Къде ще се изгради централата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Creator » 14.04.2008 10:34

P.S.В последния брой на "стройтелство и градът" има цяла сататия ,че "Солар енерджи" ЕООД ще строй 50 MW соларен парк на площ 2700 декара в пустеещи земи до Пазарджик.
Creator

Мнениеот Creator » 14.04.2008 11:21

Lambov написа:Хубавото на един общ, голям парцел, е възможността да бъде озаконен като такъв - за PV централа, еднократно. Т.е. цялата бюрократична история се минава само веднъж и оттам нататък само се инвестира и то в бързи темпове.
Ако прочетете този форум внимателно, ще разберете, че малките парцели са неизгодни финансово. А когато е ниезгодно финансово, на кого му пука за чуждата завист?

Еднократното озаконяване на голям парцел не е по-лесно от няколко 2-4 пъти по-малки/просто по-големия парцел отива по-висока категория и иска друго озаконяване-въпреки че трябва да се провери на колко декара точно е границата-а по-високата категория означава повече инстанций на по-високо ниво с чного повече рушвети и комисионни/.Малко сбърках термина завист-не разбирай кварталните клюкарки в блока ,а цялата верига : собственици на земи/страшен проблем ,а като разберат за какъв масив иде реч стават адки алчни/,поземлена комисия,местен адвокат да движи дриболийте,нотариус,аген за недвижими имоти,после агент за преотреждане,цялата камара службици и бюрократщине.............- на тия хора като им светнат алчните очички ще гледат като "чичо Скрудж"
P.S.Всъщност цялата инсталация колко декара ще и трябват?
Creator

Мнениеот Miro » 14.04.2008 15:58

Creator написа:P.S.В последния брой на "стройтелство и градът" има цяла сататия ,че "Солар енерджи" ЕООД ще строй 50 MW соларен парк на площ 2700 декара в пустеещи земи до Пазарджик.

Абе не дръж на тези неща... Това, че някой, някъде го е казал или писал не значи, че ще стане... До сега поне още 3-4 мегаватови проекти съм чул, но никой не е почнат да се строи...

Истината е, че държавата ако е на мястото си и мисли в правилната посока, ще стимулира малките инсталации, разпръснати по безброй покриви и дворове, многократно сме писали защо... Дори Матеев беше споделил слух тука, че проектите за някои големи централи са били спрени, поради обявена от ДКЕВР персонална цена за изкупуване за тях... естествено по-ниска от обявената в решението...
Miro

Re: Къде ще се изгради централата

Мнениеот magarena » 21.05.2008 01:04

Mateev написа:Дайте да обсъдим и къде трябва да се изгради централата. При избора трябва да се ръководим от много фактори.

На първо място слънчевата радиация. Тука две мнения няма. Най-добрия регион е в Северна Добруджа. Там средногодишната слънчева радиация надхвърля 1600 kWh/m2. Вярно е, че при лоши зими модулите ще остават под снега, но не всяка зима е лоша като през тази година. Алтернативата е високопланински връх някъде в Рила или Пирин, но трудно ще се сдобием с подходящо място. Само в краен случай трябва да изберем Благоевград и надолу (Сандански и Петрич). Радиацията там е сравнително добра, но големите горещини ще ни създават проблеми.

Между другото в Северна Добруджа земите са почти на безценица (по няколкостотин лева на декар). Хубаво е да сме в периферията на някое населено място. Така няма да имаме проблем с охраната.

Задължжително е да имаме далекопровод в непосредствена близост в северната част на мястото. Хоризонта трябва да е чист, особенно на изток и запад. Трябва да притежаваме поне 2 пъти повече земя от необходимото, за да може да имаме отстояние от оградата от поне 30-40 метра. В противен случай някой комшия в бъдеще може да ни направи мръсно, като засади редица от тополи по границата на местата.

Желателно е земята да е по-ниска категория и по възможност в последните 100 години да е била ливада. Орните земи са с рохкав повърхностен слой и ще имаме проблеми с бетонните фундаменти.

Хубаво е поне 2-ма от бъдещите инвеститори да живеят в непосредствена близост. Те ще бъдат отговорници и "Отряд за бързо реагиране" в случай на нужда.

Хубаво е наблизо да има асфалтиран път, но не непосредствено до оградата. В никакъв случай покрай мястото не трябва да има селски (черен път). Ще се вдига голям прахоляк и сутрешната роса ще прави кални чучурки по модулите.

Хубаво е да е по-далече от Дунава, защото ще има много комари. Те с удоволствие кацат вечер по топлите модули и на сутринта по модулите има хиляди умрели и залепнали от росата комари (това го наблюдавах даже и в Габрово, но в по-малки мащаби).

Трябва да е по-далече и от морето. Иначе чайките и гларусите ще кацат по горния ръб на модулите и ще ги замърсяват с изпражнения.

Добре ще е да се направи сондаж и да се убедим, че ще е възможно да добиваме вода за собствени нужди в достатъчни количества. След кални дъждове (тази година имаше такива) измиването на модулите е абсолютно задължително. Но това консумира огромни количества вода.

Има и един проблем, за който почти никой не се е сещал. Това са змиите. Не знаете с какво голямо удоволствие ще се катерят по модулите, за да се пекат. Но това ще е фатално за производителността. За този проблем засега нямам идея как да се разреши.

Косенето на тревата - това е трудно и скъпо начинание. Трябва да помислим нещо за нейното унищожаване. Например по химически път. Посипване с трошляк не става. Само за година-две тревата го превзема. Ако по начало се намери камениста почва, по която вирее само ниска трева - още по-добре. Ще си спестим много проблеми.

Засега толкова. Явно трябва да се разгледат десетки алтернативи и внимателно да се подбере най-подходящата. Грешка при подбора на земята може да направи инвестицията силно неефективна.

Забравяме и големия риск от наводнения в тази част на България ;-)
magarena

Мнениеот magarena » 21.05.2008 01:17

Miro написа:По принцип и аз съм на мнение, че Северна Добруджа е идеален вариант. Но не съм съгласен за отдалечеността от морето. Примерно на 5-10 км от брега чайките не стигат, но пък влиянието на морският бриз се усеща осезаемо. Покрай брега винаги лятото е по-прохладно, а зимата по-мека.

Като местен обаче ще предложа южното черноморие. Писал съм и друг път по форума защо - лиспсва суровата зима и силните северни ветрове. Ясно е защо Слънчев Бряг се нарича така - най-голям брой слънчеви часове годишно. Идеалното място ми се струва няколко километра от морския бряг по ивицата между Слънчев Бряг и Приморско. По-надолу вече се усеща силно планинският ефект и лятото влажният морски бриз като срещне склоновете на Странджа, (която току си е потопила полите във водата) достига лесно точката на конденз и се образуват едни пухкави облачета... често прерастващи в буреносни... Лошата част е, че трудно тука се намира евтина земя....

Господин Миро ;-) На хидрометеорологични бюлетини от НИМХ ли се оповавате в твърдението си за Слънчев Бряг, или просто така предполагате ?
magarena

Мнениеот Miro » 21.05.2008 13:44

magarena написа:Господин Миро ;-) На хидрометеорологични бюлетини от НИМХ ли се оповавате в твърдението си за Слънчев Бряг, или просто така предполагате ?

Господин Magarena :salut: ,

В интерес на истината точно за това твърдение се уповавам на спомените ми от уроците по география в гимназията, които обаче се потвърждават от личните ми наблюдения и беглите ми познания по метеорология и микрометеорология. Не на последно място се потвърждават и от статистическия годишник на България в частта му география и климат.
Miro

Мнениеот lz1wvm » 21.05.2008 18:32

Следя от доста време централата на миро и тази с двуосния тракер в габрово.Като направя съпоставка с моята за месец април имам с 80 киловата по-малко от тази в равадиново а гледам че и май месец водиш.По производителност се доближавам по-вече до габровската централа макар че географски съм по-близо до равадиново.
Поздрави. :)
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 22.05.2008 03:43

Дай някакви по-конкретни данни, за да ги анализираме (сравним).
Аватар
Mateev
Site Admin

данни

Мнениеот lz1wvm » 24.05.2008 18:38

данни за месец май за април явно не са се записали ще ги кача другата седмица :)
Прикачени файлове
SDM_0805.rar
месец май
(4.42 KiB) 1005 пъти
Daily.rar
(19.67 KiB) 678 пъти
lz1wvm

Мнениеот proxel » 05.06.2008 21:43

колеги, защо с лека ръка изхвърляте родопите, все пак може и да има облачност, но къде няма... не на празно Пампорово е най-слънчевия ни зимен курорт, характеризира се с над 280 слънчеви дни в годината ... това малко ли е ?. все ще се намери някое местенце... аз лично мога да помогна....
proxel

Мнениеот lz1wvm » 10.06.2008 20:21

това са данните до момента
Прикачени файлове
SBC140017071.rar
данни DC мощност 5.1 киловата
(45.46 KiB) 687 пъти
lz1wvm

Мнениеот divak » 23.06.2008 23:34

Ами момчета и момичета (ако има такива), аз съм новобранец в този форум.
Искам предварително да се извиня за лошия правопис,
работата е там, че ми се налага да пиша изцяло на английски.

Та така по темата да попитам какжоколичество земя в регулация ви трябва като за начало и какво разбирате под близост до трансформатор или далекопровод (да уточним в някакави мерни единици). Тъй като имам щастието да имам такова парче земя в регион в които като гледам картата слънцето е също толкова силно като в северна добруджа. Терена е перфектен -> равно е само тук таме има някое друго дърво.Мислех там да си направя моя power plant, но в момента не мога да си финансирам проекта.
divak

Мнениеот Mateev » 24.06.2008 02:49

Сам си прецени колко близо трябва да ти е далекопровода, като отчиташ факта, че всеки метър отдалеченост ще ти струва по 50-60 лева за кабел и изкопи. И при това е толкова евтино ако кабела е 20 kV, защото сеченията на медта (алуминия) са малки.

Ако обаче присъединяването ти е към трафопост НН, то тогава сеченията са големи, кабела е скъп и всеки метър отстояние до трафопоста може да ти струва до 100-150 лв.

Като се отчитат горните цифри според мене трафопост в региона на близките 100 метра или далекопровод в региона на близките 200 метра е нормално. По-големи разстояния водят до излишни разходи (по-големи от цената на земята) и вече си струва да се огледаш за друга земя, по-близо до далекопровода.

Ако обаче централата ти е голяма (мегават и нагоре) то тогава дори и далекопровода да е на 1 километър, сметката ти пак ще излезе. Вярно е, че абсолютната сума ще е голяма, но като процент от цената на централата ще е нищожна.

Затова препоръката е следната:
Колкото е по-малка централата, толкова точката на свързване трябва да е по-близка. При 70-киловатовите централи отдалеченост повече от 100 метра започва да тежи много на разходите. При 5 киловатовите централи точката на свързване трябва едва ли не да е до оградата на имота иначе сметката няма да излезе.

Можете да смятате и по друг начин:
Нормално е да имате разходи за присъединяване до 3% от пълната себестойност на централата. При големите централи това включва трафопост и до 100-200 метра евтин кабел до стълб на далекопровод, a при малките централи само табло и до 100 метра скъп кабел НН с големи сечения.

Разбира се имаме клиенти, при които далекопровода е на 400 метра. Имаме даже и един клиент с далекопровод на 800 м. Но те са предупредени и са започнали централите си с ясното съзнание, че това ще доведе до завишени разходи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 25.07.2008 10:53

Mateev написа:Сам си прецени колко близо трябва да ти е далекопровода, като отчиташ факта, че всеки метър отдалеченост ще ти струва по 50-60 лева за кабел и изкопи. И при това е толкова евтино ако кабела е 20 kV, защото сеченията на медта (алуминия) са малки.

Към тези разходи трябва и да се добавят още 6-7000лв. за монтаж на ЖР стълб + 3-3500лв. такса за спирането на тока на далекопровода.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 25.07.2008 11:39

Vandal написа:
Към тези разходи трябва и да се добавят още 6-7000лв. за монтаж на ЖР стълб + 3-3500лв. такса за спирането на тока на далекопровода.

Подземен ще излезе по-тънко при тези разстояния.
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали