Кредитиране

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Вальо Генов » 31.12.2008 01:52

EOS Technologies написа:Информация от Уникредит: лихвен процент ще бъде обявен след нова година, но за сега лихвите са не по-малко от 11% - за микро предприятия. Достигат до 13%. При една рентабилност около 9-10% на централата, пък даже и 13%, не знам смисъла на програмата.

За сравнение: http://www.kfw-foerderbank.de/DE_Home/B ... /index.jsp

4,25% ефективна лихва...

ПИБ цитират 9% в офертата си за европроекти в партньорство с КfW. http://www.fibank.bg/bg/page/616/tab/617
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Mateev » 31.12.2008 03:58

В кредита няма никаква екстра, за да поставят условие за Соларпро. В България има повече банки, отколкото соларни фирми. И всичките банки (от първата до последната) могат да дадат кредит при такива условия, че и при по-добри. Така че като маркетингов ход това е напълно безмислено. Даже е смешно.

Виж, ако кажат "5% лихва, ама задължително Соларпро" - това вече е друго. Пък сега е направо смешно. Ела при мене, да те загробя с убийствена лихва, пък на всичкото отгоре ще ти поставя и условия с какви модули да се загробиш. :lol:

Ние също сме в преговори с 2-3 банки с цел подготовка на подходящ пакет условия за кредитиране на слънчеви централи. И преговаряме за много по-интересен пакет от този на Уникредит. Идеята е самата централа да служи като гаранция за кредита и клиента да добавя минимално допълнително обезпечение. А по време на преходния период от 1-2 месеца, в който оборудването все още не е доставено, гаранцията ще се извършва с обезпечение на СТС Солар. Все още сме в преговори за точната организация и няма пълна яснота как точно ще стане. Но към момента има желание и на първите срещи ни потвърдиха, че схемата е реализуема и започваме да работим по нейното прецизиране.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 31.12.2008 09:15

И досега имаше подобна възможност,като се залага субсидията и оборудването.Само за ДДС то трябваше отделен потребителски кредит.Но сега при новите условия може да има някакви промени.
Това което предлага Матеев за гаранцията по време на доставката е още по добре и се надявам да успее да договори по добри условия.
Никъде обаче на сайта на Соларпро няма информация на каква цена ще продават модулите.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 31.12.2008 14:42

Бъди сигурен, че и те все още не знаят. Имат някаква предварителна калкулация и толкова. Тепърва ще трябва да им започне производствоо и тепърва ще правят разчети на истинската себестойност.

За цената не разчитай, че ще я обявят на сайта си. Това е производител. Той ще произвежда големи количества. Ще търсят да ги продават на едро. И в зависимост от пазарната ситуация ще менят цената едва ли всеки ден и при всяка една среща с голям клиент. Ще започнат да търсят дистрибутори. С всеки дистрибутор ще договарят различни отстъпки. И т.н. и т.н.

С две думи - никога няма да научиш тяхната реална продажна цена. Или дори и да чуеш нещо - то бързо ще стане невалидно.

Аз мога леко да те ориентирам:
Доколкото знам те ще произвеждат тънкослойни модули без рамки - само 2 залепени стъкла. Реалната себестойност на тези модули е някъде около 1.7-1.8 EUR/Wp. Поради тази причина можеш да очакваш цена на мегават някъде в диапазона 1.95-2.1 EUR/Wp. За по-малки централи от 1 мегават цената ще нараства и ще стигне до 2.2 EUR/Wp. Вероятно това ще е началната им политика на цените. И тя ще се задържи такава ако имат достатъчно пласмент. Ако обаче нямат (което е доста възможно), тогава ще започнат да падат в цените с надеждата да си разчистят складовете. Банката ще ги притиска. В един момент ще спрат производството. След това ще започнат да намаляват цените, като най-накрая ще стигнат до себестойността, с надеждата да си върнат поне оборотните средства, затворени в готова продукция на склад. Това са двата сценария за цените. Най-ниска цена ще видиш тогава, когато фалират. Тогава ще се разпродават модули по цена от порядъка 1.6-1.7 EUR/Wp.

В началото ще имат някакъв пазар, но той ще е собствен. Тоест ще направят поне 1-2 собствени централи от мегават нагоре. И с това историята може и да приключи. Но според мене те ще проведат агресивна рекламна кампания в търсене на некомпетентни инвеститори. И има голяма вероятност да успеят. Така че очаквай в България да се появят "стъклени" централи с голяма мощност.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 01.01.2009 14:48

Честита Нова Година,нека Новата Година донесе на всички общуващи на страниците на този форум здраве,късмет и успехи във всяко начинание.

Как така модулите ще бъдат без рамки,ами как ще се закрепват към конструкцията?
Произвеждат ли се някъде такива и ако някой има снимки,може да ги качи да ги видим какво представляват.
petyostoev

Мнениеот Вальо Генов » 01.01.2009 21:47

Честита Нова година и от мен.:cheers: Пожелавам ви истински успехи, особено в битките с бюрокрацията и неистовите усилия на много индивиди и институции да спънат развитието на екологичните източници на енергия.

Мене живо ме интересува пакетът на СТС. Кога ще има някакви подробности? Ще бъде ли включено и изготвянето на самия проект?

Още веднъж честито! И дано да е успешна! :thumright:
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Mateev » 02.01.2009 01:14

petyostoev написа:Честита Нова Година,нека Новата Година донесе на всички общуващи на страниците на този форум здраве,късмет и успехи във всяко начинание.

Как така модулите ще бъдат без рамки,ами как ще се закрепват към конструкцията?
Произвеждат ли се някъде такива и ако някой има снимки,може да ги качи да ги видим какво представляват.

Първоизточника за безрамкови модули е http://www.bangkoksolar.com

Вече се строят заводи за такива модули и в Унгария и България. Един такъв модул имам и при мене. Трябва да го видите и веднага ще ви се изпари желанието да правите централа с него. Имам информация за 2-3 централи с такива модули в Германия и Испания, но отзивите не са много добри. Модулите се трошат при силен вятър, който носи със себе си песъчинки, камъчета и разни по-едри предмети. Но това можете да се досетите сами и без да ви го казвам.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 02.01.2009 10:05

Благодаря за линка,добих представа,но в сравнение с Канека например,само по рамките ли се различават? И по размерите.Или може би и по качеството на стъклото?
petyostoev

Мнениеот bsgroup » 05.01.2009 22:48

За цената на произвежданите от Соларпро панели сте абсолютно прави. Предлагаха ги на панаира в Пловдив преди два месеца на цени от по 2 евро за ват.

Доколкото знам Соларпро са акционерно дружество и голяма част от предприятието е на Каолин АД и те самите са инвестирали доста пари в това начинание. Също мисля, че като говорих с тях те самите ще използват част от продукцията на каолин в своето производство и по този начин ще затварят самия производствен цикъл.

Незнам с какво качество ще са панелите, защото не съм специалист, но щом и други фирми ги произвеждат, значи има пазар за тях, а и според мен те се надяват на това, че в момента има голямо търсене на панели в Европа и да си продават продукцията извън страната!

А за приликата им с Канека, мисля че е голяма, защото се правят по различни технологии.
bsgroup

Мнениеот Mateev » 06.01.2009 14:17

В случая става въпрос не за технологията на фотоволтаичното покритие или клетки, а за технологията на направа на модула.

Говорим за ЛИПСА НА РАМКИ !!!

Това поставя коренно различни изисквания към конструкциите и към крепежните елементи. Това е новото нещо, което го няма по света. И това е новото нещо, което тепърва му предстоят родилни мъки в неговото налагане или в неговото проваляне.

Няма никаква яснота как трябва да изглеждат конструкциите, как трябва да се закрепват модулите, какво ще се случи при буря, сняг, град и т.н. Все някога ще се разбере, но въпроса е друг:

Вие искате ли да сте опитното зайче????????

Ако някога тази технология (без рамки) се развие и докаже надеждността си срещу природните условия, то тогава ще се появят безрамкови модули и с кристални клетки и въобще с всякакви други клетки. Но в момента това е нова, млада и недоказала се в световен мащаб технология. И ще минат поне 4-5 години, преди реално да навлезе и да достигне пазарен дял, по-голям от 1%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.01.2009 14:31

Припомнете си как различни нови технологии навлизат на пазара. Винаги процеса е бавен и труден. Дори и да приемем, че една нова технология тотално превъзхожда останалите, пак минават поне 10 години, докато завоюва чувствителни пазарни позиции.

При нас ситуацията е още по-сложна, защото ние искаме да направим съоражение, което трябва да работи поне 50 години. Следователно ние трябва да сме още по-консервативни и да не си позволяваме да предприемаме риск в нито един аспект, дори и в най-незначителния. Защото надеждността и времето на живот на цялата централа са равни на надеждността и времето на живот на най-ненадеждния компонент. Изхождайки от това трябва да подлагаме на съмнение всяко едно нововъведение, независимо колко е примамливо. А че ще се намерят авантюристи, готови да поемат ролята на опитни зайчета - това е ясно. Но аз лично това не го препоръчвам на нашите настоящи и бъдещи клиенти. Защото СТС Солар не е фирма - еднодневка. И ние ясно си даваме сметка, че ангажиментите към клиентите не приключват с направата на централата. Напротив. Точно тогава започват сериозните и дългогодишни ангажименти с гаранцията и поддръжката в гаранционния и извънгаранционния срок. И всеки един дребен проблем, който се допусне сега, в бъдеще ще ни излезе през носа (като пари, като работно време и най-вече като уронване на престижа).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dobrin » 07.01.2009 16:23

Ето тук едно представяне на фирмата която продава оборудването за производството на въпросните панели. Има и за производствената линия, и за самите панели. Не съм специалист да се изкажа по въпроса за качеството и издръжливостта на aSi панели, но според документа имат доста предимства в сравнение с традиционните. Цената на панела на изхода от фабриката не надвишава 1.2 Евро/ват. Информацията от Соларпро е че продават само на проекти, т.е. нямат дистрибуторска мрежа (нормално) на цена от около 1.8Е/Ват.

http://energosolar.com/download/Energosolar_Company_Presentation_2009.pdf
dobrin

Мнениеот bobsun4 » 08.01.2009 00:51

dobrin написа:Ето тук едно представяне на фирмата която продава оборудването за производството на въпросните панели. Има и за производствената линия, и за самите панели. Не съм специалист да се изкажа по въпроса за качеството и издръжливостта на aSi панели, но според документа имат доста предимства в сравнение с традиционните. Цената на панела на изхода от фабриката не надвишава 1.2 Евро/ват. Информацията от Соларпро е че продават само на проекти, т.е. нямат дистрибуторска мрежа (нормално) на цена от около 1.8Е/Ват.

http://energosolar.com/download/Energosolar_Company_Presentation_2009.pdf

аз нещо не мога да разбера. Това панели от типа КАНЕКА ли са или са чисто стъкло, което е чупливо без рамка?
Ако са от типа на Канека, цената на унгарците може да е примамлива и за equity investment без субсидия, поради факта, че възвръща инвестицията за около 4 години при 1.6 евро на ват инсталирана мощност. интересно ми се струва.
Както и да е. Започва много интересна година и изключително тежка за соларните производители поради големия ценови натиск, който се задава от Китай. Започват да бълват евтини панели и да свиват маржовете на печалба с цел да си реализират стоката. Тънкослойните панели също може да подлеят вода на традиционните ( например First Solar), което ще доведе до допълнителен натиск върху цената. До сега всички производители потвърждават, че ще има спад в цените на панелите но всеки го е страх да дава прогноза за да не изплаши клиентите си :)
За тези, които в момента обмислят да инвестират, по-късно през годината ще е доста атрактивно според мен (вкл. и аз).
bobsun4

Мнениеот Mateev » 08.01.2009 05:27

Ако цените през идващото лято са по-ниски, това само може да ни радва. Но какво ще промени този факт?

В момента цените са ниски. А да сте чули някой да си счупва краката да купува?

Миналата година по нова година бяхме обявили промоция, в която предлагахме Канеки на смешни цени. И знаете ли колко панела продадохме по време на промоцията? НУЛА !!!

Започвам да си мисля, че дори и цените да паднат 2 пъти, българина пак няма да купува. Добре че беше тази субсидийка, че да се поразмърда малко пазара. И ако нещо се обърка със субсидията, считайте че пазара в България тотално е умрял. Става въпрос за българите. Иначе западняците ще дойдат и ще се настанят. И ще лапат преференциални цени с кеф, пък ние ще ги гушим от собствения си джоб.

Сегашната политика на правителството води точно до това. Виж, ако централите по покриви се узаконяваха за 2 седмици и изкупната цена беше с 10% по-висока, тогава щеше да има хиляди ентусиасти. И тогава поне парите от нашия джоб щяха да си остават в България и щяха да подсилват Българската икономика.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 08.01.2009 13:02

Българина не купува щото очаква цените да паднат още - да не се набута с други думи... :lol: :lol:
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ