Въпрос за покривна ел.централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за покривна ел.централа

Мнениеот vanina » 04.06.2012 16:01

Здравейте, един бърз въпрос - Колко ще струва изграждането на фотоволтаична централа в/у покрив 2000 кв.м . тоест с мощност около 200 КВ.
Ориентировъчно колко е цената за изграждането на 1 КВ ?

Благодаря предварително.
vanina

Re: Въпрос за покривна ел.централа

Мнениеот YordanIvanov » 04.06.2012 21:09

1,4 - 2.0 евро на ват.
YordanIvanov

Мнениеот vanina » 06.06.2012 08:41

Благодаря за отговора :) значи ако правилно смятам при 2 евро - 400 000 евро ????
vanina

Мнениеот YordanIvanov » 06.06.2012 19:57

Да, в лошия случай. Дори смятам, че е в рамките на неразумното и в някаква степен невъзможното в момента да Ви струва толкова централата.
YordanIvanov

Мнениеот vanina » 07.06.2012 08:53

Вчера получих оферта между 300 000 и 320 000 евро, без присъединяването.
vanina

Мнениеот Gio » 07.06.2012 09:46

1.37 Евро/Wp
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот KD Solar » 07.06.2012 14:29

vanina написа:Вчера получих оферта между 300 000 и 320 000 евро, без присъединяването.

Здравейте,
и като получихте офертата, тези които Ви я дадоха, дойдоха ли поне да направят един оглед?
Оферта на тъмно, без посещения на място, проекти, огледи, сметки и купища други може да се даде за 5, 50 и 150лв.

Не мога да разбера как може да се оферира покривна централа без да се извърши поне оглед и без да си запознат с проекта в детайли.
Изграждането на покривна централа, особенно на плосък покрив, е дори по-скъпо от изграждане на централа на земя.
Тук освен централата често се налага и пълна рехабилитеция на покрива.

Едно нещо при оферирането на фотоволтаични централи е в пълна сила:

"Никой не може да ти даде, това което аз мога да ти обещая".

В момента се оферира и изгражда "на кило", а после много ще се псува.

После Гаранция - Франция и Подръжка на куково лето.

Оферира се "на Wp" без да се познава обекта и после "Ох, много намалиха цената".

Продължавайте да давате цени без да познавате проекта!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот vanina » 07.06.2012 15:02

Аз им изпратих някаква първоначална информация, но наистина никой не идва на оглед от близо месец кореспонденция с близо 10 различни фирми :?
vanina

Мнениеот KD Solar » 07.06.2012 15:24

vanina написа:Аз им изпратих някаква първоначална информация, но наистина никой не идва на оглед от близо месец кореспонденция с близо 10 различни фирми :?

Е, аз какво говорех.

Бях сигурен.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Gio » 07.06.2012 17:42

...nikoi ne se e obajdal na men :)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 07.06.2012 17:52

Не бе, продължавайте да цитирате цени във въздуха, после да се чудим как да обясняваме на ДКЕВР какви са ни инвестиционните разходи. Има толкова фирми-доставчици, които са чисти търговски мики маус дружинки, които днес продават фотоволтаици, вчера са продавали имоти, утре ще продават храна за престой в космоса. А инвеститорите стоят пред един компютър и се чудят кой да изберат. Ами раздвижете се, обиколете някоя и друга фирма, отидете на построена централа, говорете със собственика и после се оплаквайте, че никой не ви обръща внимание.
ferdy

Мнениеот Mateev » 09.06.2012 23:29

Ferdy е права - на ден получаваме поне по 20-30 запитвания за оферти. Някъде някой му е било скучно и начукал набързо 2-3 числа във формата за запитване на нашия сайт и натиснал Send. И ето ти поредното запитване за оферта. И STS Solar за да е учтива, изпраща една готова стандартна оферта за 30 kWp. Повече нищо не може да се направи без предварителна информация.

И трябва да ви кажа нещо - за последните няколко години сме отговорили поне на 20 или 30 хиляди запитвания за оферти и до момента НИКОЙ НЕ НИ Е СТАНАЛ КЛИЕНТ. Та искам да кажа, че сериозността на един клиент си личи по подхода, който той предприема за да получи информация. Аз вече съм си изградил психологически профили на следните категории потенциални клиенти:

1. Несериозни - изпращат запитване по мейл и в него искат информация за сънищата си - киловати, мегавати, гигавати и т.н. Дават си телефона и очакват ти да им се обадиш. С две думи - гледат да икономисат 2 лева, а са тръгнали да правят запитвания за милиони.
2. Любопитни - искат контакт по телефона и ти губят времето наколко пъти по половин час, задавайки хиляди въпроси. Стандартния разговор е от типа "Абе имам тука една земя - ела да я видиш".
3. Колебаещи се, но ненадеждни - още в първия разговор по телефона искат среща в Габрово и на нея задават хиляди въпроси
4. Надеждни - още в първия разговор по телефона питат колко ще струва идването на място за оглед и настояват да се побърза

Каква е статистиката?

От групи 1 и 2 досега никой не е направил централа при нас, а са минали десетки хиляди. Продължаваме да им даваме стандартни оферти само от учтивост, но гледаме да не губим повече от 30 секунди на запитване.
От група 3 имаме около 10% успеваемост.
От група 4 успеваемостта достига 40-50%.

Истинският бизнесмен с пари и възможности за направа на централа си личи от самото начало. Той много добре знае колко е ценно времето на другите и гледа да не го пилее. В телефонните разговори е точен, ясен и кратък. Взема решения за среща или за плащане на аванс за по-малко от 30 секунди разговор. Също така иска да си плати за консултацията или за идването на място, защото много добре знае, че сиренето е с пари.

Ненадеждните клиенти това не го осъзнават. Те нямат бизнес опит и в разговора бързо си проличава техния идеализъм - мислят си, че всичко става с едно щракване на пръстите. Колкото е по-ненадежден един клиент, толкова повече ти губи времето по телефона или по време на срещата. Мисли си че ти си нямаш никаква работа и е склонен часове наред да си приказва с тебе за лошите пътища в България, за киселите краставички или за извънземните. Звъни ти по 3 пъти на ден само за да попита - "Как си? Има ли нещо ново под слънцето?"
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Beboko » 20.07.2012 15:55

0.95 - 1.05 Euto per Wp - в зависимост от конструкцията !!!

Наддавайте да ви видя!
Beboko

Мнениеот ferdy » 22.07.2012 15:57

Абе, "колега" бебоко, с ДКЕВР да не пазарувате от едно и също място? Запазете малоумните си мечти за себе си. "В зависимост от конструкцията", т.е. ако е с най-скъпата конкструкция можете да направите централа за 1,05 Е/Вт? Хайде тогава да пробваме: имам един покрив на село, ще събере 6-7 киловата, с къщата ще ги направим 10, независимо от ориентацията. Можем да добавим и още 5-6 киловата до постройката на земя.

Искам да ми направиш централа за 1,05 Е/ват, идвай в офиса да сключваме договор и до 3 седмици искам централата да ми е готова, аз ще си я узаконявам, тук ще ти спестя някой и друг лев даже. Имаме ли сделка?

Ако нямаме сключен договор до една седмица, идваш отново в темата и се извиняваш на аудиторията за празните си приказки, ако ми направиш централа за тази цена черпя форума с печено прасе на градинско парти на откриването на централата, става ли?
ferdy

Мнениеот Beboko » 16.08.2012 16:03

Вече съм готов с цена 1,05 Е/Вп.
конфигурирал съм всичко.
цената е без външна връзка.
Beboko

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали