За Белене !

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За Белене !

Мнениеот petyostoev » 17.02.2013 16:16

И от големите национални катастрофи преди 09 09 1944г. ни е измъквало винаги земеделието.Да му се надяваме ли сега пак то да ни измъкне?
petyostoev

Мнениеот agro » 17.02.2013 17:18

Сега всички дружно са се заели да намаляват цената на тока и да търсят виновни за сегашната му цена. Има ли обаче виновни и ако да - кои и какви са доказателствата, които ги уличават във вина?
В отворена икономика като българската цените се движат плътно по международните и няма как да бъде другояче. Кое освен труда и услугите, свързани основно с труд, не ни е по съпоставими цени? Автомобилите ли, горивата ли, битовите електроуреди, металите, зърното, машините и каквото и да се сетим - все е съпоставимо с цената в Европа. Защо тогава смятаме, че някой е в състояние да намали цената на електроенергията, чийто основен компонент в никакъв случай не е човешки труд? Не че е невъзможно, но ще означава най-малкото да забраним износа и, а това никак не се вписва в посоката, която сме приели за вярна - икономика, интегрирана в ЕС. Стоките си имат пазарна цена и никой не е в състояние да я промени, без да тръгне по път, който знаем накъде води - вече бяхме там. Така че ни остава само едно - всички усилия да бъдат насочени към това да заработваме повече, за да можем да си позволим повече. А не и малкото, което заработваме, да го потопим в проект като Белене, за който също важат международните цени и няма как да бъде реализиран на по-ниска цена, отколкото струват подобните нему проекти.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 17.02.2013 18:06

@agro,
Говориш "на едро", като политик и почти толкова полза има от приказките ти! Нали да се работи повече трябва да има икономика и производство. Само с туризъм и търговийки не става. Ние си унищожихме леката и тежката промишленост , селското стопанство, преработвателната промишленост, на път сме да затрием образованието и здравеопазването. От къде да заработваме повече и от какво? Имаш ли отговор на тези въпроси като ръсиш мозък с широка ръка?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Инженер » 17.02.2013 18:12

По всяка вероятност ЕРП-тата имат някаква вина за цената на тока,но в никакъв случай тя не е решаваща.Естествено е такива като Семерджиев да гледат техните интереси, а не интересите на потребителя.От потребителите келепир не може да получи, а от монополиста би могло и,то доста тлъсто.
Но най-важно е колко са ни ниски доходите.Как се управлява държавата, така,че за последните 3-4 години да намаляват доходите.Там е голямото несъотвествие.Не знам какви са официалните статистики,но ако беше се запазило нарастването от 1997-2001, то сега щяхме да сме в пъти с по-високи доходи.Поне да се беше запазило нарастването от 2005-2009...При такива доходи и международни цени на енергийните суровини, няма как да излиза сметката.И все ще бъдем недоволни.И ще протестираме/макар и не срещу когото трябва/.
Не са прави тези които казват,че трябва да работим повече.В България се работи за около 3-4-5лв/час, а в "истинските" държави тази цифра е 5 до 15 пъти по-голяма.Дали толкова пъти повече работят онези хора?Истината е някъде в неуредеността на държавата,в неспазване на правилата,и като краен ефект-ниска ефективност.Това засяга еднакво и наемния работник и работодателя.
Инженер

Мнениеот agro » 17.02.2013 20:31

Не да работим повече, а да заработваме повече - да сме по-ефективни в труда си, искам да кажа. Как се случва това - с по-образована работна ръка, с по-малко загубени време и нерви в разправии с чиновници, с по-добро правосъдие, по-ефективна полиция и т. н. и т.н. Замислете се само колко народ у нас се занимава с охрана. Охраняваме всичко, вкл. и охраната и въпреки това огромни средства отиват за възстановяване на щетите от кражбите. Когато за пръв път попаднах в Австрия навремето, гледах и не вярвах - ами че тези хора нямат дори огради, камо ли охрана. Ние чакаме всичко някой наготово да ни го сервира на тепсия. Който се е опитвал да организира в правилната посока населението на един 12-етажен вход, ще ме разбере. А тя, добрата организация, именно от ниските нива трябва да започне.
agro

Мнениеот Markov » 17.02.2013 21:42

Lupus написа: ......Ние си унищожихме леката и тежката промишленост , селското стопанство, преработвателната промишленост, на път сме да затрием образованието и здравеопазването. .......

Лупус,
защо не пишеш от първо лице единствено число
Вие може да сте унищожили много неща и може да се готвите да затриете още,
но аз не съм.

И още за условията в България според мен:
-Тежката промишленост е грешка
- ТКЗС-тата са грешка
- Белене е грешка
- Референдума е грешка
- Монополите са грешка
- Липсата на реформи е грешка
- Лошото състояние на пенсионерите е грешка
- Лошото състояние на рабтещите е грешка
- Лошото състояние на дребните работодатели е грешка
- Протестите за цените на тока са грешка

- Протестите за сметките за тока не са грешка

- Изобщо протестите с искания за реформи не са грешка
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот petyostoev » 17.02.2013 23:57

Марков,с цялото ми уважение към теб,каква трабва да е икономиката ни ?
селско стопанство - да произвеждаме само суровини- най тежкия труд, и да ги изнасяме за смешни цени;
туризъм - да добре,но това е пак слугуване на големите и богатите,т.е. пак чужденците и наште момичета и жени да им се усмихват и усукват ......
Трябва ни промишлиност,лека ,полутежка, и тежка ако трябва,но ............ конкурентноспособна,IT , иновации,наука,технология......
Но никое правителство не прави НИЩО необходимо за да се развиват тези сектори в икономиката.
И за това е такова положението с икономическото състояние на по голямята част от населението.
И в края на краищата именно това е причината за ескалиращото напрежение напоследък.
Извини ме ако съм бил малко по рязък.
petyostoev

Мнениеот venkap » 18.02.2013 00:14

petyostoev написа:Марков,с цялото ми уважение към теб,каква трабва да е икономиката ни ?
селско стопанство - да произвеждаме само суровини- най тежкия труд, и да ги изнасяме за смешни цени;
туризъм - да добре,но това е пак слугуване на големите и богатите,т.е. пак чужденците и наште момичета и жени да им се усмихват и усукват ......
Трябва ни промишлиност,лека ,полутежка, и тежка ако трябва,но ............ конкурентноспособна,IT , иновации,наука,технология......
Но никое правителство не прави НИЩО необходимо за да се развиват тези сектори в икономиката.
И за това е такова положението с икономическото състояние на по голямята част от населението.
И в края на краищата именно това е причината за ескалиращото напрежение напоследък.
Извини ме ако съм бил малко по рязък.

Кое от написаното от Markov противоречи на твоите разбирания?
venkap

Мнениеот Lupus » 18.02.2013 00:26

Markov написа:
Lupus написа: ......Ние си унищожихме леката и тежката промишленост , селското стопанство, преработвателната промишленост, на път сме да затрием образованието и здравеопазването. .......

Лупус,
защо не пишеш от първо лице единствено число
Вие може да сте унищожили много неща и може да се готвите да затриете още,
но аз не съм.
.....

А какво си създал?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 18.02.2013 05:02

Markov написа:И още за условията в България според мен:
-Тежката промишленост е грешка
- ТКЗС-тата са грешка
- Белене е грешка
- Референдума е грешка
- Монополите са грешка
- Липсата на реформи е грешка
- Лошото състояние на пенсионерите е грешка
- Лошото състояние на рабтещите е грешка
- Лошото състояние на дребните работодатели е грешка
- Протестите за цените на тока са грешка

- Протестите за сметките за тока не са грешка

- Изобщо протестите с искания за реформи не са грешка

Markov,всичко това е вярно,и съм съгласен с теб.
Писах за ЛИКВИДАЦИЯ на ТКЗС.Самата дума говори красноречиво.И ако трябва да бъда точен,малкото останали(наследили) частни кооперации,са след 3 годишно управление на ликвидационните съвети.Писах и за приватизацията на предприятия,от сорта за левче....Или както казват старите хора,ножа не се подарявал,може един лев да дадеш,но трябва да го платиш. :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Markov » 18.02.2013 10:57

ТКЗС всеки може да си направи и сега, стига да не насилва останалите собственици на земя да влизат в него. Против съм да се прави ДЗС,ако си спомняте каква измишльотина беше това :D
За приватизацията: Колко лева бихте дали за едно фалирано предприятие с натрупани дългове, които надвишават активите му? Един лев стига ли?
Ако човек е сигурен, че няма да има следприватизационен контрол може и да спечели, но иначе не. А защо нямаше контрол? Кой и кога трябваше да го упражнява? И аз питам сега. :)
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот petyostoev » 18.02.2013 17:13

Ето това е голямата грешка-КОНТРОЛА го няма.А не горните грешки.
petyostoev

Мнениеот Markov » 18.02.2013 17:39

Радвам се че стигаме до единомислие:
Бързи и решителни реформи и постоянен строг контрол по изпълнението им
А не да обвиняваме за всичко Хан Аспарух. :D
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот agro » 18.02.2013 20:49

Интересна работа - искаме да строим Белене, а нямаме пари да си плащаме тока. За 2 ТЕЦ-а - нов и ремонтиран, за има-няма 2 милиарда евро и с мощност над 1500 мегавата общо, когато се стигна да ги изплатим на инвеститорите за 15 години през цената на тока, изревахме на умряло и се стигна до бунтове и дандании. А как тогава смятаме да изплатим 20 милиарда за Белене, никой не казва.
agro

Мнениеот agro » 21.02.2013 08:37

Сега всякакви комисии и разследвания около Белене ще "замръзнат", което за някои много влиятелни хора е желаната цел на суматохата. Че иначе около цялото вадене на документи може да излезе и някой от важните истински факти в енергетиката. Тогава ще пострадат някои от главните крадци на пари, а те вече са прекалено могъщи, за да позволят това. Сега колкото по-голяма стане бъркотията, толкова по-добре за тях, че може даже да прилапат и управлението на ЕРП-тата чрез своето "Държава ООД". Сега всички подуправители на "Държава ООД" ще са с развързани ръце за всякакви мошенгиии, нямайки публично определен началник да носи отговорността. Справка - решението за застрояване на Пирин. Сега ще позастроим Пирин, защото имало много туристи, после ще дозастроим Банско и околността, защото пистите и лифтовете ще го позволяват, после отново ще искаме застрояване в Пирин, защото пак туристите ще са много и така, докато унищожим и планината, както постъпихме с крайбрежието на морето. Ако хората имаха желание да си опазят планината, най-ефективния им протест щеше да е да не подкрепят с парите си банката на главните виновници, а не няколко души да тичат да протестират. Сега никой няма да им обърне внимание доста време.
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии