Въпрос за централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за централа

Мнениеот donharry » 12.03.2008 12:15

Г-н Матеев,
Вероятно този въпрос Ви е задаван доста пъти, но и аз ще си позволя да го задам. Решили сме с братовчед ми да вложим около 100 000 евро собствени пари в една фотоволтаична централа.още сега казвам че и двамата сме слабо запознати, но информираността ни набира сили,като аз най-вече се занимавам с това.харесахме една централа от германия.бях студент там и затова гледах там цените на централите.та въпроса ми е следният? една централа с мощност 15-20 KWp инсталирана на покрива на едноетажна сграда,създадена специално за това,в град кресна, за колко време ще се изплати?също така, колко КВ/ч ще дава годишно?
Благодаря Ви предварително
donharry

Мнениеот Mateev » 12.03.2008 13:21

Къде е този град? Дай GPS координати.

Ако е в България, то такава централа ще се изплати за около 10 години. Но има страшно много фактори, които могат да увеличат периода на изплащане на 12, че и на 13 години. Разбира се има и малко на брой фактори, които могат да намалят периода на 9 години.

Не разчитай на чудеса. Ако някой каже 8 години, значи лъже или не е наясно с материята.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот donharry » 12.03.2008 13:31

Кресна е на 20 км севрно от сандански и на 40 километра южно от благоевград. На последната сесия на общинскиа ни съвет казаха че региона Кресна - Сандански е най-благорпиятен за слънчеви централи
Ако наистина изплащането на въпросната централа ще е 10 години,ще рече че е невъзможно тази централа да носи повече от 10 000 евро на година?
Ако се сваржем с вас, вие бихте ли ни изготвили максимално възвращаема фотоволтаична централа(знам че има значение какъв модул ще се купи, дали ще има позиционери,повишаващи набавяната енергия и др.) чиито разходи да не надхвърлят 100 000 евро и ако да,какво ще ни струва услугата ви?
P.S. sorry че не мога да ви дам точните gps координати.Просто не знам как!?
donharry

Мнениеот Mateev » 12.03.2008 14:05

Процедира се така:

1. Прави се слънчево-енергиен одит на място.
2. Вади се виза за проектиране
3. С визата се сключва предварителен договор с електроразпределителното предприятие
4. Извършва се проектиране

Проекта е този, който ще отговори точно и ясно на поставените от вас въпроси. Но за да се започне проектиране, трябва да се мине през предишните етапи. На всеки един етап са необходими документите от предишните. Нама как нещата да се движат в паралел.

Слънчево-енергийния одит струва 2000 лв. без ДДС.
Проектирането струва от 3000 до 9000 лв за малки централи и достига 18-20 000 лева при мегаватови централи. Точната цена зависи от количеството работа, която трябва да се свърши и от конкретните изисквания на конкретния обект. Оферта за проектиране ще получите чак след като видим какви са изискванията във вашия конкретен предварителен договор.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот donharry » 12.03.2008 14:23

благодаря Ви за информацията. по всяка вероятност скоро ще се видим. и на място ще уточним останалите въпросителни?и поздравления за хубавия форум, все още това е сън за мен, просто никога не съм вярвал че подобно нещо ще се направи и в БГ. успех и за напред!
donharry

Мнениеот Tsvetko » 12.03.2008 17:26

Плашещо високи тарифи срещу куп ненужна хартия. Вече ми стана напълно ясно предназначението на форума, а именно да зарибява клиенти за фирмата чрез обмяната на без съмнение полезна по въпроса за фотоволтаиците информация. Всеки се бори за място под слънцето по свой си начин, но по-скромно, господа.
Възвращаемостта на инвестицията е за не по-малко от 12-15 години и то в условия без сътресения - природни, икономически, технологични, по монтажа и др.
Tsvetko

Мнениеот Miro » 12.03.2008 18:03

За съжаление винаги сиренето е било с пари.... както и да е, няма да коментирам тарифите на СТС Солар, нито дали имат право да си рекламират дейността в собствения си форум.

Но като стана дума за разходи се сетих за още нещо - ако се ползва земеделска земя, то трябва да и се смени статута, ОВОС и т.н. Т.е. куп допълнителни разходи и загубено време. Затова за мали и средни инсталации е крайно наложително да се използват покривни пространства или поне парцелът да е в регулация.
Miro

Мнениеот Mateev » 12.03.2008 18:43

Tsvetko написа:Плашещо високи тарифи срещу куп ненужна хартия. Вече ми стана напълно ясно предназначението на форума, а именно да зарибява клиенти за фирмата чрез обмяната на без съмнение полезна по въпроса за фотоволтаиците информация. Всеки се бори за място под слънцето по свой си начин, но по-скромно, господа.
Възвращаемостта на инвестицията е за не по-малко от 12-15 години и то в условия без сътресения - природни, икономически, технологични, по монтажа и др.

Ако нещо не ви излиза сметката, търсете вината в ДКЕВР и в скапаното законодателство. СТС Солар няма никаква вина за съществуващото положение. Нещо повече: Ние се гордеем, че работим с възможно най-ниските надценки. Нормата на печалба, която гоним е точно 10%. Ни повече, ни по-малко. За тези 10% ние свършваме колосално количество работа. Освен това в тези 10% процента носим и риска от разходи по удовлетворяване на бъдещи рекламации по гаранциите, които даваме за модули и инвертори.

Изглежда Tsvetko и представа си няма как се води бизнес и какви колосални разходи започват да шуртят много месеци, че и години, преди да дойде първата печалба. И че СТС Солар е загробила стотици хиляди левове в тестови централи и предоставя цялата информация абсолютно безплатно. И отделно още толкова пари са затворени в стоки на склад. И отделно ежемесечно текат десетки хиляди в разходи за заплати, осигуровки, компютри, командировъчни и какво ли не още. И всичко това за да може да обслужва качествено, бързо и лесно клиенти като него.

Буквално съм обиден. Не мога да повярвам, че някой може дори и да си помисли да прави такива изказвания на фона на всичко, което сме направили до момента за цялото соларно общество. При това напълно безплатно.

А колкото до неявната реклама на форума - ами че разбира се, че ще рекламираме себе си, а не конкуренцията. Това си е наше право. Нека конкуренцията да си направи форуми и да се саморекламира на тях. Даже повечето конкурентни фирми наистина имат форуми, но никой не ги посещава. Засега развит е само този форум и никой друг. И знаете ли защо? Защото в продължение на 4-5 месеца СТС Солар е вложила хиляди човекочасове в публикуване на важна и полезна информация. Сметнете колко пари струва това.

И последно - това, че инвестицията се изплаща за 10 години е едно много отговорно твърдение и ние заставаме зад него. Даже при големите централи се получава малко по-малко. А това че някой няма пари и трябва да ползва кредит - това си е негов проблем. След като няма пари, значи трябва да плати цената на кредита. И изплащането вече наистина става за 13 години.

Силно съм обиден на Tsvetko за думичката "зарибявка". Зарибявка правят много фирми, които лъжат клиентите с радиацията или с количеството произведена енергия. СТС Солар е единствената фирма, която честно и почтенно информира потенциалните клиенти за действителното положение на нещата. По добре да загубим клиент, казвайки му истината в очите, отколкото да го излъжем и той после да ни прави антиреклама. Имиджа за нас е много по-важен от печалбата. Нашата стратегия е дългосрочна и не можем да си позволим нито една "издънка", както сега, така и за в бъдеще. Имидж се гради бавно и трудно и се срива само с един единствен гаф. Затова ние сме твърдо решени никога да не допускаме каквато и да било грешка, която да застраши нашият имидж. Такава е стратегията и на Кока Кола, IBM и още на редица западни мултинационални компании. Такава е и нашата стратегия.
Последна промяна Mateev на 12.03.2008 23:36, променена общо 3 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 12.03.2008 19:27

Да, напълно съм съгласен с това, че да влизаш в сайта на фирмата. да влизаш и във форума, да участваш в него и после да се оплакваш, че те зарибяват.....
Свободен свят , свободно изказване на мнения, убеждения.
След като си се почувствал зарибяван, имаш избор - отвори си секс страници и се чувствай МЪЖ:))))

А ката стана дума за произведена енергия, все още не съм имал възможността да познавам някой с опит за една година. Според мен не е и нужно чак толкова. СТС Солар според мен може да каже ориентировъчно колко се произвежда от киловат пик за година в България. Да, съгласен съм че има значение къде точно е централата, каква е точно - модули, инвертори и т.н.
Но колкото и да имат значение тези неща, резултатите се различават не повече с +- 5 - 10 %.
Бях гледал в някакви документи на решението на ДКЕР, че се споменава официален опит в София и един киловат пик за година дава около 1350 киловат часа. Засега моите представи са от тази стойност. Малко съм оптимист и си мисля, че сигурно е възможно да бъде към 1500, защото в София е доста неподходящо за слънчев панел. Атмосферата е силно запрашена, задимена и какво ли още не. Това не влияе толкова колосално, според подробните данни за типични модули, но все пак е от значение.
Използвам случая да попитам тези, които имат реални наблюдения - колко можем да очакваме за една година?
elektromer

Мнениеот Lambov » 12.03.2008 20:17

Tsvetko написа:Плашещо високи тарифи срещу куп ненужна хартия. Вече ми стана напълно ясно предназначението на форума, а именно да зарибява клиенти за фирмата чрез обмяната на без съмнение полезна по въпроса за фотоволтаиците информация. Всеки се бори за място под слънцето по свой си начин, но по-скромно, господа.

Здравей Цветко,
Винаги са ми биле интересни хората, които казват че някой ги зарибява. Много модерен термин в последните 5 - 6 години и доста модна тема за лековати разговори. Проблемът е, че нямаш никаква представа за какво говориш.
Затова, иска ми се да внесем малко яснота.
Но преди това, отговори бързо на следните въпроси:
- Гледаш ли телевизия?
- Пиеш ли кафе с приятели?
- Посещаваш ли заведения?
- Купуваш ли си понякога модно облекло и/или аксесоари?
- Пиеш ли кока-кола или други безалкохолни напитки?
.......
Е, ако отговора на поне един от тези въпроси е «Да» ти вече СИ ЗАРИБЕН! Но най-вероятно, отговора на всичките въпроси е «Да», което означава, че ти си ВЕЧЕ зарибени от главата до петите, при това толкова много, че просто няма повече накъде.
Т.е. у теб (волно или неволно) е изградена голяма степен на зависимост към определени стоки, продукти или услуги (няма да говоря за цигари, алкохол, наркотици). При това, от ден на ден тя се увеличава (и като обекти и като степен на зависимостта).
При това пристрастяването ти е вече толкова повсеместно и обхватно, че отдавна си спрял да го осъзнаваш и то се е превърнало в норма от твоето ежедневие.
Нещо повече, съществува специална наука и всяка година по нея се дипломират стотици и хиляди специалисти - за това как да те манипулират и впримчват по хиляди различни начини.
На фона на всичко това ми е жалко да чувам поредната констатация «Те ме зарибяват»
А сега нека да видим дали Солар те зарибява?
Към какво ти внушава този форум да привикнеш и да се пристрастиш? Към поредния сладък шербет, дето го пиели даже белите мечки? Или към поредната зверски вкусна вафла-трепач?...
Напротив!
Солар се опитва да направи точно обратното - да ти даде шанс да се справяш малко по- самостоятелно, да имаш собствен независим доход (не да харчиш безпаметно пари, а да печелиш), да не зависиш от началници, шефове, босове . Бизнесът ти и доходите от него да вървят едва ли не на самотек, за да можеш в това време сам да определяш плановете си . и изобщо - живота си.
Моето мнение е точно обратното на твоето - целта на този форум е точно обратната - да те направи по-независим, а не "зарибен". Отвори си малко очите.
И откъде тази завист към доходите на някой, който работи?
Запретни се и покажи, че и можеш нещо да дадеш на хората и тогава да видим как ще се почувстваш ако някой напише в твоя форум "Ти ме зарибяваш".
Lambov

Мнениеот Ivan Buzov » 12.03.2008 22:46

Нека и аз споделя моето мнение.

Относно поста на Цветко по-горе. Надявам се, че същия е поради незнание на правилата в бизнеса, както и поради незнание на целия процес по строителството и пускане в експлоатация на една инсталация.
Първо по това което съм чел в този форум, мога спокойно да заявя, че рекламата тук е най-малко засегнатата тема(не считам, че споделянето на опит в една сфера със съмишленици е реклама). Не само това, ами виждам и директни конкуренти на г-н Матеев да пишат в този форум. И то като колеги, а не като конкуренти.
Второ в този форум има неща които няма от къде другаде да ги научите. Голяма част от съветите тук, техническите данни и решение на определени проблеми изискват многомесечно четене, а за част от нещата ще трябва да се бръкнете дълбоко в джоба за да ги научите.
Трето не мога да приема, че във форум в който съм намерил безплатно голяма част от отговорите на въпросите които са възниквали пред мен някой ще ми казва, че ме зарибяват. Дори информацията за цените на проектирането която е изнесена по-горе обикновено я получавате при лична среща, а това означава разходи и то за една обикновена оферта. Опитайте да платите на адвокат да ви опише цялата процедура с подробности и тънкостите при изготвянето на документите и тогава приказвайте за тарифи.
Аз съм от хората които не дават пари за това което могат да си свършат сами. Но обикновено си плащам за неща които не разбирам в основи въпреки, че съм проектант(за съжаление не в тази сфера).
А относно "куп ненужна хартия" - нещата са много прости - този тип бизнесмени са все по-малко, ако тази година не ви вземат или развалят бизнеса заради грешни документи, то другата със сигурност ще го направят, и ако не са нашите хиени, ще са европейските, чукайте да имате късмет да не ви набележат, щото с това мислене ще ви вземат и къщата.
И последно - г-н Матеев наистина е много малко рекламата във форума след като един пост прави впечатление, малко са и хвалбите, прекалено много е безплатната информация, прекалено много са безплатните съвети. Явно и ние които пишем във форума прекалено много информация и решения на проблеми даваме. Що не направите форума платен - повярвайте няма да Ви липсват клиенти.
Ivan Buzov

Мнениеот Vandal » 12.03.2008 23:23

г-н Матеев
Малко след като беше написан въпросния пост, мислех да отговоря, но се отказах.
По всичко личи че пича е от конкурентна фирма и доста го е яд че никой не го бръсне за с***а.
Адски много се въздържам от по-остър език. Tsvetko ти си просто нещастник.
За съжаление колкото повече се чете и посещава форума, толкова повече изцепки от този сорт ще се увеличават.
Абе идва ми да пиша още много, ама нещо нервите не ми издържат.
Аватар
Vandal

Мнениеот Pyramid » 13.03.2008 00:05

Нека и аз да нашепна нещо на Цветко:
Ако си мислите, че можете да го направите по-добре, давайте, да ви видим. Това, че и на мен бумагите ми се виждат много и ненужни, е така, но се огледайте къде живеем. Отскоро познавам г-н Матеев, но се чудя, да не би Вие да го познавате по-отдавна и по-добре? Кажете, може нещо ново да открием...Досега аз съм видял само една безукорна коректност и ако отидете на място, запознаете се със свършената работа, оцените вложените средства, време и труд, не вярвам да откриете нащо, което не сме го забелязали досега.
Аз съм виждал неща, правени наистина от конкуренти на СТС Солар и, да Ви кажа, те просто не важат. И все пак, именно на конкурентно съоръжение от 1 kWp - няма да назовавам фирмата, но именно те се оказаха с кална хватка, не стига, че надуват цени, не държат на обещанията си и се правят на по-велики, отколкото са - та, лично се убедих на такова съоръжение, че срокът от 10 години е напълно убедителен. Моите сметки бяха даже за 6-7 години, при положение, че е без кредит. От миналата година, обаче, някои неща се промениха в посока влошаване - защо,питайте Законодателя и ДКЕВР + отделните ЕРП. Аз си мисля, това са лобистки интереси, обвързаност на членове от последната пряко и финасово с ЕРП-тата, които им дай да крадат /но да дават - нъцки!/. Та, на база информация от другаде, бях готов да скоча с главата надолу. И се намери Матеев, да ме освести, та да си коригирам сметките и вместо това, да тръгна с рогите напред :wink: И на мен 10 години ми се виждат "зле", но е напълно реално. Сигурно някъде грешите в сметките си или не отчитате някой и друг фактор.
Сега, ако ги държите модулите си в мазето на тъмно, и за 100 години няма да стане, но това е друг въпрос, нали :roll:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Tsvetko » 13.03.2008 07:28

Очаквах подобна реакция. Матеев да не се обижда , а сътрудниците и форум-защитниците му да се замислят. Заключението ми, колкото и остро да е то, е резултат от факти, някои от които са следните:
Преди време направих опит да поръчам 6-7 от изложените артикули в електронния магазин на фирмата. Всяка моя заявка се отказваше поради липса на наличност в склада. При положение че се сключват "милионни сделки" /Матеев/ и тези артикули са изложени на витрината, защо ги няма? Нима това не е подвеждаща информация? Ако нещо го има на витрината, следователно би трябвало да се получи в срок, равен на времето за пренос от Габрово, а не от Тайван, Китай или Германия. Това е несериозно.
На второ място считам, че технологията на одита куца. Куца в частта за ориентиране на цялата конструкция поради неотчитането на разликите между магнитния и географския азимут, която може да е от порядъка на 10-на градуса. Това за радиацията е без особено значение, но за схемата на влиянието на местните предмети е много важно. Освен това подходът при разписването на услугата по пера, посочено от Матеев, е твърде несериозен. Пък и самият Радо Матеев казва, че това са грешни пари. Като са грешни, поне да са прилични.
На следващо място Матеев признава, че проектът се изработва при използването на едни елементи /модули, инвертори/, а след време, когато започва реализацията му, много е възможно да се препроектира, поради липса именно на записаните модули и инвертори./За справка вижте постовете му от последните дни, когато говори за невъзможност за осигуряване на модули поради съществуващ дефицит./ За какво ми е тогава такъв проект? В този му вид той е куп хартия без стойност както за мен, което е без значение, така и за банката, но най-вече за европейските пари, което вече е от много голямо значение. Парите от Европа по различните задачи на Министерството на земеделието, други ведомства и банки 100 % няма да бъдат изплатени след проверката, задължително предшестваща плащането, именно поради извършена промяна в проекта. Матеев вижда тази опасност и напоследък говори за опити на фирмата за постигане на съответствие между проект и реализация на проекта. Идеята е добра, но каква е гаранцията?
Има още неща, които ще съобщя по-късно, ако продължавате да се заяждате с мен, а не отчитате собствените си слабости.
В заключение искам да спомена, че не съм от конкуренцията. Не съм и черноглед, виждам ползата от обмяна на мнения. Но не искам да бъда празноглав и да си скубя косата след време. Поради всичко това повтарям - по-скромно, господа, за тарифите. По-скромно и в приказките. Например: "Дай парите, а другото остави на СТС Солар". Не само в наша , но и във ваша полза е. Поздрави! Смяната ми свърши.
Tsvetko

Мнениеот Miro » 13.03.2008 12:23

Tzvetko, гледаш от неправилен ъгъл нещата и малките грешки в интерпретацията ти, водят до големи отклонения в заключенията(примерно Матеев е Росимир, а не Радо)...

Всичко това, което си написал си го взел от самия форум, а фактът, че тази информация е тук и не ти се спестява говори положително за фирмата и форума като цяло. Погледни произволен сайт на друга фирма в областта. Навсякъде са бляскави обещания за улеснени процедури, бърза възвръщаемост (до 5 години!!!) и прочее цветя и рози, като никой не ти дава реален поглед над проблемите, които можеш да очакваш.
А зад информацията, която получаваш БЕЗПЛАТНО тука, стоят хиляди часове четене, работа, симулации, стотици хиляди евра за трехника и прочее... за каква скромност да говорим??? Скромността е за хората без други качества, със скромност бизнес не се прави! Мислиш ли, че някой, който е инвестирал в знанието си такива суми и колосален труд, не очаква някой ден и той да си върне инвестицията? Всяка услуга си има себестойност и зад нея освен преките разходи стоят и много други, които клиента няма как да види.

Примерно никой не те кара да плащаш за слънчево-енергиен одит на СТС Солар... можеш да си избереш произволна фирма, или дори да си го направиш сам - все още няма изисквания кой може да извършва тази дейност, така че чети и дерзай. В интернет има достатъчно информация. Аз се обзалагам, че Матеев ще е щастлив само да ти продаде и монтира оборудване, без ангажименти за одити, проекти и прочее бумащина, а ти сам да си поемеш узаконяването и присъединяването на инсталацията.
Miro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали