Правителството води политика на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 27.08.2009 11:11

Монополизмът не е естествено явление - той бива обусловен от фактори, създадени изкуствено, за да се установи такъв монопол...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Sullen » 27.08.2009 16:42

да, прав Сте, монополизмът като цяло не е естествено явление

но съществуват естествени монополи - например инфраструктурните мрежи (преносни мрежи високо напрежение, ЖП и пътни мрежи, телеком мрежи), огромни предприятия с огромно производство, и някои други

някои естествени монополи са валидни за определени пазари, други - за определени географски области

но това, което обединява (на практика, което дефинира) естествените монополи, са две неща:

а) дублирането на активите, които предоставят услугата, е изключително капиталово-интензивно, и/или
б) осъществена е огромна икономия от мащаба - толкова голяма, че на практика средните разходи на монополиста за производство на единица благо са непостижимо ниски. Монополистът е в състояние да задоволи и презадоволи съществуващото търсене на благото с тези най-ниски средни разходи. Колкото и фирми да се конкурират в производството на това благо, техните средни разходи ще бъдат по-високи от тези на монополиста. Следователно, ако бъде осъществено на конкурентна основа, това производство ще бъде неизбежно по-неефективно. Колкото и парадоксално да звучи.

Примера с преносните мрежи е очебиен - толкова скъпо е изграждането на мрежата, че е по-евтино да се наема мрежата от различни енергийни компании (производители, търговци, снабдители), отколкото всяка от тях да си строи мрежа. А и представяте ли си какво щеше да стане....

така че, волю-неволю, преносната мрежа е естествен монопол
Последна промяна Sullen на 01.09.2009 12:29, променена общо 1 път
Sullen

Мнениеот ReeT » 27.08.2009 22:33

извинете за грешките аз одавна не обръщам внимание на такива дребнички проблеми а и съм на 15х2. Има една поговорка "всички болести идват от ядове а пък ядовете от гадове хехехе
ReeT

Мнениеот Lupus » 27.08.2009 23:20

ReeT написа:извинете за грешките аз одавна не обръщам внимание на такива дребнички проблеми а и съм на 15х2. Има една поговорка "всички болести идват от ядове а пък ядовете от гадове хехехе

От къде идват болестите знаят докторите, но написаното от теб определено предизвиква гадене....
И ако неграмотността е дребен проблем, интересно ми е кой проблем за теб е "Голям проблем". :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ReeT » 28.08.2009 22:04

вляеш ми добре на здравето хехехе :D :D :D
еми голям проблем е например ниската смъртност сред българските депутати гадовете не ги гризе съвеста имат си притиснения как за 4 години да осигурат внуци и правнуци :?
ReeT

Предишна

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ