Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот BillyBADBoy » 23.06.2008 23:08

Miro написа:Матеев, очаквах специфичното производство този месец при мен и при теб да е почти същото, но сега гледам по резултатите, че те водя с близо 30%. А лятото и есента при теб пак ще усещаш планинското влияние и ще ти се трупат повечко облаци над билото на планината. Метеорологията и микрометеорологията се оказват важни науки и трябва да се взимат в предвид и локалните климатичните особености.

Много ми се иска да видя данни и от някой друг колега от друг край на България, защото така си сравняваме само Габрово и Равадиново и не можем да видим една динамична картина на цяла България.

Миро не публикуваш вече данни от централата. Всички наред ли е? Как се представя м.май и юни?

Благодаря,
BillyBADBoy

Мнениеот Mateev » 24.06.2008 01:30

Скоро вече ще имате данни и от ЗИТА Русе. WEB Box-а е при мене и вече е инициализиран (има го на Sunny Portal). До няколко дена ще го монтираме и ще се появят данни за радиацията и метеорологичната обстановка в Русе. А първия инвертор ще се появи до около 10 дена. Цялата централа - до около месец.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 24.06.2008 09:58

BillyBADBoy написа:Миро не публикуваш вече данни от централата. Всички наред ли е? Как се представя м.май и юни?

Благодаря,

Защото вече всичко е на сънипортала и може да се гледа в детайли...
Линка е ТУК

Май месец - 1250 квч, юни до момента 870...
Miro

Мнениеот vaklin » 22.07.2008 22:36

Наскоро ми казаха, че около София вече се строи мегаватова ФЕЦ. Ето резултата от проверката ми:
http://events.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=155634&df=456134&dflid=3
vaklin

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 10:25

В Пауново се строи (може вече и да е завършена) 880 kWp централа с модули Kaneka К75 и инвертори SMA SMC 6000A. Региона е с много ниска радиация - един от най-лошите региони в България. Конструкцията е изцяло от поцинковано желязо (мантинели). Модулите са в един ред. Към земята прихващането е посредством набити от машина поцинковани профили. Храня съмнение относно този тип монтаж по 2 съображения:

1. Още при набиването вероятно цинковото покритие се надира и корозията започва практически веднага. Ламарината е тънкостенна и със сигурност ще изгние в земята. При това доста бързо. Може би 10-15 години. В никакъв случай няма да издържи 50 години.

2. Ако в бъдеще се случи мокра година с прогизнала земя (а за 50 години това сигурно ще се случи поне 2-3 пъти), то тогава сравнително слаби пориви на вятъра ще разклатят конструкцията. А една по-силна буря при прогизнала земя направо ще измъкне коловете. При това не е нужно да измъкне всички колове. Достатъчно е да измъкне 1% от периферните колове и модули и след това вятъра да ги натръшка по останалите.

Особенно второто твърдение е много основателно. Помислете сами: Как вие бихте извадили кол, набит в земята? Ами първо ще намокрите земята с 2-3 кофи вода (не е задължително) и после ще започнете да клатите кола напред-назад. При това ще употребите сила в горния край на пръта от порядъка на 20-30 килограма. Точно това прави и вятъра с неговите непрестанни пориви и смяна на посоката. И силата, която се упражнява на върха на кола не е 20-30, а 200-300 килограма (за конструкцията в Пауново). Освен това ефекта се засилва, ако има турболенции и завихряния, които гарантирано се получават между редовете на централата.

Вярно е, че технологията с набиване на колове се използва при мантинелите, но при тях няма непрекъснато клатене напред назад от вятъра, защото няма площ (модули), монтирани на върха. Освен това рамото е по-малко (40-50 см), а в Пауново е повече от метър. И последно - сеченията на профила при мантинелите са по-големи, а в Пауново са много изтънени. И въобще всичко в Пауново е направено по ръба и е въпрос на време горещо да съжаляват за това.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 11:49

Ето малко снимки от централата в Пауново:

Изображение

Централата е проектирана добре. Междуредовите разстояния са спазени (доколкото се вижда на снимката). Прикрепването на модулите е правилно (със скоби и отгоре) и на верните растояния по вертикала. По периферията на централата краката са по-нагъсто, а вътре - по-нарядко. Това също е правилно. Въобще всичко си е както трябва да бъде, само това с набитите колове според мене е твърде рисковано. Аз лично бих заварил на всеки един крак по едно малко парче винкел на разстояние 10 см от земята и след това бих отлял на всеки един крак по едно бетонно блокче с тегло поне 200-220 кг. Оскъпяването ще е само 20 лв. на крак, но за сметка на това ще се спи спокойно.

Изображение

На тази снимка се вижда, че редовете следват контура на терена и в резултат на това се получават изкривени по вертикала редове. Не казвам, че е грешно, но е неприятно за окото. И понеже съм педант и перфекционист, бих се възпротивил на този факт и бих потърсил алтернатива. Например разкъсване на редицата на всеки 20-30 метра и оставяне на пътека от 80 см. А в рамките на един 20-30 метров блок бих направил идеална нивелация на модулите. А следващия блок ще започне по-ниско или по-високо с 30-40 см. Плюсовете на моята идея са идеалната нивелация и наличието на пътека, която е полезна в предвид температурните разширения и по-лесното бъдещо обслужване.

Изображение

На тази снимка се вижда монтажа на инверторите. Плюс на този вид монтаж е, че инверторите са близо един до друг и бъдещия обслужващ персонал няма да се разкарва между редовете. Минус е това, че такова едно групиране на инверторите изисква употребата на колосално количество DC кабели, което доста оскъпява централата. Друг недостатък според мене е това, че инверторите са поставени доста ниско заради покрива отгоре. При такова едно ниско поставяне и дълбок сняг отворите, от които смучат вентилаторите ще останат под нивото на снега. След като снега започне да се топи и уплътнява, ще навлезе между перките на вентилаторите и през следващата нощ ще замръзне. А на следващия ден ако има голяма радиация и инвертора се опита да включи вентилаторите, те просто няма да тръгнат и най-вероятно ще изгорят. Аз лично бих се отказал от покрива над инверторите (няма какво да им се случи отгоре) и бих ги повдигнал колкото се може повече (горния ръб да е на 30 см под нивото на модулите). Бъдещето ще покаже дали съм бил прав или не. Но в момента си мисля, че в Пауново ще имат проблеми с изгорели вентилатори. Основание за това разсъждение ми дава опита от тази зима, при която два от моите инвертори останаха под нивото на снега и после той така се уплътни и замръзна, щото изчегъртването беше направо невъзможно. Добре че инверторите ми бяха от типа SB5000TL, които са без вентилатори, и нищо не им се случи.

Изображение

На тази снимка се вижда тестовата система на Пауново, с която вероятно са замервали радиацията и електропроизводството преди да направят централата. Буди недоумение факта, че вляво и отпред на модулите има поставен един кол със съоръжения (може би камера и не знам какво още). Та сянката от този кол всяка сутрин пълзи през модулите. И каквото и да са замерили, то данните от това замерване са тотално грешни. За втори път се сблъсквам с тестови и измервателни системи (другата е в с. Баничан), при които данните са тотално изкривени от засенчващ обект, поставен на неподходящо място. Не можаха ли конкурентните фирми най-после да научат какъв е пътя на слънцето? :lol: :lol: :lol: Нищо не трябва да има отпред и отстрани на измервателните съоръжения. Нещо повече - нищо не трябва да има и отзад в непосредствена близост. Защото ако същия този кол беше отзад и отстрани на 1 метър разстояние, пак щеше да хвърля сутрешни сенки върху модулите и радиационния датчик.
Аватар
Mateev
Site Admin

PV централа на разклона за с. Диня, Ст. Загора - Раднево

Мнениеот mstoev » 23.07.2008 12:45

Някой има ли информация за PV централата на разклона за с. Диня (Ст. Загора - Раднево)?
Прикачени файлове
PV Dinia-StZag.jpg
PV Dinia-StZag.jpg (71.62 KiB) Прегледано 24415 пъти
mstoev

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 13:07

Не бях чувал за тази централа. Като гледам снимката, разстоянията между позиционерите са спазени и взаимните засенчвания ще са минимални. Само този стълб до втория позиционер ме притеснява. Не мога да преценя разстоянието. Да не се окаже, че вечер ще хвърля сянка върху позиционера. Също така защо втория позиционер гледа в друга посока? Да не би вече датчиците му или електрониката му вече да са се повредили?

Между другото тази снимка е нагледно доказателство за проблемите с позиционерите. Още не е монтирана централата и проблемите с нея започват, а заедно с тях и завишените разходи за поддръжка.

Освен това от снимката се вижда, че централата е изпълнена с позиционери на Lorenz, а те са слаби. Издържат на вятър само до 100-120 км. в час. В Сливен вече падна един такъв позиционер. Ако все пак един инвеститор твърдо е решил да използва позиционери (което не го препоръчвам), поне да използва модела DEGER TRACKER 5000NT, който е с много по-здраво изпълнение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mstoev » 23.07.2008 13:41

През юни минах край ФВ централата, но не си носих фотоапарата. Направи ми впечатление, че модулите бяха вдигнати високо в небесата и се изненадах при толкова оградена земя защо са избрали тази скъпа, трудно за обслужване и рискова конструкция. Вечерта бях на вилата си в района на централата и си задавах въпроса какво ли е станало с нея след изпълнената със страшни мълнии нощ. На 20 юли минах край ФВ централа и забелязвам, че фотоелектричната площ е свалена ниско в сравнения с началния монтаж и останах с впечатление, че ФВ централа още не е включена към енергийната мрежа. Тази ФВ централа се намира на изключително плодородна земеделска земя и средствата за нея са навярно от фонда за развитие на земеделските райони. Как стои въпроса с използване на високи позиционери и статута на земята?
mstoev

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 14:08

Нямам представа. В закона нищо не пише. Наистина при високи позиционери земята отдолу може да се използува за стандартните земеделски дейности. Но опитай се да убедиш бюрократите, че това е така, и ще срещнеш стена от неразбиране и нежелание за поемане на отговорност. Според мене докато в закона не се появи изричен текст, нещата ще си останат такива, каквото са - тоест статута трябва да се сменя.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: PV централа на разклона за с. Диня, Ст. Загора - Раднево

Мнениеот Miro » 23.07.2008 14:54

mstoev написа:Някой има ли информация за PV централата на разклона за с. Диня (Ст. Загора - Раднево)?

Инвеститорът е Ековат ЕООД от Раднево, а изпълналнител са колегите от Сливен - Sunpower май се казваше фирмата. В момента и там тече борбата с озаконяването...
Miro

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 22:02

Въобще сливенските, варненските и несебърските фирми са се хванали като удавник за сламка с тези техни позиционери. И се учудвам как лъжат клиентите, след като сметката с позиционер излиза по-лоша, отколкото със статична конструкция. И годините за изплащане се увеличават, вместо да се намаляват. И надеждността и времето на живот са силно съкратени. Много има да им белее главата в бъдеще - както на соларните фирми, така и на техните клиенти.

Сметката е много проста - един позиционер в годишен план за региона на България дава от 32 до 35% повече енергия. Това вече е замерено на тестовите централи. За клиента остава алтернативата или да си увеличи броя на модулите с 32% или да си сложи позиционер със стария брой модули. Двете алтернативи би трябвало ценово да са еднакви. И ако една статична централа струва 4.2 EUR/Wp, то тогава една централа с позиционери би трябвало да струва 4.2 * 1.35 = 5.67 EUR/Wp. При тази цена на централата с позиционери тя е еквивалентна на статична централа с 35% по-голяма мощност. И двете централи ще дават еднаква енергия. Даже и при това положение аз бих избрал статичната заради по-голямата надеждност. Но представете си какво беше учудването ми, когато преди няколко дена при мене идва клиент на конкурентна фирма и казва, че вече се е съгласил и е направил проектиране за централи с поциционери по цена 6.5 EUR/Wp. :lol: :lol: :lol: И ми разправяше как са го лъгали, че ще направи свръхизгодна инвестиция. И колко голяма била неговата радиация. И какви розови са били неговите сметки. Не мога да повярвам, че това се случва и че има български конкурентни фирми, които така лъжат клиентите си.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 23.07.2008 22:24

Mateev написа: Не мога да повярвам, че това се случва и че има български конкурентни фирми, които така лъжат клиентите си.

Ти в кой свят живееш!
Аз пък немога да повярвам, че някой може да бъде честен и коректен.
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 24.07.2008 09:14

И КАКЪВ Е ИЗВОДА:ВСЕКИ ИНВЕСТИТОР ТРЯБВА ДА СЪБИРА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ,ДА АНАЛИЗИРА ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ СЪБРАНАТА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ И ТОГАВА ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЕ С КОЙ И КАК ДА РАБОТИ.
petyostoev

Мнениеот Miro » 24.07.2008 10:46

Mateev написа:....Сметката е много проста - един позиционер в годишен план за региона на България дава от 32 до 35% повече енергия. Това вече е замерено на тестовите централи. За клиента остава алтернативата или да си увеличи броя на модулите с 32% или да си сложи позиционер със стария брой модули. ....

Знаете, че съм много чувствителен на тема позиционери и винаги съм бил на мнението, че за всеки влак си има пътници. Вярно, и аз не съм принципен привърженик на големите централи с позиционери, но дори и за тях си има предимства, като това с по-големия добив е най-малкото.

Хубавото е, че ти остава много свободна площ, която може да се използва за селскостопански и други дейности. Или пък когато се налага конструкцията да се повдигне на някаква височина, за да се избегне засенчване, тя така или иначе ще се оскъпи. Не е ли по-добре в такъв случай да се използва позиционер, та поне да се увеличи добивът на електроенергия, след като разходите вече са се завишили заради ограниченията в терена... и т.н. Въобще не мисля, че трябва да бягаме от думата позиционер на всяка цена. Да, в Габрово при тестовете централи може завишението в производителността да е 32%, но дали ще е толкова в Силистра примерно... или пък при мен?
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали