Фактури за балансиране

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фактури за балансиране

Мнениеот p.konov » 13.01.2015 13:37

Мога да предложа работна среща, на която да направя презентация и на нашата методика на балансираща група за ВЕИ. Смятам, че е изключително справедлива и ориентирана към производителите.

Считам, че нищо не пречи да се изслуша още едно предложение, нали? В крайна сметка всеки търси оптималния резултат. Разбира се, възможни са тестове в тестове в реално време и с реални данни /физически и финансов сетълмент/.

Само за сведение - в момента членове на комбинираната ни група са само ВЕЦ, с обща инсталирана мощност 18 МВ. От тях има и такъв с горен изравнител, който при нужда играе ролята на балансираща мощност вътре в групата.
Резултатите ни за м. Декември за около 4.75 МВтч./небаланс

Контакти в случай на интерес: 0889922450 - Преслав Конов
p.konov

Мнениеот Vandal » 13.01.2015 15:04

Ние бяхме организирали форум на който обсъждахме и балансиращия пазар:
http://bsa.bg/news/show/materiali-ot-fo ... i-12112014
http://bsa.bg/news/show/forum-za-vei-12 ... -gr-sofiya
Няма проблем ако желаете за следващия да ви поканим като лектор.
Аватар
Vandal

Мнениеот p.konov » 13.01.2015 17:37

Разбира се, идеята е чудесна. На разположение съм по всяко време да обсъдим подробности/организация и т.н. По-горе съм оставил мой телефон, можем да се срещнем близките дни и да проведем чисто опознавателен разговор по темата.
p.konov

Мнениеот petyostoev » 13.01.2015 21:54

p.konov написа:Резултатите ни за м. Декември за около 4.75 МВтч./небаланс
в

а на ЧЕЗ е 28.65лв.

Струва си веднага да се запознаем с условията.Няма какво повече да чакаме.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 14.01.2015 11:22

Що бе Петьо, чакай си още :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Foton » 14.01.2015 11:31

petyostoev написа:
p.konov написа:Резултатите ни за м. Декември за около 4.75 МВтч./небаланс
в

а на ЧЕЗ е 28.65лв.

Струва си веднага да се запознаем с условията.Няма какво повече да чакаме.

Все пак да уточним за какво става въпрос:
1. При ЧЕЗ тази цена е при положение, че не се изпращат никакви графици, прогнози и др. подобни. Просто работиш когато можеш.
2. Какво е това число "4.75 МВтч./небаланс"? Това е разход от 4.75лв./MWh произведена енергия за балансиране? Общ небаланс на групата в MWh? Или това е цената, която плаща член на групата за грешки в прогнозите или неспазване на график?
3. Какво е изискването на тая група към членовете? Т.е. как се подават прогнозните графици, на колко време, допустимата грешка, заплащане при грешки....
4. Как точно тази група използва ВЕЦ с горен изравнител за баланс? Да разбирам ли, че служител на групата в реално време диспечира работата на всички централи?

Мисля, че е необходимо уточнение.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот petyostoev » 14.01.2015 12:06

Ще ми повярвате ли,че разходите за м. декември /консумация на централката,такса достъп,такса балансиране/
спрямо приходите /по цена 125,32 за мегават при достигнат часови лимит/се оказаха 49,59%.

Консумация на централката 8 киловата -13,71лв.
Консумация камери 32 киловата - 4,60лв.
Достъп 753 киловата - 1,84лв.
Балансиране 753 киловата -21,57лв.
Такса балансиране -5,14лв.
Всичко разходи -46,86лв.
Приходи 754 киловата по 0,12532лв. -94,49лв.
petyostoev

Мнениеот Foton » 14.01.2015 13:48

petyostoev написа:Ще ми повярвате ли,че разходите за м. декември /консумация на централката,такса достъп,такса балансиране/
спрямо приходите /по цена 125,32 за мегават при достигнат часови лимит/се оказаха 49,59%.

Всичко разходи -46,86лв.

А разходите за административна дейност (изпращане на фактура, разправиите с АУЕР...)?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот p.konov » 14.01.2015 23:26

Колега Foton, много резонни въпроси и се радвам, че ги зададохте. Написах около една машинописна страница отговори на въпросите, но накрая ги изтрих. Причината е, че считам отговорите, методиката и всички други условия за участие в групата за един вид know-how, а малко или много форума е посещавано място.... включително и от други координатори.
С удоволствие бих ви отговорил и обяснил всичко свързано с групата на една работна среща. В случай, че не сте в София - телефонният разговор също е вариант :P
Разбира се, това се отнася за всеки заинтересован :P

Иначе да, в групата има ВЕЦ, който може да се ползва като балансираща мощност в реално време. Предстои включване и на централа на биомаса, която е още по-маневрена и от ВЕЦ-а :D

Поздрави
p.konov

Мнениеот Joro762 » 15.01.2015 09:11

Foton написа:
petyostoev написа:Ще ми повярвате ли,че разходите за м. декември /консумация на централката,такса достъп,такса балансиране/

Всичко разходи -46,86лв.

А разходите за административна дейност (изпращане на фактура, разправиите с АУЕР...)?

И то не остана за банката-)
Joro762

Мнениеот donpesho » 15.01.2015 10:49

p.konov написа:Колега Foton, много резонни въпроси и се радвам, че ги зададохте. Написах около една машинописна страница отговори на въпросите, но накрая ги изтрих. Причината е, че считам отговорите, методиката и всички други условия за участие в групата за един вид know-how, а малко или много форума е посещавано място.... включително и от други координатори.
С удоволствие бих ви отговорил и обяснил всичко свързано с групата на една работна среща. В случай, че не сте в София - телефонният разговор също е вариант :P
Разбира се, това се отнася за всеки заинтересован :P

Иначе да, в групата има ВЕЦ, който може да се ползва като балансираща мощност в реално време. Предстои включване и на централа на биомаса, която е още по-маневрена и от ВЕЦ-а :D

Поздрави

Вижте p.konov колегата Foton ви попита какво е това число което цитирахте по-горе , никой не ви пита за методиката по която работите за да обяснявате. Аз ще ви попитам конкретно :Можете ли да предложите по-ниски цени за баланс от ЧЕЗ ИЛИ ЕВН примерно и за какъв порядък от време?
От отговора на този въпрос ще зависи дали ще направим среща, защото никой няма време за губене или ако има то ще го използва за по приятни неща от това да слуша :Ъ мъ то така , ъмъ нали знаете как е в България ,те така пък ние не сме сигурни, ще видим и т.н
Аватар
donpesho

Мнениеот p.konov » 15.01.2015 11:17

Мисля, че съм го написал много ясно. Разхода за небаланс на член на групата отнесен към произведеното количество ЕЕ от същия е 4.75 МВтч.
При произведени 450 МВтч. за м. Декември, след прилагане на методиката, след извършване на двустепенно нетиране (в индивидуалната виртуална група и между отделните виртуални групи) сумата, която участника следва да заплати за балансиране е около 2200.00 лева или около 4.75 на еденица произведен МВтч.
Методиката, по която се стига до това 4.75 няма нищо общо нито с тая на ЧЕЗ, нито с тая на ЕВН или която и да боло друга. За това и няма подробно да я изложа тук.
Отговорът е ДА, цената е в пъти по-ниска от тази и на ЧЕЗ и на ЕВН.

Разбира се, винаги го има варианта, (за централи до 300-400 kWh инсталирана мощност) да се договори твърда цена. Тоест клиента си прави квото си иска, работи си когато може, не подава графици, не участва в никакви виртуални групи и т.н. и плаща примерно по 10.00 - 12.00 лв./МВтч. на произведеното.

Все пак, основните принципи, на които се крепи балансирането в нашата комбинирана група са:
1. Подаване на почасова прогноза за производство на Д-2 с корекция до 10.00 ч. на Д-1
(В случай, че участникът не може сам да прогнозира/изготвя график може да делегира тези права на сървиз на трета фирма или на нас. Във втория случай цената е стотина лева на обект на месец. По-късно ще напиша и специална тема за метода на прогнозиране и теста, който ще правим за прогнозиране на ФЕЦ)
2. Възможност повече от един обект да участват в една индивидуална виртуална група. В този случай първо се извършва нетиране само между участниците в тази виртуална група, а след това, нетираният резултат се нетира отново с резултатите на останалите виртуални групи.
3. Две нива на нетиране на небаланси във връзка с горното
Има и още, но това е основното.

ПП: Само като вметка - ВЕЦ в групата към момента са с обща инсталирана мощност 18 МВ. Във всеки един час има между 0.100 - 0.250 kWh, които се нетират между отделните групи. Това означава, че грешка в прогнозата за производство на централа до 2 МВ инст. мощност до към 12-15% спокойно ще може да се нетира с тези количества, респективно да плати небаланса по 8% вместо по 100%

Не на последно място - не си инвестирам времето във форума за да пиша глупости или за да се правя на интересен, правя го за да съм полезен ако мога и не на последно място, за да правя бизнес.
p.konov

Мнениеот Foton » 15.01.2015 11:41

Г-н Конов,
Това:
p.konov написа:Разхода за небаланс на член на групата отнесен към произведеното количество ЕЕ от същия е 4.75 МВтч.

някак не се връзва с това;
donpesho написа:Не на последно място - не си инвестирам времето във форума за да пиша глупости

Добре че след значително усилие успях да разбера, че разхода за балансиране е 4.75лв. на произведен MWh. След като се занимавате с тоя бизнес немете един инженер да ви оправи мерните единици....
Не ме интересува методиката Ви. Интересува ме дали вашата група ИЗВЪРШВА УПРАВЛЕНИЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ НА ОБЕКТИТЕ! Това го пиша във връзка с ВЕЦ с горен изравнител и т.н.
Защото ако извършвате такова управление, то би трябвало да имате и информация в реално време, както и разрешение от конкретния собственик да управлявате централата по всяко едно време. Предполагам сам разбирате за потенциалния конфликт на интереси....
Foton

Мнениеот p.konov » 15.01.2015 13:52

Нещо кара ли ви да мислите, че няма наблюдение в реално време? В безмислени приказки не ми се влиза въобще. ВЕЦ-а се ползва за изравняване графика на цялата група. Това + методиката води до цени за балансиране в пъти по-ниски от специалните групи. За другите комбинирани групи нямам наблюдения.
А какви са търговските ни взаимоотношения с останалите участници.... странно ми е, че въобще го повдигате на въпрос.

Не разбрах и за какви конфликти на интереси говорите?
p.konov

Мнениеот donpesho » 15.01.2015 14:17

p.konov написа: ............................
Разбира се, винаги го има варианта, (за централи до 300-400 kWh инсталирана мощност) да се договори твърда цена. Тоест клиента си прави квото си иска, работи си когато може, не подава графици, не участва в никакви виртуални групи и т.н. и плаща примерно по 10.00 - 12.00 лв./МВтч. на произведеното.

Все пак, основните принципи, на които се крепи балансирането в нашата комбинирана група са:
1. Подаване на почасова прогноза за производство на Д-2 с корекция до 10.00 ч. на Д-1
(В случай, че участникът не може сам да прогнозира/изготвя график може да делегира тези права на сървиз на трета фирма или на нас. Във втория случай цената е стотина лева на обект на месец. По-късно ще напиша и специална тема за метода на прогнозиране и теста, който ще правим за прогнозиране на ФЕЦ)
2. Възможност повече от един обект да участват в една индивидуална виртуална група. В този случай първо се извършва нетиране само между участниците в тази виртуална група, а след това, нетираният резултат се нетира отново с резултатите на останалите виртуални групи.
3. Две нива на нетиране на небаланси във връзка с горното
Има и още, но това е основното.

ПП: Само като вметка - ВЕЦ в групата към момента са с обща инсталирана мощност 18 МВ. Във всеки един час има между 0.100 - 0.250 kWh, които се нетират между отделните групи. Това означава, че грешка в прогнозата за производство на централа до 2 МВ инст. мощност до към 12-15% спокойно ще може да се нетира с тези количества, респективно да плати небаланса по 8% вместо по 100%

Не на последно място - не си инвестирам времето във форума за да пиша глупости или за да се правя на интересен, правя го за да съм полезен ако мога и не на последно място, за да правя бизнес.

Добре, пак разтягаме локуми -не се заяждам .Искам да разбера дали можем да сме си полезни взаимно. Сега се оказва ,че трябва да си правя графиците ден за ден аз ,при което естествено аз си нося отговорността за не добра прогноза - ТОВА ОТПАДА .

Във втория случай цената е стотина лева на обект на месец.

Така може.

Не ме интересуват нетиране ,метиране и,методи и т.н. -това си е ваша работа.Мен ме интересува да плащам по- малко за баланс от колкото плащам сега ,това ако можете да го гарантирате , ще се срещнем и ще направим договор (ще дойда с юрист ) ,и второ има ли ограничение при мощността на централите които ще можете да балансирате ? Да не се окаже че маржовете ви са малки и са недостатъчни за да поддържате добър баланс -от там и цена за по-големи централи?
Аватар
donpesho

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали