117.24 kWp електроцентрала на покрива на ЗИТА Русе Карбохим

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 02.07.2008 02:30

WEB Box-a и радиационния датчик вече са монтирани. Също така са монтирани и датчиците за сила на вятъра, както и за температура на въздуха и на модулите. Можете да наблюдавате данните на:

http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... 7b&splang=

Ако не ни мине котка път, в четвъртък ще заработи и първият инвертор. Всъщност инвертора вече поработи 2-3 дни в Габрово на една тестова установка с 4 модула Канека К60. Така че, вече има в актива си произведени 2-3 киловатчаса електроенергия.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 02.07.2008 09:51

С интерес ще наблюдавам данните.
Матеев, какъв сензор за вятър използваш.
На каква височина е монтиран.
Доста силни ветрове е отчел снощи.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 02.07.2008 10:46

10-15 km/h не е чак толкова силен вятър. За силен вятър може да се говори чак при 30-40 km/h. Буря е над 50 km/h. А над 60-70 km/h човек вече трудно може да се задържи на крака.

По въпроса за датчиците - всички датчици временно са монтирани на една малка установка на височина 2.50 над нивото на покрива. В бъдеще всеки един от тях ще бъде преместен на определеното за целта място, а именно:
1. Сила на вятъра - малко над най-високата точка на централата. Това е задния ръб на най-задната плоча.
2. Слънчева радиация - на удобно за почистване място. Освен това не трябва да има взаимни засенчвания от други редове с модули. Следователно най-подходящото място е или на първия ред с модули, или на задната плоча на височина около 2 метра. В никакъв случай нищо не трябва да засенчва радиационния датчик, защото ще се опорочат показанията.
3. Температура на модулите - на кой да е модул отзад в центъра. Хубаво е модула да е от втория ред, защото той има по-малки взаимни засенчвания. В нашият случай ще подберем модул близо до радиационния датчик, за да не се налага удължаване на кабела.
4. Външна температура - датчика трябва да е на сравнително сухо място, защото намокрянето му и последващото изсъхване с изпарение на влагата ще доведе до изкривяване на показанията. Освен това трябва да е на такова място, на което никога да не го достига директна слънчева светлина. И последно - трябва да е отдалечен колкото се може повече от други затоплени обекти (стена, модул, метален профил и т.н.). Следователно най-подходящото място е някъде под някой модул, но на разстояние поне 50-60 см. В момента временно е сложен под северната стреха на асансьорната кула.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 02.07.2008 12:01

Мислех че се измерва в м/s
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 10.07.2008 23:31

Днес монтирахме първата конструкция с 42 модула Kyocera KC-130GH-2P и един инвертор SMA SMC 5000A. Инвертора вече работи и можете да видите данните на http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... 7b&splang=

В следващите няколко постинга ще публикувам серия от снимки на монтажа. Но първо искам да споделя как върви узаконяването на централата. С две думи - пълен провал. Получихме предварителния договор и в него точно и ясно ЕОН ни разпорежда да се свържем към страна НН на наличните 2 трансформатора по 1 MVA (вътрешната мрежа на ЗИТА Русе), а меренето да става на страна СрН (20 kV) с електромери в 4-те квадранта. Тоест - ще изкупуват само разликата между произведеното от централата и консумираното от ЗИТА - Русе. Но завода консумира 300-400 kW, а нашата централа е само 117 kWp. С две думи - ние сами ще си консумираме всичко и никога няма да продадем дори и 1 kWh енергия.

Едно вече е абсолютно ясно:
Наглостта на ЕОН няма край !!!!!

Съгласен съм, че в закона пише да се изкупува ЦЯЛОТО КОЛИЧЕСТВО, без това за собствени нужди. Но съм убеден, че законодателя е искал да каже СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕНТРАЛАТА, а не СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕЛИЯ ЗАВОД.

Чета становището ред по ред и не вярвам на очите си. Трябва да се има в предвид, че към момента ние придвижваме над 30 проекта на наши клиенти. И че становища и предварителни договори съм чел всякакви. Както на ЕОН, така и на ЧЕЗ и ЕВН. Би могло да се каже, че каквото и да измислят електроразпределителните предприятия, то почти веднага идва при мене. И до момента беше, така да се каже, поносимо. Единственото, за което бих могъл да критикувам електроразпределителните предприятия беше, че в договорите си поставяха задължително изискване за система за мониторинг и контрол. Което разбира се е абсолютно противозаконно. Но не сме се заядали, защото самият аз препоръчвам на всички клиенти да имат такава система. Тя наистина е необходима по ред причини, различни от тези на ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Но в момента чашата на търпимост преля.

До момента имам поне 10 становища на наши клиенти и от трите електроразпределителни предприятия и в тези становища наистина е спазено най-важното:
- Мерене на страна НН
- Персонален електромер за централата
Тоест гарантира се изкупуването на ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ, без тази за СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕНТРАЛАТА. Освен това загубите в трансформаторите остават за електроразпределителните предприятия. Това е справедливо решение, защото ние нямаме достъп и контрол на страна СрН и не можем сами нощем да изключваме трансформатора, за да не ни натриса загуби на празен ход. Които не са малки - 300W х 12 часа х 365 дена = 1314 kWh или почти 500 лева годишно.

С две думи - всички електроразпределителни предприятия до момента се държаха поносимо. Но в момента нещо се е случило и ЕОН тотално смени политиката от ПОНОСИМА на ВРАЖДЕБНА !!!!! За другите елетроразпределителни предприятия нямам нито информация нито доказателства за някаква промяна.

И така. Настана време да цитирам конкретни имена на служители на ЕОН в публичното пространство.

г-жа Кожухарова от ЕОН - това е единственият свестен човек от компанията. Винаги отзивчива. Винаги подхожда с разбиране и толерантност. Според мене тя е еталонен служител, който защитава компанията и в същото време се отнася с разбиране и уважение към всеки един клиент или доставчик. Без да се колебая проведох телефонен разговор с нея с искане за обяснения по становището за присъединяване на ЗИТА-Русе. С най-голямо търпение на мене учтиво ми беще обяснено, че " Да. Така е. И така трябва да бъде." Тоест меренето ще е на високата страна и ще се изкупува само разликата. Получих и допълнителна информация. Имало е жалвания и от други клиенти и е имало официални запитвания до ДКЕВР и до други висши инстанции. Които са били потвърдили действията на ЕОН.

г-н Билалов - Човекът, който дава становищата. Тоест - това е бога. Той коли. Той беси. За него имам добро впечатление. Имам две срещи с него, на който той имаше учтиво държание и по време на които се проведе разговор в дух на взаимно разбирателство. Но това беше преди време (около Нова Година). В момента не можах да получа достъп до него за обяснения. Просто г-жа Кожухарова отказа да ме прехвърли. Вярно е, че имам личния му GSM, но още когато ми даваше визитната картичка стана ясно, че няма да е въудошевен, ако му звъня директно.

г-н Николов - смразяващо отношение и ледена учтивост. Недостъпен. На последната среща претърпях такова унижение, каквото не съм имал никога през живота си. Според мене това е човека, който позори ЕОН. Ако му бях шеф, щях да го изхвърля на секундата. Имам му визитката, но не желая да му звъня. Според мене всички проблеми с ЕОН идват от него. Или някой по-високо в ерархията му се разпорежда. Но по телевизията висшите шефове на ЕОН приказват друго. И ако са верни приказките и на едните, и на другите, излиза, че Николов е наш ВРАГ НОМЕР ЕДНО.
Последна промяна Mateev на 12.07.2008 15:51, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 10.07.2008 23:58

И така........................

Нещо във висшите етажи на власта или на ЕОН се е променило. И позицията вече е втвърдена. И това на фона на притесненията на Евросъюза и на нашето правителство за забавения преход към производство на 20% екологична енергия. В Европа се канят да увеличават процентите за ВЕИ и да намаляват срока за тяхното постигане. И в същото време ЕОН втвърдява позицията си и пречи на този процес.

Време е да надигнем глава !!!!!!!
И да не позволяваме повече да ни тъпчат !!!!!!!

И нашата борба вече започна !!!

Другата седмица имам среща с репортер на вестник "Дневник". Ще се подготви общирен репортаж (статия) за ВЕИ, за бъдещето на човечеството и за това какво се прави в България по този въпрос. И разбира се за проблемите, с които се сблъскваме. Както от страна на правителството и ДКЕВР, така и от страна на електроразпределителните предприятия. Информацията ще я дам аз. И смятам открито да кажа всичко, което ми е на душата. И разбира се да кажа моето мнение за хората, които спъват този процес - поради лични или поради не знам какви други интереси. Визирам Шушулов от ДКЕВР и Николов от ЕОН. Може те да не са виновни. Може някой друг във висините да си прави тънката сметка да забогатее на чужд гръб. Но все пак някой трябва да опере пешкира. И Имената на Шушулов и на Николов от ЕОН ще блеснат с пълна сила като спирачки на прогреса. И това на фона на скандалите във висините за злоупотреби с Еврофондовете.

Надявам се, че съм избрал правилният момент. След "Дневник" ще има още вестници и след това и телевизии. Кампанията вече е в ход. Мотото: "Бъдещето на нашите деца и внуци е застрашено от ДКЕВР и от ЕОН". Може вестник "Дневник" да измислят и нещо по-добро.

Кампанията вече е в ход. Ако някой от посетителите на форума може да помогне за нейното разпространение в други медии - сега е времето. Аз ще предоставя материалите. Имам изчисления и доказателства, че ДКЕВР си прави подигравка с нас, определяйки такава смешна изкупна цена. Правителството си прави подигравка с нас, давайки ни само 12 години преференциална цена. И карайки ни да узаконяваме 5 киловатова централа с процедура, подходяща за атомни централи. И разбира се ЕОН (засега) се подиграва с нас, нагло нарушавайки членове от Закона за ВЕИ, Закона за ЕНЕРГЕТИКАТА и не знам колко други закони и наредби.
Последна промяна Mateev на 12.07.2008 15:53, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 00:10

Цялата тази тъпотия с присъединяването на ЗИТА-Русе е напълно безмислена. Ами ясно е за всички, че ще си направим отделна фирма за централата, и законово ще заобиколим простотиите на ЕОН. Тогава възниква въпроса - ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА???

Надявам се, че Николов може да даде разумен отговор на този въпрос !!!

Засега постигна само забавяне с 1 месец. И си създаде враг, които не е за подценяване.

Да видим как ще се развият събитията в бъдеще. Зад мене стоят стотици ентусиасти и инвеститори от Европа с капитали, измерващи се с 9-10 цифрени числа. А Николов е просто една пешка. Която в подходящия момент (който може би е настъпил) може да бъде пожертвувана. И да служи за назидание за всички останали.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 00:34

И така ...................
Да се върнем на по-приятната тема.

Монтажа на централата на ЗИТА-Русе вече е в ход. И днес вече заработи първият инвертор. И вече всички ще имат безплатен достъп до данните за електропроизводството в един от най-добрите региони на страната. По-добър от която и да било друга точка на България, с изключение на Силистра. Централата е идеално оптимизирана. Има идеален хоризонт. Модулите са с почти идеална ориентация и идеален наклон. Производителя на модулите (Kyocera) ни е предоставил модули с идеални производствени толеранси (всички модули по спецификацията са с положителен толеранс средно с около 1.5 W в повече). DC и AC oкабеляванията са идеални (със средногодишни загуби около 0.3%). AC импеданса е идеален (около 0.25 ома). Загубите от взаимни засенчвания между редовете са идеални (има запас спрямо ъгъла на слънцето на 21 декември).

С две думи:
Това е идеалната централа в едва ли не най-добрия регион на страната.

Спокойно бихте могли да използвате данните от тази централа като ЕТАЛОН за възможностите на Българското соларно електропроизводство. Нямаме друг клиент, който едновременно да има толкова идеално местоположение, хоризонт, ориентация, близост до трафопост или далекопровод, слънчева радиация над региона и висококачествени модули с положителен производствен толеранс. Да не забравяме височината на сградата, която ни гарантира сравнително висока скорост на вятъра, която охлажда модулите. И разбира се липсата на силни снеговалежи и навявания, които биха намалили зимното електропроизводство.

Според мене едва ли някога в България ще се появи централа, която да дава по-голямо специфично електропроизводство от централата на ЗИТА-Русе. Поне що се касае за южния участък, който е изграден с висококачествени модули на Kyocera.

PS: Освен данните, които публикуваме на Sunny Portal, ние разполагаме и с 5-минутни данни, записвани във Flash картата на Sunny WEB Box. Отделно имаме разработена собствена програма, която денонощно натрупва данни с 10-секундна дискрета за всеки един параметър на централата, инверторите и допълнителните датчици. Става въпрос за над 400 канала с данни за цялата централа на ЗИТА-Русе. Тези данни (най-вероятно) ще бъдат предоставяни безплатно на всеки, който ги поиска. И тепърва ни предстои да правим дискусии за истинския потенциал на соларното електропроизводство на България. И да се мъчим при проектирането и реализацията да се равняваме по най-добрите - засега (а най-вероятно и в бъдеще) по ЗИТА-Русе.

Ето още един път линк към данните от централата:
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... 7b&splang=
Последна промяна Mateev на 11.07.2008 13:01, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 01:23

А ето и малко снимки........................

Изображение

Работата по стоманената част от конструкцията тече с пълна сила. Покрива вече изглежда като гора от подпори. Всеки един шофьор на кола или ТИР, който влиза в Русе по пътя от към В.Търново, неволно обръща глава към това странно съоръжение и си задава въпроса:
"Какво ли се строи на този покрив???"
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 11.07.2008 01:29

Здравейте,
Получава се така, защото бъдещата централа е едно юридическо лице със завод "Зита", ако са различни фирми, никой не може да задължи производителя да продава енергията, която произвежда, на посочено лице от Разпределителното дружество. Мисля че, в техническият проект трябваше задължително да бъде упоменато че, присъединяването ще се осъществи след трансформация НН/СрН от трафо 140-180 kVA.
venkap

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 01:41

Изображение

Започваме поставянето на алуминиевите профили. Откриваме, че носещите стоманени подпори не са нивелирани много добре. Но това не е изненада. Вече сме наясно, че е почти невъзможно да се изгради метална конструкция с дължина над 50 метра и в същото време грешката да бъде под 1 mm. Предварително сме се подготвили и имаме подложни алуминиеви ламаринки с дебелина 1 mm. С тях ще обираме неравностите там, където ги има. В другите централи, които сме монтирали до момента, слагахме меки подложки от тънък линолеум. Но при тях има вероятност през годините този линолеум да промени структурата си и след 15 или 20 години да се наложи допристягане или даже подмяна. На тази централа решихме да ползваме само твърди тънки подложки от алуминий. Идеята се оказа удачна. Където се наложи сложихме по една, две или даже три подложки. Крайният резултат - идеална права линия на алуминиевия профил.

Трябва да се знае, че човешкото око е много чувствително на изкривявания, когато гледа по ръба на една права линия. Затова нашата задача беше да направим една идеална плоча от модули, в която всеки един ръб или равнина да има максимално отклонение от правата линия с едва ли не една десета от милиметъра. Знаехме, че веднага след монтажа на централата тя ще бъде посетена от кметове, журналисти и даже министри. И се постарахме всичко да бъде идеално. Отделихме огромно внимание не на скоростта на монтажа, а на перфектността във всяко едно отношение. И мисля, че добре се справихме.
Последна промяна Mateev на 12.07.2008 16:02, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 01:45

Изображение

Ето как изглеждаше конструкцията, преди да започнем. Правите линии са почти перфектни, за което горещо благодарим на монтажната фирма. Положили са невероятни усилия. Пък и ние непрекъснато им повтаряхме, че искаме качество, а не количество. Но все пак се наложи окончателното прецизиране да се прави от нас.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 01:51

Изображение

Още един път проверяване (изчисляваме) дължините на алуминиевия профил. След малко започваме да режем. Но като закостенели габровци спазваме принципа "Седем пъти мери, един път режи" :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 01:58

Изображение

Алуминиевите профили вече са монтирани. И са перфектни. Правата линия е спазена по X, Y и Z. Дори и да има някакви нищожни отклонения, то човешкото око не ги лови. Вече е обяд. Горещината нараства. Май е време за няколко кебапчета с бира. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 02:02

Изображение

Хапнахме, пийнахме и сега вече е време отново да се захващаме за работа. Опъваме конеца, за да определим линията, която ще разделя горния от долния ред с модули.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД