energy11 написа:retro написа:
Според мен този текст означава, че централите, при които е започнало изграждането-било преди или след 10.04.2012, но не са въведени в експлоатация към датата на влизане в сила на този закон - http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/13978/, трябва да бъдат въведени в експлоатация в шестмесечен срок.... и съответно цената на изкупуване на произведената ел.енергия ще бъде сегашната, а не новата - от 30 юни...
Някакви други мнения и коментари?
Според мен цената на изкупуване на произведената ел.енергия за такива обекти ще бъде определена към датата на Акт обр. 15, защото в текста казват: "...В тези случаи отношенията във връзка с изкупуването на електрическата енергия, произведена от такива обекти, които бъдат въведени в експлоатация в шестмесечния период, се уреждат в съответствие с разпоредбите, действали до влизането в сила на този закон", като тук аз разбирам влизането в сила на приетите на 10.04.12 промени.
Да, energy11, точно за това поставих този въпрос. Възможно е и такова тълкуване. За се избегне възможността за такова тълкуване според мен би трябвало да се запише "до влизане в сила на тази поправка", а не "на този закон". Макар, че в правото има и т.нар. "граматическо тълкуване" на закона... Т.е. граматически, според мен, в този текст се визира не ЗИД на ЗЕВИ от 10.04.2012 ДВ бр.29, а този все още проекто-ЗИД.