от Mateev » 22.08.2008 08:45
В случая трябва да се подходи отдалеко. Доколкото разбирам идеята е да се осигури захранване на устройства, които да прехвърлят по радиоканал LAN или WAN мрежа. Такива устройства обикновенно се монтират на отдалечени и труднодостъпни места (върхове на баири, кули, покриви на сгради и т.н.). И такива устройства изискват захранване през 100% от времето, независимо от метеорологичните условия.
Подобен проблем имаме (ще имаме) и ние. За всяка една клиентска централа трябва да се осигури интернет достъп за отдалечен контрол и мониторинг. И за централите, отдалечени от населени места, ще се наложи да се правят радиоканали на 2.4 или на 5GHz. И ако няма пряка видимост, ще се наложат и междинни точки с Access Point или Bridge. Имаме много голям опит в това отношение, защото допреди няколко години цялата компютърна мрежа между поделенията на холдинга в рамките на града беше изградена с такива устройства (на Cisco). Много ни белееше главата и не един път сме ходили по кулите и по баирите в сняг, дъжд и кал, за да видим защо дадено устройство не работи. Отделно дето ефира беше претоварен от други такива устройства (както наши, така и на други фирми в града). Впоследствие вече се появиха DSL-ите и MAN-овете и сега всичко е наред. Предполагам, че и останалите фирми вече са се отказали от радиоканалите и че ефира вече се е поизчистил. Което пък означава, че едно решение с радиоканал за отдалечена централа би трябвало в момента да работи без проблеми. Но дори и да има проблеми, друга алтернатива няма.
И така......
За да проектираме една такава Wireless WAN мрежа ще трябва да започнем с устройствата. И първото, което аз бих направил, е да се направи проучване за устройства с минимална консумация. Сигурно има такива. Просто трябва да се поразтърсим. Мощността на предавателя е само 50 mW и освен това той не предава през цялото време. Следователно би трябвало да има устройства, които са много икономични. И да се купят точно такива устройства, а не да атакуваме с груба сила (много панели и акумулатори).
За пример ще дам моята MTO станция, която също е с радиоканал на висока честота. Денем се захранва с панелче с размери 5 на 8 см (сложено вертикално), а нощем от една малка 3-волтова батерия (с диаметър 1.5 см и дължина 3 см). И вече работи повече от година без да съм сменял батерията.
За съжаление все още не ми се е налагало да осигурявам далечен интернет на някоя централа, иначе щях да дам по-големи подробности. Но понеже знам, че рано или късно ще ми се наложи (в момента проектираме такива отдалечени централи), няма да е зле да се подготвим. И да си помогнем взаимно. Поради тази причина се включвам с интерес в дискусията. Но предлагам на първо време всеки да се поразрови в Internet и да види какви съвременни устройства се предлагат за тази цел. И да изберем това с най-малката консумация. А след това ще помогна в измислянето и проектирането на неговото захранване. И ще мислим за соларни захранвания само ако има нужда. Но мисля, че няма да потрябва. Съвременните устройства са много икономични и вероятно ще е достатъчно да сложим някакъв по-голям акумулатор или батеря, които да се подменят веднъж годишно.
С разстоянията също няма да има проблеми. Произволно устройство, на което му дават 30-50 метра обхват с кръгова антена, може да направи връзка на 10-15 километра с остро насочена антена. Стига да има пряка видимост. Това вече сме го пробвали.