Mateev написа:venkap написа:Надявам се, да се намери достатъчно търпелив колега от форума, за да ти обясни, колко е малоумно да се захранват нагревателни (отоплителни) уреди с ток произведен от фотоволтаична централа.
Да, малоумно е, но е за предпочитане пред това да подаряваш тока на най-големия си враг - ЕРП-то.
Аз също съм си го мислил това, и дори вече имам готовност технически да разреша проблема. Идеята е ако в даден момент от време имам излишна моя си енергия, по-добре е да стопля с нея някой бойлер или дори да топля външния басейн, но не и да я подарявам на врага си Енрго-Про, от който до момента нищо добро не съм видял
Абсолютно съм съгласен!За това решение питам г-н Матеев...скрит зад електромера,да не се подава ток към ЕРП-то,като товара е АБСОЛЮТНО ПОСТОЯНЕН за 12ч.,няма индуктивни напрежения(освен,ако може климатик някой модел Вие кажете има ли такъв) и мога да "разтоварвам" системата,ако се наложи с консуматори...почетох тези дни доста и гледам,че тая "система" я мъчите от доста време..явно и аз се сблъсках с Въпроса,който доста инженери го мислят,пък аз се чудя защо никой нищо не казва.
[/quote]
Ами обяснете му, с каква инсталирана мощност трябва да е централата, която да осигурява енергия от по 3 kWh за примерно 6 часа на ден през декември, януари и февруари. И после му обяснете, какво ще ги прави тези излишни 12÷15 kWp през летните месеци след като не иска да регистрира централата. Това имах предвид...[/quote]
Разбрах те напълно,а и г-н Матеев също перфектно разясни за КПД-то и доколкото разбрах са както следва:лятото Х 6,зимата Х 1,5 и пролет и есен средно по 3.От това следва,че трябва да се смята средно аритметично,което значи,че се смята Х 3,а като дойде лятото пускам консуматорите-като дойде зимата недостига се покрива от мрежата...прав ли съм или бъркам?Ако това е решенитето-никакъв проблем!
Благодаря ти Venkap!От тази тема всичко ми се изясни...явно всички търсят топлата вода, въпреки че отдавна е открита!Ще се радвам,ако има решение този казус,тъй като ми предстои да строя и ако това може да се получи всичко ще бъде сметнато до последния ват и всичко необходимо ще бъде заложено(подово,нагреватели и т.н)
Значи в крайна сметка стигам до извода,че в моя случай варианта е:централа,която покрИва 5kW
товар смятано на пролетно-есенна база Х 3.С покачването на енергията(лятото) респективно покачваме и товара...реки,палатки,колибки има работи за топлене,както каза някой.Зимата половината от енергията я губим,но ако се налага ЕРП-то ще допълва или пък намаляваме консуматорите.Това е общо казано да се разбере принципа,а че всичко ще се смята е ясно.Има ли я тази "система" в крайна сметка или не?
Успех!