Mateev написа:Сметни разходите за охрана, и ще видиш, че въобще не са минимални. Аз съм смятал - ако охраната е денонощна, то тогава трябват 4 човека по 500 лв. заплата. Плюс осигуровки, дрехи, някаква будка, отопление, GSM телефони, радиостанции, оръжие, транспортно средство и т.н. И като сметнеш за 10 години, се получава, че първите 50-100 киловата ще работят само за разходите за охрана!!!
Същото е и със счетоводните разходи. Сметни си сам и ще видиш, че първите 2 киловата работят само за счетоводните разходи.
Понаправи и други сметки за разходите и ще се ужасиш.
Затова аз навсякъде препоръчвам горещо централи на покриви. При тях наистина разходите са пренебрежимо малки. А на земята има огради, аларми, нощно осветление, разходи за бензин, за да наглеждаш от време на време, разходи за косене на тревата и почистване на храстите и т.н. и т.н. Първи си направи една средномесечна сметка на разходите. После я умножи по 12 месеца и след това по 12 години. И ще се ужасиш от числото.
Лесно им е на германците. Правят централи насред полето и ги изоставят без никакви огради, наблюдение или охрана. И спят спокойно. Но я го направи това в България и да видим колко време ще изтрае?
Абе тия пичове, с които говоря напоследък са на друго мнение, но е възможно ниските разходи да са ниски специално за определени райони. Днес специално един образ ми обясни, че му трябват трима пазачи на 300 лева заплата, които да се въртят на 24 часа. При минимални осигуровки. Но говорим за много беден район. Освен това беше на мнение, че никой с поне малко акъл няма да тръгне да му троши панелите щото... Сещаш се...