solarni firmi

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 04.05.2009 21:22

EOS Technologies написа:
Колеги, предлагам да направим един контест:

а) кой ще планира най-добре една инсталация по зададен покрив
б) кой ще направи най-голям оборот на стока
в) кой ще инсталира най-много модули (самия той)
г) кой ще отговори на практически и теоретически въпроси най-правилно

Ако се сещате повече точки, предлагайте...

На, желаещи? :-)

Петър

На времето при социализЪма имаше такива състезания за приза "Най-добър в професията" :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Solarex » 04.05.2009 21:33

Винаги ще има някакви грешки в началото. Но колкото една компания има повече проекти зад гърба си се предполага, че тя е по подготвена за всеки следващ проект. В България има вече доста регистрирани соларни фирми и всяка от тях предлага turn key решения. На фона на реализираните проекти може да се направи някакво заключение до колко са сериозни. Мисля, че Матеев е един от тези сериозници :-).
Solarex

...

Мнениеот Gio » 04.05.2009 21:41

...това е така - но нека сме на мястото на инвеститора - как бихте се почувствал някой да прави упрежнения на Ваш гръб..? Между другото, приятно ми е да поспорим - наздравичка!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 04.05.2009 21:43

Една класификация по разряди ще е интересна! :-) 7ми разряд...

Дайте да видим малко снимки...
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 04.05.2009 23:55

Кой проектант има мерак да покаже какво може? :-)

Става въпрос за една малка инсталация.

Клиентът желае максимално използване на площта, без покриване на прозорците естествено, модули с черни рамки (желание на жена му :-) и SMA инвертор/и.

Покрива има наклон от 48°, улукът е на височина 3м. от земята. Съседната къща (в дясно на последната снимка) може да хвърля сянка през зимата. Да се сметне, кое е най-добрата ситуация за клиента. Засенчване с повече произведена енергия или чисто изпълнена, но за това пък по-малка инсталация. Инсталацията да изглежда красиво, т.е. да има известна симетрия и да достига максимално допустимото от икономическа гледна точка (43 цента, 20 години и 6 месеца от 2009).

Размерите на покрива са отбелязани в "брой керемиди" и се виждат на скицата. Една керемида "покрива" 30см широчина и 33см дължина. По тях трябва да се ориентирате. Керемидата е от тип "Frankfurter Pfanne, Doppel S, Beton". Разстоянието на покривните ребра се предполага около 80см.

Ветрова зона 2, около 930кВч/кВп годишно при покрив 30° и южно изложение. В конкретния случай имаме обаче 40° отклонение на запад. Да се вземе в предвид при определяне на инвертора.

Трябва да се използват зададени модули с размери 1330мм и 990мм, 180 Ватови, 48 клетки 156мм на 156мм, поликристалин - Kyocera KD180GH-2P. Ако архитектурно не пасват добре, може да се използват KC130GH-2P. Данни има в интернета.

Необходим е план на генератора (разположение на модулите), както и електрическото свързване - стрингов план. Електрическата част не е важна - това си го прави електротехника без да ни пита нас :-)

Интересно би било, ако някой може да изчисли по колко куки на какви разстояния трябва да се предвидят. Също и колко метра шини са необходими. Какви натоварвания издържа шината е ясно...

Материалната листа включително винтове и гайки трябва да е много точна. Дължината на кабелите също. Обекта се намира на 10км от Датската граница.

Дийдлайн: 07.05.2009г.
Прикачени файлове
Dachzeichnung.jpg
Dachzeichnung.jpg (188.11 KiB) Прегледано 20548 пъти
Das Dach_klein.jpg
Das Dach_klein.jpg (174.29 KiB) Прегледано 20548 пъти
Das linke Haus ist es_klein.jpg
Das linke Haus ist es_klein.jpg (138.35 KiB) Прегледано 20548 пъти
EOS Technologies

...

Мнениеот Gio » 04.05.2009 23:58

...значи ти дистрибутираш модули..?
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 05.05.2009 08:23

В задачата ти няма никакво предизвикателство. Всеки може да се поупражнява и да предложи някакво решение. Не става ясно обаче как ще оцениш кое решение е по-добро. Дефакто не си дал никакъв критерий за оценка, за да можем да го оптимизираме.

Как ще оцениш факта, че ще направя отстъп заради комина или заради чинията. Ще ме наградиш ли, че спечелвам няколко допълнителни киловатчаса или ще ме накажеш, че нарушавам симетрията. Същото важи и за сградата в дясно. Дай точни размери и отстояния, за да изчисля нейното влияние и да се опитам да го намаля или избегна напълно. Но пак не става ясно дали ще ме наградиш за това или ще ме накажеш. Същото важи и за стринговата организация. Как ще определиш коя е по-красива? По какво да оптимизирам? Да търся минимална дължина на проводниците или пък да търся минимални загуби от засенчвания? Двете неща си противоречат и водят до 2 различни стрингови организации. Има и още доста съображение, но трябва да пиша цял ден, а не ми се занимава.

Предполагам че разбрахте проблема - няма единен критерий, по който да се оцени дадено решение дали е добро или не. В общия случай решението е разумен компромис между много на брой и различни противоречащи си фактори. Така е за всяка една централа, както на покрив, така и на земята. В случая най-важното е клиента да остане доволен. Ние решаваме този проблем по единствения възможен начин - сядаме заедно с клиента пред компютъра и започваме да разработваме варианти с активно негово участие. За всеки един вариант му правим симулация и сравняваме електрорпроизводството. И след това се мъчим да го подобрим. След като се ориентира в ситуацията, клиента започва сам да дава идеи и остава много доволен, ако успее да извади допълнителни 1-2 киловатчаса. А ако не - тогава поне се убеждава със собствените си очи, че варианта X е най-добрия. И в двата случая обаче си тръгва доволен и спокоен, че всичко е наред и по-добро няма как да се получи.

Така че ако питате мене, има един единствен критерий за оценка на даден проект - КЛИЕНТА ДА ОСТАНЕ ДОВОЛЕН.

А в зависимост от клиента ми се е случвало да оптимизирам по най-различни критерии. Ето няколко примера от практиката:
1. Тъпчи до дупка и да не ти пука
2. Яааааа колко красиво стана, след като ги направихме симетрични
3. Няколко часа битки в сложна засенчваща обстановка и прецизиране на позицията до 1 милиметър в опити да извадим поне 1 допълнителен киловатчас в годишен план
4. Влошаване на параметрите на текущата централа в името на това, да остане място за някаква бъдеща централа, ако случайно клиента реши да я прави
5. Лоша стрингова организация и прехвърляне на DC кабели под земята в името на някакви външни цели (запазване на някаква пътека или дръвче или нещо друго)
6. Проектиране на сложна и скъпа дублираща конструкция на покрив в името на това стария и прогнил покрив да не се разпокрива за ремонт и производството в сградата под него да не се прекъсва.

И въобще - всеки един клиент си е една голяма загадка с неговите си собствени желания и изисквания, които трябва да бъдат удовлетворени. И основното, което трябва да знае всяка една соларна фирма, е следното:

КЛИЕНТА ВИНАГИ Е ПРАВ И НЕГОВИТЕ ЖЕЛАНИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ УДОВЛЕТВОРЕНИ !!!

При всеки един нов клиент най-трудната задача е да разберем какви са неговите представи и нагласи и кой точно фактор тежи най-много в неговите изисквания. И тъй като клиента в общия случай не може да формулира точни изисквания, налага се да се проведе задълбочен диалог и в процеса на разговора постепенно да се изяснят неговите виждания по въпроса. И чак след това се предлага вариант, който най-пълно да задоволи потребностите му.

В кръга на майтапа може да се каже, че за всеки един клиент ние скрояваме централа по неговите мерки. :lol:
Последна промяна Mateev на 05.05.2009 08:42, променена общо 3 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 05.05.2009 08:35

Сега се сещам какви критерии постави пред мене жената преди около 10 години, когато и обявих, че искам да и купя нова лека кола за рожденния ден:

1. Колата да е бежов металик, за да е в тон с някакъв си тоалет
2. Сенниците на предното стъкло да имат огледала с осветление

Това е. На въпросите за марка, модел, двигател, конски сили, автоматични скоростни кутии и всякакви му други екстри просто повдигаше рамене.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 05.05.2009 11:23

Mateev написа:В задачата ти няма никакво предизвикателство. Всеки може да се поупражнява и да предложи някакво решение.

Как ще оцениш факта, че ще направя отстъп заради комина или заради чинията. Ще ме наградиш ли, че спечелвам няколко допълнителни киловатчаса или ще ме накажеш, че нарушавам симетрията. Същото важи и за сградата в дясно. Дай точни размери и отстояния, за да изчисля нейното влияние и да се опитам да го намаля или избегна напълно.

Предизвикателството се състои в това, със зададените данни да се направи например разположението на модулите. Споменах, че улука на покрива се намира на 3м височина от земята. По снимката може много точно да определиш отстоянията до другата къща и височината до билото на покрива. Ако разказвам повече, задачата става полу решена :-)

Mateev написа:Същото важи и за стринговата организация. Как ще определиш коя е по-красива? По какво да оптимизирам?

Приеми, че инвертора е на 3 метра от долния ръб на покрива. Няма нужда да се оптимира дължината на кабелите. Важното е колко модула и кои от тях ще свържеш към кой инвертор или пък ще вземеш мултистринг инвертор, чиято цена е малко по-висока, но затова пък....

Mateev написа:В общия случай решението е разумен компромис между много на брой и различни противоречащи си фактори.

Напълно съм съгласен с теб. Представи си, че като архитект трябва да направиш проектоплан на един небостъргач в Дубай. И там не знаеш дали ще им хареса повече синьото или зеленото стъкло. :-)

Целта на заданието е да направиш технически и икономически най-изгодното за клиента при приемлив за теб рендит. И да го убедиш, че твоето решение е най-добро. :-)

Въпроса със сателитната антена пасва много добре по това отношение. Може ли да се премести, колко ще струва, или пък да махнеш един модул на това място и жена му да писне, че е грозно. Или пък може да махне грозната антена и да си пусне кабелна?

Ако имаш въпроси, аз ще играя ролята на клиента - мисля, че знам как ще реагира на това или онова. Как мислиш, ОК?
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 05.05.2009 11:57

Mateev написа:Сега се сещам какви критерии постави пред мене жената преди около 10 години, когато и обявих, че искам да и купя нова лека кола за рожденния ден:

1. Колата да е бежов металик, за да е в тон с някакъв си тоалет
2. Сенниците на предното стъкло да имат огледала с осветление

Това е. На въпросите за марка, модел, двигател, конски сили, автоматични скоростни кутии и всякакви му други екстри просто повдигаше рамене.

Имаш страшна жена! Тя ти е дала значи карт бланш - купи МИ каквото на теб ти хареса, само цвета да е такъв и да има огледалца в сенниците... И каква кола и купи?
EOS Technologies

Мнениеот ferdy » 06.05.2009 01:45

EOS Technologies написа:
Интересен аспект, според мен, е, кой ще поеме отговорността пред субсидиращата институция, ако централата е проектирана грешно? Те така или иначе не могат да разберат, дали има грешка или не?

Отговорност е доста разтегливо понятие. Например в моите договори, аз поемам цялата отговорност за всеки един етап, дори и когато работата се извършва от външна фирма. Ако външната фирма не извърши проектирането правилно, или пък монтажа, отново аз поемам отговорността пред инвеститора и съответно търся отговорност от външната фирма. Основна част от работата ми е да намеря на инвеститора изпълнител, който има малка или никаква вероятност да сбърка, ще си поеме отговорността за грешката и ще си я оправи. Затова и толкова харесвам господин Матеев. :lol:
В един процес се правят много такива избори, като този е най-малкия проблем. Доста по-трудно е да избереш фирма за смяна предназначението на земята. Трябва да се търсят "правилни" фирми, които не винаги са най-добрите. И ако фирмата е "правилна" за общината, за службата по земеделие и гори, друга ще е "правилната", а фирмата поддържаща кадастъра, обикновено е съвсем различна и съвсем сърдита, ако не я избереш нея и кръгът става почти винаги омагьосан. Често съм като въжеиграчка из разни служби. Но, какво да се прави - такава ми е работата :lol:

EOS Technologies написа:Имаш страшна жена! Тя ти е дала значи карт бланш - купи МИ каквото на теб ти хареса, само цвета да е такъв и да има огледалца в сенниците... И каква кола и купи?

Най-неекологичната инвестиция на господин Матеев. :lol:
ferdy

Мнениеот Mateev » 06.05.2009 05:41

EOS Technologies написа:Имаш страшна жена! Тя ти е дала значи карт бланш - купи МИ каквото на теб ти хареса, само цвета да е такъв и да има огледалца в сенниците... И каква кола и купи?

Citroen Xantia 2.0 поръчков модел. Жена ми сама избра цвета на купето и шарката на тапицерията, а аз екстрите (отметнах всичките, които бяха на бланката за заявка). Много красива и елегантна кола (за жената) и тъпкана с много екстри (за мене). От тогава смених много коли, но тази беше първата, която я купих чисто нова. При това с долари в брой. Касиерката се впечатли и за двете - първо че плащам колата на 100%, вместо да я взема на лизинг, и второ за доларите - позвъни по телефона на шефа, за да го пита може ли да ги приеме.
Аватар
Mateev
Site Admin

izbor na dilar

Мнениеот kodinov » 02.06.2009 21:51

do kolkoto sym 4uvam to moglo da se kupova ot 4ujbina. mai svetoven pazar na 21 vek ne6to ot sorta.
ot kyde da kupim
pyrvo re6avame kvo iskame
posle vlizame v internet
google.com
i si tyrsim nai izgodnoto
govorih s edni gyrci naskoro, kazah im kolko zemq imam.
i mi napraviha predlojenie.
firmi bol. edin konteiner s korab e 5000 dolara. taka 4e ve4e dali firmata e qponska ili afrikanska nqma zna4enie. moje i direkno ot proizvoditel, ama tam ve4e za po golemi proekti
kodinov

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 21:56

...наздравичка -узото от мен!..
Аватар
Gio

Мнениеот kodinov » 02.06.2009 22:07

v edin post si spomnqm gospodin mateev da pita za vhodq6ti nomera po merki 311 i 312. Ta gospodin mateev za kolko pari 6te mi uredite odobrenieto na proekt, 4iito grand taka ili ina4e nqma da byde usvoen na 100%. Dobre 4e orata sa prosti 4e si ebalo maikata ina4e
kodinov

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии