Въпрос за покривна ел.централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Въпрос за покривна ел.централа

Мнениеот ferdy » 16.08.2012 18:14

Не виждам договор да имаме подписан, малко позакъснявате, колега. И като гледам започват вече скритите разходи, външната връзка е важен разход, който не споменахте в предишният си пост.
ferdy

Мнениеот Mateev » 20.08.2012 10:56

Е ако труда си го смяташ по 0 лева на час и правиш далавера с ДДС-то и с другите данъци и акцизи и ако 1 километър на колата ти струва 0 стотинки и много други ако - да тогава наистина могат да се направят чудеса. С тази цена ти не доказваш твърдението си, че централата може да стане евтина, а точно обратното - доказваш, че не си бизнесмен и не можеш да правиш верни сметки, или ако си - то тогава далаверата е в кръвта ти и е въпрос на време ръката на закона да те хване за шията.

За съжаление в реалния живот нещата са малко по-различни, и хвърлянето на бомба с обявяването на такива цени е меко казано БЕЗОТГОВОРНО. Има посетители на форума, които може да се подведат и в резултат на това да вземат грешни инвестиционни решения.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nasodj » 20.08.2012 13:12

Beboko написа:Вече съм готов с цена 1,05 Е/Вп.
конфигурирал съм всичко.
цената е без външна връзка.

За покривна централа цената е наистина актуална.
Не бих искал да споря с админа, но все пак печалба от 10-20% си е в нормални граници, май тука в БГ всички свиканаха да печелят минимум по 50% докато в останалия свят това си е чиста спекулация.
Всеки който иска може да пише ако иска по точна разбивка.
nasodj

Мнениеот Mateev » 20.08.2012 13:17

Разбира се че искам разбивка. Ще ми е крайно интересно да видя как ще наблъскаш всички разходи в тази измислена цена. Само гледай "случайно" да не пропуснеш някой разход - все пак във форума има много експерти, които досега са изградили стотици централи и на които до болка им е познат всеки един разход, защото поне 1000 пъти са обмисляли как да го намалят и оптимизират.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nasodj » 20.08.2012 13:26

Човек се учи докато е жив.
Но офертата за подробна разбивка важи само за хора с готови документи за започване на строителство и 100% авансово плащане.
nasodj

Мнениеот Beboko » 20.08.2012 13:52

Какви експерти има в тоя форум, какви експерти ... ? ! ?
И сигурно тези стотици централи произвеждат много повече енергия от предвиденото, то с такива експерти, които постигат "перпетомобиле" от първи, втори и т.н. вид, на инвеститора ще му е изгодно и на 50Е/Вп да строите и пак да му излиза сметката щото прави 100 пъти повече енергия. :mrgreen:

Щото и ако трябва основен ремонт и на покрива, и кола да му купя да си ходи до централата, а може и вила да поиска да му построим за цената, която се коментира.
Beboko

Мнениеот Emil_30 » 20.08.2012 16:11

Бебоко, не се заяждам. Ако можеш да предложиш такав цена за изграждане, изпрати ми на ЛС цена само за панели с включено и твоето (надценка), разбира се.
Emil_30

Мнениеот ferdy » 20.08.2012 19:53

nasodj написа:Човек се учи докато е жив.
Но офертата за подробна разбивка важи само за хора с готови документи за започване на строителство и 100% авансово плащане.

Със 100% аванс? Така и аз мога да изграждам, като рискът е 0 всичко е прекрасно.

Добре, бебоко не дойде да сключим договора, заповядайте Вие, колега насодж: искам централа на село (малко покривче, малко земя), на 1,05 независимо от конструкцията, до ключ. И никой да не посмее да ми пристигне с тънкослойни модули или с такива, на които не може да изговори името, всичко да е банкабъл и с гаранции от изпълнителя.
ferdy

Мнениеот nasodj » 20.08.2012 21:20

Готово. Имаме сделка.
В тази цена не влиза външното присъединяване, защото това зависи от Договора за присъединяване. Но ако присъединяването е на най-близкия стълб до обекта ( а не на 200-300 м в трафопост, защото има и такива безумици), това ще го изпълним като бонус.
И панелите и инверторите са от производители в Топ 5, минималното заплащане при подписване на договора е 80% . Все пак и панелите и инверторите се плащат на 100% при товаренето им в склада на производителя. Останалите 20% при подаване на протокола до ЕРП за изградената централа.
Все пак инвеститора е този които трябва да поеме по-големия риск. Както казах и по-горе маржът при нас строителите за да постигнем тази цена е 10-15% т.е. нямаме възможност да финансираме изграждането до ключ.
nasodj

Мнениеот Maste » 20.08.2012 21:53

Колега, и на мен едно копие, ако може на ЛС, ако е много секретно
Темата ми заприлича на все едно да се отвори караваната за пилета на грил пред градския кучкарник :D .
Да знаеш потекаха ми лигите
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste

Мнениеот ferdy » 21.08.2012 21:16

nasodj написа:Готово. Имаме сделка.
В тази цена не влиза външното присъединяване, защото това зависи от Договора за присъединяване. Но ако присъединяването е на най-близкия стълб до обекта ( а не на 200-300 м в трафопост, защото има и такива безумици), това ще го изпълним като бонус.
И панелите и инверторите са от производители в Топ 5, минималното заплащане при подписване на договора е 80% . Все пак и панелите и инверторите се плащат на 100% при товаренето им в склада на производителя. Останалите 20% при подаване на протокола до ЕРП за изградената централа.
Все пак инвеститора е този които трябва да поеме по-големия риск. Както казах и по-горе маржът при нас строителите за да постигнем тази цена е 10-15% т.е. нямаме възможност да финансираме изграждането до ключ.

Е, щом и инверторите не са в топ 5, не виждам смисъл да продължаваме разговора, аз електроника, сглобявана в гараж не плащам. А изпълнител, който не поема никакъв риск и смята, че това е тежест единствено на инвеститора може да се върне да строи през 2006 година, когато имахме ръст на икономиката в двуцифрено число.

Колега, с всеки следващ пост положението става все по-отчайващо, предлагам Ви да спрете, това е Вашето реноме все пак.
ferdy

Мнениеот nasodj » 22.08.2012 11:44

ferdy написа:
nasodj написа:Готово. Имаме сделка.

Е, щом и инверторите не са в топ 5,

Май някой друг се излага тука .Не сам аз в случая. Язък че се пишете за председател на фотоволтаична асоциация.
Много ясно пише че инверторите са от Топ 5 дори ще доутоучня че става дума дори за Топ 1 - ако се сещате за кои производител става дума мога и модела да ви напиша - 2 броя STP 15000 TLEE.
Написаните по-горе условия за плащане са стандартни условия за строеж на ФЕЦ в цяла Европа. Не сме тези които ще откриват занапред топлата вода. Всеки който иска получава централа на покрив на цена около 1 Евро/Вп, ако не иска си търси само оправдание да не си построи централката. Тожа цялото наистина е вече заяждане и трябва да спре ASAP.
nasodj

Мнениеот ferdy » 22.08.2012 12:15

О, да, писало е, извинявам се за недочитането. Супер тогава, оправете аванса и заповядайте, като имате предвид, че за всяка плащане искам банкова гаранция. Присъединяването е на границата на терена, да предполагам, че влиза в цената или да очаквам допълнително заплащане?

И сте в безобразна грешка, че се пиша някъде за председател, асоциацията си има един председател и това е господин Матеев, можете да проверите.
ferdy

Мнениеот nasodj » 22.08.2012 13:18

Извинявам се и аз за това че ви направих председател. Всъщност сте член, но има време за равитие нали?

За съжаление няма как да постигнем съгласие по всички точки (както съм написал при тези условия за присъединяване външното захранване влиза в така коментираната цена), но 80% аванс е условие, което не търпи коментар. Всяка фирма има право да си определя условията за изпълнение и това са нашите условия, успех в търсенето на по-добри от други изпълнители.
nasodj

Мнениеот ferdy » 22.08.2012 14:33

Разбира се, има време да се развиваме, поотделно, както става ясно за аудиторията.

Успех и честито на печелившите клиенти, които ще работят с поемане на пълен риск.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали