energy2007 написа:Прав сте, но не мисля, че сравнението с колите е удачно. В случая сравнявам фотоволтаични проекти, които са на един и същ етап от развитието си (например етап разрешително за строеж), но са в различни страни. С какво един проект на този етап в България е по-лош от същия проект в Испания?
Първото, за което се сетих, е равнището на слънчевата радиация, което беше и причината да изчисля съответните коефициенти и да приравня цените по този критерий (получените цени са в болд в прикачения файл).
Следващото, за което се сетих, беше ценовата политика по отношение на преференциалните условия на този вид ВЕИ. Доколкото съм запознат, до скоро 1 kWh в Испания, произведен от фотоволтаична централа, е бил изкупуван за 0,44 евро, но поради прекаленото надуване на този балон и пренасищането от подобни проекти цените тази година са намалени (все още не ми е останало време да прочета наредбата им по този въпрос, ако някой има повече информация, може да я сподели). Някъде четох, че цените там са станали дори по-ниски от нашите в момента. Ето защо реших да не коригирам цените на проектите по този критерий.
Продължавайки по-нататък, размишлявах и върху пазарната ситуация, в която се намират съответните сектори в Испания и България. Вярно е, че испанският пазар е вече улегнал, тъй като там отдавна се развиват проекти и цените са горе-долу ясни. Докато в България проекти се развиват съвсем от скоро и чужденците си позволяват да използват тази ситуация и да манипулират пазара, като ни внушават, че цена от по 100-200 000 евро на мегават е нормална и няма какво повече да искаме.
И пак стигам до въпроса: С какво фотоволтаичен проект на етап разрешително за строеж в България е по-лош от същия проект в Испания? След като инвеститорът би вложил едни и същи средства за оборудване и на двете места и би получавал повече приходи единствено поради по-голямата слънчева радиация (вече се обосновах защо не отчитам разликата в изкупните цени на електроенергията)?! С какво мерцедесът в Испания ще е по-добър от мерцедеса в България и ще трябва да бъде продаван по-скъпо, след като и в двете страни има осигурени еднакви условия за неговото купуване (еднаква покупателна способност)?
Според мен става дума за различни неща.
1. В цените за испанскипроекти включена ли е цената на земята?
Ако е включена тук е първата разлика
2. В испанските цени е включен и техническия проект - това може би е втората разлика
В БГ дават около 100 000 евро, но тук не влиза техн. проект и цената на земята. За земята дават до 3 евро.
Другата разлика е цената на земята. Има региони в БГ, където можеш да куиш земя по 250 лева на декар и много други, при които цената е под 1000 лева.
Ако сметнем: 25 дка - 25 000 лева (земеделска) и това не е ниска цена.
Процедура, РИОСВ и др, експлоатационни дружества ~ 1000 лв.
ПУП и др. - 20 000 лева.
Смяна на предназначение (зависи от много неща), но ~ 40 000 лева
Тези 40 000 са за ниска категория и ориентировъчно.
До тук 86 000 лева.
Хайде да ги сложим 100 000 (по висока категория земя, други непредв. разходи...)
При цена 100 000 евро + още 70 000 евро за земята = 340 000 лева
При такава себестойност, цената е добра, при положение че има аванс от поне 15 %. Не виждам пазарна логика за по-високи цени.
Ако търсенето изпревари предлагането драстично, цените ще нарастнат.
Всичко това може да се направи от 3 до 5 месеца.
Едва ли аз имам най - точните представи. Пиша това единствено от собствен опит и проект, върху който съм работил и който е продаден точно на испански инвеститори.
Проблема в БГ е този, че за един проект се лепват поне два посредника, после се оказва че и продавача е някакъв тип посредник

)))
Или пък БГ фирмата която продава проекта включва разходи за заплати на 10 души по 2 000 лева за 5 месеца - хората които са били ангажирани с проекта.
Това си е проблем на фирмата, тъй като за 3 - 5 месеца няма място и работа за повече от един, максимум двама души по процедиране и управление на проекта.