация, че някои клиенти доброволно са подписали договори, в които изкупната цена е намалена с 2-3 стотинки спрямо тази на ДКЕВР. Но при тях е имало неизрядни документи (5-та или 6-та категория и документи, в които пише "инсталация") и алтернативата е била да започнат процедурата отначало (нови 5-6 месеца бавене).

За да си нямате подобни проблеми, навсякъде в документите си използвайте думата "електроцентрала" и искайте от общините строително разрешение за 3-та категория обект.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 30.01.2009 05:50

И времето на сключване на този договор(за изкупуване), както и необходимостта от сключване на предварителен такъв на много по-ранен етап в инвестиционния процес са неща които трябва да изискваме от следващия парламент да промени в закона. Но към момента нормативната уредба е такава.
Иначе не е редно да направиш цялата инвестиция и чак тогава да си разбереш условията по приходната част. Прогнозите в бизнес плановете могат да излезнат доста различни от действителното положение в един момент(пример - почвате да строите, идва новия парламент, променя закона в наш ущърб, вие завършвате централата и оставате ограбен, излъган и с маса пари в нещо което не може да ги върне).
В тази връзка предварителен договор за изкупуване трябва да има към момента на сключване на окончателния договор за присъединяване, както и уговорена най-ниска цена на изкупуване при започване на строителството(определената от ДКВЕР цена е на база вложени инвестиции при определен срок на изплащане и би трябвало към момента на започване на строежа тази цена да е гарантирана на инвеститора). В противен случай всички треперим да не би в един момент някой да му мине през главата и да вземе да ореже цената(примерно залагат панели на Наносолар - дето още не сме ги видели - и отиде цената на 40лв./Мв, пък ти си обяснявай, че такива панели на пазара няма).
Ivan Buzov

Още за това...

Мнениеот lilo4 » 30.01.2009 14:12

Г-н Матеев, в общи линии съм съгласна с вашите разсъждения, но всички сега успели бизнесмени някога са беле начинаещи и са започнали от някъде...с помоща на някого, но наистина трябва да се трупат знания и опит за това как да боравиш с дадените ти средства...и отговорност към всичко, което правиш!

Mateev написа:Много съжалявам за тази констатация (липса на 800 000 лева), но за съжаление това е действителността. Пари се дават на тези, които вече имат пари. Така е било в миналото, така е и сега, така и ще си остане в бъдеще. При това не само в България, а и в целия свят.

Логиката на тези, които дават парите, е следната:

"Ние искаме да дадем пари на тези, които знаят какво да правят с тях." И кои са тези? Ами именно съществуващите бизнесмени. Те вече са доказали, че могат да управляват пари и да реализират успешно различни проекти. Такива хора няма да пропилеят субсидията, а ще я използуват по предназначение. И вероятността за успех на проекта при тях е много висока.

И как да бъдат открити тези хора?
Ами вижте кой какво имущество и кой какъв бизнес има към момента. И дали е законен. И дали си плаща данъците. И ако всичко е наред - дайте му на този човек (това предприятие) още пари. Защото той (то) освен за себе си, ще работи и за благото на обществото (стадото).

Не се шокирайте. Цялата политика на правителството и на еврофондовете говори точно за това. Сред хората (и фирмите) има знаещи, можещи и успяващи. И на тях трябва да се помага. А всички останали са стадо (пълнеж). Те са консуматори и без тях не може. Но на тях не бива да им се казва това (че са овце от стадото), защото ще се обидят. Може обаче тихомълком да бъдат изхвърлени от процеса (даването на пари), като за тази цел се въведат някакви хитри правила на играта. Речено - сторено. И ето ти готови текстове на наредби по еврофондовете, от които става ясно, че богатите ще забогатеят още повече, а бедните ще си останат бедни. Не знам дали това е правилно или не. Бъдещето ще покаже. Но в момента това е така и ние нищо не можем да направим.

Между другото има някаква логика в действията на правителството и еврофондовете. В историята има страшно много примери за хора, получили огромни суми пари, и провалили се след това. Например 99% от бившите държавни директори на социалистическите предприятия. Или кредитните милионери, които малко преди инфлацията получиха насила милиарди левове държавни пари. Бяха "наши" хора и тяхната задача беше едва ли не насила да направят бизнес и да носят доходи на партията (знаете коя). Тези хора предварително знаеха датата на хиперинфлацията и трябваше веднага след нея да си върнат кредитите (с 1-2% от цялата сума), и с остатъка да развият бизнес. Обаче на практика се случи обратното. Голяма част от кредитите не се върнаха, а създадените бизнеси един по един фалираха. Защо? Защото хората, на които бяха дадени парите, просто не ставаха за бизнесмени. Мога да дам и още един пример: Кой тотомилионер е инвестирал правилно парите и е започнал печеливш бизнес? Няма такива. Обикновенно парите се профукват за 1 година и толкова. И после даже се продава и новозакупения мерцедес, защото парите вече не стигат за бензин.

Следователно има някаква логика в това субсидии да се дават на вече успели и доказали себе си бизнесмени.

Има и още една теза в подкрепа на горната логика. Какво се получава в момента: Имаш много пари (имущество) и реализираш някакъв проект с него, финансирайки го сам на 100%. И в резултат на субсидиите СЛЕД РЕАЛИЗАЦИЯТА, проекта ти се изплаща не за 10 години, а само за 3-4. Следователно ти си удвояваш парите за 3-4 години, което е еквивалентно на 25-30% годишна доходност. Това е нещо нормално. Даже е много добро и ще мотивира голям процент от българския бизнес да се разтропа. И точно това е целта.

Каква би била алтернативата, ако самоучастието беше само 10%, и субсидията се даваше авансово. Ами че тогава се получава 1000% печалба за същия период. При такива параметри държавата щеше да се затрие за нула време. Всеки щеше да изостави съществуващия си бизнес (даже и бабите на село) и да хукне да прави електроцентрали. Вярно, щяхме да имаме ток в изобилие, но нямаше да имаме какво да ядем и с какво да се обличаме. Явно това е нереалистичен сценарий.

СЛЕДОВАТЕЛНО СТРАТЕГИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЕВРОФОНДОВЕТЕ Е ПРАВИЛНА.
И наистина единственият възможен начин да се облагодетелства цялото общество е парите от еврофондовете да бъдат дадени на ВЕЧЕ БОГАТИТЕ ХОРА.

А бедните - ами всеки има шанс. Поне на думи и на теория. Определящи за успеха според мене са образованието и инициативността. Образованието - ами успелите хора продължават да се учат цял живот. Инициативността - ами успелите хора правят много опити за бизнес. И не се отчайват от неуспехите, а опитват пак, и пак, и пак. И така цял живот. И никога не се предават, защото алтернативата е да станат поредния безличен член на стадото.

ПС: Надявам се, че не съм обидил никого. Напротив. Искам да мотивирам колкото се може повече хора да излязат от летаргията и да разгърнат инициативността си. Всеки го може. Но малко го правят. Защото пътя не е лесен. Ако искате, дайте да отворим една тема "Как да стана богат" и тези от вас, които са успели, да споделят своя опит.
Аватар
lilo4

Неустоики

Мнениеот borislav » 01.02.2009 01:14

относно договора за изкупуване има ли неустоики ако нещо централата не подава енергия
borislav

Мнениеот Vankata » 19.02.2009 12:37

Не би трябвало да има такива... Ти не се ли добра до договора?
Vankata

Мнениеот stru » 10.03.2009 10:17

Искам да кандидатствувам за изграждане на ФЕЦ по мярка 312.
Трябва ли да изпълня цялата процедура на проектирането (изработване на инвестиционен проект, получаване на необходимите разрешителни, ПУП и т.н.) преди кандидатствуването или след като съм спечелил конкурса?
stru

Мнениеот Mateev » 10.03.2009 11:50

В изискванията на мярка 312 изрично е записано, че трябва да имате одобрен инвестиционен проект и строително разрешение. Прочетете мярката и внимателно се загледайте във всеки един член и даже във всяка една думичка. Оттърване няма. Отсреща ще ви проверяват бюрократи, които държат вашите документи да отговарят на всеки един член от наредбата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Забавяне

Мнениеот pmihailova » 10.03.2009 12:50

Здравейте!
Бих искала да попитам дали има вероятност заради забяване на получаване на кредит за енергийна ефективност
и ВЕИ да се получи понижаване на инвеститорския интерес към проекти в България?
Кредити в лева или в евро са за предпочитане?
Български или други европейски банки?
Има ли някой предварителна информация относно очаквана корекция на преференциалната цена за изкупуване
на енергия от ВЕИ от 1 април 2009?
Мерси предварително за всички професионални отговори.
Поздрави
П.Михайлова
pmihailova

Мнениеот kdb » 11.03.2009 00:28

Здравейте колеги, търсих в коя тема да си задам въпроса , и тази ми се стори най- удачна , ако не е така моля да ме извините.
Положението ми е следното , имам проект на 5кв. PV централа който е на етап : взето решение за строеж , съгласуван/удобрен ел.проект с ЕВН , другата седмица ще подавам документите за постоянен договор. Още преди около година и половина закупих панелите и инвертора със собствени средства , но централата реално не е изградена още. За да стигна до тук ми трябваше година и половина , и да ви кажа честно вече не си спомням малкото си име от всички документи които трябваше да изкарам и от всички простотий през които трябваше да мина.Реших да инвестирам във фотоволтаици инцидентно, повлиян от приказките на един познат който ме подведе че документите не били много , за има-няма 3-4месеца съм щял да ги изкарам и т.н :x .

Въпросът ми е следният: Мога ли на този етап на който ми е проекта да кандидатствам по някоя програма за възвръщане на част от вложените средства , при положение че вече съм закупил панелите и инвертора?

И още един въпрос имам: ...понеже съм на етап подписване на постоянен договор , може ли тия които са минали по тоя път вече да дадът някакви насоки , към кои части от договорът трябва да съм по-взискателен и предпазлив?.. примерно чух за случей при който един човек изгражда в парцел на фирмата нова сграда , върху която смята да прави фотоволтаична централа. Оказва се че след като построява сградата и почва да подготвя документите за централата , от електроразпределиелното дружество се опитват да го принудят да му приспадат употребения от произведения ток и това което остане да му го плащат , което означава че човека не само ще произвежда ток на цена 78ст. но и ще ползва такъв на тази цена . :shock: . ..... и понеже моята "бъдеща" централка също ще е на фирмен парцел , ме е страх че и на мен може да ми врътнат някакъв такъв номер , все пак като я изградя , ще има лампи , камери и др. консуматори които ако ползват ток на 78ст. не знам тая централа какво ще произвежда.
Благодаря предварително за вниманието.
kdb

Мнениеот DanielDimov » 11.03.2009 01:08

можеш да продадеш оборудването на друга фирма, да си направиш проекта и после да си го купиш пак от нея, но вече по одобрен бизнес план... дано мястото да е в някоя от селските общини!
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 11.03.2009 12:30

Един от критериите за одобряване на проект е дали офертите са от действуващи соларни фирми с основен предмет на дейност направа на фотоволтаични централи. Това свежда фирмите, с които можеш да работиш (да направиш врътката с покупко-продажбата), до 5-6.

На страница 6 на указанията за подготовка на документи изрично е написано с дебели букви цитирам:

Препоръчително е офертите да са от изпълнители/доставчици, за които търсената работа/услуга/доставка е сред основната им дейност. Оферентите не могат да бъдат свързани лица.

Вярно че е препоръчително, но текста ограничава соларните фирми, с които можете да работите, само до пръстите на едната ръка. В българия има много фирми, които покрай другата си дейност са обявили и направата на соларни централи. Но това не им е основната дейност. Според мене под понятието основна дейност се разбира дейност, която осигурява над 50% от приходите. СТС Солар отговаря на това изискване, но повечето конкурентни фирми не отговарят или са под въпрос.

При наличие на много пари в мярката тази препоръка може да си остане препоръка, но когато парите намалеят, е напълно възможно това да стане една от причините, поради които да се връщат проекти.

При всички случай е добре да работите (и да получавате оферти) от истински соларни фирми, а не от фирмата например на баджанака.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 14.03.2009 16:30

...възможно е да помагаме на клиентите си в предложенията /оферти/. Нашата фирма е единствено и само с такъв предмет на дейност
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 14.03.2009 19:29

Вече сме създали група от няколко соларни фирми, които взаимно си помагаме в офертите на нашите клиенти. Ако искаш и ти да се включиш - пиши ми мейл или лично съобщение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот veselin_681 » 20.03.2009 20:00

ЗДРАВЕЙТЕ,
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АКО ПАРЦЕЛЪТ НЕ Е ВКЛЮЧЕН В СПИСЪКА ПО МЯРКА 312
"Списък на 178 общини, които не са включени в агломерационните ареали" ,ЗА КОЕТО СЕ ДАВАТ 20 ТОЧКИ ,Е ФАТАЛНО! ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ЕДНО КАНДИДАТСТВАНЕ С ТАКЪВ ПАРЦЕЛ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
veselin_681

Мнениеот ferdy » 23.03.2009 11:31

От един месец питате, но май не можете да уцелите точния въпрос, а?

Дали си заслужава, Вие си преценявате - индивидуално инвеститорско решение. Това е една много добра и относително сигурна инвестиция, според болшинството от участниците във форума, най-малко защото това ни е работата. Но субсидия по мярка 312 няма да получите.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ