Принципно не мога да дам обективно мнение,аз лично съм категорично против термопомпи със серпентини или сонадажи.Серпентинните термопомпени инсталации изискват голяма инвестиция.Животът на инсталацията не е толкова дълъг за да оправдае кумулативният паричен поток при директна възвращаемост от експлоатция и времето на реално ползване.Сондажните термопомпи са си откорвенно пилеене на ресурс , чиста подпочвена вода изхвърляна най-вече в канализация.Която я отвежда директно във фосфатните басейни на пречиствателните станции (т.е. огромно количесво вода безвъзвратно замърсена-мъртва вода.Ако някой е по-запознат може да разясни след 15 години достъпа до неотровена вода какъв ще е ).Обратните инжекторни сондажи са добро решение,но инвестицията там нарства в пъти.Така,че всичко губи смисъл.Някой правил ли е техноикономическа обосновка в някакъв имагинерен модел,съобразен със средногодишните температури (т.е. те варират в зимните месеци на места от -1 до 8 градуса , при 5 градуса на мин. темп.КПД капацитет на една супер евтина китайска въздухарка от 5000 лв-10 Кв .И или 11 градуса на подпочвеният слой при термопомпена инсталация с някакъв сондаж до 10 м.Цена на инвестицията в оптимиситичен вариант от 10 киловата, от 12-14 000 лева .Съпътствастващите разходи по поддръжка на едната и другата инсталация , разход/киловати на помпите за оборотната вода , целогодишна поддръжка по почистване на топлообмениците ,някой ако си мислите,че ще дойде да се дупи цял ден да разглобява пластикарките, и да ги жлямби с химикали и да си замине с по малко от 500-600 лева, просто забравете ...А това са си грубо по 100 лева разходна месец ,прибавени в отоплителният сезон т.е. 1.3 мегават на нощна ел.енергия .. ха ха ха

, така ,че дерзайте- ако не се почистват КПД то пада рязко.А някой да каже за допълнителната ВИК обвръзка и автоматизация към отоплителна инсталация колко е ???Навремето един образ от nukleon.cz , ни беше казал ,че е безмислено за този мек климат да инсталираме в бг подпочвени термопомпи.Според мен или ползваш морска или речна вода за охлаждане и отоплени за големи институционални обекти , или биеш сонда и инвестираш където имаш над 30 градуса температура .. или си траеш на въздух , хибридизирано с буфер и електрокотел на нощна енергия и солари .По мои лични наблюдения доста хора изядоха,или се разминаха с лабут по Бояна и Драгалевци .Декларират едно пред инвеститора , хората плащат по 1200 лв ток ,..след една супер мастита инвестиция минават на 900 лв.И какво ??????? става ????? ... ядат дървото и двете страни .. след допълнителна намеса по управление на дебитет и темпаратурите , монтаж на баланс вентили на отоплителната инсталация , управление на щтранговете по външна темпратура .. смесители ала бала ...консумацията пада до 700-800 ... но инвестицията в обекта вече е ...

... Ако се прави нещо се прави умно ... не ,че отричам термопомпите .. напротив,особенно за Минск и Якутия са си супер ..За БГ евтини машини с някаква степен на хибридизация .. ето схема на една машина,която излезе наскоро в Китай .. аз съм навит , който иска да я доставим без печалба , аз осигурявам колекторите вакуум-тръбни на цена , която никой във света неможе да даде ... инвеститорът сам подбира монтажната бригада .. аз му осигурявам технически ръководител , най кадърният в България ... съответно той си му плаща за надзора по изпълнение и набиване на канчетата на нашите пишман проектанти .. и да действаме..