batman написа:Аз мисля ,че ТТ е събрал мощността като е пренебрегнал 2 неща:
1. Както се каза в някой от предните постове, е пренебрегнал сервитутните зони , но да кажем че той няма такива.
2. Както ТТ обясни, взема за репер за междуредовото разстояние точката на най-високото положение на слънцето в 12 часа, но истината както знаем е, че това е компромис с електропроизводството и че в 10 часа на 22 декември ще е по-ниско ще има загуби тъй като горния ред модули ще бъдат закрити. Това че реди хоризонтално модулите е по-добре, тъй като тези загуби от закриване на горния ред се оптимизират.
При това положение мисля, че ако трябва да се запази мощността, ако се направи симулация, по-добре ще се получи да се намали още ъгъла за да не се закриват модулите през зимата.
Колега:
1. Горния ред модули няма как да ги закриеш, освен с платнище, или през ноща. Виж долния се закрива първи от пред него поставения горен, ако това си имал в предвид.
2. Хоризонталното подреждане на модулите е оптимизация само за височина на конструкцията. сиреч по-евтина.
А що се отнася до оптимизация на електро-производството при легнали настрани модули, там е нож с 2 остриета защото,
рядко производители на модули публикуват в брошурата на модула каква е стринговата организация на соларните клетки вътре в модула (няма как да ги знаеш ако не си виждал физически модула, от снимки е подвеждащо най-вече за китайските гаражни марки модули), и оттам при засенчване на клетка в зависимост къде в модула се намира, гасне 1 малко стрингче или целия модул, от там ЧАО на целия инверторен стринг, от там нема пари брат !!!!
А тази на пръв поглед малка оптимизация, играе ОГРОМНА РОЛЯ, защото ти спестява гаснене на стринговете по няколко минути сутрин и вечер, а това умножено по дни, месеци, години, си е ЗАЛОЖЕНА ЗАГУБА В ЦЕНТРАЛАТА. ЗАЩО??????
Кои инвеститор би позволил такова набутване ако го знаеше????
Няма такъв.
Това е колега.