venkap написа:Така де, във варианта с наличие на мрежа просто зареждаш акумулатора с обикновено зарядно за 10 лв.
Mateev написа:Всичките ви проблеми идват от това, че искате да използвате стартерния акумулатор и за други цели. И в това си свое желание ще похарчите за контролери и електроника 5 пъти повече пари, отколкото струва самия акумулатор.
Аз предлагам да оставите стартерния акумулатор на мира. Нека винаги да си стои зареден, за да има енергия да запали двигателя. А когато двигателя се запали, той ще си го дозарежда. Повече от него не искайте.
...........
xanthus написа:Здравейте.
Имам проблем, който не мога да разреша. Фотоволтаичен панел 230Wp с номинална мощност под товар около 270W е свързан към EPSolar заряден контролер 10А. Той зарежда автомобилен акумулатор Mombat 77Ah. При замерване, на входа на контролера в 13ч на обяд постъпват 7.99А. От контролерът към акумулатора върви същия ток (тоест зареждането става с всичко, което излиза от панела). Преди да съм стигнал към консуматора имам следния въпрос:
- Ако панелът е 34V, 8A - 272W, акумулатора се зарежда с ~13V, 8A -104W ... Къде отива останалата мощност?
Консуматорът е инвертор 12-230V, 230VA. Към него е свързана електрическа помпа 90W, която задвижва соларна инсталация за топла вода, само през деня. Инверторът е свързан директно към акумулатора.
Тъй като сутрин помпата се включва около 2 часа преди мощността на фотоволтаичния панел да достигне 100W, консуматора черпи разликата от акумулатора. След това системата се самопотдържа. На теория всичко, което не се изразходва от консуматора трябва да се вкара в акумулатора, за да има ток за следващия ден (и за през нощта за електрониката). Слетобед имаме същата изтория: помпата все още работи около два часа след като мощността на фотоволтаичния панел падне под 100W.
- Получава се така, че сутрин времето на акумулатора не стига и системата изключва. Слетобед, след като акумулатора на теория се е зареждал около 6ч, пада за по-малко от 45мин, след като системата спре да се самопотдържа.
-Днес се получи и друг проблем. При 6А изход от панела, около 10:30, индикатора за заряда светна червено, и по-късно системата изключи, което ми подксазва че акумулаторът е излязал от строя. Това означава, че без акумулатор, системата не може да се самопотдържа. Предполагам причината е, че и контролерът и инверторът определят акумулатора автоматично (12/24V) и не могат да се съвместят взаимно, но не съм сигурен в това.
Какви стъпки трябва да направя, за да намеря слабото звено в сялата система? Или нещо пропускам?
Благодаря предварително!
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта