от nikkki » 19.11.2012 12:58
Ето текста на писмото. Всъщност вече ми се обадиха от някои медии и предполагам, че ще има интерес. Може да определите компетентни участници в този форум за срещи и контакти. Ще давам адреса на форума на заинтересованите медии. И така, ето какво изпратих:
Семейството ми, както и повечето други семейства живее в непрекъснати сметки как да изкара месеца без да затъне безнадеждно. Правим сметки и се опитваме да предвидим непредвидимото, за да оцелеем до „светлото“ бъдеще. За да се справим с трудбностите ние се стремим да увеличим приходите или да намалим разходите си. Приходите винаги е добре да се повишат, но колко успяват да го направят. Разглеждайки разходите на семейството ни установих, че сериозен разход за нас е месечната сметка за ток, затова започнах да търся възможности да я намаля. Общо взето идеите ми в тази насока са няколко, а именно:
1. Изолация на къщата, в която живея – това е страхотна идея като по нея работим всяка година с подмяна на дограма и изолиране на къщата. Инвестицията се възвръща за около 10 години
2. Преминаване на алтернативно отопление - под „алтернативно“ имам предвид по-евтино като газ, дърва, въглища. Семейството ни е обединено от идеята да живеем в единство с природата и да замърсяваме минимално, а и преминаването от ток на газ, дърва или въглища е както сериозна инвестиция, така и немалки разходи за газ, дърва или въглища, трудоемко е и замърсява, както дома ни, така и природата. Понеже си говорим за възвръщаемост мисля, че поне 10 години ще се връща инвестицията.
3. Смяна на уредите с енергийно ефективни. Това също е актуална тема за нас от години. Осветлението ни е с LED лампи. Перални и печки ни са с висок клас на ефективност, отопляваме се с климатици с добър топлинен коефициент . Тук е възможен варианта за монтаж на инфрачервено отопление, което ще спести около 1000 лв на година, но при цена около 15 000лв възвръщаемостта е 15 години
4. Монтиране на семейна фотоволтаична централа. Това е темата, която искам да засегна по-подробно. Веднага искам да кажа, че не съм от „ония мошеници“, заради които сега тока е толкова скъп. Това е друга тема и аз си имам мнение, но няма да го излагам тук. Ще коментирам един друг аспект. Централа с мощност 1кв произвежда годишно около 1500кв. По сега действащи цени с такава централа ще си спестите около 300лв на година. Нормално един дом изразходва средно 250-300лв на месец / поне с нашият дом е така/, което в киловати е около 1500кв на месец. Да предположим, че искате да си спестите значителна част от тези пари и монтирате 20 панела, което е около 5 кв мощност. Цяла централа 5кв е около 10 000лв, а спестените пари за ток около 2000лв. Сега навлизам в подробности. Централи от този тип са свързани с мрежата на ЕРП-то, защото се синхронизират с нея, т.е. произвеждат 220В, 50 херца напрежение, което е по стандарт в България. Те не могат да работят без да са свързани с мрежата, което ги прави безопасни, но дава „ключа за палатката“ на ЕРП-тата. Тук почват простотиите характерни за нашите ширини. Купувате си вие централка ЗА СОБСТЕНИ НУЖДИ около 5кв, връзвате си я към вътрешната мрежа и си пеете. Инвестиция, която се възвръща за 4-5 години. Както се казва – далавера от където и да я погледнеш. Един умен чичко обаче беше рекъл: „Да, ама не“. И аз бих казал: - Именно! Ето ви проблемките:
- Първи проблем – ако не използваш във всеки момент произведената енергия си нарушител, защото я даваш на ЕРП. Пускат ти предупреждения и евентуално наказание. Представяте ли си – даваш им ток и те наказват. Нали и те това правят,значи са за трепане тогава. Само дето не ги трепят ами и пари искат като ти дават ток. Правят се на ощипани моми, а същите тези ЕРП-та по друг начин се държат в белите страни. Ето какво се случва там: Заявяваш, че ще си монтираш централа, от ЕРП-то идват и сменят електромера ти с двупътен, т.е. отчита в двете посоки. Това е всичко. Ако си „взел“ от тях 1000кв а си им „дал“ 500, заплащаш разликата, т.е. 500кв. Мисля си, че е много, ама наистина много просто. Няма преференциални цени, няма договори или задължения за продажби или потребления. Лиляна Павлова се показва всеки ден по телевизията да рекламира енергийно ефективните мероприятия, подчертава полезността им. Било много важно да се пести енергия, а дали си има представа колко произведена енергия се „изхвърля“. Форумите са пълни с мнения как да се направи така, че поне да не наказват наглите далавераджии, търсят се начини да се“изхвърля“ произведената енергия преди да отиде в мрежата, защото следва санкция. Какво би станало ако се разреши да се плаща разликата / повтарям, че така е във всички „бели“ държави/ ? Със сигурност много семейства ще решат да инвестират 10 000лв за централа от 5 кв. Или може би по-малко за 2 кв . Това е въпрос на избор и средства. Инвестицията е изключително рентабилна, но за разлика от повечето рентабилни видове дейност е и много полезна. Не е необходимо финансиране от страна на държавата. Няма да се променя цената на електричеството. Когато говорим за „зелени“ домове нека да го направим. Имам една огромна молба. Колко и да не вярвате, медиите са огромна сила. Поемете инициатива да се разреши изграждането на такива „семейни“ централи. За да се гарантира интереса на ЕРП-тата условията за такива централи може да са конкретни и от типа:
- Ако семейството „даде“ повече енергия от „взетата“, то разликата се подарява, т.е. ЕРП-то не заплаща по никакъв начин на семейството пари за енергия.
- Максималната мощност на централа от тип „семейна“ да е 5кв или съответстваща на потреблението на семейството. Всъщност при наличието на първото условие, няма значение колко е мощността на централата.
- Цената на енергията произведена от централата е равна на определената от ДКЕВР, за да се гарантира, че няма да се печели от цена.
Осъзнавайки колко е важно да се случи това много искам да съм ви убедил в някаква степен, че наистина е така.