НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 28.02.2011 09:20

retro написа:
TT написа:А сега бройте панели върху 32х32м. на 25º наклон.
После x 238w =?????????

Бре Vandal, Gio, Ivanov - ква стана тя ?!?! Тоя ТТ взе че ги събра... ЧУДО !!! Божке-е-е-е, ами ако използва 250 Wp или повече - ам'чи той ще събере повече от 100 kWp??????

...TT поне има мерак за работа - знае доста неща и защитава своята теза, макар и с пропуски. А ти, retro... хайде, няма за какво...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Gio » 28.02.2011 09:23

TT написа::D :D :D
Аз съм за темата "В конструктивен диалог се постига всичко".
Няма нещо създадено от човек да не може да се подобри.
Единствено природата е предизвикателството.

...ТТ, Vandal ти го каза вече. Колкото до поведението на retro, не мисля, че има смисъл да коментираме - видяхме къде го завря ferdy... А и той определено не познава словосъчетанието "конструктивен диалог"...
Аватар
Gio

Мнениеот batman » 28.02.2011 10:45

Аз мисля ,че ТТ е събрал мощността като е пренебрегнал 2 неща:
1. Както се каза в някой от предните постове, е пренебрегнал сервитутните зони , но да кажем че той няма такива.

2. Както ТТ обясни, взема за репер за междуредовото разстояние точката на най-високото положение на слънцето в 12 часа, но истината както знаем е, че това е компромис с електропроизводството и че в 10 часа на 22 декември ще е по-ниско ще има загуби тъй като горния ред модули ще бъдат закрити. Това че реди хоризонтално модулите е по-добре, тъй като тези загуби от закриване на горния ред се оптимизират.

При това положение мисля, че ако трябва да се запази мощността, ако се направи симулация, по-добре ще се получи да се намали още ъгъла за да не се закриват модулите през зимата.
batman

...

Мнениеот Gio » 28.02.2011 11:12

...отново става дума за компромиси с отделни елемтни на проектирането - никой инвеститор не би поискал това де прави с проекта му. Едно е да натъпчем определена мощност в единица площ, друго е да изградим централа такава, каквато трябва да бъде...
Аватар
Gio

Мнениеот retro » 28.02.2011 11:16

Gio написа:...TT поне има мерак за работа - знае доста неща и защитава своята теза, макар и с пропуски. А ти, retro... хайде, няма за какво...

Gio написа: Колкото до поведението на retro, не мисля, че има смисъл да коментираме - видяхме къде го завря ferdy... А и той определено не познава словосъчетанието "конструктивен диалог"...

И къде го завря ferdy ?!???

Пуснато на: 14.11.2010 20:49
sunny_boy написа:retro, че си прав, си прав, няма спор......

Пуснато на: 14.11.2010 22:36
petyostoev написа:retro
Благодаря за поправката............

Пуснато на: 14.11.2010 01:52
levis написа:"retro" е абсолютно прав.

Пуснато на: 26.01.2011 09:34
stevebradata написа:Благодаря много това е изчерпателен отговор......

Пуснато на: 31.08.2010 22:41
Miro написа:Относно спорът с регламентите на ЕС - retro този път е прав...

Пуснато на: 28.09.2010 06:26
Gio написа:Благодаря, retro!..

Gio, това твойто е пълна неблагодарност, засрами се!
retro

...

Мнениеот Gio » 28.02.2011 11:23

...засрамил съм се - нямате проблем с това... Просто, когато нямам какво да кажа си мълча и слушам, и се уча - не се заяждам с човеците...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот retro » 28.02.2011 11:27

Gio написа:...засрамил съм се - нямате проблем с това... Просто, когато нямам какво да кажа си мълча и слушам, и се уча - не се заяждам с човеците...

Дано... И точно така трябва - когато няма какво да кажеш-мълчи и слушай и се учи, а не се заяждай с човеците...
retro

...

Мнениеот Gio » 28.02.2011 11:34

...явно не четеш какво съм написал по-горе. Не съм си позволявал словоблудства като теб - нито в този форум, нито където и да било. Не искам да обръщам вниманието на хората тук към дребнавите ти заяждания - безполезни са за хората. Това, което съм сторил за клиентите си доказва какво мога, знам и прилагам на практика - твоето мнение е лековато и не лежи на нищо реално - всеки има достъп до постовете ти тук...
Остани със здраве!..
Аватар
Gio

Мнениеот Miro » 28.02.2011 12:42

Да се върнем на сметките... Аз съм съгласен и с ТТ, и с Vandal, и с Gio... (само не и с retro). Въпросът е да се намери балансът между желанието на инвеститора и възможностите на терена. И кои загуби са приемливи.

В случая, ако смятаме примера на ТТ, според симулациите излиза, че като намалим наклона наклона на 21-22 градуса при тези отстояния, ще добавим около 0,2%... което обаче въобще не си заслужава, ако се ползва готова конструкция. Ако се прави ръчно за проекта, ще си заслужава не само заради тези стотинки, ами и заради стотинките, които ще се икономисат от конструкцията, тъй като ще отиде няколко килограма по-малко желязо.

Това е само на теория - в практика нещата са различни. Примерно тези 19 модула на ред, които е дал ТТ много трудно се разделят в стрингове. За един стринг идват много, тъй като при -10градуса стрингът ще има 1010 V напрежение, което не е чак голям проблем, но все пак при евентуален дефект на инвертор или модул, производителят може да се поозъби. За два стринг пък стават малко.... едни такива работи.

Цената пък е друг фактор - като сложиш всички разходи и приходите от продажба на електроенергията за 10 или 15 г, да видиш къде се намираш и кое ще е по-добре като инвестиционно решение сега. Един ще е резултата, ако инвестираш собствени пари, втори ще е, ако с кредит.... трети, седми, десети - ако този кредит е на еди-какъв-си процент.

Въобще това какво физически можем да поберем на даден терен, не е чак толкова важен въпрос. По-скоро важно е какво решение ще изберем за конкретния инвеститор, съобразено от една страна с терена, от друга с бюджета, от трета с финансирането, от четвърта с оборудването и т.н.... Най-доброто решение за един клиент в общия случай не е добро за друг.
Miro

Мнениеот TT » 28.02.2011 14:30

batman написа:Аз мисля ,че ТТ е събрал мощността като е пренебрегнал 2 неща:
1. Както се каза в някой от предните постове, е пренебрегнал сервитутните зони , но да кажем че той няма такива.

2. Както ТТ обясни, взема за репер за междуредовото разстояние точката на най-високото положение на слънцето в 12 часа, но истината както знаем е, че това е компромис с електропроизводството и че в 10 часа на 22 декември ще е по-ниско ще има загуби тъй като горния ред модули ще бъдат закрити. Това че реди хоризонтално модулите е по-добре, тъй като тези загуби от закриване на горния ред се оптимизират.

При това положение мисля, че ако трябва да се запази мощността, ако се направи симулация, по-добре ще се получи да се намали още ъгъла за да не се закриват модулите през зимата.

Колега:
1. Горния ред модули няма как да ги закриеш, освен с платнище, или през ноща. Виж долния се закрива първи от пред него поставения горен, ако това си имал в предвид. :D

2. Хоризонталното подреждане на модулите е оптимизация само за височина на конструкцията. сиреч по-евтина.
А що се отнася до оптимизация на електро-производството при легнали настрани модули, там е нож с 2 остриета защото,

рядко производители на модули публикуват в брошурата на модула каква е стринговата организация на соларните клетки вътре в модула (няма как да ги знаеш ако не си виждал физически модула, от снимки е подвеждащо най-вече за китайските гаражни марки модули), и оттам при засенчване на клетка в зависимост къде в модула се намира, гасне 1 малко стрингче или целия модул, от там ЧАО на целия инверторен стринг, от там нема пари брат !!!!

А тази на пръв поглед малка оптимизация, играе ОГРОМНА РОЛЯ, защото ти спестява гаснене на стринговете по няколко минути сутрин и вечер, а това умножено по дни, месеци, години, си е ЗАЛОЖЕНА ЗАГУБА В ЦЕНТРАЛАТА. ЗАЩО??????

Кои инвеститор би позволил такова набутване ако го знаеше????
Няма такъв.
Това е колега.
TT

Мнениеот Mateev » 28.02.2011 15:37

Призовавам всички да си сдържат нервите и да не отправят обиди и обидни намеци към друг човек, дори и той да го заслужава това. Помислете за мене. Аз не съм ви пъдар и не кисна денонощно във форума, за да вървя след всеки един от вас да разчиствам оставената мръсотия. Имам си и друга важна работа.

Ако случайно някой ви обиди или засегне, волно или неволно, трябва да направите следното:
1. Пишете му лично съобщение и го помолете да си редактира постинга
2. Ако не се получи или той откаже - тогава пишете на мене с молба да разреша спора
3. В никакъв случай, ама наистина В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не му отговаряйте в публичното пространство, защото така ще се разгори един безкраен спор с ескалиращи обиди. Няма смисъл да се принизявате до интелектуалното ниво на обиждащия. Просто оставете обидата без коментар и ми напишете ЛС.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот batman » 28.02.2011 19:41

TT написа:
batman написа:Аз мисля ,че ТТ е събрал мощността като е пренебрегнал 2 неща:

Колега:
1. Горния ред модули няма как да ги закриеш, освен с платнище, или през ноща. Виж долния се закрива първи от пред него поставения горен, ако това си имал в предвид. :D

2. Хоризонталното подреждане на модулите е оптимизация само за височина на конструкцията. сиреч по-евтина.
А що се отнася до оптимизация на електро-производството при легнали настрани модули, там е нож с 2 остриета защото,

рядко производители на модули публикуват в брошурата на модула каква е стринговата организация на соларните клетки вътре в модула (няма как да ги знаеш ако не си виждал физически модула, от снимки е подвеждащо най-вече за китайските гаражни марки модули), и оттам при засенчване на клетка в зависимост къде в модула се намира, гасне 1 малко стрингче или целия модул, от там ЧАО на целия инверторен стринг, от там нема пари брат !!!!

А тази на пръв поглед малка оптимизация, играе ОГРОМНА РОЛЯ, защото ти спестява гаснене на стринговете по няколко минути сутрин и вечер, а това умножено по дни, месеци, години, си е ЗАЛОЖЕНА ЗАГУБА В ЦЕНТРАЛАТА. ЗАЩО??????

Кои инвеститор би позволил такова набутване ако го знаеше????
Няма такъв.
Това е колега.

Да имах в предвид, че задния долен се закрива от прединя горен ръб, и то се получи грешка. Въпреки това съм разбран.
batman

Мнениеот TT » 28.02.2011 19:49

:thumright: :thumright: :thumright: Няма проблем, случва се
TT

Мнениеот venkap » 28.02.2011 20:53

@TT, какво отстояние от земята имат най-ниската и най-високата точка от един ред?
venkap

Мнениеот TT » 28.02.2011 21:04

venkap написа:@TT, какво отстояние от земята имат най-ниската и най-високата точка от един ред?

На кое?
TT

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ