Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 15:55

Хоризонта ми на изток е 11 градуса, а на запад 6-7 градуса. И наистина губя сутрешна и вечерна енергия. Но тя по начало е няколко пъти по-малка, защото слънчевите лъчи сутрин и вечер минават през 5-10 пъти по-дебел въздушен слой. Този лош хоризонт зимно време ми носи загуби до 20-30%, но лятно време загубите не надхвърлят 1%. Смятал съм ги, че средногодишно ще са около 5.5%. Погледнете на сайта формата на днешната радиация. Вярно е, че синусоидката е малко рошава заради дребните облачета по небето. Но вие вижте какви са загубите рано сутринта. Според мене те са почти незабележими и ако не знаете къде да гледате, няма и да ги забележите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 07.04.2008 16:07

Тези допълнителни минути не ми носят кой знае каква полза. През това време производството ми бързо спада от 500 до 0 W, т.е. в хубав слънчев ден за последния час от работата на системата произвеждам до 0,2 квч електроенергия общо... На фона на добив от 30-40 квч за системата ми в такива дни(зима и пролет), това прави около 0,5% - нищо работа...
Miro

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 18:12

Като гледам днешните данни, имам поне 5 пъти по-голямо специфично производство от тебе. Явно говорим за коренно различна МТО обстановка в Габрово и в Бургас. Всъщност днешния ден имам абсолютен рекорд, откакто съм сложил централите. От сутринта до сега имам произведени 154 kWh, а деня още не е свършил.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 14.04.2008 03:43

Направих си труда да анализирам данните от тестовите централи.
И имам въпроси.
Данните за РV01 са направо отчайващи. Дали е от някакво засенчване или Канека К60 разочарова? Дали да забравим за Канека К60 или има някаква причина да е така производството от тези панели?
Гледам и Sulfircell SCG 50-HV (CIS thin-film) на РV11, който се доближава до Sanio HIP-205NHE5 (Hibrid) на РV04. А разликата в цените е голяма.
На какво се дължи това?
Дали не е по-добре да се ползват Sulfircell SCG 50-HV (CIS thin-film), вместо Канека К60 и Sanio HIP-205NHE5 (Hibrid) на РV04?
Прикачени файлове
Sravnenie_STS_paneli.zip
Сравнение м/у централите за първите три месеца
(3.66 KiB) 1256 пъти
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 14.04.2008 07:20

Когато се прави анализ, без да се отчитат абсолютно всички фактори, се допускат грешки. Първо трябва да се отчете физическото разположение на централите. На обща конструкция и на най-добро място (с най-малко засенчвания) са PV02, PV05, PV06, PV10 и PV11. Също на много добро място е и PV04. PV03 е на малко по-лошо място, PV07, PV08 и PV09 са на още по-лошо място и на най-лошо място е PV01. Дефакто през целия декември PV01, PV08 и PV09 бяха в сянка целодневно. А останалите централи имаха по някой друг слънчев час. През ноември и през януари PV01 и PV09 бяха засенчени през по-голямата част от деня. През февруари и през март засенчванията вече значително намаляха, но все още са малко по-голями, отколкото на останалите централи. Трябва да се изчака още месец-два и тогава да се правят истинските анализи.

Това голямо засенчване на PV01 през зимните месеци намалява произведената енергия едва ли не наполовина, но в годишен план едва ли ще е повече от 5-6 процента. По начало още при монтажа се знаеше, че PV01 е в зона с голямо засенчване. Но избора на местоположението беше свързан по-скоро с естетически съображения (PV01 е монтирана по ръба на вече съществуваща подпорна стена). Трябва да се отчита и факта, че модулите не са с чисто южно изложение. Има около 2% загуби от неоптимално изложение. Затова при сметките трябва да се приеме, че PV01 е с малко по-малка инсталирана мощност. Изчисленията ми показват, че ефективната мощност на PV01 e 2600 Wp.

На базата на всичко казано до момента аз също подготвих една сравнителна таблица, само че в нея смятам процентите спрямо PV11, която е с възможно най-доброто разположение от всички останали централи и има възможно най-малки засенчвания. Ето и моя файл:
Прикачени файлове
STS_Plants.zip
Сравнение на производството на тестовите централи
(9.23 KiB) 1122 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.04.2008 07:45

А ето и моя сравнителен анализ на производството на тестовите централи:

В първата таблица е дадено производството на всички централи по месеци. Във втората таблица е дадено специфичното производство (преизчислено към 1 kWp). С червено съм отбелязал данните, на които не може да се вярва, защото съответните централи не са работили пълен месец.

Изображение

В последната таблица съм изчислил производството в проценти спрямо PV11. Избрал съм за еталон PV11, защото тя е с най-малки засенчвания от всички останали централи. Намира се на най-високия ред от най-високо разположената конструкция. При това положения PV11 трябваше да дава най-голямо производство, а в действителност се получава точно обратното - дава най-малкото производство.

Разгледайте внимателно процентите. С червено съм отбелязал месеците и централите, които са произвели по-малко от PV11. Ясно се виждат големите загуби от засенчване през декември на PV01, PV08 и PV09. Тези загуби са по-малки през ноември и януари и почти изчезват през февруари и март. Първите дни на април вече дават действителното положение на нещата, защото влиянието на засенчванията вече е нищожно. Може да се очаква, че в средногодишен план ще се наблюдават проценти, подобни на тези от април.

Червеното число (лошото производство) на PV07 през февруари не е вярно. Тогава в продължение на 2 седмици бях разкачил единия стринг от PV07 и го бях включил към един инвертор на MASTERVOLT с цел тестове.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.04.2008 07:54

Ето моите изводи до момента:

1. PV11 (Sulfurcell) се представя възможно най-зле (с около 10-15% по-малко от останалите), независимо от това, че е сложена на възможно най-доброто място.
2. PV01 (Kaneka) също се представя зле, но това се дължи на лошото местоположение и големите засенчвания, а не на модулите Kaneka. Доказателство за това е, че с всеки изминат ден приближаване към лятото се представя все по-добре и по-добре. Ще трябва да изчакаме летните месеци, за да си извадим верни изводи.
3. От останалите централи най-зле се представя PV10 (монокристални на Sunflower), а най-добре - PV06 (поликристални на Suntech) и PV02 (хибридни на Sanyo).
4. Увеличаването на производството на 1-axis позиционерите е 14.5%.
5. Увеличаването на производството на 2-axis позиционерите е 32.3%.

При анализа на увеличението на производството от позиционерите трябва да се има в предвид, че през зимните месеци дифузната радиация е много повече от директната. Затова и ползата от позиционерите не е много голяма. Трябва да изчакаме летните месеци, за да видим истинския коефициент на увеличение. Ако например вземем само месец март, че получим коефициенти съответно 21% и 31%. И всеки следващ месец ще получаваме все по-добри коефициенти. И лошото представяне през зимата ще има сравнително ниско тегло в целогодишното представяне. Това важи и за целия останал анализ. Каквото и да наблюдаваме до момента, то не е много вярно, защото е било през зимните месеци, а те имат ниско тегло в годишен план.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 30.04.2008 17:42

Матеев, очаквах специфичното производство този месец при мен и при теб да е почти същото, но сега гледам по резултатите, че те водя с близо 30%. А лятото и есента при теб пак ще усещаш планинското влияние и ще ти се трупат повечко облаци над билото на планината. Метеорологията и микрометеорологията се оказват важни науки и трябва да се взимат в предвид и локалните климатичните особености.

Много ми се иска да видя данни и от някой друг колега от друг край на България, защото така си сравняваме само Габрово и Равадиново и не можем да видим една динамична картина на цяла България.
Miro

Мнениеот Mateev » 30.04.2008 21:49

Трябва да изчакаме една пълна година, за да можем да си вадим по-точни изводи. Не е възможно в рамките на една малка държава като България да има 30% разлика в годишните радиации между отделните региони. В интернет има огромно количество информация за производството на немските централи. Там също се наблюдава как в един месец даден регион изпреварва, а в друг - изостава. И разброса е много голям. Но в годишен план разброса е доста по-малък и не надхвърля 10-15%. А Германия е много по-голяма като площ от България.

Според мене ние с тебе нямаме достатъчно дълъг период на съвместна статистика, за да си извадин някакъв по-сериозен извод. Когато в София и в Бургас имаше големи мъгли, в Габрово беше слънчево. Но за съжаление твоята централа тогава все още не беше още пусната. Така че засега просто трябва да сме по-търпеливи и да изчакаме натрупването на по-дълга статистика. Хубаво ще е ако имаме данни и от други региони. До един месец аз ще пусна публични данни и от Русе. Да се надяваме, че и другите конкурентни фирми ще пуснат нещо публично, за да можем да си съставим по-пълна картинка.

ПС: Кога ще сложиш радиационния си датчик, че да имаме и МТО информация за Равадиново?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот magarena » 21.05.2008 00:52

Admin написа:Статия във www.journey.bg. Оригинален линк:
http://www.journey.bg/news/?&ntype=1&year=2007&month=7&news=24169

По-долу публикуваме пълния текст на статията:

Чужденци искат да строят 10 соларни централи у нас

Дата: 31.07.2007

Има сериозен интерес от чужди инвеститори за изграждане на соларни електроцентрали у нас. Един от проектите е с участието на слънчевата лаборатория към БАН, с индийско участие. Наскоро пък е получено уверение от инвеститори, че искат да изградят 10 централи по 10 мегавата, с обща мощност 100 мегавата. Това каза директорът на дирекция Енергийна ефективност и опазване на околната среда в Министерството на икономиката и енергетиката Костадинка Тодорова.

Тодорова допълни, че такива колектори се използват в Скандинавските страни. Те са специално направени с акумулиращ ефект, акумулират енергията от слънцегреенето през деня, колкото и малко да е то, и през нощта тази вече натрупана енергия също се оползотворява. В Гърция пък се използват изключително много колектори за подгряване на вода.

Соларните устройства се използват основно за производство на електрическа енергия, което тук, при условията в България е възможно, тъй като ние имаме доста дълъг период на слънцегреене. От 365 дни в годината някъде около 240 е възможно да бъдат оползотворени, сочат предварителните изчисления.

До колкото си спомням от разговора ми с Петко Витанов пред 2007ма година, централата която щяха да изграждат е до Резово с мощност 300 КВ и е съвместен проект със Siemens.
magarena

Мнениеот Mateev » 21.05.2008 01:36

В интерес на истината на PV пазара в България се наблюдава голямо раздвижване. Вече има 5-6 фирми, с които сме на много напреднал етап в преговорите и които имат планове за централи от 5 до 15 мегавата. Говорим за фирми, които вече имат осигурено финансиране. И които вече са минали голяма част от процедурите и буквално са готови да започваме строителството до месец-два. И да го завършим до септември-октомври.

И преди сме имали много потенциални клиенти, които се готвеха да строят мегавати. И ако всички бяха направили централите си, щяхме да покрием цялата България с модули на 3 етажа. Но сега нещата са малко по-различни. Потенциалните клиенти не идват само на проучване, а директно казват "Еди къде си имаме място със сменен статут. Имаме сключен договор за присъединяване с електроразпределителното предприятие. Имаме осигурено финансиране с еди-какви си параметри. Можем ли до месец-два да започнем и до есента да приключим?

С две думи - има голяма вероятност до края на годината в България да се появят 3-4 централи от по 5 мегавата и нагоре, направени от СТС Солар. Също така има и по-малки централи от по мегават или от по няколкостотин киловата. Има и много централи от по 70 киловата по мерки 311 и 312. Но те вече са дребни за нас. Засега полагаме невероятни усилия да придвижваме напред всички тези проекти. И в момента, в който от някоя централа получим първия превод за доставка на оборудване, веднага ще я обявим като отделна тема във форума и ще започнем да описваме етапите на нейното строителство. Предполагам вече всички сте разбрали, че СТС Солар не крие нищо и е готова да сподели с всички както натрупания опит, така и натрупаната информация за електропроизводството или за възникналите проблеми. Надяваме се че с този наш жест ще сме полезни на цялото соларно общество. И поне с мъничко ще допринесем за по-светлото бъдеще на нашите деца и внуци.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот gogo1 » 21.05.2008 22:35

[size=12][size=9]Матеев писа:
Предполагам вече всички сте разбрали, че СТС Солар не крие нищо и е готова да сподели с всички както натрупания опит, така и натрупаната информация за електропроизводството или за възникналите проблеми. Надяваме се че с този наш жест ще сме полезни на цялото соларно общество. И поне с мъничко ще допринесем за по-светлото бъдеще на нашите деца и внуци.
[/size][/size]

Матеев,
аз го оценям това. Продължавай в същият дух!
Много други са на същото мнение, но ако все пак се намери някой с друго - то просто не му ОБРЪЩАЙ внимание.

Сега по-делово и един конкретен въпрос: Аз се каня да строя централа до 70кВ. в Добруджа. Да правя ли запитване до вашата фирма или да търся друг изпълнител? От предният пост разбрах, че имате достатъчно МВатови-клиенти. Но аз живея в Германия и оценям какво значи гаранция и качество. Искаше ми се да е някоя фирма с опит и СПЕЧЕЛЕНО доверие.
gogo1

Мнениеот Mateev » 22.05.2008 03:41

В постинга казах, че има много голяма вероятност, но все още нямаме започнати мегаватов проект. Когато се появи - ще пиша на форума.

А колкото до по-малките централи - разбира се, че ще правим и малки централи. Започването на мегаватов проект не е основание да се отказваме от по-малките проекти. Към момента приемаме за изпълнение всеки един възможен проект. Но при централи под 5 киловата не ходим да монтираме на място, а само инструктираме клиентите как сами да си направят монтажа. Вече имаме много клиенти, които са купували по няколко модула със зарядно или пък са правили малки централки по 1-3 киловата. Но тях не ги пиша в референциите, защото само сме продали оборудване и дефакто нямаме заслуга за монтажа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 22.05.2008 09:32

Абе те малките клиенти, един ден може да станат "големите" клиенти. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 22.05.2008 11:07

Точно така. Освен това все още не се знае каква ще е политиката на държавата относно размера на фотоволтаичните централи. При всички случаи има опасност на мегаватовите централи да започант да определят по-ниска изкупна цена и наистина да се окаже, че по-малките централи са по-изгодни.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали