проблем при ЕВН и становище

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

проблем при ЕВН и становище

Мнениеот Trayan1 » 12.02.2011 19:01

Здравейте,

След повече от 4 месеца чакане дойде становище от ЕВН. За мое най-голямо разочарование ми казват че обекта може да се присъедини в подстанция, която на груби изчисления е на около 13 км. До парцела има 1 далекопровод, на 500 м. има съвсем друг далекопровод, а на 750 има и 3 далекопровод.

Въпросът ми е вие как бихте процедирали в такъв случай?

Това обаче е становище за изработване на ПУП, дали после може това присъединяване да стане по-близко в другия док. : Проучвания и условията и начина на присъединяване.

Имам и още един въпрос, как мога евентуално да разбера свободните мощности на 3те далекопровода...

Чакам вашите коментари.
Trayan1

Мнениеот DanielDimov » 12.02.2011 19:33

явно мощността е голяма... направи си ПУП на базата на това становище, а после може да преосмислиш мощността и те да преосмислят разстоянието :wink:
DanielDimov

Мнениеот ferdy » 12.02.2011 21:07

Далекопроводите на какво напрежение са и за каква мощност става въпрос?

Или те не са на ЕВН, или са край на линии, или си съвсем в началото, или нямат капацитет... обяснения има десетки на теория.
ferdy

Re: проблем при ЕВН и становище

Мнениеот venkap » 12.02.2011 22:26

Tiko написа:Въпросът ми е вие как бихте процедирали в такъв случай?
...

В този случай бих изчакал 5-6 месеца до влизането в сила на новия закон за ВЕИ. В бъдещия закон с голяма вероятност енергията произведена от ВЕИ ще се изкупува от Обществения доставчик (НЕК), независимо къде е присъединена централата. Така много от простотиите, които сътворяват ЕРП-та ще отпаднат.
venkap

Мнениеот Tokio » 12.02.2011 22:39

EVN са неуправляеми, пишат каквото си искат на становищата и никой, дори и ДКЕВР не може да има каже и копче... на мен дотолкова ми е писнало да се разправям с EVN, че съм пуснал една жалба до Господари на Ефира, да видим какво ще стане.
Tokio

Re: проблем при ЕВН и становище

Мнениеот KD Solar » 13.02.2011 11:21

Tiko написа:Здравейте,

След повече от 4 месеца чакане дойде становище от ЕВН. За мое най-голямо разочарование ми казват че обекта може да се присъедини в подстанция, която на груби изчисления е на около 13 км. До парцела има 1 далекопровод, на 500 м. има съвсем друг далекопровод, а на 750 има и 3 далекопровод.

Въпросът ми е вие как бихте процедирали в такъв случай?

Това обаче е становище за изработване на ПУП, дали после може това присъединяване да стане по-близко в другия док. : Проучвания и условията и начина на присъединяване.

Имам и още един въпрос, как мога евентуално да разбера свободните мощности на 3те далекопровода...

Чакам вашите коментари.

Tiko, при нас имаме същия проблем. По груби изчисления, разстоянието е 12км. Предписанието е - килия в Подстанция. Просто, дълекопроводите с района на обекта са със запълнен капацитет. Имало две решения - изграждането на подстанция в района, което да бъде финансирано от инвеститорите, заявили изграждането на ФЕЦ или изграждане на кабелна линия от обекта до ПС.
Всички наши проучвания, показаха, че наистина дълекопроводите в района на нашия обект, не могат да поемат бъдещата мощност. Трябвало да се мисли преди да се предприемат каквито и да е било стъпки, за изграждането на ФЕЦ в такъв район.
Приеми, че и в становището за предварителния договор, ще ти бъде писано присъединяване в подстанция и ще съдържа подобен текст:
Прикачени файлове
stanovichte1.JPG
stanovichte1.JPG (35.99 KiB) Прегледано 17181 пъти
Аватар
KD Solar

Мнениеот Trayan1 » 13.02.2011 13:46

Здравейте на всички,

До колкото знам доста от нас имат такива проблеми, дали с ЕВН, дали с ЕОН, или ЧЕЗ.

По принцип мощността която съм заявил е 380 КВ, която изобщо не е голяма според мен, имайки предвид 3МВ турбини които човек може да сложи....

Парцела наистина е леко в началото на далекопровода, но не там е въпроса според мен. Този далекопровод е на 100м от парцела. Има още многоооо далекопроводи докато стигна дадената подстанция на 13км...

Според мен това си е нарочно издадено така. Въпроса е как мога да разбера следното:

1) Дали има свободна мощност да дадения далекопровод ( от къде става това, от ЕВН по принцип ти казват да пуснеш официално писмо към тях със запитване, но те могат и да не ти отговорят, защото информацията била конфиденциална.

2) Как мога да разбера напрежението на дадения далекопровод? ( ако това има значение за централата)

3) искам да изкарам карта на целия район ( за да погледна за тези 13км колко различни далекопроводи има ) от къде мога да изкарам такава карта ?

Ако направя ПУП на базата на това становище, и разбера например че в дадения далекопровод има 200 кв свободни и аз намаля мощността до 200, дали после в другото становище може да ми кажат да се свържа на близкия далекопровод на 100м ?

Не разбрах ако изчакам новия закон, как това ще помогне с моя проблем? ( ако може малко да се обясни това )

Относно за подстанция и дума да не става....Аз по принцип съм проверил точно в този район и дадена община няма такива проекти...следователно няма кой да направи подстанция...а за 380кВ да правя подстанция просто е немислимо...

Просто трябва да направя проучване в този район дали има свободни мощности на 3 далекопровода ( но как става това ???)

Благодаря ви предварително.
Trayan1

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 14:04

Tiko написа:Здравейте на всички,

2) Как мога да разбера напрежението на дадения далекопровод? ( ако това има значение за централата)
.....

Този е няй лесния от въпросите. Гледаш изолатора, на който виси проводника и броиш секциите му. После умножаваш х10 и получаваш напрежението в киловолти.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот TT » 13.02.2011 14:56

Ето едно неправилно решение за прекрепване на прекъсвач към Бетонен Стълб, но това е друга тема, заради която ЕРП-тата искат Железен стълб.

Lupus, сметни напрежението по тази 20кВ линия !!!
Прикачени файлове
DSC02246.JPG
(135.7 KiB) 2066 пъти
TT

Мнениеот Mateev » 13.02.2011 15:25

TT написа:....Lupus, сметни напрежението по тази 20кВ линия !!!

Не издребнявайте. Правилото "брой изолатори по 10" е само ориентировъчно. Има различни видове изолатори с различно пробивно напрежение и по 20kV далекопроводите можете да видите както с 2, така и с 3 или 4. Не можете да видите обаче 8 или 10, така че разликата е огромна и си личи от пръв поглед.

Другия критерий е разстоянието между проводниците - при 20kV е много по-малко, отколкото при 110 или 220kV. Разликата пак е огромна и не може да бъде сбъркана.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот zerotolerance » 13.02.2011 15:49

А ако изолаторите са силиконови? Това правило е за стъклени висящи тип ПС70. Не разбрах какво е неправилното, първо това е разединител, а преди него има монтирани вентилни отводи, явно заради преход кабел-въздушна линия. Въпросът опира до механичните характеристики на стълба затова ЕРП-та предписват ЖР. :lol:
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 17:27

TT написа:.....

Да беше прочел внимателно какво съм писал. Става дума за тези изолатори, на които висят проводниците на линията (стъклени или порцеланови) а не за конструктивното решение на някакъв разединител.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот TT » 13.02.2011 17:39

Lupus написа:

Да беше прочел внимателно какво съм писал. Става дума за тези изолатори, на които висят проводниците на линията (стъклени или порцеланови) а не за конструктивното решение на някакъв разединител.

Не знам кой не е прочел добре, но щом те питам:

Сметни го по твоята формула, която обясни преди малко, гледайки снимката. В случая за 20кВ.
Не намесвай конструкцията в това, тя няма нищо общо, просто такава снимка имах.
TT

Мнениеот Lupus » 13.02.2011 18:00

TT написа:
Lupus написа:

Сметни го по твоята формула, която обясни преди малко, гледайки снимката. В случая за 20кВ.

Е, като нямаш снимка на далекопровод как да ти покажа как се смята??? Излез по полето, огледай далекопроводите и ще видиш.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот TT » 13.02.2011 18:14

Lupus написа:
TT написа:
Lupus написа:

Е, като нямаш снимка на далекопровод как да ти покажа как се смята??? Излез по полето, огледай далекопроводите и ще видиш.

Lupus извинявам се много братле но недей да пишеш неща които не можеш да докажеш.
Ето ти тогава друга снимка. Ако можеш го сметни, ако ли не, замълчи.
Няма нужда да се дразним, ........а да показваме работещи варианти.
Извинявам се ако съм те засегнал.
Прикачени файлове
DSC02249.JPG
(70.71 KiB) 2011 пъти
TT

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ