Как да създадем една реална,мощна наша компания ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот SiLL » 22.10.2008 10:43

Здравейте, съфорумци !
SiLL

Мнениеот SiLL » 22.10.2008 11:38

Какво е положението в момента? 1.Държавата ни не се интересува от нас - "преференциалните" и цени по-скоро демотивират,отколкото да създават интерес . 2.Държавните институции са пълни с некадърни, незаинтересовани, незнаещи и крадливи чиновници - ефективна стена пред прогреса . 3.Липсата на ефективно държавно подпомагане/субсидиране/ на ФЕЦ - особено за по-големи от 1 мегават/пик инст. мощност - ни обрича на мечти и съзерцание и хвърля инстинските проекти в ръцете на богатите чужденци ... 4.Бездарното смесване на старото/безкрайно сложно/ законодателство с още по-неясно ново може да откаже и най-упоритият ентусиаст. 5.ЕРП-тата са могъщи и си позволяват деиствия от позицията на силния : -длъжни са да ни включат и да осигурят системите си,но накрая прехвърлят разходите върху инвеститорите -длъжни са да изкупуват на 100% енергията ни, но го правят по начин, устроиващ само тях 6.С комбинирани усилия държавните чиновници и ЕРП-тата в процеса на изпълнение на нашият проект успяват да ни завлекат с 10-15 % от цялата стоиност и ние нищо не можем да направим И много,много други такива ... Всички тези проблеми, разбира се, са коментирани не един път във форума ...
SiLL

Мнениеот SiLL » 22.10.2008 12:16

Защо, според мен, до сега, въпреки чудесната идея - ние да сме създателите на мощните и екологични ФЕЦ, осигуряващи живот и просперитет на децата ни, несравним с нашият - НИЕ не успяхме да се обединим ?Защото: 1.Това сдружение би било съставено от много на брои, но не правещи го по-силно "г-да Никой" 2.При цялата си тромавост, тази организация самостоятелно няма как да събере смразяващият мисълта огромен начален капитал, необходим за да построи някаква съществена ФЕЦ .3.При всички случаи,когато се стигне до учредяването на другеството и започне набирането на първоначалният капитал, би се стигнало до типичните прояви на "българският манталитет"/по г-н Матеев/ - спорове кой да води бащина дружина,завист и неприязън между малки и големи акционери, спорове относно стратегията,спорове относно приноса и т.н.- на всеки, които се е занимавал, тези неща са му ясни ... Големият въпрос е : КАК и КАКВО да се НАПРАВИ ?
SiLL

Мнениеот SiLL » 22.10.2008 14:21

Нека, без да претендирам за изключителност, предложа на форума малко възгледи и конкретна идея как бихме могли да преодолеем предизвикателствата и трудните проблеми пред едно обединение и конкретните стъпки по този път.Как си представям едно наше мощно дружество? 1.Във форума участват над 600 заинтересовани от перспективата за ФЕЦ колеги.Нека дружеството/ще го наричам Компанията-"К"/ примерно е АД.Предлагам някои основни правила/без да съм специалист/,които да бъдат принципни при създаването му: - К притежава определен брои акции - - К се състои от определен краен брои акционери /например 1000/ - Всички акционери притежават винаги по равен брои акции - Не се допуска прехвърляне на акции между акционерите на компанията - Всеки акционер може да продава акциите си свободно на физически или юридически лица извън компанията след изтичането на определен срок, регламентиран в дружественият договор/или в друг документ/ - Всеки акционер, записал се като такъв при учредяването на компанията, е задължен да внесе сумата от 10000/12000/лв., разделени на 10/12?/ вноски по 1000/1200?/лв. срещу притежаваният от него брои акции 2.Капиталът от 50000лв., който е необходим при учредяването, можем да събрем, да кажем от 10-те учредители/примерно/ и още след първите вноски на останалите акционери може да им бъде върнат.Аз съм първият, готов за това. 3.Безсмислено е да създаваме компания от този вид с по-малко от 500 акционери 4.Предлагам при одобрение от форума/и изчистване на идеята/, което да стане бързо/напр. до 31. 10./ веднага да направим анкета за участие в компанията/която да продължи много кратко-напр.10дни/ и от нея да се види колко сериозни акционери ще имаме. 5.Веднага след това акционерите предлагат и избират учредители и всичко си тръгва по реда. 6.Забравих - редно е за дисциплината на акционерите да кажем следното:акционер, които пропусне две поредни вноски се освобождава от компанията, като му се възстановяват внесените суми Можете да си представите какъв капитал би притежавала компанията ни след броени месеци. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ?
SiLL

Мнениеот eng_angelov » 22.10.2008 16:40

Ти някога правил ли си нещо ниско ликвидно орташко?
Аватар
eng_angelov

Как да създадем една реална, мощна наша централа ?

Мнениеот SiLL » 22.10.2008 21:18

С ирония ли го казваш, или се опитваш да бъдеш конструктивен.Разбирам много добре големите трудности във вземането на решения при наличието на толкова много акционери, но нали и няма принципни причини за конфликти ?Всички са напълно равностойни.Би могло да помислим за упълномощаване на определени акционери при Общо събрание на акционерите,за да представляват интересите на равни по брой,но големи групи от тях;да помислим за възможностите на Изпълнителния Директор, на СД и т.н.Това за сега е само идея.Ако те интересува наистина,предложи нещо по-работещо.Времето лети...
SiLL

Мнениеот petyostoev » 22.10.2008 21:42

Така както го предлагаSill по скоро ми прилича на Кооперация по закона за Кооперациите.Всеки може да има няколко дяла,но има право на един глас.И капитала не е фиксиран , а плаващ и без ограничения,като минимум и максимум.За регистрирането на Кооперация са достатъчни само 7 члена.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 23.10.2008 00:45

Тази тема вече сме я бистрили. И тогава изразих желание СТС Солар да е организатор на едно такова сдружение от стотици и хиляди дребни инвеститори. Много хора се включиха в дискусията и предложиха хиляди идеи. И най-накрая помолих всеки, който наистина желае да се включи в едно такова сдружение, да ми изпрати лично съобщение със сумата, която е готов да вложи. И даже предложих аз да съм първия и мисля, че обявих 500 или 600 хиляди лева. И знаете ли колко хора ми писаха лични съобщения с техните суми?

ТОЧНО НУЛА !!!

И идеята умря дотам. В момента явно на форума има доста нови посетители, които все още не са се ровили из архивните постинги и които не знаят, че това вече сме го играли.

Та ако наистина искате да се направи едно такова сдружение, първо кажете ВИЕ ЛИЧНО колко пари бихте инвестирали. Аз вече обявих 500 000. Дайте да видим колко сме ентусиастите и какъв капитал ще наберем. И чак след това в тесен кръг да си измислим правилата на играта (става въпрос за вътрешните ни взаимоотношения).

Иначе ако оставим нещата в ръцете на форума, пак ще стане същото като преди - всеки ще дава акъли, но никой няма да даде пари. Въобще българите сме много велики да даваме акъли, особенно когато се касае за неща, които не ги знаем или не ги можем.

Втори път отправям предложение:
Ако има кандидат за съвместна инвестиция, да ми напише лично съобщение и да цитира каква сума би инвестирал. А аз поемам ангажимента да организирам учредително събрание, на което да се срещнем всички инвеститори и на което ще уточним всички аспекти на груповата инвестиция.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот SiLL » 23.10.2008 01:14

Кооперация - кооперация ....Така да е ...
Има ли значение ...Много по-важно е да имаме парите, които никой от нас сам не може да има .Какво можем да направим с тях ? Ами само след две, две и половина години можем да построим ФЕЦ с инст. мощност 3 мегаватпиксела.
След още 2-2.5 г. можем да вдигнем ФЕЦ за 30 МВтп...
Това вече е съизмеримо със Запада...
Най-доброто е, че ще бъдем първите и ще се радваме на всички преференции...
Проблемите си ги знаем и не се страхуваме от тях.
Това е бизнесът.Имаш ли кураж, непременно ще успееш.Останалите не вярват...
Много е просто.
Всичко започва от ЯБЪЛКАТА !
SiLL

Мнениеот SiLL » 23.10.2008 01:35

Отговор за г-н Матеев:
10 000 лв. за 10 месеца.
5 000 000 лв. за 10 месеца, ако се разберем и имаме 500 акционери при вноските, които споменах.
При моето предложение не вярвам желаещите да са 0 бр.
Точно затова го предлагам.
SiLL

Мнениеот petyostoev » 23.10.2008 08:39

Аз ще мога да участвам с примерно 3000 или 5000лв,но на по късен етап защото сега работя по отделен проект.Но според мен е по добре да е АД.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 23.10.2008 11:39

Аз дори предложих и зала, но уви така си и останаха нещата.
Един човек трябва да се заеме с цялата организация, това е.
Първо трябва да има определен терен и поне становище от ЕРП за мощност.
Второто е определяне на дата за учредително събание и съставяне на списък с желаещите.
С колкото пари участваш, с толкова право на глас имаш.
Например Матеев участва с 500 000 лв. и ще има право на един глас, така ли. Това е смешно.
Аз лично в този момент мога да участвам с 20-30 000 лв.
А дали ще потръгнат нещата, всичко зависи от бъдещия УС на дружеството.
Аватар
Vandal

Мнениеот SiLL » 23.10.2008 11:59

Да поразгледаме последното предложение на г-н Матеев...
Приемам, че този път желание за участие е проявено от примерно 50 човека със средна вноска 20 000 лв.Това прави 1000 000 лв.Добавям
заявената вноска от М. - 1 000 000 + 500 000
1 500 000 лв.
С тази сума, при условие, че има уредена земя би могло реалистично да се изтегли инв. кредит, да речем от 6 000 000 лв.
Да приемем,че се намери и грант от 50 %.Ако приемем съвсем условно средна стойност за инвестицията 4.5 Е/Вп, ще получим възможна инсталирана мощност: 3 750 000 Ев. : 4.5 Ев./Вп =833 333 Втп.
Средногодишният добив от централа 830 КВтп., също условно
пресмятам, е 358 560 Ев.
Един участник в това предприятие, внесъл 10 000 Ев. ще има
дял от този добив в размер на около 2 690 Ев./5 380лв./ годишно, не
отчитайки разходите...

Виждате/към форума/ какво се получава от една директна, не толкова малка вноска от 20 000лв.
Ето, за това г-н Матеев, са се обадили "НУЛА" желаещи.
Моето желание, надявам се, също като при Вас е да се запишат много повече малки инвеститори, защото силата е у тях...
А юридическата форма на сдружението - това е проблем, който наистина трябва да се реши в по-тесен кръг
P.S. Грубите ми сметки съвсем не бяха предназначени за "Знаещите" и "Разбиращите".Напротив.
SiLL

Мнениеот Vandal » 23.10.2008 12:04

Ами остава да се заемеш с организацията и управлението на дружеството.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 23.10.2008 12:06

Има няколко неща обаче от които трябва да се почне, за да са наясно бъдещите акцинери.

Най-важното - След колко време ще почне да се плаща дивидент? 5, 10, 20 г...никога??? Ясно е, че първоначално печалбата ще се реинвестира възможно най-бързо, но трябва предварително да се знае до кога. Никой дребен инвеститор няма интерес да затвори някакви пари за неопределен период от време, без ясна представа за бъдещето и сигурност в ликвидността на дяловете си. Дребният инвеститор иска кеш... а не акции, които му носят печалба само на книга и ще усети ефект от тях едва като(ако успее) да ги продаде.

Другото нещо - такова дружество ще работи само и единствено с парите на акционерите си и най-вероятно няма да може да кандидатства по европрограми, ясно е защо...

Вече форма на дружеството, управителни органе, отчетност и прочее - това са детайли, които ще се решат...

Иначе съм наясно с всички плюсове на начинанието... и при решение на горния въпрос бих участвал скромно с 10К като за начало.
Miro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали