Домашен електромер?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Домашен електромер?

Мнениеот X5 » 24.02.2012 11:12

Аз си взех модела СС-128 и съм доволен.От таблото , където съм включил устройството, до третия етаж има дебели железобетонни стени, но проблем нямам-работи си устройството.Аз си вземах комплекта с още 2 допълнителни щипки за трифазно напрежение и ми отчита общата консумация на 3-те фази.Има и друг вариант-трансмитер с 3 входа за щипки.Тогава се отчита консумацията на всяка една фаза поотделно, но на мен не ми е необходим този вариант.
X5

Мнениеот Mateev » 24.02.2012 11:26

И аз се свързах с дистрибутора. Дори се оказа, че се познаваме. Та и аз си поръчах един комплект от всички джаджи, за да мога да изследвам различни начини на свързване и изпращане на данни.

Оказа се че тази фирма е производител на електромери и на системи за събиране на данни от тях. Това също живо ме интересува и вероятно с тяхна помощ ще направя една тестова система с 5-6 трифазни електромера + сървър + програмно обезпечение. Идеята е и това да го видя как работи и дали може да намери приложение като система за енергийно планиране и контрол да кажем на някой завод.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 24.02.2012 20:16

X5 написа:Има и друг вариант-трансмитер с 3 входа за щипки.Тогава се отчита консумацията на всяка една фаза поотделно, но на мен не ми е необходим този вариант.

Може би аз не съм разбрал, но дистрибуторът г-н Вълков ми каза, че и този трансмитер - с трите входа - също дава сборна информация. За пофазно мерене си трябват три броя комплекта щипка+трансмитер.
Аватар
Емил

Мнениеот Lupus » 24.02.2012 20:55

Емил написа:
X5 написа:Има и друг вариант-трансмитер с 3 входа за щипки.Тогава се отчита консумацията на всяка една фаза поотделно, но на мен не ми е необходим този вариант.

Може би аз не съм разбрал, но дистрибуторът г-н Вълков ми каза, че и този трансмитер - с трите входа - също дава сборна информация. За пофазно мерене си трябват три броя комплекта щипка+трансмитер.

А приемника един ли е? Може ли да отчита отделно три източника и да ги предава като отделни величини към компа?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Емил » 24.02.2012 22:12

Приемникът с дисплей има десет канала, което осигурява приемането на информация от 10 трансмитера. Продава се и кабел с юесби за връзка с компютъра. Отделно се продава джаджа за връзка с рутер за изпращане информацията на сървър на фирмата производител, която може да визуализира отчетите, но мисля че един регистрирал се може да ползва безплатно само един канал, другите се заплащат. Всъщност всичко това е описано на страницата, аз споделям подробностите научени от г-н Вълков.

От него научих също, че Google PowerMeter, който е можел да се ползва с въпросната джаджа, за съжаление вече е закрит: http://www.google.com/powermeter/about/
Последна промяна Емил на 24.02.2012 22:43, променена общо 1 път
Аватар
Емил

Мнениеот Емил » 24.02.2012 22:21

Попаднах на една доста полезна страница: http://www.electricity-monitor.com/

В нея могат да бъдат сравнявани различните модели подобни джаджи: http://www.electricity-monitor.com/energy-monitor-comparison-chart-i-26.html

Аз не обичам обаче онлайн магазините, предпочитам пряк достъп до продукта преди да го закупя, а засега само за уреда на Current Cost открих дистрибутор в България. Затова и отворих цялата тема, за да питам дали знаете нещо за други подобни електромери на пазара в България.

Освен това колега тук ме насочи към един електромер, който се включва в контакт. Има го в Конрад, а днес го видях и в Метро. Работи до 2 кW мощност. Струва 20лв респективно 25лв.
Аватар
Емил

Мнениеот Lupus » 24.02.2012 22:43

Емил написа:Приемникът с дисплей има десет канала, което осигурява приемането на информация от 10 трансмитера. Продава се и кабел с юесби за връзка с компютъра. Отделно се продава джаджа за връзка с рутер за изпращане информацията на сървър на фирмата производител, която може да визуализира отчетите, но мисля че един регистрирал се може да ползва безплатно само един канал, другите се заплащат. Всъщност всичко това е описано на страницата, аз споделям подробностите научени от г-н Вълков.

Благодаря за инфото! Точно това ме интересуваше, тъй като ако реша да правя такъв контрол това ми трябва - инсталацията в апартамента ми е трифазна, но нямам трифазни консуматори.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Емил » 24.02.2012 22:50

Lupus написа:
Емил написа:Приемникът с дисплей има десет канала, което осигурява приемането на информация от 10 трансмитера. Продава се и кабел с юесби за връзка с компютъра. Отделно се продава джаджа за връзка с рутер за изпращане информацията на сървър на фирмата производител, която може да визуализира отчетите, но мисля че един регистрирал се може да ползва безплатно само един канал, другите се заплащат. Всъщност всичко това е описано на страницата, аз споделям подробностите научени от г-н Вълков.

Благодаря за инфото! Точно това ме интересуваше, тъй като ако реша да правя такъв контрол това ми трябва - инсталацията в апартамента ми е трифазна, но нямам трифазни консуматори

То и аз съм така, ама сумата набъбва - един монофазен комплект + два допълнителни трансмитера + две допълнителни щипки - отива към 300 лв
Аватар
Емил

Мнениеот X5 » 24.02.2012 23:51

Бих ви препоръчал да поизчакате малко с поръчването на устройството :evil: Отчита постоянно даннни, но не съм убеден, че са реални.Никъде не се споменава каква е точността на уреда.
Днес си правих експерименти:
Спрях всички консуматори в къщата, дори и хладилниците. Показание-0вата.
Запалих осветление-6луни по 50 вата(конвенционални лунички)- отчете 150, след малко 200, и след това 450??
На следващото палене показанията бяха различни-от 200 до 500вата.
Малките консуматори-мощни лед луни 2 по 10вата-въобще не ги отчете.
При палене на осветление с димер съвсем се побърка-товар 20 луни по 50 вата-даде ми консумация 3квт, падна до 1, 5 максимално.
В комплекта няма кабел за компютър, не бях обърнал внимание и го поръчах допълнително, така че нямам представа какви данни ще съхранява и дава на компютъра, но календар в устройството няма, само часовник.Сумира консумация за вчера, седмица назад и месец назад.
През уикенда ще продължа с тестовете защото ми е интересно..засега
X5

Мнениеот Емил » 25.02.2012 00:01

Благодаря за споделената информация, ще следя с интерес тестовете.
Аватар
Емил

Мнениеот maxsound » 25.02.2012 00:26

Според мен е възможно двукиловатовата мерилка да се преправи за по голям товар дали с шунт или токов траф. Обаче може да се наложи да се каже на софтуера че има промяна. Но силно се съмнявам да мери вярно реактивни товари и малки всякакви товари. Поинтересувах се малко и ми казаха че има такъв прибор-така наречените промишлени електромери, обаче цените били нещо към хилядарка.
maxsound

Мнениеот Емил » 25.02.2012 00:56

Тази мерилка е предназначена за отделен уред/консуматор, съоръжена е с щепсел+контакт, няма сензори/щипки за да ползва за точка на прикачване някой силов проводник, и тъй като е за отделен уред, затова мери до 2 кW. Няма възможности за визуализиране на данните чрез връзка с компютър. Но за сметка на това ми се струва, че е доста по-точна, имайки предвид тестовете проведени от колегата Х5 с другата джаджа.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 25.02.2012 01:43

Аз също утре до обяд ще получа два пълни комплекта за трифазно измерване плюс USB кабелче и сендера на информация към интернет.
В разговора по телефона обсъдихме какъв е максималния ток на щипката. Оказа се, че е 80 ампера. Имало и щипки по 300A, но в България няма налични. Та при 80A и около 1% на точност може да се очаква, че около 0.8А (или 200 W) е грешката, която може да бъде допусната при малки мощности.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 25.02.2012 01:56

Да, сега се сещам, че обсъждахме грешката с дистрибутора. Изчислена по този начин, грешката наистина е голяма за малки мощности, при което положение е по-добре да си сумирам трите фази, а не да меря пофазно, което ще е и по-скъпо удоволствие. Ще очаквам отзивите Ви, г-н Матеев.
Аватар
Емил

Мнениеот Lupus » 25.02.2012 09:29

От написаното от X5 става ясно, че с меренето на моментни мощности тая джадавка не се справя! Интересно каква е точността при мерене на изразходвана енергия? Например тези 6 лунички по 50 W при работа 2 часа? Но да уточним - луничките директно на 220V ли са захранени или през траф?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии