Цена за монтаж

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 06.01.2011 10:57

retro написа:Gio, така написано излиза, че за тънкослойните модули се налага повече копан... и т.н.

Забравяш, че ако са с едни и същи размери, то тънкослойните са с 3 пъти по-малка мощност от кристалните. Демек вместо 1 кристален, трябва да монтираш 3 тънкослойни за същата мощност...
Miro

Мнениеот KD Solar » 06.01.2011 10:59

retro написа:Кой ти е проектирал конструкцията?!?!?!?!? Да не би проектанта да има нещо лично срещу теб и да те мрази? Или този проект му е първия в живота?!?

Не е моя централата, само казвам, че има такъв проект при мен. Все имам малко акъл, за да не допусна да ди проектират моя централа с тънкослойни панели и 450 бр фундаменти!
Естествено, централата още не е изградена, а дали това ще се случи.... само времето ще покаже.
Аватар
KD Solar

Re: Цена за монтаж

Мнениеот Емил » 06.01.2011 11:02

KD Solar написа:
Емил написа: Централата е няколко мегавата.
quote]
Сега виждам, че не е грашка. Това е НЕРЕАЛНО.
Какво е това хале, какви са тия човеци, които искат да ползват толкова много панели, които да играят ролята на покрив. Грешката при монтажа на толкова много панели гори и да е 0.1%, покрива винаги ще тече!
Аз не съм чул или прочел, мегаватова централа да е използвана за покрив.

има много такива извън България - оранжерии - изграждат ги за изключително кратки срокове
Аватар
Емил

Мнениеот retro » 06.01.2011 11:03

Miro написа:Забравяш, че ако са с едни и същи размери, то тънкослойните са с 3 пъти по-малка мощност от кристалните. Демек вместо 1 кристален, трябва да монтираш 3 тънкослойни за същата мощност...

Верно, прав си.

Въпреки, че конструкция, проектирана (и то правилно проектирана) за 500 модула с размери 1650Х992 мм напр. с леки корекции може да се приспособи с 1200-1300 тънкослойни с по-малки размери. Корекции в размер на 1,2-1,4 но не чак 3 пъти... Но, няма значение. Проекта ако е читав - парите осигурени - доставчика/инсталатора с опит - всичко ще е ОК.
Последна промяна retro на 06.01.2011 11:20, променена общо 1 път
retro

Re: Цена за монтаж

Мнениеот KD Solar » 06.01.2011 11:10

Емил написа:
KD Solar написа:
Емил написа: Централата е няколко мегавата.
quote]
Сега виждам, че не е грашка. Това е НЕРЕАЛНО.
Какво е това хале, какви са тия човеци, които искат да ползват толкова много панели, които да играят ролята на покрив. Грешката при монтажа на толкова много панели гори и да е 0.1%, покрива винаги ще тече!
Аз не съм чул или прочел, мегаватова централа да е използвана за покрив.

има много такива извън България - оранжерии - изграждат ги за изключително кратки срокове

Явно изоставам, ще чета повече!
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 06.01.2011 17:38

Слагането на модулите и завиването на болтчетата е една много малка част от целия труд по монтажа. При последния ни монтаж на един покрив, който отне 70 човекодни, качването на модулите и монтажа им отне само 15 човекодни. Тоест само около 20% от времето. Освен това този тип труд може да се върши от нискоквалифицирани работници с по-ниска заплата.

Просто трябваше да кажеш, че са ви наели само да въртите болтчета и нищо друго. При това положение аз бих поискал 0.04 EUR/Wp. Е - ще се одумам за 0.05, но в процеса на пазарлъка ще падна до 0.04. По-надолу ще се откажа.

Тези числа, които ги казвам, не си ги измислям. Самият аз едно време си нямах ни най-малка представа колко труд може да отнеме един монтаж. Но под монтаж клиента разбира не само завиване на болтчетата на модулите, а завършена централа, настроена и тествана и пусната в експлоатация. Между двете понятия има светлинни години разлика.

След това в процеса на практиката започнах да си правя статистика коя централа колко ми е струвал монтажа. Постепенно се изясни кое се прави бързо и кое - бавно. Имал съм централи, при които съм бил на загуба, защото съм обявил по-ниска цена на монтажа, а реално ми е излязло по-скъпо. В момента имам много по-точна престава и цифрата, която ви казвам, че много реална и много отговорна. Независимо дали ви се вижда скъпо или евтино - за съжаление това е действителноста. Под 0.2 EUR/Wp няма да се наема да монтирам, освен ако няма някакви облегчаващи обстоятелства. 0.15 е възможно само ако говорим за мегавати. По-надолу е абсолютно невъзможно.

Само за сведение - големите западни фирми обикновенно планират 0.3 EUR/Wp за пълния монтаж (това оферират) и после търсят подизпълнители (глупаци, които ядат доматите с коловете). Та тези подизпълнители обикновенно ги изцеждат и загробват с едни договори от по 100-200 листа и после като започне монтажа, подизпълнителя осъзнава, че е жестоко прекаран. Не стига че е принуден да направи монтажа на загуба, ами му плащат с огромно закъснение и освен това част от сумата я задържат като гаранция и после прекарват подизпълнителя да губи още и още, като го карат да ходи и да отстранява някакви привидни недостатъци на монтажа.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 06.01.2011 18:10

...
Прикачени файлове
P1070570.JPG
P1070570.JPG (102.28 KiB) Прегледано 11637 пъти
P1070420.JPG
P1070420.JPG (102.04 KiB) Прегледано 11637 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 06.01.2011 18:19

retro написа:
Miro написа:Забравяш, че ако са с едни и същи размери, то тънкослойните са с 3 пъти по-малка мощност от кристалните. Демек вместо 1 кристален, трябва да монтираш 3 тънкослойни за същата мощност...

Верно, прав си.

...прав е я...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот retro » 06.01.2011 19:46

Gio написа:
retro написа:

Верно, прав си.

...прав е я...

Прав е ами, нали това казвам!
retro

Мнениеот Mateev » 07.01.2011 03:17

Така като гледам на снимката, май модулите просто се нанизват в два канала. Ако това е така, виждам няколко потенциални проблема:

1. Механичната здравина може би е 2-3 пъти по-слаба от нормалния монтаж. Модулите са подпрени в двата края и се разчита изцяло на алуминиевата им рамка по дължината им. Дано да е два пъти по дебела от нормалното, иначе лошо.

2. Не знам какви са луфтовете между модулите и каналите, но е сигурно, че такива луфтове има, иначе няма как да се направи монтажа. Тези луфтове означават, че вятъра ще подрънква модулите и рамките ще се протриват, температурните разширения ще ги местят наляво-надясно, а през зимата в луфтовете ще се подпъхва вода, която ще става на лед, който ако се разшири, може да изкриви нещо.

3. Не виждам отзад хоризонтална шина, към която да се привързват кабелите. Надявам се не са ги оставили просто да висят, защото вятъра ще ги клати насам-натам и рано или късно ще ги прокъса.

Може би има нещо, което не се вижда или което аз не го знам. Ако може още една две снимки в близък план, но отзад зад модулите.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 07.01.2011 12:09

...така е - има неща, които не се виждат на снимката. Причината е в използването на така наречената фасадна конструкция. Едната от фирмите ни е специалист в окачените фасади и тук се използва същия метод, както и в една от фотоволтаичните ни централи. Това, което се вижда на снимката, са декоративните капачки, както си ги наричаме. Те служат за захващане на модулите към напречните подпорни кутии по тяхната страна "изток-запад". Тези капачки, както сигурно знаете, имат каучуково уплътнение от вътрешна страна, което е устойчиво на климатичните условия. Хоризонталните декоративни капаци пък служат за защита на сглобките "север-юг" и под тях минава DC окабеляване, като не е оставен кабел да се ветрее, както забелязахме в градежа на испанците близо до Ямбол. Всякакви евентуални вибрации, които биха възникнали от ветрови колебания, работата с машини вътре в оранжерията и др. такива са взети под внимание.
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 07.01.2011 22:50

Иначе идеята е добра - предполага много бързо сглобяване и икономия на труд.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Day Energy » 08.01.2011 02:13

Mateev написа:След това в процеса на практиката започнах да си правя статистика коя централа колко ми е струвал монтажа. Постепенно се изясни кое се прави бързо и кое - бавно. Имал съм централи, при които съм бил на загуба, защото съм обявил по-ниска цена на монтажа, а реално ми е излязло по-скъпо. В момента имам много по-точна престава и цифрата, която ви казвам, че много реална и много отговорна. Независимо дали ви се вижда скъпо или евтино - за съжаление това е действителноста. Под 0.2 EUR/Wp няма да се наема да монтирам, освен ако няма някакви облегчаващи обстоятелства. 0.15 е възможно само ако говорим за мегавати. По-надолу е абсолютно невъзможно.

Само за сведение - големите западни фирми обикновенно планират 0.3 EUR/Wp за пълния монтаж (това оферират) и после търсят подизпълнители (глупаци, които ядат доматите с коловете). Та тези подизпълнители обикновенно ги изцеждат и загробват с едни договори от по 100-200 листа и после като започне монтажа, подизпълнителя осъзнава, че е жестоко прекаран. Не стига че е принуден да направи монтажа на загуба, ами му плащат с огромно закъснение и освен това част от сумата я задържат като гаранция и после прекарват подизпълнителя да губи още и още, като го карат да ходи и да отстранява някакви привидни недостатъци на монтажа.

не става въпрос за 0,30 или 0,25 или 0,50... всеки проект се рамкира на базата съответните параметри, от които същноста на конструкцията е не дотолкова важна като монтажно предизвикателство, а като част от инвестиционното предложение

не по друга причина се монтира на оранжерии; просто съчетанието произвоство от PV субсидира допълнително аграрния продукт, като се достига възвращаемост от брутни 12-15% (GER, FR)

колкото до това, че има "предприемачи", които предлагат на "фирми" от CZ, SLO, BG, RU за по 3000-4000 EUR на месец да монтират без спирка, то това е така; специално края на 2010 много монтажни групи на тази схема изкараха някоя Коледна премия.. лошо няма!

DN
Day Energy

...

Мнениеот Gio » 08.01.2011 07:50

Day Energy написа:
Mateev написа:...колкото до това, че има "предприемачи", които предлагат на "фирми" от CZ, SLO, BG, RU за по 3000-4000 EUR на месец да монтират без спирка, то това е така; специално края на 2010 много монтажни групи на тази схема изкараха някоя Коледна премия.. лошо няма!
DN

...DN, предполагам трябва да подмина с мълчание кавичките поставени на думите "предприемачи" и "фирми" във Вашето мнение. Да не говорим за цената упомената там. Има обаче фирми в България, които се различават от общоприетите представи тук и не са просто предоставящи евтин човешки ресурс, а професионално производство на цялостни решения. Но все пак разбирам, че желанието Ви е да се придържате към общия дух на форума. Със здраве!..
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 08.01.2011 10:41

Day Energy много правилно употреби термина "монтажна група". Това са N на брой човека, които продават труда си и нищо повече. Завиват болтчетата, пъхат надника в джоба и с това тяхната роля приключва. Отговорността е никаква.

Съберете 50 човека от улицата, пъхнете им отверки в ръката, посочете им поляната и ги накарайте да направят централа. Ще направят, ама друг път.......... :D

Та понятието "изпълнител" е много по широко. Освен чистия труд то включва и знания, опит, организация, логистика, ОТГОВОРНОСТ и най-накрая - ГАРАНЦИИ. Та в цената на един монтаж е включено и това, че ЗНАМ как да го направя, МОГА да го направя, ПРАВИЛ СЪМ ГО и след мене си съм оставял САМО ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ, и най-важното - това, което съм правил, РАБОТИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН, като е издържало на големи снегове или на много силни ветрове. Тънкостта на всеки един майсторлък е в детайлите, които обаче се знаят само от този, който практикува и непрекъснато се усъвършенствува.

Когато отивате в болницата да ви оперират, нали не преценявате труда на хирурга по това, че е вложил само половин час? :D :D :D
А как го избирате този хирург? Нали не отивате при първия срещнат доктор да му ръгнете скалпела в ръцете и да кажете "давай режи, ама по-бързо, че да ти платя по-малко"?
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали