Ограничаване на производството на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ограничаване на производството на ФЕЦ

Мнениеот N.Dechkova » 19.03.2014 09:37

Тази сутрин в 8,15 ми се обадиха от ЧЕЗ, че днес от 10 до 17 ч. трябва да бъде ограничено производството ни от ФЕЦ с 60 %, т.е. да работят само 40 % от модулите. Има ли и от другите ЕРП подобни разпоредби? Намериха начин да ни компенсират в цялата тази каша - ЕРП, НЕК, ДКЕВР! Накрая пак ние сме потърпевшите! Миналата година беше поне обратното - 40 % ограничение. Може ли нещо да направим против тези разпоредби?
N.Dechkova

Re: Ограничаване на производството на ФЕЦ

Мнениеот ivo4007 » 19.03.2014 12:08

И от ЕВН ми изпратиха на мейла същото.Досега за нас под 30 киловата не бяха пращали никога.Дали важи и за нас?
ivo4007

Мнениеот Vandal » 19.03.2014 12:10

http://www.evn.bg/Medii/20140319VEI.aspx?lang=bg-BG
N.Dechkova написа:Може ли нещо да направим против тези разпоредби?

Може Дечкова. Трябва да си спомним 97ма.
С комунистите не се преговаря.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 19.03.2014 13:23

Енерго-Про също ограничава АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЦЕНТРАЛИ, дори и 5-киловатовите. Голяма простотия - няма що. Остана да започнат да се разпореждат и кога ще си включвам ютията или котлона. Наричам тези от ЕСО НЕКАДЪРНИ ОЛИГОФРЕНИ просто защото в речника ми няма по-обидна думичка.

Този път вече наистина ме ядосаха. Като ще е така, веднага започвам да си правя реорганизация на схемата на свързване на всеки един инвертор така, щото вместо да го спирам, ще го прехвърлям да ми работи във вътрешната схема на имота и тогава тока ще си го горя сам. Няма да се оставя на тези простаци да ме правят на маймуна. Сам ще си го горя тока, пък ако трябва, ще отоплявам реката или въздуха, но няма да им го подарявам.

С две думи ВЕЧЕ РЕШИХ - започвам да си правя комплексна система за автоматичен ЕНЕРГИЕН МЕНИДЖМЪНТ, който ще включва следното:
1. Измерване на напрежение, ток, мощност и енергия на ВСЕКИ ЕДИН ИНВЕРТОР до ниво единична фаза
2. Измерване на напрежение, ток, мощност и енергия на консуматорската част от имота
3. Вземане на автоматични решения за ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ИНВЕРТОР до ниво 1 фаза между електроцентралата и вътрешната схема на имота
4. Автоматичен баланс на произвежданата енергия за продан и тази, която ще консумирам за себе си
5. Автоматично управление на паразитни консуматори с цел в никакъв случай ДА НЕ ПОДАРЯВАМ ТОК
6. Автоматичен баланс на произведените и консумираните енергии така, щото ВИНАГИ ДА ПОЗНАВАМ прогнозния товаров график. Сам ще си се балансирам и ВИНАГИ ЩЕ ПОЗНАВАМ НА 100%. Няма да им дам 1 стотинка за дисбаланс.
7. Автоматично превключване в генераторен режим когато мрежата отпадне по причина някаква авария. Сам ще си генерирам вътрешна мрежа посредством дизелов генератор, но така ще управлявам инверторите, щото генератора да работи почти на празен ход и да гори минимално количество нафта.

Когато направя цялата тази концепция да работи, ще започна да я продавам, за да може колкото се може повече ВЕИ производители да покажат среден пръст на ЕРП-тата.

Явно това е бъдещето - ВОЙНА С ЕРП-тата и със скапаното българско законодателство, създадено от некомпетентни малоумници. Имам си моя енергия в излишък. Не се нуждая от мрежата. От сега нататък ще показвам среден пръст на всяко едно безумие, измислено от поредния олигофрен. Просто с едно щракване на копчето ще се разкачам от енергийната мрежа и ще си свиркам. Ха-ха - ще повикам и западни медии да документират това, което съм направил, и да го покажат на света. Нека да се смее целия свят, в това число и патките по улицата, когато видят какво се случва в държавата, наречена АБСУРДИСТАН !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 19.03.2014 13:47

Росимире,
В момента ЕРП не са виновни а малоумниците от ЕСО.
Въпреки че съм против всякакви ограничения не мога да разбера тези до 200 kWp какво ги бъркат.
Вчера от БФА имаха среща с ГЕРБ и днеска е просто показна акция.
ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ..
Аватар
Vandal

Мнениеот energy11 » 19.03.2014 14:40

Aми дано да е показна акция днес, но си мисля че почват ограничаванията вече. Миналата година мисля че почнаха от април с 40%, тази година от март с 60% !
energy11

Мнениеот Lupus » 19.03.2014 14:46

Един дилетантски въпрос:
7. Автоматично превключване в генераторен режим когато мрежата отпадне по причина някаква авария. Сам ще си генерирам вътрешна мрежа посредством дизелов генератор, но така ще управлявам инверторите, щото генератора да работи почти на празен ход и да гори минимално количество нафта.

Това не може ли да се замени с един автономен инвертор с хубава синосуида и акумулатор, който да води хорото?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 19.03.2014 21:58

И да и не. Нещата не са чак толкова прости. Автономния инвертор трябва да притежава пълната мощност на фотоволтаичната централа, за да може да я държи под контрол във всеки един момент от време.

У дома е лесно - имам дизелов генератор 60 kW и две централи по 30 kW. Нещата се връзват идеално. Но дори и в идеалния случай има проблеми, и те възникват тогава, когато няма достатъчно консуматори. Инверторите не се интересуват от това и се опитват да набутат в мрежата пълната си мощност, вдигайки напрежението и честотата. И при мене се получи ефект, при който инверторите надделяха над товара и започнаха да развъртат генератора в ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ. Честотата се повиши, задействуваха се една камара защити както по инверторите, така и по генератора. Именно за това говоря и за липсващото звено - АВТОМАТИКА, която да се грижи това да не се случва.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 19.03.2014 22:45

Mateev написа:И да и не. Нещата не са чак толкова прости. Автономния инвертор трябва да притежава пълната мощност на фотоволтаичната централа, за да може да я държи под контрол във всеки един момент от време.

У дома е лесно - имам дизелов генератор 60 kW и две централи по 30 kW. Нещата се връзват идеално. Но дори и в идеалния случай има проблеми, и те възникват тогава, когато няма достатъчно консуматори. Инверторите не се интересуват от това и се опитват да набутат в мрежата пълната си мощност, вдигайки напрежението и честотата. И при мене се получи ефект, при който инверторите надделяха над товара и започнаха да развъртат генератора в ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ. Честотата се повиши, задействуваха се една камара защити както по инверторите, така и по генератора. Именно за това говоря и за липсващото звено - АВТОМАТИКА, която да се грижи това да не се случва.

Мисля, че ако е инвертор, а не генератор няма да се стигне до тези ефекти. Неговия генератор не зависи от оборотите, както на агрегата. Той просто ще работи в паралел без да отдава мощност, но ще задава честотата. Все пак трябва да се пробва! Как работят големите Off Grid системи? Със задаващ генератор ли?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Joro762 » 19.03.2014 23:59

Дори и тези които от 6месеца сме ограничени на 100% получихме писма от ЕВН че ще ни ограничат с 60% веднага се замислих тези да не ми включиха централата да работи на 40% но уви не проверих ,още съм изключен :D
Joro762

Мнениеот nasiuz » 20.03.2014 08:19

В договора за достъп не пишеше ли ,че трябва да ни предопредят да ограничим производствоито до 17 часа на предния
ден.Аз видях чак към 18 часа вчера ,че е имало ограничение.ЧЕЗ май звъни на производителя а ЕВН изпраща E-mail
и трябва постоянно да следя пощта си .Поне SMS да изпращат!
nasiuz

Мнениеот KD Solar » 20.03.2014 08:51

Вчера като цяло разпоредбите спазиха фотоволтаичните централи и вятърните централи.
Обраничението с 60% беше за ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.

Не промениха с дори с 1 % производството си:
1) Био ТЕЦ - постоянно около 10МW, а трябваше да са на около 4МW.
2) Топлофикационни ТЕЦ - 300MW, а трябваше да се ограничат до около 120MW;
3) Заводски ТЕЦ - 200MW, а трябваше за се ограничат до около 80MW!

http://opendata.yurukov.net/energy/details
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Foton » 20.03.2014 12:09

Явно някои хора си бъркат понятията! Каквото и да си мислят ЕРП или ЕСО в тая държва все още има т.н. Grid code или правила за управление на системата. Та в тях пише кой, на кого и по какъв начин може да разпорежда включвания, изключвания, ограничения и др. подобни. В тази връзка диспечерите на ЕРП не могат, повтарям НЕ МОГАТ да управляват центарли, присъединени на 400V. Иначе това с мейлите и прессъобщенията са бабини деветини.
Точно вчера бях на един не-малък ВЕЦ и видях, че ограниченията са наложени и на ВЕЦ и то точно когато има вода....За сметка на това заводските и топлофикационни централи си останаха на max. Що ли ?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Joro762 » 20.03.2014 13:03

nasiuz написа:В договора за достъп не пишеше ли ,че трябва да ни предопредят да ограничим производствоито до 17 часа на предния
ден.Аз видях чак към 18 часа вчера ,че е имало ограничение.ЧЕЗ май звъни на производителя а ЕВН изпраща E-mail
и трябва постоянно да следя пощта си .Поне SMS да изпращат!

Колега така ще е до другата зима ,така че трябва да сме подготвени за това..
Joro762

Мнениеот Mateev » 20.03.2014 15:03

Ето какво писмо изпратих до диспечера на Енерго-Про. Можете спокойно да го копирате и да го разпращате от свое име и на другите ЕРП-та:

Уважаеми г-н Няголов,

Искам да ви информирам, че така налаганите от вас ограничения СА НЕЗАКОННИ и ако продължавате да ги правите по същия начин, СЪВСЕМ ЗАКОННО ЩЕ ОТКАЗВАМЕ ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАМЕ.

Има си наредба 10 от 09.06.2004 г., която третира Реда за въвеждане на ограничителен режим. Моля да прочетете тази наредба и да спазвате изискванията, заложени в нея. Всеки път, когато разпоредите ограничителен режим, сте ДЛЪЖНИ да ни информирате каква е КОНКРЕТНАТА ПРИЧИНА за това ограничение, както и да се позовете на конкретна алинея от чл. 24, която да ви дава правото да наложите това ограничение. Също така ви умолявам стриктно да спазвате сроковете за предизвестие, посочени в чл. 28. Не може така да искате ограничение от сега за след 5 минути. Хората не са длъжни да стоят пред компютъра и да дебнат на всеки 30 секунди дали сте пратили мейл или не.

Официално ви информирам, че ако не спазвате сроковете за предизвестие, както и ако не се позовавате на конкретни членове и алинеи отностно ПРИЧИНАТА ЗА ОГРАНИЧЕНИЯТА, вашите мейли и телефонни обаждания ще бъдат третирани като НЕЗАКОННИ и НЯМА ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЯВАНИ.

Пиша ви това писмо в качеството си на Управител на Българската Соларна Асоциация, в която членуват голям брой фирми-производители на електроенергия от ВЕИ, с централи до 30 и до 200 kWp.

С уважение
Росимир Матеев
Управител на БСА
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали