сваляне на електрическите характеристики на PV модули

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

сваляне на електрическите характеристики на PV модули

Мнениеот yasen » 06.06.2009 18:21

Здравейте!

Рових навсякъде из нета, и не намерих как се процедира при следната ситуация. Да речем, че имам PV модул но не му знам характеристиките. Как и при какви условия мога да ги сваля, ако разполагам само с мултиметър. Под характеристики имам предвид - Ток на късо, Напрежение на празен ход, Pmp, Imp, Ump.
yasen

Мнениеот Mateev » 07.06.2009 02:36

Има си специализирана апаратура, която обаче е доста скъпа. СТС Солар притежава такава:

http://www.tritec-energy.com/en/control ... 62-tri-ka/

В общия случай трябва да натоварваш постепенно модула (стринга), започвайки от празен ход и стигайки до късо съединение. Стъпката на натоварване се подбира така, щото да се получат поне 100 точки на измерване. За всяка една точка трябва да се мери напрежение, ток и слънчева радиация в момента на измерването. Датчика за слънчева радиация трябва да е поставен под същия ъгъл, под който е поставен и модула (стринга). Желателно е по-време на измерването да е слънчево и слънцето да е високо в небето. Тоест най-подходящи са обедните часове. При това положение ще имате сравнително малка грешка.

Реално в завода на производителя има много по-съвършенни и по-точни стендове, които поддържат еталонна осветеност от 1000 W/m2. При ръчно измерване се мери при друга радиация и после се смята какво би било при 1000W. Но трябва да знаете, че по този начин се натрупва допълнителна грешка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот yasen » 07.06.2009 10:34

Благодаря, г-н Матеев.

Относно апаратурата в заводите ми е ясно, но аз правя дипломна работа ( уча задочно в ТУ-Варна, което означава, че съм нямал учебна практика по темата. Имам някакви теоретични познания, но никакви практични такива.) и ми трябва да сваля параметрите, едва ли не на полеви условия. Ще разполагам с волтметър, амперметър, пиранометър, дигитален термометър и евентуално с променливо съпротивление.

Когато казвате, че датчика за слънчева радиация трябва да има същия наклон, като изследвания обект, това означава ли, че указанията за хоризонталност на пиранометъра могат да се пренебрегнат.

И относно натоварването. Как да определя максималната стойност на товара, ако това има значение. И изследването как ще протече, от късо съединение до максимален товар или обратно.

Отново, благодаря!
yasen

Мнениеот yasen » 07.06.2009 10:43

Нали при празен ход мога да сваля токът на късо?( избирам на уреда измерване на ампераж и хващам двата извода на модула ). И в този случай напрежението ще е нула. Затова попитах каква е последователността.
yasen

Мнениеот Lupus » 07.06.2009 11:03

yasen написа:Нали при празен ход мога да сваля токът на късо?:oops: ( избирам на уреда измерване на ампераж и хващам двата извода на модула ). И в този случай напрежението ще е нула. Затова попитах каква е последователността.

Какво завършваш, ако не е тайна??? Минал ли си курс по обща електротехника и ел.измервания?
Каква ти е точно темата на дипломната работа?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 07.06.2009 11:34

Първо закрепвате пиранометъра под същия наклон като модулите, но без да ги засенчвате. След това започвате да мерите, като трябва да използвате едновременно 2 уреда - волтметър и амперметър. Идеята е за колкото се може по-малко време (2-3 секунди) едновременно да премерите и запишете тока, напрежението и радиацията. Това е много важно, защото обикновенно радиацията се променя и ако се забавите 10 секунди, ще се въведе голяма грешка. Температурата на модула се променя много бавно, така че е достатъчно едно единствено измерване.

С товара работата е малко по-сложна. Върху него ще се отделя мощност 100-200W и той ще грее като печка. Аз лично бих използвал един много мощен транзистор (напр. 2N3055 или по-мощен), свързан като генератор на ток (еталонен резистор 0.1 ом 1W в емитера и обратна връзка, регулираща пада на напрежение върху този резистор). Ще трябва и един операционен усилвател. Единия му вход следи пада на напрежение върху емитерния резистор, а другия - някакво напрежение, което се променя с потенциометър от 0 до 1V. Изхода на операционния усилвател през един-два транзистора управлява мощния транзистор.

Възможни са и други реализации на товара, но те според мене са по-трудни за реализиране. Например мощен лабораторен потенциометър 250-400 ома 200W. Или пък 9 резистора свързани последователно със стойности по степените на 2 (1,2,4,8,16,32,64,128,256 ома) и 9 ключета в паралел за комутация (окъсяване на резисторите). Посредством тази схема можеш да постигнеш произволно съпротивление в диапазона от 0 до 511 ома през 1 ом. Естествено резисторите трябва да са мощни, защото иначе ще се опекат.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот yasen » 07.06.2009 13:50

Много, много, много благодаря, г-н Матеев! За изчерпателния отговор.

Относно въпроса, какво завършвам.

Новото име на специалността е "Електротехника", старото е "Електрически машини и апарати".

Основи на електротехниката не сме учили :) , Ел измервания сме учили, но само на теория. За цялото си обучение съм виждал измервателни уреди само 4 пъти, и то при сваляне на характеристики на ел.двигатели.
За съжаление образователната ни систма е такава ( теоритично насочена изцяло ). Затова, колкото и да се срамувам, трябва да призная, че имам нужда от доста обяснения и практика. Затова, моля да изтърпите въпросите ми, и да ми кажете ако греша някъде.

Благодаря!
yasen

Мнениеот lz1wvm » 07.06.2009 23:33

Заданието практическо ли е или на теория.
lz1wvm

Мнениеот yasen » 08.06.2009 10:08

Има и теоритична и практична част.

В общи линии заданието е следното - Слънчева енергия, технологии за производство на PV модули и PV клетки, технико-икономически анализ, системи за измерване на слънчевата радиация, наблюдение и контрол на качеството на PV модули и PV клетки по време на производството. ( това до тук е теоритичната част ).Изследване на параметрите на PV модули и PV клетки от различни технологии чрез елементарни технически пособия, и чрез система със софтуерен продукт ( това е практичната част ). Изводи спрямо получените резултати от тестовете.
yasen

Мнениеот Vandal » 08.06.2009 10:56

То най-добре да отидеш до Габрово и да видиш на живо
тестовите централи на Матеев. Да направиш някоя снимка
и да я приложиш към работата си.
После можеш да опишеш че за целта на заданието си
посетил тестовите централи на СТС и т.н.
Мисля че ще направи добро впечатление на проверяващия.
Аватар
Vandal

Мнениеот anatoli » 08.06.2009 12:50

Ах мамо,мамо,младото поколение са много напористи спор няма,не съм специалист по соларни технологии но пък ми направи(леко) неприятно впечатление правописът на младият абсолвент,
( теоритично насочена изцяло ,Има и теоритична и практична част,до тук е теоритичната част),до 5 курс поне правописът и езиковитв знания трябваше да са на ниво,иначе много добре че поне задава въпроси,други и това не правят.
Не се заяждам и искам критиката в този форум,а и в другите да е градивна,отворен съм към критики и към мен.
anatoli

Мнениеот jedy » 08.06.2009 14:30

Има готови дипломни работи на тази тема, дръпни си ги и си готов.Изпита ще си го вземеш, защото никой не разбира от тази материя в тази страна или поне няколко човека и да съм по точен 3-4ма. Така че споко, проверяващия не е дин от тях гарантирам ти го.И не се юркай с глупости някакви,пиранометри и т.н Ако си решил,че искаш да го правиш това нещо, ставаш чирак при г-н Матеев и след няколко години, можеш и да почнеш да разбираш по мъничко и ако те допуснат разбира се.Избора си е твой.
jedy

Мнениеот ferdy » 08.06.2009 19:54

Анатоли, критиката е чудесна, само че в случая не е на място и моето чувство за справедливост крещи.
Загледах се по-внимателно в писанията на Ясен и установих, че владее доста добре правописа, дори на моменти ме изненада с няколко попадения. Убедена съм, че поне 95% от форума не ги владее. Ето за какво става въпрос:

yasen написа:Много, много, много благодаря, г-н Матеев! За изчерпателния отговор. /Правилно е описано обръщението и емоцията./
Относно въпроса, какво завършвам.

Новото име на специалността е "Електротехника", старото е "Електрически машини и апарати".

Основи на електротехниката не сме учили :) , Ел измервания сме учили, но само на теория. За цялото си обучение съм виждал измервателни уреди само 4 пъти, и то при сваляне на характеристики на ел.двигатели. /Това е един от малкото случаи, при които преди първо "и" се поставя запетая./ За съжаление образователната ни систма е такава ( теоритично насочена изцяло ). Затова, колкото и да се срамувам, трябва да призная, че имам нужда от доста обяснения и практика. /Това изречение е просто прекрасно, в последните години трудно може да се види някой да слага запетаи, при това правилно!/Затова, моля да изтърпите въпросите ми, и да ми кажете ако греша някъде.

Благодаря!

В целия пост има не повече от 5 грешки, но нито една от тях не е фатална, затова пък има чудесни попадения, които искрено ме зарадваха. Момчето владее свързването на прости изречения в сложно, пълен и кратък член, двойни съгласни, не използва диалектни думи и т.н.

Анатоли, да извадя ли някой Ваш пост и да му набравим разбор заедно? Или пост на който и да е друг от форума, за да видим дали пише по-грамотно от Ясен?

Критиката е само градивна, както казахте. :wink:
ferdy

Мнениеот Lupus » 08.06.2009 20:50

ferdy написа:.......
Анатоли, да извадя ли някой Ваш пост и да му набравим разбор заедно? Или пост на който и да е друг от форума, за да видим дали пише по-грамотно от Ясен?

Критиката е само градивна, както казахте. :wink:

Аман, недей!:D
Че скоро давах пример на "Зеления" шегаджия как не бива да се пише.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот anatoli » 09.06.2009 09:20

Е,така е,съгласен съм,че който дава примери или поучава,в крайна сметка сам попада в капана на собствената си некомпетентност,но аз исках просто да обърна внимание на явна системна грешка,породена от прекалено писане на латиница или незнание,която при други обстоятелства,би била фатална.Дори съм сигурен,че Ясен ще ни благодари,ако чете тези постове,и никога повече няма да сгреши поне тази дума.А нали и критиките са за това,човек да придобие по-вече знания и умения,на базата на вече направени грешки от него или някой друг(за предпочитане).
anatoli

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии