Комбинирани панели за слънцчева енергия и топла вода.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 22.04.2009 12:00

не знам дали в Испания има, но в Япония има правено изследване за тези неща и ето резултатите: (в прикачения файл)

човека разправяше че са имали непредвидени зацапвания на панелите от ....... патици :lol: :lol: и се наложило да монтират ограда от рибарска мержа по краищата на понтона за да не се качват патиците
Прикачени файлове
4EP.1.3.pdf
PERFORMANCE ANALYSIS OF PV SYSTEMS ON THE WATER
(604.9 KiB) 972 пъти
DanielDimov

Мнениеот lz1wvm » 22.04.2009 16:08

Аз си мисля например през зимата ако 1-2 седмици температурата остане под нулата как ще се топлят панелите.Щото една година ми замръзнаха радиаторите на парното.
lz1wvm

Мнениеот NRG » 23.04.2009 11:38

Язовирното охлаждане е продукт на една от поредните нереални сметки, в които моментните ползи се оценяват, без да се имат предвид бъдещите загуби от даденото приложение.

Отпечатъка върху еко-системата е огромен. Покривайки язовира с панели нарушава естествените цикли на водата, не позволява слънцето да проникне за да се даде възможност на фотосинтезата да захрани водоема с енергия, следователно био-разнообразието в язовира би било унищожено, следователно везната от електрически приход и природен разход най-вероятно клони към второто. Докато инвеститора на инсталацията печели, унищожава природата.

Ако в инвестиционните планирания се калкулира и възвръщане на биоразнообразието на даден водоем за даден период от време, което ще бъде реалната цена на инсталацията, инвеститора ще си направи конструкцията за панелите сам.
NRG

Мнениеот NRG » 23.04.2009 11:50

Приложението на Термо-помпа в комбинация с ФВ панели е в реда на прогресията и е неизбежно. Концентрирането на светлината също. Ако днес равносметката е нулева, то е само поради спекулативния пазар.
Естествено, имам предвид за нашите географски ширини, където пряката радиация преобладава.

Технически погледнато, концентратора е по-ефективен, а комбинацията с термопомпа е оптимална. Както е било винаги и както ще бъде, термодинамичните закони диктуват прогреса на цивилизацията. Както г-н Матеев се обича да се изразява, "Това че не се е случило още, не означава че няма да се случи".
NRG

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали