Как ЕВН ти извиват ръцете.

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот energy11 » 01.06.2011 10:04

ferdy написа:Трябва да решим дали и асоциацията да алармира ДКЕВР, аз със сигурност ще подам запитване до тях поне едно за произвола на цените и за извиването на ръцете ни.

Може би чрез Асоциацията е хубаво да алармираме Комисията за произвола при формиране на цените за присъединяване (за ЕВН специално говорим). Мен също ме изцедиха с таксата за присъединяване, въпреки че беше преди новия закон и нямаше "телефонен натиск".

retro написа:В този случай са възможни два варианта:
1.Да подпишете предложения договор, да платите поисканата сума и после в съда да докажете, че сумата, която сте платили не отговаря на действителните разходи.
2.Преди да подпишете договора и да платите сумата да поискате справка от ЕРД, от която да са видни елементите на цеообразуването, т.е. какви са действителните разходи на ЕРД - материали, труд и др. и при добро желание от страна на ЕРД да се спазарите, като докажете с документи (фактури, оферти и т.н.), че разходите на ЕРД са неправомерно завишени.

Ретро, дано тези, на които им предстои да подписват окончателни договори следват съветите ти, макар че с този натиск за подписване след ден-два незнам дали някой ще се осмели да не спази едно-дву-или-три-дневния срок от ЕРП и ще тръгне да изисква действителните разходи на ЕРП-то. По-реалистичен за изпълнение може да се окаже първия вариант.
energy11

Мнениеот retro » 01.06.2011 12:13

energy11 написа:Ретро, дано тези, на които им предстои да подписват окончателни договори следват съветите ти, макар че с този натиск за подписване след ден-два незнам дали някой ще се осмели да не спази едно-дву-или-три-дневния срок от ЕРП и ще тръгне да изисква действителните разходи на ЕРП-то. По-реалистичен за изпълнение може да се окаже първия вариант.

Ами опънете им се, озъбете им се, защитавайте си правата. Но първо всеки трябва да си ги знае (правата имам предвид). Натиска-дори и неправомерен, от страна на служителите, на администрацията въобще, е едно от основните им оръжия за смазване на масите и държането им в подчинено състояние. А то е много ефективно ако масите не си знаят правата и не ги отстояват.
Ти знаеш ли, че една община отказа да изплати обезщетение за отчужден имот (УПИ) и натискаше собствениците да го ДАРЯТ (т.е. да го отстъпят на тази община съвсем безплатно) защото "в момента общината нямала пари, парите били за детските градини, училищата... " и тем подобни глупости! Но собствениците се опънаха, озъбиха се и си получиха полагаемото им се по закон и по наредба на самата община...

И както веднъж бях писал - юристи, ползвайте добри юристи.
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Gio » 01.06.2011 12:34

Точно така - също мога да посоча примери от своята практика, в които държавата, респективно общината действа чисто по мутренски с инвеститори и изобщо с хора. Добрият юрист (консултант) е изключително важна част от всеки екип и почти винаги цената му оправдава вложеното. Виждате как един закон се прави като най-напред се поставят "вратичките" в него, а след това се гради самия закон...
Ясно и точно БСА трябва да дефинира своята позиция пред институциите и да се борави с юридически издържан език и документация. ДКЕВР, Еврокомисия - там, където щат не щат ще слушат...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот sunny_boy » 01.06.2011 12:43

Жоре, твойте разходи по присъединяването не трябва да надхвърлят 1600-1700 лв (без ДДС). Ти си на ниско напрежение и при теб ще сложат само едно табло ТЕМО/ТЕПО с един електромер. Ти си поемаш разходите по доставка и поставяне на силовия кабел от имота до трафопоста, където ти е границата на собствеността, а именно клемите на електромера. Казвам го това защото проекта ти е аналогичен на моя и така би трябвало да е. Ако ти поискат нещо различно спокойно можеш да им искаш обосновка за това.

Аз обаче бих искал да попитам още веднъж дали с тази масова психоза за подписване, съответно плащане по окончателните договори за присъединяване ЕРП-тата дават гаранция, че преференциалната цена ще бъде 699,11 лв. и ако да то на кои член от закона се осланят, за да го гарантират това, защото е лудост да се подписват договори ако ти предложат после новата/по-ниска цена.
sunny_boy

Мнениеот Miro » 01.06.2011 13:04

sunny_boy написа:....
Аз обаче бих искал да попитам още веднъж дали с тази масова психоза за подписване, съответно плащане по окончателните договори за присъединяване ЕРП-тата дават гаранция, че преференциалната цена ще бъде 699,11 лв. и ако да то на кои член от закона се осланят, за да го гарантират това.....

Няма как да дадат гаранция. От теб зависи... ако в следващите 9-10 дена изкараш акт 15 си я гарантираш. Договорът за присъединяване няма връзка с това...
Miro

Мнениеот ferdy » 01.06.2011 13:58

sunny_boy написа:Жоре, твойте разходи по присъединяването не трябва да надхвърлят 1600-1700 лв (без ДДС). Ти си на ниско напрежение и при теб ще сложат само едно табло ТЕМО/ТЕПО с един електромер. Ти си поемаш разходите по доставка и поставяне на силовия кабел от имота до трафопоста, където ти е границата на собствеността, а именно клемите на електромера. Казвам го това защото проекта ти е аналогичен на моя и така би трябвало да е. Ако ти поискат нещо различно спокойно можеш да им искаш обосновка за това.

Аз обаче бих искал да попитам още веднъж дали с тази масова психоза за подписване, съответно плащане по окончателните договори за присъединяване ЕРП-тата дават гаранция, че преференциалната цена ще бъде 699,11 лв. и ако да то на кои член от закона се осланят, за да го гарантират това, защото е лудост да се подписват договори ако ти предложат после новата/по-ниска цена.

Гарантират ти, че процедурата по присъединяването ще ти е по стария закон, цената, разбира се, е по новия.
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 01.06.2011 14:07

retro написа:
energy11 написа:Ретро, дано тези, на които им предстои да подписват окончателни договори следват съветите ти, макар че с този натиск за подписване след ден-два незнам дали някой ще се осмели да не спази едно-дву-или-три-дневния срок от ЕРП и ще тръгне да изисква действителните разходи на ЕРП-то. По-реалистичен за изпълнение може да се окаже първия вариант.

Ами опънете им се, озъбете им се, защитавайте си правата. Но първо всеки трябва да си ги знае (правата имам предвид). Натиска-дори и неправомерен, от страна на служителите, на администрацията въобще, е едно от основните им оръжия за смазване на масите и държането им в подчинено състояние. А то е много ефективно ако масите не си знаят правата и не ги отстояват.
Ти знаеш ли, че една община отказа да изплати обезщетение за отчужден имот (УПИ) и натискаше собствениците да го ДАРЯТ (т.е. да го отстъпят на тази община съвсем безплатно) защото "в момента общината нямала пари, парите били за детските градини, училищата... " и тем подобни глупости! Но собствениците се опънаха, озъбиха се и си получиха полагаемото им се по закон и по наредба на самата община...

Да бе, точно така. И аз съм съгласен.
Ама ти казват ела да подпишеш, ако не го направиш до утре, всичките договори, които имаш от нас се анулират, следователно и разрешението ти за строеж се анулира, следователно ще трябва и да проектираш на ново, защото е особено вероятно да получиш различен предв. договор, следователно количествено стойностните сметки ще ти се различават от досегашните, следователно не може да входираш във ФЗ.
Имаш вариант да обжалваш цените, обаче как да стане като ти трябва да подпишеш до утре, иначе гориш с всичко, което си наринал. Обжалвай...имаш 10 работни часа да го направиш. Ама пък като подпишеш след това не моеж да обжалваш. нали си подписал...съгласил си се?
Уважаеми дами и господа, всичко това е провокирано от едно единствено нещо, то се нарича МОНОПОЛ. Това е всичко. А той как е провокиран сам по себе си е тема на много дълъг друг разговор.
YordanIvanov

Мнениеот energy11 » 01.06.2011 15:13

sunny_boy написа:Жоре, твойте разходи по присъединяването не трябва да надхвърлят 1600-1700 лв (без ДДС). Ти си на ниско напрежение и при теб ще сложат само едно табло ТЕМО/ТЕПО с един електромер. Ти си поемаш разходите по доставка и поставяне на силовия кабел от имота до трафопоста, където ти е границата на собствеността, а именно клемите на електромера. Казвам го това защото проекта ти е аналогичен на моя и така би трябвало да е. Ако ти поискат нещо различно спокойно можеш да им искаш обосновка за това.
ка цена.

Колеги, няма гаранция за цената и ако си на НН - на мен ми взеха 7200лв. с ДДС при положение, че съм на НН, има случаи на други централи пак на НН с такса 1900лв. И на мен ми дойде като гръм от ясно небе, но Ферди точно това коментираше по-горе - формират си цените както си искат на база надуване на тяхните разходи по изграждането/присъединяването. За ЕВН говоря във всичките случаи.

Така че може да очаквате всичко като цена на присъединяване - вариацията в цените е произволно голяма.
energy11

Мнениеот retro » 01.06.2011 15:35

energy11 написа:Колеги, няма гаранция за цената и ако си на НН - на мен ми взеха 7200лв. с ДДС при положение, че съм на НН, има случаи на други централи пак на НН с такса 1900лв. И на мен ми дойде като гръм от ясно небе, но Ферди точно това коментираше по-горе - формират си цените както си искат на база надуване на тяхните разходи по изграждането/присъединяването.

energy11, поне питай защо ти вземат 7200 лева, не е срамно. С питане на един приятел ..... жена му.

Ами ако ти бяха поискали 15000 лева, пак ли щеше да платиш без да се заинтересуваш ЗАЩО ТОЛКОВА?!
retro

Мнениеот retro » 01.06.2011 15:36

YordanIvanov написа:Ама ти казват ела да подпишеш, ако не го направиш до утре, всичките договори, които имаш от нас се анулират, следователно и разрешението ти за строеж се анулира, следователно ще трябва и да проектираш на ново, защото е особено вероятно да получиш различен предв. договор, следователно количествено стойностните сметки ще ти се различават от досегашните, следователно не може да входираш във ФЗ.

Иванов, как им се вързваш бе - обаждат ти се по телефона и ти викат: "Ела да подпишеш и плати 10000 лева"- и ти търчиш... Ти на колко години си - трябва да те уведомят писменно, с изброени основания за изискванията, изх.номер, подпис, печат и т.н.
retro

Мнениеот YordanIvanov » 01.06.2011 15:58

Ретро, вече не знам дали да ти отговарям. За тебе наистина е все тая, когато някой се опита да подаде информация за актуалната обстановка в ЕРП-та, ДФЗ и т.н.Плямпаш пълни простотии.
YordanIvanov

Мнениеот retro » 01.06.2011 17:03

Иванов, кое (от по-горе казаното от мен) по-точно е простотия? Моля, цитирай. Ето, аз ще те цитирам:

YordanIvanov написа:той петрола свършва от 10 години и се не свършва.може да звучи тъпо, но ние знаем ли дали земята не си "произвежда" петрол?ние толкоз малко знаем....ала бала.русия още на толкоз места не са копали.
п.с.и да ви кажа петрола никога няма да свърши, както и диамантите.ще стане МНОГО скъп, но няма да свърши

или пък това:

YordanIvanov написа:Имам едно мнение, зареди което най-вероятно ще бъда много лошо нахранен но все пак ще го споделя.Тоя петрол свършва от 20 години...аджиба наистина ще свърши ли?Единственото нещо което ме кара да вярвам в свършването на петрола е ПОДОЗРИТЕЛНО ВИСОКАТА ИЗКУПНА ЦЕНА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ.НИЩО ДРУГО.
всичко това със екоенергията стана супер "модерно".аз лично не вярвам че ние хората сме замърсили планетата и че ние променяме климатичните условия и т.н.Замислете се.2/3 от земята е вода, 1/3 суша.На каква част от тази една трета живеем?на каква част от тази където живеем има такива ресурси че да повлияем на природата?От кога ползваме горива и от кога има производства, които замърсяват?!?!?Не е ли твърде скоро?и сега въпросът ми е: ВСИЧКО ЩО Е "ЕКО" НЕ Е ЛИ ПОРЕДНИЯТ БАЛОН, ОТ КОЙТО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ МНОГО ХОРА МНОГО ПАРИ(КАТО СТРИТЕЛСТВОТО), И ЕДИН ДЕН ЩЕ ИЗГЪРМИ.
п.с.не ме хранете това е мойто мнение.питам Ви не провокативно, а наистина за мнението Ви?

"компетент"...
retro

Мнениеот Vandal » 01.06.2011 17:11

Парадокс:

Чл. 27. (1) Разходите за изграждане на съоръжения за присъединяване на енергиен обект на производител към
съответната мрежа до границата на собственост на електрическите съоръжения са за сметка на производителя.
(2) Разходите за изграждане на съоръжения за присъединяване на енергийния обект на производител към съответната
мрежа от границата на собственост на електрическите съоръжения до мястото на присъединяване, както и за развитие,
включително реконструкция и модернизация, на електрическите мрежи във връзка с присъединяването са за сметка на собственика на съответната мрежа.

Значи един път казват че разходите за присъединяване са за сметка на ЕРП,
и малко по-надолу казват:

Чл. 29. (1) При сключване на предварителен договор за присъединяване производителят на електрическа енергия от
възобновяеми източници дължи на преносното или съответното разпределително предприятие, което го присъединява,
авансово плащане в размер на:
1. 50 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато инсталираната мощност е
по-голяма от 5 MW;
2. 25 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато инсталираната мощност е до 5 MW, включително.
(2) Авансът по ал. 1 е част от цената за присъединяване и остава в полза на енергийното предприятие - собственик на
преносната или на разпределителната електрическа мрежа, в случаите, когато енергийният обект на производителя на
електрическа енергия от възобновяеми източници не бъде изграден в сроковете, определени в договора за присъединяване, когато неизпълнението е по причина, за която производителят отговаря.
(3) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници внася аванса по ал. 1 по сметка на
собственика на преносната или на разпределителна електрическа мрежа. Договорът за присъединяване регламентира
плащането на оставащата част от определената в него цена за присъединяване, в случаите когато тази цена е по-висока от стойността на авансовото плащане по ал. 1.
(4) Средствата по ал. 1 и 3 служат за покриване на разходите за изграждане на съоръженията за присъединяване и за
планираното развитие, включително реконструкцията, модернизацията и управлението на електрическите мрежи, във
връзка с присъединяването на конкретния енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

За малките централи пък важи:

(9) Цената за присъединяване на енергиен обект по чл. 24 е индивидуална, включва разходите за изграждане на
съоръженията за присъединяване към съответната разпределителна мрежа и се определя по методика, приета от ДКЕВР съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.

http://www.chambersz.com/energy/images/ ... nergia.pdf

(11) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изготвя доклад до 30 юни 2011 г., и на всеки две години
след това, относно спазване на правилата за покриване на разходите съгласно ал. 1, 2, 3, 4 и 9 и чл. 27 и при
необходимост прави предложения за изменението им. Докладът се публикува на интернет страницата на комисията.

Следователно до 30 юни 2011 си важи старата наредба по чл. 36, ал. 3

В допълнителните разпоредби:

§ 6. (1) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми
източници,
за които има сключени договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва:
1. по досегашния ред, ако производителят - страна по договора, към датата на влизането в сила на закона е платил
цена за присъединяване или е поел задължението за изграждане на присъединителни и други съоръжения от мрежата
съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката;
2. при договорените условия и по цена за присъединяване съгласно този закон, ако не е изпълнено едно от условията
по т. 1.
(2) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, за които има сключени предварителни договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва при
договорените условия, след привеждането на тези договори в съответствие с ал. 4, по цена за присъединяване съгласно
този закон и ако в срок до един месец от обявяване на преференциалните цени съгласно § 8, ал. 1 производителят -
страна по предварителния договор:
1. внесе аванса по чл. 29, ал. 1, в случаите когато съоръжения за присъединяване се изграждат от собственика
на съответната мрежа, или гаранция в същия размер в случаите, когато производителят е поел задължението за
изграждане на присъединителни и други съоръжения от мрежата
съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за
енергетиката;
2. представи доказателства за придобити вещни права върху имотите, в които ще бъде изграден енергийният обект за
производство на електрическа енергия;
3. представи копие на виза за проектиране или влязъл в сила подробен устройствен план, когато издаването им е
задължително съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията, за енергийния обект, който ще се
присъединява, с изключение на присъединителните съоръжения.
(3) В случаите, когато производителят е изградил присъединителните съоръжения и други съоръжения от мрежата,
дадената гаранция се възстановява в срок до един месец след въвеждането им в експлоатация по реда на Закона за
устройство на територията.
(4) Срокът на предварителните договори за присъединяване по ал. 2 е до една година от влизането в сила на закона,
но не по-дълъг от срока, предвиден в съответния предварителен договор. Договорите за присъединяване се сключват
съгласно чл. 29.

И от тук следва въпроса това което искат EVN гаранция ли е, или това ще са разходите им по присъединяване!!!
Ако това са им разходи, то производителя може спокойно да декларира че ще ги изгради за своя сметка а гаранцията следва да им се върне.
Обаче и това е незаконно, защото пък все още няма такъва методика за определяне на тези разходи.
Мисля си че е изтекла информация от ДКЕВР към EVN (защото само те си позволяват това) че методологията която се чака до края на месеца няма да им хареса.
Последна промяна Vandal на 02.06.2011 16:41, променена общо 2 пъти
Аватар
Vandal

Мнениеот joro76 » 01.06.2011 20:22

YordanIvanov написа:
retro написа:

Да бе, точно така. И аз съм съгласен.
Ама ти казват ела да подпишеш, ако не го направиш до утре, всичките договори, които имаш от нас се анулират, следователно и разрешението ти за строеж се анулира, следователно ще трябва и да проектираш на ново, защото е особено вероятно да получиш различен предв. договор, следователно количествено стойностните сметки ще ти се различават от досегашните, следователно не може да входираш във ФЗ.
Имаш вариант да обжалваш цените, обаче как да стане като ти трябва да подпишеш до утре, иначе гориш с всичко, което си наринал. Обжалвай...имаш 10 работни часа да го направиш. Ама пък като подпишеш след това не моеж да обжалваш. нали си подписал...съгласил си се?
Уважаеми дами и господа, всичко това е провокирано от едно единствено нещо, то се нарича МОНОПОЛ. Това е всичко. А той как е провокиран сам по себе си е тема на много дълъг друг разговор.
Данчо как така се анулират едностранно да не забравяме ;че това си остава ДОГОВОР между страни и ако така си е мислят ЕРПтата може и да изкокнат с някой хубав лев в съда
joro76

Мнениеот ferdy » 01.06.2011 20:30

retro написа:
YordanIvanov написа:Ама ти казват ела да подпишеш, ако не го направиш до утре, всичките договори, които имаш от нас се анулират, следователно и разрешението ти за строеж се анулира, следователно ще трябва и да проектираш на ново, защото е особено вероятно да получиш различен предв. договор, следователно количествено стойностните сметки ще ти се различават от досегашните, следователно не може да входираш във ФЗ.

Иванов, как им се вързваш бе - обаждат ти се по телефона и ти викат: "Ела да подпишеш и плати 10000 лева"- и ти търчиш... Ти на колко години си - трябва да те уведомят писменно, с изброени основания за изискванията, изх.номер, подпис, печат и т.н.

Ретро, викай ура, че и ти не си в кюпа на прецаканите, щях да те питам дали и ти нямаше да отърчиш към ЕВН.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи