Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот Lupus » 27.09.2012 23:01

Mateev написа:.....
ПС: Това е по истински случай. Решение с поносимо ниво на инвестицията не съм намерил до ден днешен. Всъщност намерих - включих централата от другата страна на AVR-a и в момента при спряла мрежа работи само дизел-генератора, а фотоволтаичната централа си стои изключена. Тъпо, но това е истината.
Е не може ли при работещ генератор да се изключи част от панелите и максималната мощност да не надхвърля тази на генератора, за да не минава в двигателен режим???
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 28.09.2012 00:54

Разбира се че може. Всичко може, ако човек напъне малко сивото си вещество. Аз обаче добавих в изречението "с поносимо ниво на инвестицията", което ти си пропуснал да прочетеш. Ако изходим от позицията, че сумарно за 1 година съм на генератор само 10-20 часа, то тогава щетите ми са нищожни и не си струва да си хабя времето да икономисвам 0.0001% от разходите си. При такива разчети за решаването на този проблем трябваше да отделя само 5 секунди от личното си време и аз точно това и направих - прехвърлих централата от другата страна на AVR-a. :lol: :lol: :lol:

Мисля че някъде писах из този форум, че ресурса ЛИЧНО ВРЕМЕ е много по-важен от ресурса ПАРИ. Пари могат да се спечелят, могат и да се загубят, времето обаче САМО СЕ ГУБИ, при това бързо и безвъзвратно.

Същото отношение имам и към ИКОНОМИЯТА. Ресурса ЛИЧНО ВРЕМЕ може да бъде загубен на 100% в битка с ИКОНОМИЯТА и пак 1-ницата със зор може да бъде направена на 0.7. Ако обаче ЛИЧНОТО ВРЕМЕ бъде загубено в обмисляне на нови доходи и бизнеси, то тогава човек има шанс 1-ницата да я направи 2,3, 10, 100 или 1000. От тука и народната поговорка - ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА. Аз си имам своя контрапоговорка - ЧОВЕК Е ГОЛЯМ ТОЛКОВА, КОЛКОТО СА МЕЧТИТЕ МУ или НЯМА КАК ДА СПЕЧЕЛИШ МИЛИОН, АКО ПРЕДИ ТОВА НЕ СИ ГО ПЕЧЕЛИЛ МНОГОКРАТНО В МИСЛИТЕ СИ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 28.09.2012 09:15

Mateev написа:Разбира се че може. Всичко може, ако човек напъне малко сивото си вещество. Аз обаче добавих в изречението "с поносимо ниво на инвестицията", което ти си пропуснал да прочетеш. Ако изходим от позицията, че сумарно за 1 година съм на генератор само 10-20 часа, то тогава щетите ми са нищожни и не си струва да си хабя времето да икономисвам 0.0001% от разходите си. При такива разчети за решаването на този проблем трябваше да отделя само 5 секунди от личното си време и аз точно това и направих - прехвърлих централата от другата страна на AVR-a. :lol: :lol: :lol:
.........

Ами хайде да си дойдем на думата!
1. В първия ти пост, който цитирах не стана и дума колко време работи генератора, работи ли денем или само нощем или си го пускаш за Коледа! За това ти предложих по-изгодното икономическо решение - да работи и централата, макар и с непълна мощност, а не да се спира изцяло. Решението на задачата зависи от нейното условие. Аксиома!
2. Не съм пропуснал и изречението "с поносимо ниво на инвестицията". В предложеното решение тя е един контактор и няколко метра кабел. Не знам защо, но реших, че за теб това е "с поносимо ниво на инвестицията", даже и с оглед на загубеното лично време за да стигнеш до идеята.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 04.10.2012 19:57

Днес получих учудващо добра информация. Чак не мога да повярвам на фона на събитията, които се случват напоследък.

ЕОН ми разрешиха да си включа втората централа във вътрешната мрежа на имота, и ако от време на време им ПОДАРЯВАМ излишната електроенергия, няма да имат нищо напротив. С това отпада проблема ми да се чудя какво устройство да монтиртам, щото да не връщам енергия в мрежата дори и за 1 секунда.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот retro » 04.10.2012 20:21

Mateev написа:Днес получих учудващо добра информация. Чак не мога да повярвам на фона на събитията, които се случват напоследък.

ЕОН ми разрешиха да си включа втората централа във вътрешната мрежа на имота, и ако от време на време им ПОДАРЯВАМ излишната електроенергия, няма да имат нищо напротив. С това отпада проблема ми да се чудя какво устройство да монтиртам, щото да не връщам енергия в мрежата дори и за 1 секунда.

Е-е-е, Матеев, до къде я докарахме, мамка му - да се радваме на такава информация...!!! Тц-тц-тц...

В един хубав ден, някъде в средата на 70-те, един научен институт решил да направи своеобразен опит сред сужителите на голям завод. Събрало ръководството всички работници на плаца и им казало - от утре- заплатите на половина, но ще работите по 12 часа! Има ли въпроси? Въпроси нямало! След 10 дни пак събрали работниците и им наредили - от утре - без заплати, а работния ден ще е 16 часа! Пак нямало никакви въпроси! След още 10 дни отново призовали всички на плаца и им казали - от утре изобщо няма да си ходите в къщи, а в завода ще ви даваме по 1 постна супа на обед и вечеря! Никой не повдигнал глас! Ноооо....минали още 10 дни и цялото предприятие пак било събрано на плаца!
- Днес ви пускаме да си отидете в къщи, но утре в 7 сутринта- всички тук-на плаца! Решили сме да ви бесим, като редът ще е - цех 1, цех 2 и т.н. Има ли някакви въпроси? След няколко секунди един от работниците плахо вдигнал ръка - Много се извинявам, но въжетата от къщи ли да си ги носим или ще ни ги раздават по профсъюзна линия......?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Mateev » 04.10.2012 20:32

Готин виц.............
И аз като във вица - радвам се, че са ми разрешили да ПОДАРЯВАМ ЕНЕРГИЯ на най-големия си враг..........

И после вървете разправяйте, че не сме стадо овце.........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 04.10.2012 20:55

Mateev написа:Днес получих учудващо добра информация. Чак не мога да повярвам на фона на събитията, които се случват напоследък.

Започват да поумняват или.... :bball:
PS. Ще ми позволиш ли един нецензурен виц по този повод (ако се приеме за много неприличен - трий)?
Ако случайно се побараш и установиш, че имаш два чифта топки, не си мисли, че ти е пораснал и втори член. Просто противника ти се е приближил твърде плътно! :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот nikkki » 17.11.2012 21:33

Доста часове четох, защото нямам нужните познания за компетентно участие във форума. Мисля си следното: Много от вас бяха обругавани в медиите като далавераджии. Това доведе до спиране на присъединяванията. Аз си мисля обаче /и затова пиша тук/, че има логика да се иска поне да се разреши на малките централи изградени да задоволят собствени нужди да заплащат само разликата на използваната енергия. Т.е. ЕРП-тата да монтират по заявка дори от физически лица двупътен електромер, който коректно да отразява разликата между ползваната енергия от системата и подадената в нея. Казвали са ми, че в Европата било така. Аз пари от тия кърлежи не искам, но ми се иска поне да се спре с подаръците и то под формата на услуга от тяхна страна. Най-меко казано това е нагло. Демек "Аиде от мен да мине ще ти приема подаръка, ама да знаеш, че е услуга". Това последното е предполагаем изказ на някое ЕРП. Конкретното ми предложение е някой запознат с нормативната база да подготви едно предложение придружено с подписка. Искат зелени къщи, енергийна ефективност и т.н., ама май само на думи. Аз бих помагал с всичко по силите ми.
nikkki

Мнениеот agro » 18.11.2012 12:42

По постинг на инж. Матеев - цитирам: "Фотоволтаичната централа се усеща, че вече има мрежа и се събужда. Започва да отдава енергия и постепенно започва да увеличава напрежението, а с това и отдаваната мощност. Процеса трае около 2 минути. В един момент мощността на фотоволтаичната централа надхвърля мощността на консуматорите. Генератора (които всъщност се явява опорна мрежа и определя честотата) постепенно се разтоварва и в един момент преминава в режим на празен ход. Малко след това преминава в ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ и започва да увеличава оборотите си. Това довежда до увеличаване на честотата и до задействуването на честотната му защита. Всъщност не знам коя честотна защита се задействува първа - на генератора или на инверторите. И в двата случая обаче това довежда до срив и до изгасване на тока. След 7 секунди генератора се пали отново и цикъла се повтаря. И ако това се случи през нощта - имота заприличва на мигаща цветомузика."

Или аз нещо тотално съм се объркал, или наистина има фотоволтаични централи, които се събуждат и надхвърлят мощността на консуматорите през нощта. А за предложението да се заплаща само разликата между потребената и подадената в мрежата ел. енергия съм съгласен, че това е най-разумния вариант, дори съм изненадан, че това не е априори залегнало във философията на присъединяване на ВЕИ. И аз бих помагал с колкото мога за такава кауза.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот retro » 18.11.2012 15:34

agro написа:...Или аз нещо тотално съм се объркал, или наистина има фотоволтаични централи, които се събуждат и надхвърлят мощността на консуматорите през нощта. А за предложението да се заплаща само разликата между потребената и подадената в мрежата ел. енергия съм съгласен, че това е най-разумния вариант, дори съм изненадан, че това не е априори залегнало във философията на присъединяване на ВЕИ. И аз бих помагал с колкото мога за такава кауза.

Ти нещо тотално си се объркал !!!
Чети внимателно, после мисли и чак тогава пиши глупости...

Mateev написа:...... Имота ми е оборудван с дизелов генератор 60 kWp. При спиране на мрежата AVR-a изключва и 7 секунди по-късно пали генератора. Генератора се развърта и поема захранването на имота. Фотоволтаичната централа се усеща, че вече има мрежа и се събужда. Започва да отдава енергия и постепенно започва да увеличава напрежението, а с това и отдаваната мощност. Процеса трае около 2 минути....
retro

Мнениеот venkap » 18.11.2012 19:56

retro написа:
agro написа:...Или аз нещо тотално съм се объркал, или наистина има фотоволтаични централи, които се събуждат и надхвърлят мощността на консуматорите през нощта. А за предложението да се заплаща само разликата между потребената и подадената в мрежата ел. енергия съм съгласен, че това е най-разумния вариант, дори съм изненадан, че това не е априори залегнало във философията на присъединяване на ВЕИ. И аз бих помагал с колкото мога за такава кауза.

Ти нещо тотално си се объркал !!!
Чети внимателно, после мисли и чак тогава пиши глупости...

Mateev написа:...... Имота ми е оборудван с дизелов генератор 60 kWp. При спиране на мрежата AVR-a изключва и 7 секунди по-късно пали генератора. Генератора се развърта и поема захранването на имота. Фотоволтаичната централа се усеща, че вече има мрежа и се събужда. Започва да отдава енергия и постепенно започва да увеличава напрежението, а с това и отдаваната мощност. Процеса трае около 2 минути....

Mateev написа:...
Това е цикъла на инвертора. Този цикъл води до странни резултати, ако завода (имота) остане в островен режим. При мене го наблюдавах на практика. Имота ми е оборудван с дизелов генератор 60 kWp. При спиране на мрежата AVR-a изключва и 7 секунди по-късно пали генератора. Генератора се развърта и поема захранването на имота. Фотоволтаичната централа се усеща, че вече има мрежа и се събужда. Започва да отдава енергия и постепенно започва да увеличава напрежението, а с това и отдаваната мощност. Процеса трае около 2 минути. В един момент мощността на фотоволтаичната централа надхвърля мощността на консуматорите. Генератора (които всъщност се явява опорна мрежа и определя честотата) постепенно се разтоварва и в един момент преминава в режим на празен ход. Малко след това преминава в ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ и започва да увеличава оборотите си. Това довежда до увеличаване на честотата и до задействуването на честотната му защита. Всъщност не знам коя честотна защита се задействува първа - на генератора или на инверторите. И в двата случая обаче това довежда до срив и до изгасване на тока. След 7 секунди генератора се пали отново и цикъла се повтаря. И ако това се случи през нощта - имота заприличва на мигаща цветомузика.
...

retro, не си коректен в конкретния случай. Ако прочетеш внимателно целия пост, без да вадиш пасажи от контекста, ще стигнеш до същия извод, до който е стигнал agro.
venkap

Мнениеот retro » 18.11.2012 23:17

venkap написа:И ако това се случи през нощта - имота заприличва на мигаща цветомузика.

С този израз Матеев изказва едно предположение - "ако се случи", а не че ФВЕЦ работи и през нощта.
retro

Мнениеот venkap » 18.11.2012 23:43

retro написа:
venkap написа:И ако това се случи през нощта - имота заприличва на мигаща цветомузика.

С този израз Матеев изказва едно предположение - "ако се случи", а не че ФВЕЦ работи и през нощта.

Точно така retro, ефекта се получава при включени едновременно дизелов генератор и фотоволтаична централа, а по презумпция фотоволтаичната централа не работи вечер, следователно предположението е невалидно.
venkap

Мнениеот nikkki » 19.11.2012 10:33

Аз пак да си продължа с моето предложение. Написах писмо до медиите, с което ще оппитам да събудя интерес по темата. Молабата ми е всеки от вас да напише писмо до медии, институции, депутати и т.н. Нека предизвикаме тема за обсъждане и според мен има шанс да стане.
nikkki

Мнениеот nikkki » 19.11.2012 12:58

Ето текста на писмото. Всъщност вече ми се обадиха от някои медии и предполагам, че ще има интерес. Може да определите компетентни участници в този форум за срещи и контакти. Ще давам адреса на форума на заинтересованите медии. И така, ето какво изпратих:
Семейството ми, както и повечето други семейства живее в непрекъснати сметки как да изкара месеца без да затъне безнадеждно. Правим сметки и се опитваме да предвидим непредвидимото, за да оцелеем до „светлото“ бъдеще. За да се справим с трудбностите ние се стремим да увеличим приходите или да намалим разходите си. Приходите винаги е добре да се повишат, но колко успяват да го направят. Разглеждайки разходите на семейството ни установих, че сериозен разход за нас е месечната сметка за ток, затова започнах да търся възможности да я намаля. Общо взето идеите ми в тази насока са няколко, а именно:
1. Изолация на къщата, в която живея – това е страхотна идея като по нея работим всяка година с подмяна на дограма и изолиране на къщата. Инвестицията се възвръща за около 10 години
2. Преминаване на алтернативно отопление - под „алтернативно“ имам предвид по-евтино като газ, дърва, въглища. Семейството ни е обединено от идеята да живеем в единство с природата и да замърсяваме минимално, а и преминаването от ток на газ, дърва или въглища е както сериозна инвестиция, така и немалки разходи за газ, дърва или въглища, трудоемко е и замърсява, както дома ни, така и природата. Понеже си говорим за възвръщаемост мисля, че поне 10 години ще се връща инвестицията.
3. Смяна на уредите с енергийно ефективни. Това също е актуална тема за нас от години. Осветлението ни е с LED лампи. Перални и печки ни са с висок клас на ефективност, отопляваме се с климатици с добър топлинен коефициент . Тук е възможен варианта за монтаж на инфрачервено отопление, което ще спести около 1000 лв на година, но при цена около 15 000лв възвръщаемостта е 15 години
4. Монтиране на семейна фотоволтаична централа. Това е темата, която искам да засегна по-подробно. Веднага искам да кажа, че не съм от „ония мошеници“, заради които сега тока е толкова скъп. Това е друга тема и аз си имам мнение, но няма да го излагам тук. Ще коментирам един друг аспект. Централа с мощност 1кв произвежда годишно около 1500кв. По сега действащи цени с такава централа ще си спестите около 300лв на година. Нормално един дом изразходва средно 250-300лв на месец / поне с нашият дом е така/, което в киловати е около 1500кв на месец. Да предположим, че искате да си спестите значителна част от тези пари и монтирате 20 панела, което е около 5 кв мощност. Цяла централа 5кв е около 10 000лв, а спестените пари за ток около 2000лв. Сега навлизам в подробности. Централи от този тип са свързани с мрежата на ЕРП-то, защото се синхронизират с нея, т.е. произвеждат 220В, 50 херца напрежение, което е по стандарт в България. Те не могат да работят без да са свързани с мрежата, което ги прави безопасни, но дава „ключа за палатката“ на ЕРП-тата. Тук почват простотиите характерни за нашите ширини. Купувате си вие централка ЗА СОБСТЕНИ НУЖДИ около 5кв, връзвате си я към вътрешната мрежа и си пеете. Инвестиция, която се възвръща за 4-5 години. Както се казва – далавера от където и да я погледнеш. Един умен чичко обаче беше рекъл: „Да, ама не“. И аз бих казал: - Именно! Ето ви проблемките:
- Първи проблем – ако не използваш във всеки момент произведената енергия си нарушител, защото я даваш на ЕРП. Пускат ти предупреждения и евентуално наказание. Представяте ли си – даваш им ток и те наказват. Нали и те това правят,значи са за трепане тогава. Само дето не ги трепят ами и пари искат като ти дават ток. Правят се на ощипани моми, а същите тези ЕРП-та по друг начин се държат в белите страни. Ето какво се случва там: Заявяваш, че ще си монтираш централа, от ЕРП-то идват и сменят електромера ти с двупътен, т.е. отчита в двете посоки. Това е всичко. Ако си „взел“ от тях 1000кв а си им „дал“ 500, заплащаш разликата, т.е. 500кв. Мисля си, че е много, ама наистина много просто. Няма преференциални цени, няма договори или задължения за продажби или потребления. Лиляна Павлова се показва всеки ден по телевизията да рекламира енергийно ефективните мероприятия, подчертава полезността им. Било много важно да се пести енергия, а дали си има представа колко произведена енергия се „изхвърля“. Форумите са пълни с мнения как да се направи така, че поне да не наказват наглите далавераджии, търсят се начини да се“изхвърля“ произведената енергия преди да отиде в мрежата, защото следва санкция. Какво би станало ако се разреши да се плаща разликата / повтарям, че така е във всички „бели“ държави/ ? Със сигурност много семейства ще решат да инвестират 10 000лв за централа от 5 кв. Или може би по-малко за 2 кв . Това е въпрос на избор и средства. Инвестицията е изключително рентабилна, но за разлика от повечето рентабилни видове дейност е и много полезна. Не е необходимо финансиране от страна на държавата. Няма да се променя цената на електричеството. Когато говорим за „зелени“ домове нека да го направим. Имам една огромна молба. Колко и да не вярвате, медиите са огромна сила. Поемете инициатива да се разреши изграждането на такива „семейни“ централи. За да се гарантира интереса на ЕРП-тата условията за такива централи може да са конкретни и от типа:
- Ако семейството „даде“ повече енергия от „взетата“, то разликата се подарява, т.е. ЕРП-то не заплаща по никакъв начин на семейството пари за енергия.
- Максималната мощност на централа от тип „семейна“ да е 5кв или съответстваща на потреблението на семейството. Всъщност при наличието на първото условие, няма значение колко е мощността на централата.
- Цената на енергията произведена от централата е равна на определената от ДКЕВР, за да се гарантира, че няма да се печели от цена.
Осъзнавайки колко е важно да се случи това много искам да съм ви убедил в някаква степен, че наистина е така.
nikkki

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали