термосифонна система

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

термосифонна система

Мнениеот saracan » 02.04.2012 00:41

Здравейте!
И аз като много други реших да опитам да изградя по системата „направи си сам” гравитационна термосифонна система за битова топла вода. Причината да се заема сам е най-вече, че имам иноксов вертикален бойлер с вместимост около 280 – 290 литра, „собствено производство” с мантел и със серпентина. Та искам да си използвам бойлера, той е от 2.5 мм неръждавейка, има изолация от К-флекс и външна ламаринена обвивка.
Доста изчетох за желана термосифонна система и стигнах до извода, че ако изобщо е възможна, би следвало да изглежда както в приложената от мен скица.
Системата ще се ползва само за периода април – октомври, през останалото време осигурявам топлата вода от друг бойлер свързан към парното. Бойлера, макар и със мантел и със серпентина, ще се ползва само със слънчевите колектори, така че мога да ги вържа и на двете места.
Спрял съм се на 2 бр. слънчеви колектори Sunsystem Select New Line х 2.7кв.м, защото разликата спрямо обикновените на същата фирма е незначителна, а от мненията във форумите и разни сайтове на търговци, стигам до извода, че ако слагам турски, ще ми трябват с 2 пъти по-голяма площ за същия бойлер. Мислих и за тръбно-вакуумни колектори от китайските, но цената там ще е по-висока, а и за периода април-октомври ефективността на селективните плоски колектори би трябвало да е достатъчна. Sunsystem предлагат готова термосифонна система с 300 литров бойлер с два броя панели по 2.15 кв.м., затова считам че 2 х 2.70 кв.м. за моята ще са достатъчни.
През времето, в което не работи /ноември – март/ смятам да изпразвам и бойлера и колекторите, за да не замръзва водата в тях, защото бойлера ще е навън на плочата на една пристройка.
Имам няколко въпроса, на които се надявам да отговорят хората, които имат опит в изграждането на термосифонни инсталации.
1. Проблем ли е това, че бойлера е вертикален?
2. Какво трябва да е минималното разстояние /денивелацията/ между долния край на бойлера и най-високата част на слънчевите колектори за да може да се прояви гравитационния термосифонен ефект?
3. Правилно ли са свързани на схемата слънчевите колектори?
4. Какъв трябва да е обемът на разширителния съд за тази система?
5. Правилно ли е монтирането на автоматична пълначка при студения вход на слънчевите колектори?
6. Има ли нужда от монтиране на възвратен клапан между студения изход на мантела / серпентината на бойлера и студения вход на слънчевите колектори с цел през нощта да не се допусне връщане на топлия флуид от бойлера към колекторите? Ако има нужда, какъв трябва да е този клапан и къде точно е мястото, на което трябва да се монтира?
7. Трябва ли да се следва стриктно да има наклон и пътя между студения изход на мантела / серпентината на бойлера и студения вход на слънчевите колектори?
8. Понеже, същия бойлер доскоро беше част от друга слънчева инсталация, но не термосифонна, а такава с принудителна циркулация и като такъв имаше проблеми с мантела - имаше лошия навик „да се пука леко по шевовете”, защото беше свързан към слънчевата инсталация, ме интересува следния въпрос – какво ще е налягането на флуида в „проектираната” от мен термосифонна система? Това е важно, защото очевидно сме се изложили с устойчивостта на мантела на самоделния ни бойлер на разширения и ако флуида е с голямо налягане ще имаме проблеми отново и тогава да си знам още от сега да връзвам колекторите на серпентината, тя поне си е здрава и пробвана.
9. Има ли други компоненти, които трябва да бъдат инсталирани към посочената от мен термосифионна система?
10. Какъв е оптималния ъгъл спрямо хоризонта на панелите за периода на ползване – април – октомври?

Очаквам съветите Ви!
Поздрави!
SL372173.JPG
схема
SL372173.JPG (133.08 KiB) Прегледано 10108 пъти
saracan

Re: термосифонна система

Мнениеот Evg » 02.04.2012 14:42

Първо да се извиня че няма да ти отговоря директно, тъй като не съм експерт но, може ли някои въпроси за уточняване на съображенията?

1. Защо трябва да ползваш системата само в тези месеци - парното не е безплатно? За затопляне на 250 литра с 50 градуса са необходими 12 500 килокалории. При 100% ефективност това са ти 3 килограма въглища Донбас на ден да отиват само за бойлера (ако си на въглища де). Слънчевата енергия все още е безплатна.
2. Защо трябва да надуваш системата да е под налягане, след като е слаб мантела?

3. Не е задължително вакумните колектори да са скъпи. Има такива, които не са под налягане и цената на колектор за затопляне на 250 литра вода с 30 тръби е около 1100 -1200лв. Твоите 2 ще са около 1400лв доколкото погледнах набързо. А за 1100 може да купиш термосифона система - колектор с 24 тръби - 260 литра заедно с изолирания неръждаем водосъдържател и стойката.- разбира се не е под налягане.

Успех в начинанието!
Evg

Мнениеот saracan » 02.04.2012 19:26

Ето и съображенията ми за моя избор:
1. Системата ще се ползва през тези месеци, защото в Самоков от декември до март вероятността за замръзване на водата навън, където ще е и самия бойлер е твърде голяма, затова по-добре през тези месеци системата да е празна и да си ползвам изградената с друг бойлер система за отопление /тя е точно на въглища и дърва/, още повече, че при нас така или иначе в добрия случай парното започва да се пали от октомври и гори до април /за съжаление/;
2. Аз очевидно не съм специалист, но смятам че системата, която искам да изградя е някакъв вид гравитационна система и силно се надявам налягането на флуида в нея да не е толкова голямо както налягането при системите с принудително циркулиране, но може и да съм в грешка и затова питам ориентировъчно какво би трябвало да очаквам да бъде налягането на флуида в системата;
3. Трябва да призная, че си прав по отношение на вакуумно-тръбните колектори, наистина има такива със съизмерими цени спрямо селективните колектори на Сън систем. Дори ще призная, че от изчетеното в Интернет съм склонен да вярвам, че вакуумно-тръбните колектори са с по-добри качества. От друга страна, не зная как ще се държат когато са празни през зимата и все пак се появи слънчев ден, докато за плоските зная от личен опит, че дори и празни, и без покривало, в периода ноември – март няма проблем. Общо взето незная много за вакуумно-тръбните колектори, предполагам че има специфики за изграждането на термосифонни системи с тях. Знам само, че трябва да използвам HP тип тръби, за да мога да ползвам моя бойлер.
Спрях се на сънсистемските колектори, защото в другата ми къща от около 3-4 години ползвам такива /там системата е с принудителна циркулация, същия този бойлер беше вързан с мантела към слънчевите колектори и със серпентината към газов котел/, и като цяло колекторите си работят много прилично – в периода април-октомври сметки за газ за топла вода от порядъка на 3-7 лева на месец, а през останалото време също помагат осезаемо. Проблема беше в моята грешка при изпълнението на мантела и на няколко пъти мантела подаде, заради което монтирах оригинален 300л на сънсистем, а самоделката ми остана и затова си наумих да си направя сам термосифонна система с нея.
Да поясня, че единственото място на което мога да сложа слънчевите панели спазвайки нормалните изисквания – южно изложение и максимално продължително слънцестоене е една метална конструкция с покритие от поликарбонат, с която съм си покрил двора. Самата конструкция се доказа през тази зима и издържа без проблеми около 120-130 сантиметра сняг по цялото си протежение в продължение на близо месец, но чак да я натоваря и с готова термосифонна система с бойлер 200-250л тежаща поне 300-350 кг с водата не ми се иска. Затова съм решил да ползвам плочата на съседната пристройка за да поставя на нея бойлера, а панелите да ги монтирам върху металната конструкция, която и без това е малко по-ниско от мястото за бойлера, като тръбният път между панелите и бойлера няма да е повече от 4 метра. А и ако системата заработи ще ми осигури близо 300 литра вода, което е добре за потребление от повечко хора като при нас, а мисля даже и да помага на двете перални и съдомиялната.
saracan

Мнениеот Evg » 12.04.2012 11:40

Evg

Мнениеот filomatis » 16.04.2012 16:49

http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 361ga.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 360pk.jpg/
Ето с това нещо си топлим вода през почти цялата година в Кипър.Системата е отворена,няма помпи-съвършенна е като АК-47.За съжаление в този си вид е неприложима за климатичните условия на България-бойлера и резервоара трябва да се вкарат в помещение ,където температурата не пада под нулата ,колектора трябва да се напълни с антифриз и между него и боилера трябва да се постави топлообменик и разширителен съд.Но мисля,че пак ще е подобре така,вместо да слагаш помпи,контролери...
filomatis

Назад към Слънчеви колектори за топла вода