Тъпото правителство

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 27.11.2008 13:12

Vandal написа:Вълчо, диктатура ли предлагаш.

Президентска република, парламент 120 души, избрани мажоритарно, избор на главен прокурор и областни прокурари и съдии, ясна и изчистена процедура за импийчмант на президента. Това вече сме го коментирали.... :D
Последна промяна Lupus на 27.11.2008 14:21, променена общо 1 път
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 27.11.2008 13:19

Да, знам че сме го коментирали, и знам какво мислиш по въпроса.
Просто забравих да сложа имотиконка че е шега. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 27.11.2008 13:22

Vandal написа:Да, знам че сме го коментирали, и знам какво мислиш по въпроса.
Просто забравих да сложа имотиконка че е шега. :D

А аз ще помоля Malone да ми услужи със снимката на ония тримата.... :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 14:04

Аз имам идея как всичко може да се оправи, но много трудно ще бъде въведена поради факта, че законодателя нама да я хареса. Следователно ще трябва революция за нейното въвеждане. :lol:

Идеята е следната:

Живеем в 21 век с много високо ниво на компютризацията. Никакъв проблем не е да се направи една национална база данни, която да се обработва и поддържа в РЕАЛНО ВРЕМЕ. И в тази база данни всеки да може КОГАТО СИ ПОИСКА да гласува доверие или недоверие на един или друг политик или човек, заемащ висши ръководни постове в общините.

Просто и лесно. Трябва само да се приеме един единствен член в Конституцията: Всеки властник е на власт само до момента, в който някой друг получи по-голям брой гласове от него за неговия пост.

Как реално ще се организира това? Нима всеки един човек в България всеки ден ще сяда пред компютъра за да гласува доверие на един или друг политик? Ами бабите на село?

Решението е следното:
Трябва да се направи дървовидна система за делегиране на доверие. Например баба ми и дядо ми не им се занимава лично с политика и ми гласуват доверие на мене да вземам политически решения вместо тях. Това се отбелязва в националната база данни и от този момент нататък всяко мое действие има тежест не един, а три гласа. Периодично аз сядам пред компютъра и прехвърлям моето доверие от един на друг политик. Компютъра обаче е наясно, че моя глас не е един, а три. И отразява промяната с тежест от три гласа. В един момент леля ми също решава да ми гласува доверие и отбелязва този факт в базата с данни. И даже без аз да знам всички мои действия стават с тежест от 4 гласа. В един момент на мене ми писва да се занимавам с политика и решавам да делегирам това право на някакъв мой приятел, на когото имам доверие. И с това действие аз всъщност му прехвърлям правото да се разпорежда с 5 гласа - моя и на още 4 човека. Той даже не го знае това нещо. Аз пък не знам, че той е гласувал доверие на друго лице и че това друго лице вече се разпорежда със 5000 гласа. И така нататък дървовидната структура нараства, докато някъде се появят обществени личности с доверие, които оперират със стотици хиляди гласове.

Поддържането на едно такова сложно дърво (пирамида) с делегиране на доверие от един на друг е детска играчка за съвременните компютри и канали за достъп до интернет. Реализирането на софтуера също не е сериозен проблем. Тоест идеята е напълно реализуема в технически план.

Как ще се гласуват закони с новата система?

Ами много просто. Проектозакона се публикува в Интернет и се дава срок от 24 часа за персонално гласуване от всеки един човек в България. И който му се занимава - сяда и гласува. И при това гласуване компютъра добавя толкова гласа, колкото човека са му дали доверието си. А ако не е гласувал лично, то тогава с неговия глас ще гласува неговото доверено лице.

Това е системата. Проста и логична. Всеки избирател може да гласува сам когато си иска и за каквото си поиска. А ако не е гласувал по някакъв проблем, пак ще спи спокойно, защото ще знае че с неговия глас се е разпореждало неговото доверено лице.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 14:30

Чърчил се беше изказал, че демокрацията е ужасна система, но за съжаление още няма измислена по-добра.. Народът се управлява от психологията на тълпата. Неговите решения не са най-добрите. Това значи, че никой политик, колкото и да е добър, няма да може да прокара непопулярна мярка. Веднага ще дойде следващия, и следващия, и следващия..... А за да се почувства ефекта от едно добро управленско решение е нужно да минат години. Както е с ВЕИ в момента. Попитайте 100 пенсионера и чуйте отговора на въпроса "Искате ли да увеличим цената на тока с 1%, за да затворим тецовете и произвеждаме ток от вятър и слънце?" При това този 1% на сметка от 20 лева е точно 20 ст. 99% от пенсионерите ще си поискат 20-те стотинки и хич няма да им мине през ума, че след половин година тока ще се увеличи с 30% не заради увеличени производствени разходи, а за да гони европейските цени...

Като с референдума за АЕЦ, дето се предлагаше. Не може баба ми да знае трябва ли ни АЕЦ или не, нито какво е състояние е нашата централа...

Давещия се не взима добри решения. Много често се опитва да удави спасителя си, в опитите да се задържи над водата....
Miro

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 14:42

прозрачността ни куца, не толкова избирателната система

никой не знае какво става с много от важните дейност (и как точно стават) след като управляващите вече са избрани и почнат да работят. американците примерно могат да видят как е изхарчен всеки долар от данъците им и защо - могат да видят всяко едно решение, всички търгове са явни (там изобщо няма понятия "явен търг" и "таен търг" - щом е търг е явен - иначе е нещо друго но не и търг) и най-странното (от българска гледна точка) е че когато събраните данъци не се изхарчат остатъка се връща на хората. това си става автоматично - получаваш писмо че са ти върнати еди-колко-си данъци в еди-коя-си твоя сметка

аз лчино супер се дразня когато ми кажат че нещо не е публично - нещо което се плаща с моите пари и аз не мога да го видя!!!!
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 14:43

Miro написа:Като с референдума за АЕЦ, дето се предлагаше. Не може баба ми да знае трябва ли ни АЕЦ или не, нито какво е състояние е нашата централа......

Разсъжденията на Миро са много грешни. Няма значение бабата дали има технически познания или не. Тя има право на глас точно толкова, колкото и ти. Разсъждения от типа "другите не знаят какво искат, затова аз трябва да вземам решение вместо тях" подхождат на някой диктатор. Би трябвало да се разсъждава така "бабата е достатъчно умна, за да прецени че не и е работа да се занимава с ядрена енергетика. Следователно тя може да делегира на някой друг да взема решения вместо нея. Но това ще си го реши тя самата".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 15:05

Да де, ама аз съм се отчаял. Няма как да убедиш някой в България, че трябва да си гледа неговата работа и да остави другото на специалист. Тука всички сме по-лекари от лекарите, по-адвокати от адвокатите, по-конструктори от конструкторите и прочее... Сам си се убедил в това дори на страниците на форума.

Едно време в университета приятел от Полша разказваше, че при тях няма право да си смени изгорялата крушка в общежитието, а трябва да дойде майстора от поддръжката, докато при нас домакинката ни услужваше с клещи за да си сменим контакта...

Това, което си го измислил е прекрасно, но в една утопия или не в България, или не в близките 50-100 години.... казах и другаде - поколения трябва да си отидат, за да се промени мисленето.
Miro

Мнениеот Vandal » 27.11.2008 15:07

Miro написа:Чърчил се беше изказал, че демокрацията е ужасна система, но за съжаление още няма измислена по-добра..

Това го е казал не за демокрацията а за партиите. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 15:13

Миро, това е така защото на лекаря не му пука дали ще те излекува или не, на адвоката не му пука дали ще те оправдаят или не, на всички тези хора им пука само до толкова че да си вземат парите!!!!

А това пък е така защото никой не носи отговорност - в България все още няма осъден нито един лекар за грешка!!!! Това събитие ще бъде знаменателно когато се случи... Най-вероятно това ще е анестезиолога дето почти уби една жена с грешна доза упойка
DanielDimov

Мнениеот Lupus » 27.11.2008 15:19

Винаги ми е било смешно, когато се твърди, че виждате ли българина е глупак, не може да мисли, мързи го да работи и все в тоя дух...
Просто не се отчита народопсихологията на българина и неговия прословут индивидуализъм. Не ми се впуска в дълги разсъждения - който иска да разбере какво е българина да чете Иван Хаджийски, Марко Семов или Хайтов. Те добре са ни описали.
Има обаче една проста истина:
Българина е като вола - трябва да е здраво заглавен, да вижда браздата пред себе си и да усеща постоянно остена в задните си части. Оставен на воля, той прави това, което прави през последните двадесет години - над всичките му иначе добри качества надделяват индивидуализма, завистта, непризнаването на правила и авторитети. Нека не звучи обидно, но ние сме славяни и за нас не са приложими правилата, които важат за англосаксонците.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 15:27

от всичко което наблюдавам околко себе си виждам едно - българина е с овча психика - тоест точно обратното на индивидуалист
DanielDimov

Мнениеот EOS Technologies » 27.11.2008 16:19

Lupus, по-точна харектеристика не може да бъде направена. Харесва ми...
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 27.11.2008 16:32

DanielDimov написа:от всичко което наблюдавам околко себе си виждам едно - българина е с овча психика - тоест точно обратното на индивидуалист

Няма "овча психика" а тънка пресметливост - "Оти да се абим...". Липсва обединяващата идея, която да предизвика действие. А и българина беше жестоко излъган през 97г - мислеше, че се бори за демокрация, а си докара "партокрация". След три правителства на бясно разграбване, себеуреждане, незачитане на закони и още по-лошо - на поръчкови закони, на "див капитализъм" от който Европа се отказа преди 30-40 години, сега и ангели да му докараш, той ще види в тях скрити "да стърчат рога и опашки" и няма да ги подкрепи.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 16:56

пак ще го кажа:

основния проблем не е избора на управляващи, а липсата на контрол върху тях - просто ги оставяме да си правят каквото си искат, не ги следим, не им искаме отчети за дейността, примиряваме се с непрозрачността в управлението

според мен е много по-лесно да се намери министър който да не краде когато го гледаш под лупа отколкото да се намери министър който не краде когато си му гласувал пълно доверие и не го следиш
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ