Ограничаване на производството на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Ограничаване на производството на ФЕЦ

Мнениеот alabala963 » 25.03.2014 09:12

http://www.tso.bg/default.aspx/saobshtenija/bg
Ей тук са нарежданията
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот sunny_boy-2 » 25.03.2014 09:47

Сайта на есо може във всеки момент много лесно да се промени, и всичко свързано с ограничения да се изпари. Въпроса е, че няма документ (черно на бяло) издаден от есо, само изписването на един текст на сайт не е валидно, до момента има такъв документ черно на бяло (малко и с червено и черно :D :D ) само от страна на евн.
Аналогично еййй сега админа на форума ако реши може да изтрие моето мнение също както есо могат да си изтрият информацията за всякакви ограничения или пък да я променят, така че да не може да им се търси административна отговорност.
sunny_boy-2

Мнениеот Foton » 25.03.2014 12:07

Май не схващате как работи системата. Дежурният в ЕСО забелязва, че честотата е тръгнала нагоре, т.е. системните стабилизатори, работещи в момента в т.н. честотоопределящи централи не могат да свалят достатъчно мощността и има опасност от срив поради висока честота. Той нарежда на дежурните в ЕРП и в централите без стабилизатори да ограничат генерираната мощност. Това нареждане се дава обикновено по телефон, като разбира се разговора се записва. Оперативните дежурни в ЕРП се разпореждат пак по същия начин с оперативния персонал на централите, дето трябва да бъдат ограничени или изключени. Това е законния ред! Както казах всички съобщения по сайтове, и-мейли и т.н. са само информативни. В крайна сметка собственик и оператор на едно съоръжение са две много различни неща.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Joro762 » 25.03.2014 14:30

Foton написа:Май не схващате как работи системата. Дежурният в ЕСО забелязва, че честотата е тръгнала нагоре, т.е. системните стабилизатори, работещи в момента в т.н. честотоопределящи централи не могат да свалят достатъчно мощността и има опасност от срив поради висока честота. Той нарежда на дежурните в ЕРП и в централите без стабилизатори да ограничат генерираната мощност. Това нареждане се дава обикновено по телефон, като разбира се разговора се записва. Оперативните дежурни в ЕРП се разпореждат пак по същия начин с оперативния персонал на централите, дето трябва да бъдат ограничени или изключени. Това е законния ред! Както казах всички съобщения по сайтове, и-мейли и т.н. са само информативни. В крайна сметка собственик и оператор на едно съоръжение са две много различни неща.

ОК колега съгласен съм със всичко ,само на едно да ми отговориш според теб ако го изкупуваха тока от нас на 6ст. Или още по добре без пари ,мислиш ли че щеше да има този театър със честоти ,увеличени води в язовири ,нареждане от Есо и от ерп и др.Аз мисля не ...
Joro762

Мнениеот Foton » 25.03.2014 15:22

Не само според мен, а и според всички запознати с материята тези ограничения целят НЕК да копува по-евтина енергия, щото "пари нема". Коректния въпрос е защо не се ограничават заводските ТЕЦ и т.н. топлофикации. Ако не ви мързи проверете в отчетите на топлофикациите (има ги в ТР) и ще видите, че поне две от тях продават годишно повече ток отколкото парно. И това на една "много прилична цена", по-висока от последните цени за ФтЕЦ.
А това с честотата не е театър, честотата е основния критерий за баланса на системата.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот petyostoev » 25.03.2014 15:35

Да не би да се внасят някъде?Сигурно е много яко,щом ограничават и АЕЦ.
petyostoev

Мнениеот dancho » 25.03.2014 19:16

petyostoev написа:Да не би да се внасят някъде?Сигурно е много яко,щом ограничават и АЕЦ.

АЕЦ вече е на брикети :) повярвахте ли ми
Ако е така повярвайте че я ограничават :D
dancho

Мнениеот ferdy » 25.03.2014 19:47

Foton написа:Май не схващате как работи системата. Дежурният в ЕСО забелязва, че честотата е тръгнала нагоре, т.е. системните стабилизатори, работещи в момента в т.н. честотоопределящи централи не могат да свалят достатъчно мощността и има опасност от срив поради висока честота. Той нарежда на дежурните в ЕРП и в централите без стабилизатори да ограничат генерираната мощност. Това нареждане се дава обикновено по телефон, като разбира се разговора се записва. Оперативните дежурни в ЕРП се разпореждат пак по същия начин с оперативния персонал на централите, дето трябва да бъдат ограничени или изключени. Това е законния ред! Както казах всички съобщения по сайтове, и-мейли и т.н. са само информативни. В крайна сметка собственик и оператор на едно съоръжение са две много различни неща.

Ние това го схващаме, само че в момента не протичат тези процеси. Сега вместо системните стабилизатори се обажда някой отговорен фактор (например министъра или тези, които му диктуват думичките) и оператора дава нареждане във въздуха, което не е обосновано с риск за системата. Доказателство за това е, че ЕСО отказва да покаже системата, въпреки, че от една седмица искаме среща за да погледнем екраните и да се уверим с очите си, че системата е в риск. Между другото това се случи миналата година и още преди да изпискаме за ограниченията на ВЕИ централите, ЕСО, зам.министъра и т.н. ни разясняваха дълго, дълго време нагледно какво се случва във всяка централа. И тогава се съгласихме, че имаме ситуация, както се казва, и всички спазваха указанията на диспечерите.
Е, тази година явно няма какво да се покаже, защото риск все още няма.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 26.03.2014 13:59

ferdy написа:

Ние това го схващаме, само че в момента не протичат тези процеси. Сега вместо системните стабилизатори се обажда някой отговорен фактор (например министъра или тези, които му диктуват думичките) и оператора дава нареждане във въздуха, което не е обосновано с риск за системата. Доказателство за това е, че ЕСО отказва да покаже системата, въпреки, че от една седмица искаме среща за да погледнем екраните и да се уверим с очите си, че системата е в риск. Между другото това се случи миналата година и още преди да изпискаме за ограниченията на ВЕИ централите, ЕСО, зам.министъра и т.н. ни разясняваха дълго, дълго време нагледно какво се случва във всяка централа. И тогава се съгласихме, че имаме ситуация, както се казва, и всички спазваха указанията на диспечерите.
Е, тази година явно няма какво да се покаже, защото риск все още няма.
Като гледам времето днес ,риска е още по -малък -)))
Joro762

Мнениеот intecosol » 02.04.2014 22:55

Някой получава ли предупреждения за изключване на централата поради неспазване на ограничението?
На мен ми пращат 3-4 при положение, че централата ми е закована на 40 %.
intecosol

Мнениеот Azizov » 03.04.2014 11:59

Г-н Матеев беше написал следното:
"Другата тънкост, от която можете да се възползвате е факта, че сетълмент периода е 1 час. Това означава, че можете да насвирите централата на пълна мощност в началото на часа, и когато си произведете лимита от 40%, тогава можете да я спрете до края на часа. Така няма да сте нарушили нито един закон или разпоредба, а в същото време ще си гарантирате полагащите ви се 40% както каза колегата дори и камъни да валят от небето. "
За около 10 дена имам над 20 предупреждения за изключване на централата. Изводите, които си направих са, че не може да работи централата над 45% мощност за повече от една минута, отделно се гледа и за един час колко си произвел. Варианта на г-н Матеев централата да работи на пълна мощност за няколко минути отпада със сигурност (говоря за над 30 kWp в мрежата на ЕВН).
Azizov

Мнениеот Mateev » 03.04.2014 12:18

Моите централи са до 30 kWp и тях не ги гледат в реално време.

При мене е друго - диспечера всеки път ме предупреждава като направя ограничението да му звънна и да му потвърдя. Аз не му звъня, защото ме е яд, но той след десетина минути отново звъни и пита дали наистина вече съм направил ограничението.

Би трябвало диспечерите да са по-снизходителни когато въпроса опира до малки централки до 30 kWp. Те са направени с малък брой инвертори и в много от случаите тези инвертори няма как да бъдат ограничени. Например SMA SB 4200TL и SB 5000TL нямат възможност за лимитиране на мощността. При тях или инвертора е включен, или изключен. Същото е и с 5 киловатовите инвертори на Mastervolt. Е как при това положение да се правят ограниченията?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 03.04.2014 12:24

Между другото днес 03.04.2014 г. все още не са обявили ограничение на мощността. Реших че това е подходящ момент да проверя колко в действителност е максималната мощност на фотоволтаичните централи, за да мога след това по време на ограниченията да проверявам дали наистина всички са се ограничавали или не.

И хоппа ........ открих нещо необяснимо. От предишни дни си спомням, че ограничените ФЕЦ имаха обща мощност около 340-360MW. Днес не са ограничени, а общата мощност е 420MW. Какво става - слънце ли няма над България? Над мене пече че се къса, а слънчевата радиация на 30 градуса наклон е 780W/кв.м. Това в 12:20 часа.

Започвам да си мисля, че ограниченията в предишните дни НЕ СА ВАЖАЛИ ЗА ВСИЧКИ !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Azizov » 03.04.2014 13:01

Аз съм виждал максимално ФЕЦ производство по обяд около 850 MW. Можем да приемем, че инсталираното е около 900 MWp.
900*0.40=360 MW (при 60% ограничение). В източна България в момента е облачно и дали всички се ограничават няма как да разберем. Според мен над 80% се самоограничаваме.
Azizov

Мнениеот Mateev » 03.04.2014 13:35

В момента е 13:30 и това е часът, в който слънчевата радиация е на максимум. За днешна дата това е 803W/кв.м. за 30 градуса наклон на модулите. Мощността според ТСО е 527 MW.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали