Фотоволтаични лични нужди-Поправете ме ако греша.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаични лични нужди-Поправете ме ако греша.

Мнениеот bubolinka1 » 16.03.2016 10:40

Собственик съм на жилище на покрива върху което е монтирана фотоволтаична система за лични нужди. Към недвижимият имот има монтирано средство за търговско измерване на ел.енергията в две посоки, с два ИТН номера. Между двете посоки на измерената електроенергия не се прави прихващане на заместими вещи, а се прихващат единствено пари, съответстващи на разходи за баланс на същата електроенергия веднъж отдадена, веднъж потребена и от това произтичат следните финансови , регулаторни и данъчни последици .
Стига се до там, че макар в една и съща минута от деня в жилището да се потребява електроенергия, докато инвертора произвежда мощност от фотоволтаичните панели, за количеството макар и малко по-голямо от моментното потребление отдадено в мрежатакато ефект на баланс, непосредствено след появата на преминаващо облаче, в същата минута влиза в режим на недостиг за тази част от потребяваната мощност в жилището, която не му достига и така потребява нетна електроенергия от мрежата която не му е достигнала. В тази част от първата минута съм бил производител на ток от фотоволтаична електроцентрала на цена от 0,11ст/кВч, а във втората половина на минутата съм бил потребител на електроенергия за битови нужди по цена 0,20ст/кВч. Обаче, законодателният подход на отчитане не е ежеминутен, а ежемесечен. Да не се приеме, че нетните стойности от потребена и отдадена в мрежата електроенергия в ежемесечните периоди не подлежат на прихващане като заместими вещи по нетни стойности, би означавало да се приеме, че електроенергията се е произвеждала за да бъде продадена по 0,11ст по моментните нетни стойности. Отдадената електроенергия е балансирана веднъж, но бивайки потребена е била балансирана втори път, но заплатена с цената на микса от 0,20ст/кВЧ. Така са отчетени излишъци в ежемесечни периоди, когато жилището е изпитало недостиг на електроенергия и тя е заплатена отделно между същите правни субекти по същите договори.
Да се приеме, че всяко едно отдадено в мрежата количество електроенергия освен обект на баланса е станало обект и на нетен излишък, би означавало да се приеме, че мрежовия инвертор не е създаден за да си комуникира с мрежата, а фотоволтаичен ток от „електроцентрала“ се продава по цена от 0,11ст. Това разбира се, не кореспондира с целите на договорите, становището за проучване на условията за присъединяване, целите на закона в чл. 24 от ЗЕВИ за личното ползване, логиката на мрежовата фотоволтаична системата при взаимодействие с електропреносната мрежа за баланса. Именно непрекъсната комуникация на инвертора с мрежата осигурява неговата работа и за всяко едно отдаване и приемане за недостъг не може да се отчитат като отделно производство от производител и отделно потребяване за жилищни нужди в един месечен период.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Re: Фотоволтаични лични нужди-Поправете ме ако греша.

Мнениеот saraneron » 16.03.2016 15:28

Не човек а стомана!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот bubolinka1 » 16.03.2016 17:19

Забравил съм да уточня, че казуса е ситуиран в Южна България и ако има друг подобен подход със система за лични нужди от същия собственик на мрежата, да споделите какво е разрешението на този проблем, съответно дали бъркам в разсъжденията си преди да задълбоча становището си спрямо субекта по договорите.

Тук е мястото на форума да се прояви в пълнота, отделно от браншовата организация за която не съм интересен , правейки неколкократни опити да се регистрирам без успех, защото е създаден форума за разрешаване и насоки за проблеми между неравностойни партньори, каквато е била и целта на г-н Матеев при неговото създаване.
bubolinka1

Мнениеот Vandal » 16.03.2016 18:24

За тук ли говориш:
http://bsa.bg/membership/member-profile/
Аватар
Vandal

Мнениеот bubolinka1 » 21.03.2016 11:16

Не, не говоря за това. Главната мисъл в написаното е друга.
bubolinka1

Мнениеот bubolinka1 » 23.03.2016 11:17

Има ли някой сведения, дали КЕВР има намерения или в ход процедура за произнасяне на цената от излишъка от ФтЕЦ ? И дали е излишък цялото количество останало след приспадане на потребената енергия за месеца или излишък е всичко ,което се е отдавало в мрежата по дни ?
bubolinka1

Мнениеот venkap » 24.03.2016 08:19

bubolinka1 написа:Има ли някой сведения, дали КЕВР има намерения или в ход процедура за произнасяне на цената от излишъка от ФтЕЦ ?

Мисля, че такава процедура, не стои на дневен ред пред КЕВР.
bubolinka1 написа:И дали е излишък цялото количество останало след приспадане на потребената енергия за месеца или излишък е всичко ,което се е отдавало в мрежата по дни ?

Възможност има, ако сключиш договор с някой от ново регистрираните търговци на електрическа енергия.
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 24.03.2016 10:38

Благодаря,
отправил съм предложение до ЕВН за приспадане на заместимите вещи и ще почакам малко.
Разбирам, защо въпросът ми не получава конкретен отговор. Преди 3 години съм го задал същия, когато не бях правил още нищо и отговор нямаше от Вас. От вчера разбирах това, което бях и чул, че такива проблеми имат общо 4 човека от Южна България/ за цялата страна/ и от 18500 издадени гаранции за произход на електроенергията, едва 4 са с потенциал да имат подобен казус като моя. Ще си направя труда да контактувам с тях, вместо с незаинтересовани асоциации. Всъщност, аз бих бил полезен, ако бих имал по-голям залог, но нямам и не искам да имам в тази посока повече. Досегашното ми усещане е, че се отнасят с мен като с мутра, която си вре главата при големите, а съвсем нямам нищо общо с подобен тип поведения и манталитет.

Всъщност, промяната на доставчика на ел.енергия не ми е ясна като процедура изобщо, нито условията, нито възможностите. Ако някой ме насочи към кого, ще съм благодарен и от къде се "ЗАХАПВА" като за начало.
bubolinka1

Мнениеот Mateev » 24.03.2016 13:47

bubolinka1 написа:.....Тук е мястото на форума да се прояви в пълнота, отделно от браншовата организация за която не съм интересен , правейки неколкократни опити да се регистрирам без успех, защото е създаден форума за разрешаване и насоки за проблеми между неравностойни партньори, каквато е била и целта на г-н Матеев при неговото създаване.

Целта на форума е хората ДОБРОВОЛНО да си помагат един на друг когато и както могат. Никой обаче НЕ Е ЗАДЪЛЖЕН да го прави това.

Същото важи и за създадената Българска Соларна Асоциация. Тя съществува само и единствено заради ДОБРОВОЛНОТО ЖЕЛАНИЕ на наколко човека да полагат усилия в комуникацията с държавните структури. И те го правят това съвсем безкористно когато и както могат и колкото могат. Тези хора жертват хиляди лични левове и хиляди лични часове време в името на общото благо, така че не си позволявай наглоста да критикуваш когото и да било.

Никой не ти е длъжен с нищо, така че по-полека с изказванията !!!

Ако искаш някой да ти е длъжен и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да работи за тебе, ами постарай се да му заплатиш положения труд. Ако не - тогава бъди доволен и на това, което е направено, а то съвсем не е малко.

ПС: Заповядай на общото събрание на БСА в събота в Габрово, където ще научиш какво е свършено през годината, и където ще имаш шанса да си повдигнеш проблема, и да бъде обсъдено какво може да се направи по него.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 24.03.2016 16:37

Благодаря за топлата покана. Не бих си позволил лукса да присъствам. ПЛАЩАНЕТО на всички колкото поискат, не е вариант -повярвай ми- не работи. Пробвах го веднъж, за да изпитам лоялността и не издържа. Който не върши работа- не върши работа.
НЯМАМ УСЕЩАНЕТО, че съм се облагодателствал от съвети в настоящето или да съм изнудвал.
А това, че не работещи съвети са изобилни и безплатни, а работещите са платени е ясно.

Не се огорчавай повече. Не съм си и помислял, че мога да Ви взема хляба и нямам такава цел.

С Богум! Бъди здрав.
bubolinka1

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали