Фотоволтаична централа за собствени нужди

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот saraneron » 22.01.2014 17:26

Bонбонче, това сигурно си го пропуснала? от vice77 » 15.01.2014 03:42

Привет на всички.Пускам тази тема,като държа да кажа,че НЕ искам да продавам ток и да печеля нито да узаконявам проекти(не свързан към мрежата за да не съм централа),а да съм напълно независим от енергото(докато позволява Слънцето).
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 19:15

venkap написа:Надявам се, да се намери достатъчно търпелив колега от форума, за да ти обясни, колко е малоумно да се захранват нагревателни (отоплителни) уреди с ток произведен от фотоволтаична централа.

Да, малоумно е, но е за предпочитане пред това да подаряваш тока на най-големия си враг - ЕРП-то.

Аз също съм си го мислил това, и дори вече имам готовност технически да разреша проблема. Идеята е ако в даден момент от време имам излишна моя си енергия, по-добре е да стопля с нея някой бойлер или дори да топля външния басейн, но не и да я подарявам на врага си Енрго-Про, от който до момента нищо добро не съм видял, и който с удоволствие бих го съдил по няколко дела за случаи, в които ме е прекарвал и мамил и ми е нанасял финансови щети от позицията на монополист. Мразя ги от дъното на душата си. Към днешна дата в черния тефтер имам натрупани над 500 000 лева, които по една или друга причина ЕОН (Енерго-Про), поради действие или бездействие незаконно е измъкнал от моя джоб. При това положение по-добре с моя си ток да топля кучешката колиба на двора или рибите в рекичката покрай имота, но не и да го подарявам на ЕОН (Енерго-Про).

Ако имаше как моята омраза някакси да бъде трансформирана от извънземните в механична енергия, тя щеше да е толкова много, щото ежедневно сградата на ЕОН щеше да се тресе от земетресения от 12 степен по скалата на Медведев.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 22.01.2014 20:55

Mateev написа:
venkap написа:Надявам се, да се намери достатъчно търпелив колега от форума, за да ти обясни, колко е малоумно да се захранват нагревателни (отоплителни) уреди с ток произведен от фотоволтаична централа.

Да, малоумно е, но е за предпочитане пред това да подаряваш тока на най-големия си враг - ЕРП-то.

В това няма спор. Ще се съгласиш обаче, че е малоумно да изчисляваш мощността на фотоволтаична централа на база зимно потребление при включено електрическо отопление и при изискванията на vice77.
vice77 написа:... а най-добре е описал ситуацията bobolinka1...

bubolinka1 написа:Човека иска докато работи сервиза / от 9 до 17 часа/, да си захранва уредите за отопление....

vice77 написа: Не искам да се повтарям,но чисто и просто искам инсталация,която да покрива 3 или 6 kW ТОВАР(зависи от разликата в парите),като получената енергия се консумира МОМЕНТАЛНО ЦЯЛАТА...

Ами обяснете му, с каква инсталирана мощност трябва да е централата, която да осигурява енергия от по 3 kWh за примерно 6 часа на ден през декември, януари и февруари. И после му обяснете, какво ще ги прави тези излишни 12÷15 kWp през летните месеци след като не иска да регистрира централата. Това имах предвид...
Последна промяна venkap на 22.01.2014 23:33, променена общо 1 път
venkap

Мнениеот Mateev » 22.01.2014 21:05

Ами например може да зарежда акумулатори, с които през нощта ще захранва светещо пано или билборд с реклама на сервиза.

Ясно е, че приложението на фотоволтаиката е силно ограничено от факта, че човечеството все още не е измислило адекватни и евтини методи за съхранение на енергията. Надяваме се за в бъдеще това да се промени. Дотогава обаче на мене не ми се чака, а явно има и други ентусиасти, които мислят като мене.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 22.01.2014 21:05

По спомен човека беше написал,че каквото не стига при дъжд,мъгли,облаци ще взима от мрежата.Така че може да си сложи там 3-6кв панели и зимата каквото дойде.През зимата едва ли има толко работа като през лятото
fu4ko

Мнениеот alabala963 » 22.01.2014 21:11

Най-добре е да инсталираш 50% от наличните си пари и колкото толкоз. И да не ти достигат киловати няма от къде пари за повече панели, ако пък са ти "излишни" ще увеличаваш комфорта в работилницата. Отваряш прозореца и готово. Или охлаждаш или затопляш околното пространство, ама си постоянно на чист въздух. Ако ме питаш за останалите 50% от парите, ами направи си подово отопление и басейн (прекрасни акумулатори на излишна енергия).
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот bubolinka1 » 23.01.2014 10:16

Извинявам се, ако спамя, но четох, че в Germany работят по произвеждането на газ/пропан- бутан или близък до него/, с материали вода и въглероден двуокис от въздуха. Произведеният така газ, да го бутат в мрежата изградена за Газа/ хранилищата/. В домашни условия това ще е много опасно, но една такава инсталация би свършила работа за автомобилите/ при условие, че в дома всичко ще е на ток по разбираеми причини/. Сигурно загубите ще са огромни, пред монтирането на двупосочен електромер, но...аз имам едни купени 15 квП панели и стойки, които не работят вече 10 месеца, вместо парите да са в банката на лихва и точно си грея бойлер на прав ток със 7 от тях, а с едни 22 броя си правя ток, който сгрява офиса чрез два климатика и една стая/ през зимата/. Лятото ще има едно огромно подаряване, защото не съм измислил, как да се включват уреди, при повишаване на мощността на инвертора и да се изключват при намаляването/ за да не се подарява тока/. Ръчно Да, но автоматично Не.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот venkap » 23.01.2014 14:02

venkap

Мнениеот vice77 » 29.01.2014 18:42

Mateev написа:

Аз също съм си го мислил това, и дори вече имам готовност технически да разреша проблема. Идеята е ако в даден момент от време имам излишна моя си енергия, по-добре е да стопля с нея някой бойлер или дори да топля външния басейн, но не и да я подарявам на врага си Енрго-Про, от който до момента нищо добро не съм видял

Абсолютно съм съгласен!За това решение питам г-н Матеев...скрит зад електромера,да не се подава ток към ЕРП-то,като товара е АБСОЛЮТНО ПОСТОЯНЕН за 12ч.,няма индуктивни напрежения(освен,ако може климатик някой модел Вие кажете има ли такъв) и мога да "разтоварвам" системата,ако се наложи с консуматори...почетох тези дни доста и гледам,че тая "система" я мъчите от доста време..явно и аз се сблъсках с Въпроса,който доста инженери го мислят,пък аз се чудя защо никой нищо не казва.
[/quote]
Ами обяснете му, с каква инсталирана мощност трябва да е централата, която да осигурява енергия от по 3 kWh за примерно 6 часа на ден през декември, януари и февруари. И после му обяснете, какво ще ги прави тези излишни 12÷15 kWp през летните месеци след като не иска да регистрира централата. Това имах предвид...[/quote]
Разбрах те напълно,а и г-н Матеев също перфектно разясни за КПД-то и доколкото разбрах са както следва:лятото Х 6,зимата Х 1,5 и пролет и есен средно по 3.От това следва,че трябва да се смята средно аритметично,което значи,че се смята Х 3,а като дойде лятото пускам консуматорите-като дойде зимата недостига се покрива от мрежата...прав ли съм или бъркам?Ако това е решенитето-никакъв проблем!

Благодаря ти Venkap!От тази тема всичко ми се изясни...явно всички търсят топлата вода, въпреки че отдавна е открита!Ще се радвам,ако има решение този казус,тъй като ми предстои да строя и ако това може да се получи всичко ще бъде сметнато до последния ват и всичко необходимо ще бъде заложено(подово,нагреватели и т.н)
Значи в крайна сметка стигам до извода,че в моя случай варианта е:централа,която покрИва 5kW товар смятано на пролетно-есенна база Х 3.С покачването на енергията(лятото) респективно покачваме и товара...реки,палатки,колибки има работи за топлене,както каза някой.Зимата половината от енергията я губим,но ако се налага ЕРП-то ще допълва или пък намаляваме консуматорите.Това е общо казано да се разбере принципа,а че всичко ще се смята е ясно.Има ли я тази "система" в крайна сметка или не?
Успех!
vice77

Мнениеот fu4ko » 30.01.2014 08:46

Пак аз да поведа орото дет се казва :lol: Ама ше бъда кратък.Има я системата.По компетентните да допълват.Лек и успешен ден на всички пичове и пич.и!Даже има и рима :mrgreen:
fu4ko

Мнениеот venkap » 30.01.2014 10:23

Мислех да не пиша повече по темата но пуста краста. От написаното в последният ти пост разбирам, че все още не си наясно. Затова ще се опитам да обясня, като използвам повече логика.

В съвременния живот е по трудно да постигнеш икономическа ефективност от дадена инвестиция, отколкото техническото и изпълнение. Икономическата рентабилност от такава инвестиция е свързана задължително с енергийна ефективност. С две думи, ако не редуцираш разходите за електричество, инвестицията ще е неуспешна. Примерно разходите за отопление през зимните месеци е най-голямото перо. Щом обектите са разположени в самостоятелен имот в повечето случаи има възможност за изграждане да речем на локално парно. Варианти има всякакви. Друг пример е подмяната на домакинските уреди използващи електроенергия с такива използващи пропан-бутан. Само от с тези два примера ще намалиш разходите през отоплителните месеци с 600 kWh на месец. Ефекта от използването на пропан-бутан е целогодишен и освен това освобождава електрически мощности, когато производителността на фотоволтаичната централа е най-голяма, за да се включат при необходимост.
vice77 написа:...Значи в крайна сметка стигам до извода,че в моя случай варианта е:централа,която покрИва 5kW товар смятано на пролетно-есенна база Х 3.С покачването на енергията(лятото) респективно покачваме и товара...реки,палатки,колибки има работи за топлене,както каза някой.Зимата половината от енергията я губим,но ако се налага ЕРП-то ще допълва или пък намаляваме консуматорите.Това е общо казано да се разбере принципа,а че всичко ще се смята е ясно.Има ли я тази "система" в крайна сметка или не?
Успех!

Според мен оптималния вариант за теб е между 1.5 kWp ÷ 2 kWp при оптимизиране на разходите. Един отличен съвет предложен от Mateev:
Mateev написа:... При това положение през лятото сервиза ще работи едва ли не на 90% собствена енергия, а пролет, есен и зима показателите постепенно ще намаляват до най-лошата точка - 20-25% собствена енергия на 21 декември. Системата трябва да има логване и записване на компютър, на който точно и ясно да се вижда каква енергия се е ползвала и кога. На базата на тази вече натрупана информация в бъдеще може да се вземе решение за добавяне или не на нови мощности. Тоест не е необходимо всичко да се изчислява и да се прави от раз. Може да се започне и с по-малки мощности и в бъдеще да се добавя.
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 30.01.2014 11:06

А на каква цена ще се изкупува излишната енергия /когато се приспада от потребената/, върху изкупената ще има ли 3ст такса достъп и 0,5ст такса пренос ? Защото в Решение Ц-18/2013г не видях да има такава цена за изкупуване, когато е за собствени нужди. Вероятно ще се прилагат цените за покривни до 5квП ФтЕЦ ли ?
bubolinka1

Мнениеот venkap » 30.01.2014 11:34

Според изричното желание на vice77, изкупуване на излишната енергия не се предвижда.
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 31.01.2014 12:16

Ама за цената попитах аз- нали темата е за обща полза ?
bubolinka1

Мнениеот BulSpace » 31.01.2014 19:14

Не разбирам защо продължавате да размивате темата... Тя приключи:

1. Инвеститорът няма да стане професионалист в областта и вероятно и не иска.
2. Казуса е очертан;
3. На инвеститора му бяха направени препоръки и му стана ясно че работата не е проста;
4. Инвеститорът ще се свърже с фирми с опит в областта и ще му бъде изготвен идеен проекти и оферти;
5. Инвеститорът ще реши дали да инвестира и с кой изпълнител;
6. Соларните фирми в България не работят с повече от 10% марж - не че не искат но конкуренцията не им позволява и няма смисъл да се пита сто пъти колко струва нещо чието количество, марка и дата на доставка и монтаж не са фиксирани.
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали