Питане за техника Viessmann

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Питане за техника Viessmann

Мнениеот Symptom » 16.01.2011 23:18

Здеавейте, интересува ме от практическия опит с продуктите в частност соларните и плоски и вакуумно-тръбни системи качествни са .Както и съдовете за топла вода бойлери и тнт.

Мога ли да гласувам доверие за цялостен проект с техни продукти.

Благодря,
Symptom

Мнениеот filmatoplo » 18.01.2011 09:51

С две ръце съм за Висман -ползвам техи панели плоски селективни , много съм доволен .Понеже панелите идват с лепенка на стъклото -след като заредя системата с гликол , даже с лепенките вдига 60 градуса а като ги махна 80 и нагоре . :D 1 панел е 1660 лв. и топли 200 литра вода .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот Symptom » 18.01.2011 19:47

:) Взе да ми става интересно.. Пред мен дилемите са доста хехех защото и обекта е доста.Голяма магазнна част с доста прозорци и 2 етаж засега за живеене с доста помещения...и най-хубавото според мен... плосък покрив "свет квадрати" .

Стигнал съм до външна мазилка, и трябва да измисля целият хардуер .

:) На практика си търся професионална консултация.За да се получи ефективен проект с максимално ниска електро-зависимост.
Symptom

Мнениеот filmatoplo » 19.01.2011 20:06

Имам няколко изградени слънчеви инсталации с панели Висман , предимно на хотели и литраж на бойлерите с обща вместимост 3000 литра -брой на панелите за този литраж 15 броя . Имам и правена инсталация да топли с приоритет басейн , и после да загрява водата в бойлерите .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот Symptom » 19.01.2011 23:05

:) За момента основният ми приоритет е топла вода ...достатъчно топла вода ,че когато и да рече човк да се изкъпе да има. Което в литри бойлер не ми е съвсем сно колко е . 300.. 500 литра или повече.
Топла вода която да ползвам и за перали ,миялна и тнт. Така ,че да стига и за 4 къпания на ден например .

На следващ етап с какво топлата вода може да помогне на отопленето.

Било то с термопомпа било с тип котел (автоматизиран на пелети).

Насочвам се към плоски слективни.. като жокер.
Symptom

Мнениеот Kovex » 27.01.2011 23:25

Съгласно SPF тестовете на всички уважаважи се фирми и колектори в швейцарската лаборатория в Раперсвил, Seido 10-20 е с около 12% по - ефективен от аналозите на Висманн и Термомакс !
Говорим за вакуумни колектори.
Това може лесно да се провери, като се влезе в официалния сайт на лабораторията и се видят колекторните тестове.

Що се касае за ефективност м/у вакуумни и плоски, то такъв просто не може да има .... и съм готов да се обоснова пред всеки !
Kovex

Мнениеот gendo » 28.01.2011 00:22

Kovex написа:Съгласно SPF тестовете на всички уважаважи се фирми и колектори в швейцарската лаборатория в Раперсвил, Seido 10-20 е с около 12% по - ефективен от аналозите на Висманн и Термомакс !
Говорим за вакуумни колектори.
Това може лесно да се провери, като се влезе в официалния сайт на лабораторията и се видят колекторните тестове.

Що се касае за ефективност м/у вакуумни и плоски, то такъв просто не може да има .... и съм готов да се обоснова пред всеки !

Kovex, eй тук са всички изброени по горе от теб, и много други от разни лаборатории. http://www.estif.org/solarkeymark/
Има и обяснения за това как се смята рандемана на един колектор спрямо неговата брутна и нетна/реална площ - даже и във формат Excel.
A що се касае за митичната ефективност на вакуумните к/ри, ще изчакам с нетърпение аргументите ти.
Аватар
gendo

Мнениеот Kovex » 28.01.2011 02:17

Колега, нека не говорим за разни лаборатории.
За да се направи коректно сравение м/у два колектора, без значение дали са плоски или вакуумни, е необходима една лаборатория, една методика, едно или няколко места, където тези колектори да бъдат изпитвани едновременно.
Само тогава данните са коректно съпоставими. Твърде смешен беше случая, когато един колега се опитваше да интерпретира данните на тест от Атинска лаборатория с друга намираща се на 1500 км. на север.
Други некоретни сравнения и спекулации са, когато съответно не се отчита апретурата, брутото и нетото /ефективна колекторна площ/ в м2 на различните колектори, което за съжаление го правят и много европейски фирми.
Що се касае плоски и вакуумни, разгледай ако обичаш двете снимки, а коментарии, ако са необходими - утре.
Прикачени файлове
termo[1].jpg
сравнение
termo[1].jpg (13.84 KiB) Прегледано 13976 пъти
GreenLandkolektor11[1].jpg
сравнение 2
GreenLandkolektor11[1].jpg (11.01 KiB) Прегледано 13976 пъти
Kovex

Мнениеот gendo » 28.01.2011 19:39

Filmatoplo, пиши ако обичаш кои модели на Viessemann си инсталирал. Tрябва да е някой Vitosol 100 200 или 300 F. Ako имаш номера на теста в DIN CERTCO още по добре - залепен е отстрани на рамката.
Дайте да сравним два колектора плосък и тръбен "heatpipe" , на един и същ фабрикант с резултати от една и съща лаборатория при едни и същи условия.
Аватар
gendo

Мнениеот filmatoplo » 15.02.2011 14:25

Панелите са 200 еф. Табелки имат -но трябва да видя по подробно сега на новите които поръчам , че монтираните вече нямам достъп до тях . :D
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Назад към Слънчеви колектори за топла вода