Днес монтирахме първата конструкция с 42 модула Kyocera KC-130GH-2P и един инвертор SMA SMC 5000A. Инвертора вече работи и можете да видите данните на
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... 7b&splang=
В следващите няколко постинга ще публикувам серия от снимки на монтажа. Но първо искам да споделя как върви узаконяването на централата. С две думи - пълен провал. Получихме предварителния договор и в него точно и ясно ЕОН ни разпорежда да се свържем към страна НН на наличните 2 трансформатора по 1 MVA (вътрешната мрежа на ЗИТА Русе), а меренето да става на страна СрН (20 kV) с електромери в 4-те квадранта. Тоест - ще изкупуват само разликата между произведеното от централата и консумираното от ЗИТА - Русе. Но завода консумира 300-400 kW, а нашата централа е само 117 kWp. С две думи - ние сами ще си консумираме всичко и никога няма да продадем дори и 1 kWh енергия.
Едно вече е абсолютно ясно:
Наглостта на ЕОН няма край !!!!!
Съгласен съм, че в закона пише да се изкупува
ЦЯЛОТО КОЛИЧЕСТВО, без това за собствени нужди. Но съм убеден, че законодателя е искал да каже
СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕНТРАЛАТА, а не
СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕЛИЯ ЗАВОД.
Чета становището ред по ред и не вярвам на очите си. Трябва да се има в предвид, че към момента ние придвижваме над 30 проекта на наши клиенти. И че становища и предварителни договори съм чел всякакви. Както на ЕОН, така и на ЧЕЗ и ЕВН. Би могло да се каже, че каквото и да измислят електроразпределителните предприятия, то почти веднага идва при мене. И до момента беше, така да се каже, поносимо. Единственото, за което бих могъл да критикувам електроразпределителните предприятия беше, че в договорите си поставяха задължително изискване за система за мониторинг и контрол.
Което разбира се е абсолютно противозаконно. Но не сме се заядали, защото самият аз препоръчвам на всички клиенти да имат такава система. Тя наистина е необходима по ред причини, различни от тези на ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Но в момента чашата на търпимост преля.
До момента имам поне 10 становища на наши клиенти и от трите електроразпределителни предприятия и в тези становища наистина е спазено най-важното:
- Мерене на страна НН
- Персонален електромер за централата
Тоест гарантира се изкупуването на ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ, без тази за СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕНТРАЛАТА. Освен това загубите в трансформаторите остават за електроразпределителните предприятия. Това е справедливо решение, защото ние нямаме достъп и контрол на страна СрН и не можем сами нощем да изключваме трансформатора, за да не ни натриса загуби на празен ход. Които не са малки - 300W х 12 часа х 365 дена = 1314 kWh или почти 500 лева годишно.
С две думи - всички електроразпределителни предприятия до момента се държаха поносимо. Но в момента нещо се е случило и ЕОН тотално смени политиката от
ПОНОСИМА на
ВРАЖДЕБНА !!!!! За другите елетроразпределителни предприятия нямам нито информация нито доказателства за някаква промяна.
И така. Настана време да цитирам конкретни имена на служители на ЕОН в публичното пространство.
г-жа Кожухарова от ЕОН - това е единственият свестен човек от компанията. Винаги отзивчива. Винаги подхожда с разбиране и толерантност. Според мене тя е еталонен служител, който защитава компанията и в същото време се отнася с разбиране и уважение към всеки един клиент или доставчик. Без да се колебая проведох телефонен разговор с нея с искане за обяснения по становището за присъединяване на ЗИТА-Русе. С най-голямо търпение на мене учтиво ми беще обяснено, че " Да. Така е. И така трябва да бъде." Тоест меренето ще е на високата страна и ще се изкупува само разликата. Получих и допълнителна информация. Имало е жалвания и от други клиенти и е имало официални запитвания до ДКЕВР и до други висши инстанции. Които са били потвърдили действията на ЕОН.
г-н Билалов - Човекът, който дава становищата. Тоест - това е бога. Той коли. Той беси. За него имам добро впечатление. Имам две срещи с него, на който той имаше учтиво държание и по време на които се проведе разговор в дух на взаимно разбирателство. Но това беше преди време (около Нова Година). В момента не можах да получа достъп до него за обяснения. Просто г-жа Кожухарова отказа да ме прехвърли. Вярно е, че имам личния му GSM, но още когато ми даваше визитната картичка стана ясно, че няма да е въудошевен, ако му звъня директно.
г-н Николов - смразяващо отношение и ледена учтивост. Недостъпен. На последната среща претърпях такова унижение, каквото не съм имал никога през живота си. Според мене това е човека, който позори ЕОН. Ако му бях шеф, щях да го изхвърля на секундата. Имам му визитката, но не желая да му звъня. Според мене всички проблеми с ЕОН идват от него. Или някой по-високо в ерархията му се разпорежда. Но по телевизията висшите шефове на ЕОН приказват друго. И ако са верни приказките и на едните, и на другите, излиза, че
Николов е наш ВРАГ НОМЕР ЕДНО.