Отопление на обект...възможности.. ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 12:36

ако малкия басейн го направиш вакуумен ще стане супер - иначе в повечето случаи топлообмена с въздуха и изпарението ще ти отнемат енергия и няма да достигаш комфортни температури на големия басейн

иначе за подземния топлообменник си има начини на изчисляване (оразмеряване) така че да ти дава необходимата топлина - хубавото е че при нашия климат полвината година се вади топлина от него, а другата полвина се вкарва :)

колко дълбок ти е сондажа и с какъв диаметър?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 12:51

Мисля че дълбочината беше някъде към 40 метра. Диаметъра е около 12-13 см. Точно колкото да влезе една помпа Grundfos SQ (3'').
Последна промяна Mateev на 24.10.2008 13:07, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 13:06

със сондажите дилемата е следната:

плитък сондаж (и евтин съответно) от който вадиш вода и после я изливаш някъде (къде я изливаш е друг въпрос) при което нонстоп поддържаш филтри и топлообменници щото натрупват варовик

или

дълбок сондаж (и скъп съответно) в който слагаш затворена система която е без поддръжка

българския начин на мислене обикновено се спира на първоначално по-евтиното решение, но ако мислиш в перспектива нещата са други...
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 13:07

А това с плиткия черен басейн го видях на изложението в Милано. От двете страни на алеята за влизане в палатите имаше два огромни басейна с дълбочина не повече от 10-15 см. Площта на басейните беше поне няколко декара. На дъното бяха посипани с черни камъчета. Навън беше хладно. Имаше разкъсана облачност. Пипнах водата и се оказа, че е доста по-топла от околната температура. От тогава тази идея ми е влязла в главата.

Разсъжденията ми са следните:
Ако навън е облачно и духа хладен вятър - то тогава на човек не му се къпи. Следователно няма значение каква е температурата на водата в басейна. Ако обаче е слънчево и горещо, тогава на човек му се къпе и е неприятно да се влиза в ледена вода. Следователно нуждаем се от бърз източник на нагряване, който буквално в рамките на 1 ден да е в състояние да вдигне температурата на басейна с 10 градуса.

Моите наблюдения са следните:
Басейна всеки слънчев ден се нагрява от самосебе си с около 3 градуса, а през нощта губи тази температура. Слагането на колектори повишава дневното нагряване с още един градус, но през нощта тази температура пак се губи. Тоест колекторите са безмислена инвестиция, след като през нощта се губи произведената през деня енергия. Следователно се нуждаем от евтин и мощен източник на енергия САМО В РАМКИТЕ НА ДЕНЯ. И кандидат за такъв източник е именно допълнителния плитък черен басейн с площ, поне 2-3 пъти площта на основния басейн.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 13:16

Колкото до загубите в черния басейн - не мисля, че те ще са големи. Напротив. Той ще получава допълнителна енергия от околния въздух. Защото когато външната температура е под 25 градуса на човек не му е до къпане. Но когато температурата е 30-35-40 градуса, то тогава и въздуха ще добавя енергия към плиткия басейн. Всъщност ние се нуждаем да загреем основния басейн само до 30 градуса. Ако предния ден е бил дъждовен, то температурата на басейна ще е паднала до 20-22 градуса. Следователно се нуждаем от 8 градуса в рамките на деня. Но 3 градуса се получават от самосебе си. Следователно още един басейн със същата площ ще добави нови 3 градуса, а с двойна площ - още 6 градуса.

Освен това кой е казал, че второто ще е басейн. Може да се измисли дизайнерско решение с алейки, масички, беседки и водно огледало около тях. Може направо да стане феерия. И кой е казал, че дъното ще е черно. Може да е тъмно синьо, червено, зелено и т.н. Един дизайнер би направил чудеса. А децата с удоволствие ще се шляпат в затоплената до 35-30 градуса вода (можем да регулираме нейната температура с дебита на помпата).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 13:22

ами да - идеята не е лоша :)

някой има ли идея къде може да се пробва?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 13:23

Би могло да се организира и като широка и наклонена полирана водна пързалка, по която да се стича 1-2 мм вода по цялата широчина. И само ние ще си знаем, че това е топлинен колектор.

Въобще идеята е да се разпилее басейнска вода на голяма площ и да се остави слънцето да свърши останалото. А дизайнерите могат да направят чудеса в оформлението.
Последна промяна Mateev на 24.10.2008 13:26, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Най-евтиното отопление на басейн (и не само)

Мнениеот chris » 24.10.2008 13:26

Това е вероятно най-евтиният колектор за отопление на басейн. Може да се постави и върху неравни повърхности. Не е изолиран, но голямата площ компенсира загубите. Ако се покрие с прозрачен найлон за парници (1,50 лв/ кв. м) ще се предпази значително от охлаждане от вятъра.
Прикачени файлове
solarmatte.jpg
solarmatte.jpg (28.48 KiB) Прегледано 24493 пъти
schwimmbad.gif
schwimmbad.gif (12.82 KiB) Прегледано 24493 пъти
chris

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 13:33

ще трябва да е нещо такова щото водата от големия по площ и плитък басейн много бързо ще се замърсява
Прикачени файлове
Pool.JPG
Pool.JPG (25.97 KiB) Прегледано 24483 пъти
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 13:37

Това с гумените колектори го знам и съм го проверявал за цени. Оказва се, че не е много по-евтино от колекторите. Освен това влошава дизайна. Може би е подходящо за покрив, но ще го загрози. А аз имам много площ около басейна и тази площ така или иначе трябва да я организирам с масички, беседки, плоча за шезлонгите и т.н. И си задавам въпроса - А какво ми пречи тази площ да я залея с плитка вода през лятото?

Първоначалната идея беше с тръби под плочките на принципа на водното подово отопление. Но пак опираме до по-скъпа инвестиция. А при заливането с вода практически не се влага нищо допълнително. Само се подбира по-тъмен цвят на плочките. Освен това кой е казал, че ще го заливам всеки ден. Нормално това може да си изглежда като най-обикновени плочки около басейна, със страничен реборд по периферията на плочника. И ще пускам вода само в слънчеви дни и то само тогава, когато някой ще се къпи (през почивните дни или когато ми дойдат гости).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 13:41

За замърсяването не се безпокоя. Нужен е само груб филтър за клонки или листа. За всичко останало ще се грижи почистващата система на басейна. Тя и в момента чисти водата от какво ли не, включая и от бактерии.

Още веднъж напомням - Не слагайте картинки, по-широки от 800 пиксела, защото се затруднява четенето на текста по цялата страница.
Аватар
Mateev
Site Admin

HELIOTECH

Мнениеот HELIOTECH » 24.10.2008 14:26

Отиди при Нено и Петър на Враниловци , имат материал за UV , стабилизирана тръба , пускат ти 3 километра черен червей слагаш го под едно стъкло , и си ти човека .. ко се занимаваш с бсейни и тинтириминтири .. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот eng_angelov » 24.10.2008 16:43

Матеев, що не си направиш каскаден водопад по стените на къщата от вулканични (тъмни) камъни? Хем като се стича водата ще охлажда стените, хем топлата вода ще отива в басейна. Пък зимата ще става като иглу - отвън лед, пък вътре баня! :idea:
Това в кръга на майтапа. Иначе прекланям се пред безмерния ентусиазъм.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 20:10

За мен напомнянето е за първи път :) ще го имам предвид.

Ти миналата година през септември ли беше в Милано? Тази година ходи ли във Валенсия?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 25.10.2008 11:03

Тази година ходих само в Мюнхен. Но търговския ни директор Станимир Шанов не пропуска нито едно важно изложение. И от всяко ми носи по 2 куфара с проспекти.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода