p.konov написа:Магията не е във сметките, а в начина, по който се разпределя/нетира небаланса на всички участници.
просто убихте детското в мен! Аз си мислех, че БГ цели да постигне минимален "небаланс", т.е. отклонение от графика на групата като цяло. Вие ми обяснявате, че всъщност номера бил как се разпределя тоя небаланс. Както и да е, аз съм тъп инженер и не искам да навлизам във финансови истории.
Относно това:
p.konov написа: От горния пост разбрах, че освен ФЕЦ имате и ВЕЦ. Можете ли да оперирате с ВЕЦ-а си така, че да изправяте графика на ФЕЦ-а?
Благодаря за комплимента, но нямам ВЕЦ (за сега! ), част от работата ми е свързана с изграждане на системи за мониторинг и управление на централи (ВЕЦ, ФтЕЦ..) в реално време. Изградената от нас система в момента обслужва няколко ВЕЦ-а и ФтЕЦ-а с обща мощност доста над 18MW, като 4 от ВЕЦ са със сериозни изравнители. По-малките ВЕЦ (до 1 МW) са на течащи води и са напълно автоматични, т.е. работата им се определя през тази система. Системата позволява управление на централите в реално време. Естествено можем да поддържаме общата мощност на централите в график, стига да не настъпят сериозни промени или аварии.
Сам разбирате, че тези централи са на различни собственици. Общото е, че ползват нашата система за мониторинг и управление. Поради това не мога да им се мешам в коя група да отидат, но ще им спомена за Вас.
В интерес на истината смятах, че до 31.12.2014 само Енерджи МТ са работили реално с ВЕИ.