И тая година ми се ходи в Америка. Не, че преди съм ходил, ама и преди ми се е ходило
Самият факт, че България днес не е нито Русия, нито Беларус, нито Молдова (и пр.) е илюстрация, че в прехода имаше и градивни неща. Двете най-важни се видяха още през 1990-та: а/ свободните медии (тогава – само вестници); и б/ - протестиращите граждани.
Ако не бяха десетките постоянно възникващи нови вестници и стотиците хиляди постоянно протестиращи граждани, през 1990 година СДС щеше да си стисне ръцете с БСП (преговори за общо управление, напомням, се водиха месеци след изборите от юни). И така, вместо да сменят системата, "добрите" щяха да влязат в нея. Не влязоха, защото отвън кабинетите и кулоарите стояха гражданите и вестниците. Те бяха гарантът, че съглашателските наклонности на тогавашното СДС няма да доведат до отказ от смяна на системата.
Наистина, протестите са хубаво нещо, стига да бяха последвани от така желаните промени.
Да, промени се случиха но, не точно промени, а подмени.
Но пък това предателство не е без цена. Никой не чете вестници. Новите медии запълниха тази празнота – ще рече, противниците на системата пак имат арена.
Арена имат. Излизат, бият се...с гладиаторите на "системата" и, който окряка - окряка, само дето, "системата" си е делегирала "правата" и си остава незасегната. "Хляб и зрелища". Услужливо забравят, кое за кого. Хляб /и месце, и масълце и т.н. благинки/ за едните и кухи зрелища /"ФормАти"/ за другите. Разсейване на обществената енергия.
За КТБ закон не написаха не, защото ги е страх. /Като система са непоклатими - виж, персонално, може да поизгори този-онзи/. Не го написаха, щото папото "В казуса КТБ" вече е изпапано и, дори някой нещо и да налее, няма да облажат. ЗАТОВА не написаха.
Всичко е в нашите ръце, както винаги е било. И затова продължава да не е нито смешен, нито наивен основният лозунг на онази революция: "Времето е наше".
ТУК е истината. Само да имаха /поне повечето/ сходно виждане какво трябва да направят с ръцете си. Че моделът "Орел, рак и щука" - посят не от мен, а от същата тази митична "система", могъщо разсейва усилията и енергията на тези, които трябва да действат ... и те сами си крепят онова, дето уж искали да сменят. Знанието е сила. Ето защо, на различните ... социални групи и групички СЕ СВЕЖДА различно "знание". Сами да се балансират и да няма движение в посока, различна от "правилната".
Правилна за едни и не толкова-за останалите.
Става като с технологиите: И най-добрата, без ясна представа, какво да я правиш, става безсмислена.
И очите, дори и "измити", не помагат. Човек вижда с мозъка си. Ако той е дефектен, кел файда от очите.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.