Среща на форума в Габрово на 05.03.2011

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 01.03.2011 22:16

Много от най-големите приказливци напоследък не ги виждам в списъка. Има нови лица, както и добре дъвканите стари, но имайте предвид, че моето отношение към недошлите ще бъде както към негласувалите на изборите: мнението им няма да го зачитам за нищо след събитието.
ferdy

...

Мнениеот Gio » 01.03.2011 22:20

ferdy, няма как при обявление с едноседмичен срок да отреагирам - нека да съм към форумните приказливци, но това е положението - ангажиментите поети от мен са си ангажименти... Много искам да се видя с всички вас и да създадем реално работещ "продукт", но това е въпрос на доста предварителна работа...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот joro76 » 01.03.2011 22:29

Gio написа:
lz1wvm написа:Моето мнение по въпроса за ФЕЦ-овете,е че те трябва да са покривни или в регулация на населените места.
Това са единствените централи,при които няма забрана за строителство в населени места.И съответно покриване на загуби на ел.енергия в тези райони,подобряване на кос.фи,щото при крайните консуматори,има най голямо дефазиране.Което е логично погледнато.
Но това е само мнение. :)

...абсолютно вярно - тази бе и насоката, в която трябваше да бъдат концентрирани и субсидии, и преференциални условия на банки, а така също и олекотена процедура по ЗУТ, както и задълженията на ЕРП за преференциално присъединяване... Ама и това е само мнение :)
Колеги и моето мнение е такова.Още повече че под тези покриви ще се прави още нещо ;което допълнително да даде работни места заплати а така ще имаме и ние грабнак на икономиката от малки и средни предприятия по примера на САЩ Китай Германия Япония
joro76

Мнениеот lz1wvm » 01.03.2011 22:53

ferdy,аз също не мога да присъствам на срещата,имам доста други проблеми.А доколкото мнението.....много хора най вероятно не го зачитат.Но едва ли някой ще го промени.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот TT » 01.03.2011 23:09

ferdy написа:Много от най-големите приказливци напоследък не ги виждам в списъка. Има нови лица, както и добре дъвканите стари, но имайте предвид, че моето отношение към недошлите ще бъде както към негласувалите на изборите: мнението им няма да го зачитам за нищо след събитието.

Ferdy, така трябва да е :thumright: , предпочитат да си пият ракията спокойно по празниците.

Но колеги, винаги идва понеделник след почивния ден, първия работен ден, и пак и отново и пак и отново сте в калта с нерешените проблеми. Няма кой да ни ги реши ако не ние.
След като си ги решим, по готино ще ни е по празниците, от нас си зависи.
TT

Мнениеот Mateev » 01.03.2011 23:10

Добре де хора. Дайте да го отложим и да насрочим малко по-далечна дата, за да могат всички да си планират времето. Така или иначе по този закон вече е късно да направим каквото и да било, но по подзаконовите актове ще можем. Тепърва ще се променят една камара наредби.

При мене няма проблеми. Хотела и ресторанта са собственост на един от колегите ми - съдружници. Мога да направя организация със щракване на пръсти едва ли не от днес за утре.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот al_stefanov » 02.03.2011 06:17

С удоволствие и аз ще дойда но да е по-далеч във времето.
al_stefanov

Мнениеот lz1wvm » 02.03.2011 08:30

TT написа:............. предпочитат да си пият ракията спокойно по празниците.

Другарю Токарев.....ти разлика между проблем и празник правиш ли?Или просто така си пишеш във форума......я си виж дневния рейтинг във форума. :idea:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот KD Solar » 02.03.2011 10:10

Mateev написа:Добре де хора. Дайте да го отложим и да насрочим малко по-далечна дата, за да могат всички да си планират времето. Така или иначе по този закон вече е късно да направим каквото и да било, но по подзаконовите актове ще можем. Тепърва ще се променят една камара наредби.

При мене няма проблеми. Хотела и ресторанта са собственост на един от колегите ми - съдружници. Мога да направя организация със щракване на пръсти едва ли не от днес за утре.

Гледам, че от вчера няма новозаписали се за срещата. Бройката продължава да е 18.
Тогава и аз също съм ЗА насточване на друга дата - например следващата събота - 12.03. Въпреки, че съм се записъл в присъстващите, поради сливането на празниците, за мен, а смятам и за други учасници, ще бъде трудно да присъствам.
Бройката има значение. Както е казъл Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече".
Разбира се, че ако остане датата 05.03. ще се постарая да дойда.
Поздрави
Аватар
KD Solar

Мнениеот batman » 02.03.2011 10:39

Аз не виждам логика да отлагаме. Тази събота не могат да дойдат едни, другата събота други, третата някой ще ходи да кара ски :)
Винаги някой няма да е удоволетворен.
Също така смятам , че колкото по бързо обсъдим сегашното положение толкова по-добре. Ако трябва после пак ще се виждаме и ще продължим.
batman

Мнениеот milen151 » 02.03.2011 11:13

А тия които имат проекти за вятърни централи защо да идват като ще се разискват теми с фотоволтаици и създаване на асоциация свързана със solar, а не с ВЕИ.
milen151

Мнениеот Слънчо » 02.03.2011 12:09

Това събиране, като че ли ще реши проблемите при соларите веднъж завинаги. Ами то трябва да се започне все отнякъде и някога. После пак ще има проблеми, но ще има база на която да се гради. А така във форума само се разменят откъслечни идеи и нищо не се документира за да стане натрупване.
Като не може да дойде някой сега, какво пречи да се организира следваща сбирка след 1 месец например и тогавашната срещата ще е много по-насочена, но не само защото ще има повече хора, а защото ще има опредена платформа и насоки по които всеки да работи междувременно.
18 човека не са малко за стартиране. Както каза колегата, другия път пък няма да може да дойде някой от тези които сега са били. Това не е проблем, когато има организация.
Ако ще се прави среща сега, нека да се работи конструктивно за подготовка на темите в срещата.
Най-лесно е да се отлага и да се изчаква. Затова от миналата година сме пак на това дередже.
Г-н Матеев ни е обидинил в този форум, предлага гостоприемство, какво чакаме сега - да ни подготви и платформата; да я представи и защитава пред институциите, а ние само да гласуваме и коментираме.
Наистина форума си е много добра форма за лафче, но тук има нещо повече, което не трябва да се размива измежду безотговорните приказки. Организараната и насочена дейност на група хора е най-ценното творение на homosapien-а. Нека да го ценим и разбираме като единствената форма да се постигне нещо в едно по-голямо общество. Естествено въпросът е - "има ли добра идея около която тази група да се обидини и доколко силно тази група иска да постигне осъществяването на тази идея".
Слънчо

Мнениеот Слънчо » 02.03.2011 13:57

Слънчо написа:...Нека да се състави една реалистична картина на "здравословно за страната" съотношение на различните размери централи, които ще запълнят квотата за фотоволтаици. (кой твърди, че е 300 МWp?)Така няма да има болни амбиции, за нереалистични надбягвания. Според мен няма да се размине без да има поне 15-20% централи от по 1-5 МWp.
Това са поне моите скромни предвиждания.
Абсурдни и нездрави са обаче апетитите за 10-20 МWp централи (да не говорим за 50МWp).
Хайде да се опитаме да работим в рамките на една добре обрисувана и добре пресметната картинка. Тогава ще сме по-успешни в исканията както пред правителството, така и пред съвестта си.

Ако ми позволите, ще надградя над собствен цитат :D
Тази картинка, наистина трябва да бъде изградена (а, тук има достатъчно компетентни люде да го сторят) за да се избегнат популистични настройвания на масите от страна на политици и елементи с нездрави икономически интереси. Когато хората не са запознати достатъчно добре с материята - лесно се подвеждат.
Ето една важна тема за обсъждане на срещата, която ще определи ясно тази организация каква идея гони.
Би било добре следния въпрос да се обсъди на базата на експерна оценка от група компетентни люде тук, за да има едно стойностно мнение по такъв важен въпрос. А именно спекулациите по източването на парите от България чрез строежите на мулти-мегаватови проекти.
Когато нещата се представят толкова общо, наистина мнението е подвластно на популистки натиск.
Ако има нещо което трябва да стане ясно, то би трябвало да се рагледа детайлно и в подробности.
Предлагам да се направи едно по-детайлно разбиване на разходите при различните по големина проекти.
Тоагава ще се види какъв процент от парите за 10КWp; 100КWp;1МWp;10МWp остават в БГ и какъв излизат извън страната.
Ако изключим ФВ системи БГ производство, които са (според мненията във форума) малко предпочитани, то лесно може да се направи таблица с няколко точки ориентирани към процентното изместване на съотношение " пари вложени в Бг и пари изнесени извън БГ"
Тук има консултантски фирми с опит в разработката на различни по големина проекти и не би представлявало проблем да направят това упражнение и така да се засекат 3-4 различни разработки. Тогава ще имаме една реалистична база на която да правим заключение.
Аз не претендирам за такава компетентност.
Но като знам, че:
- всяка една технология трябва да се закупи, а тя е главното перо в проекта
- какви пари въртят нашите банки и къде отиват лихвите по заемите
не мога да не се замисля, че тук става въпрос за един малък процент от парите на които се приписва неоснователна значимост спрямо цялостната стойност на проекта.
Тук най вече говорим за това - да намерим границата в която принципите, около които повечето съм сигурен, че ще се обединят, не се погазват драстично.
- Повече призводство на чиста енергия от слънцето в БГ
- Повече работа за местните фирми (консултантски, строителни, и т.н.)
- Използването на качесвени и ефективни ФВ системи
Компромиси винаги ще има. Но, ние сме тези които ще поставят границата. Това обаче, може да стане само с добро разбиране на материята. Хайде сега да съберем глави и да направим това упражнение в наша обща услуга. ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА! - :sunny:
Слънчо

Мнениеот ferdy » 02.03.2011 14:05

И аз съм на мнение да не ограничаваме организацията до фотоволтаици, има достатъчно български инвеститори и във ветрогенератори или биогазови инсталации, които имат абсолютно същите проблеми, както при соларните проекти.

На предишната среща целокупно всички скочиха срещу един колега, който беше бил доста път, за да присъства и който има проект за ветрогенератори, който в неговата си област е малък, но в сравнение с фотоволтаичните проекти, които масово са в мерни единици "киловати" изглежда огромен.

Спокойно в организацията, смятам, че могат да присъстват и български инвеститори, които имат проекти за единични генератори или поне не в размерите на Мицубиши и АЕС. Това са пак българи, пак е зелена енергията, проблемите са същите.

Колкото до неприсъстващите. Джио, знаеш, че не говоря за теб, даже и да не присъстваш, подкрепата, която оказваш в последствие за каузата е доста по-ценна от едно пътуване, както и работата, която вършиш.

Някой предпочитал да си пие ракията. Ми пий си я, бе, кой те спира? Сети се само за "Пиянството на един народ" и се скрий.

В тази връзка ще споделя нещо. От началото на 2009 г. имам 6 почивни дни. 6. Работя по 16-18-20 ч. на денонощие. Колегите и клиентите, с които работим и влизат във форума, могат да го потвърдят. Тези почивни дни щях да ги направя на 8 или 9, имах планове. Колебах се един ден и ги отмених и ще присъствам.

Вие не разбирате ли, че ако не се сдружим, няма кой да ни защити? НЯМА, БЕ, НЯМА! Даже и да не направим асоциация, даже и просто да обменим мисли и идеи, това е единствения начин.

Вие как си мислите, че ще става тази работа? Някой от нас, активните, ще открива топлата вода и ще я бухва пак във форума ли? Ми аз спирам да говоря, ако не видя активност. Който не присъства, искам да сподели как ще помогне за каузата 10 000 покрива и внедряване на малки ветрогенератори в градска среда, инсталации за биомаса или домашни и малки промишлени геотермални помпи?

Прав си, Слънчо, че това събиране няма да реши всички проблеми на света. Но може да постави началото на нещо градивно. След това можем да се събираме по области, по панаири и изложения, със скайп конферентни връзки на една или две седмици. Няколко души от нас могат да пишат становища, ние, които сме от София, можем през два дни да заливаме институциите с тях, да се срещаме с всякакви отговорни фактори. Господин Матеев е прав, че закона не можем да го пипаме много, защото не сме силно лоби все още, но можем да атакуваме подзаконовите актове. А в тях са 90% от проблемите.

Който иска да си пие ракията, след няколко месеца, до година ще остане без работа със сигурност. Изборът е ваш.
ferdy

Мнениеот S_box » 02.03.2011 14:24

правя заявка за още 2-ма души-без преспиване.
S_box

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии