Цена за монтаж

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот andrea » 06.01.2011 00:19

Мойте наблюдения са, че една централа се монтира от 6 4овека за 10-12 дни от първия кол до последния инвертор. Говоря когато няма бетон в конструкцията.
andrea

Мнениеот levis » 06.01.2011 00:25

Много яко предложение.

Макар че аз бих му давал и годишна премия по 50лв.
levis

Мнениеот Mateev » 06.01.2011 00:30

Ами в зависимост от конструкцията монтажа може да е от 0.5 до 3 киловатпик на човек на ден. Бързите монтажи са възможни при прости конструкции. Например има такива конструкции, при които всичко е едва ли не на щракалки, но цената им е по-висока и като цяло вместо да изпишеш вежди, ще извадиш очи.

Използването на високо ниво на механизация може силно да намали времето за монтаж, но в България човешкия труд е по-евтин от механизацията.

Мурдарското изпълнение също може да намали времето за монтаж, но аз съм на мнение, че това не трябва да се прави. Все пак когато човек си купува мерцедес, иска му се всичко да е лъскаво и да свети.

Големите по обем централи също намаляват цената на монтажа, защото първите дни е организационна и логистична суматоха, а след това всичко се канализира. При малките централи това е невъзможно (тоест няма време да се излезе от цикъла на организационната суматоха).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот retro » 06.01.2011 01:20

Относно МОНТАЖА:

Ако монтажа е 0.5 kWp на човек на ден, то:

За 1 ден 5 човека монтират 2.5 kWp
За 10 дни 5 човека монтират 25 kWp, които са например 100 модула по 250 kWp

За 1 ден 5 човека монтират 10 модула
За 1 ден 1 човек монтира 2 модула
За 1 модул на 1 човек са му необходими 4 часа (при 8-часов работен ден)

Ако монтажа е 3 kWp на човек на ден, то:

За 1 ден 5 човека монтират 15 kWp
За 10 дни 5 човека монтират 150 kWp, които са например 600 модула по 250 kWp

За 1 ден 5 човека монтират 60 модула
За 1 ден 1 човек монтира 12 модула
За 1 модул на 1 човек са му необходими 40 минути (при 8-часов работен ден)

Хм, тия от MECASOLAR ( http://www.youtube.com/watch?v=rgoZAeD8 ... re=channel ) сигурно са извънземни...

Хайде за много години, да сте живи да сте здрави до година до амина!
retro

Мнениеот retro » 06.01.2011 01:45

andrea написа:Мойте наблюдения са, че една централа се монтира от 6 4овека за 10-12 дни от първия кол до последния инвертор. Говоря когато няма бетон в конструкцията.

Ето, вижте. Той (andrea) вече е построил централата и говори от личен опит. Вярвам му. Ама трябваше да снима монтажа на модулите и да публикува клипа - щяхме да имаме доказателство, че и в България има извънземни :alien:
retro

Мнениеот IMER » 06.01.2011 02:03

Вие видяхте ли какво написах ???
При тази цена, ще ми излезе 60 000лв. вашия монтаж за 100kWp. (колкото трафа).
Някой оспори ли тази сума за 100kWp...корегира ли ме ??? Не!
Няма как да дам толкова пари! Вместо да ми наскачате всички (не заня колко от вас са виждали PV-инсталация "на живо" и колко от вас са изграждали такава) можехте конструктивно и като професионалисти да си обясните и обосновете с конкретика позицията. Такова поведение дори във собствения ви форум (Mateev) е непрофесионално. Защо ли ? Защото аз съм започнал да се занимавам с това за което питах и вместо да направите всичко възможно да ме спечелите, като ваш клиент вие започнахте да се държите, като деца и на една-две дребни провокации, за да се разбере колко струвате си показахте капацитета!
IMER

Мнениеот IMER » 06.01.2011 02:06

Благодаря на retro за инфото. Може и да не е бил отговор конкретно на моето питане, но все пак човекът (мъж или жена) просто си казва мнението!
IMER

Мнениеот retro » 06.01.2011 02:13

Ей, IMER, не се сърди бе, човек... Ще потърсим услугите на извънземните, аз познавам едни (е, не тези, дето са на клипа) ...

Гледай само: http://www.youtube.com/watch?v=WBx-7-dd ... re=related

А това, дето го казва KD Solar
KD Solar написа:.... А ако са thin-film, тогава имаш 3 пъти повече гайки, планки, болчета, шайбички, кабелчета и пр. И три пъти по- дълго време за монтаж.
не е много вярно - тънкослойните се монтират много по-бързо от моно или полисилициевите модули с алуминиеви рамки. Ама пак ги монтират извъмземни: http://www.youtube.com/watch?v=IpcYxDAP ... r_embedded
retro

Мнениеот retro » 06.01.2011 02:32

Gio написа:
KD Solar написа: ...А Емил дори не уточни вида на панелите. А ако са thin-film, тогава имаш 3 пъти повече гайки, планки, болчета, шайбички, кабелчета и пр. И три пъти по- дълго време за монтаж.

...и в допълнение много повече копан /набиване/, много конструкция и...и от всичко по много. Значи проектанта прави количествената сметка, остойностява се от изпълнителя и тогава се предоставя на инвеститора... Освен ако преди това не му се е видяла скъпа и проектантската работа :)

Gio, така написано излиза, че за тънкослойните модули се налага повече копан... и т.н.

И защо от всичко по много за тънкослойните модули ако смея да запитам? Нито са с по-големи размери, нито са по-тежки от моно или поликристалните.

Би му се видяла скъпа и проектантската работа, ако цената за проектиране на 100 kWp ФВЕЦ е колкото цената за проектиране на 500-600 кв.м. РЗП жилищна площ... А е доста по-трудно да проектираш жилищна (или друга) сграда в сравнение с ФВЕЦ, нали?
retro

Мнениеот Емил » 06.01.2011 10:19

Може вече да "изплюя камъчето", тъй като така или иначе отказах "офертата".

Ставаше въпрос за около 15 000 поликристални модула върху 30 изградени стоманени решетъчни конструкции /без покрив, панелите ще играят роля на покрив, което крайно затруднява монтажа/, които конструкции в напречен разрез в ниския си край имат височина 2.50м, а в другия край височина 5 м, светло разстояние 9 метра. За монтажа са необходими три вида лайсни и три вида винтове.

Осигурена пълна логистика - ръчни машини, повдигачи, стълби, скелета, екип за подмяна на батериите на ръчните машини, работно облекло, лични предпазни средства, прожектори, транспорт, спане, храна, осигуровки, застраховки /без командировъчни/.

От нас се искаше само денонощна работа на три смени от екипа ни от 30 човека да монтираме панелите заедно с долна и горна алуминиева лайсна, и присъединяване на кабелчетата на модулите, като тестването на модулите, връзването на кутиите, инверторите и т.н. бе работа на друг екип.

Срокът беше 15 дни !!!

Прецених, че срокът е фантастично нереален, а договорът беше обвързан със срока. Няма да казвам какво заплащане ни беше предложено. Само ще кажа, че мноооого много далеч под 0.1 евро /Wp

Попитах тук във форума, не за друго, а за да търся помощ от колеги за въпросния монтаж. Но работата не се случи поради нереалните срокове, поради отказ да бъде даден аванс, и поради нереално ниската цена.

Благодаря за мнението на г-н Матеев и на другите участници.
Аватар
Емил

Мнениеот KD Solar » 06.01.2011 10:42

[quote="retro
Gio, така написано излиза, че за тънкослойните модули се налага повече копан... и т.н.

И защо от всичко по много за тънкослойните модули ако смея да запитам? Нито са с по-големи размери, нито са по-тежки от моно или поликристалните.
[/quote]

Да, за тъкослойните наистина има 3 пъти повече копане. При мен има проект за 77,8 kWp централка с тънкослойни панели, за която само фундаментите са 450!!! - под всеки крак - фундамент. И при това, модулите са безрамкови. При тях, и най-малкото отклонение в нивелирането на конструкцията, води до напукване на панела и брак. И защо никой не спомена, че и този брак се калкулира в цената на монтажа? Ако нямаш застраховка при монтажа, счупения модул от "бай Иван" ще го заплаща фирмата, която е извършила монтажа. Аз, не бих се наел да изправям конструкция за 77,8kW върху 450 фундамента!!!
И всичко е по много, защото панелите са повече. Тънкослоен панел 42W - поли 230W. Ще кажета, да ама е по-лек! По-лек, ама колко да е по-лек 13кг срещу 23кг! Два пъти, ама мощноста на тънкослойните е 1/5 от мощността на полито. И пак ще кажа - по-чуплив е.
IMER, направи един експеримент: побликувай твоя проект, количествената сметка и който желае, може и има време, да направи остойностяване на монтажа. Всичко друго е чешане на езиците и пръстите по клавиатурите.
Поздрави
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 06.01.2011 10:45

Емил написа:Ставаше въпрос за около 15 000 поликристални модула върху 30 изградени стоманени решетъчни конструкции

Сигурно е грешка и е 15 000Wp?
Аватар
KD Solar

Мнениеот Емил » 06.01.2011 10:48

KD Solar написа:
Емил написа:Ставаше въпрос за около 15 000 поликристални модула върху 30 изградени стоманени решетъчни конструкции

Сигурно е грешка и е 15 000Wp?

Няма грешка - близо 3-4MWp

Дори и при денонощна работа - тотално нераеалистично - Работата никак не ми хареса, имаше нещо гнило...
Аватар
Емил

Re: Цена за монтаж

Мнениеот KD Solar » 06.01.2011 10:51

[quote="Емил"] Централата е няколко мегавата.
quote]
Сега виждам, че не е грашка. Това е НЕРЕАЛНО.
Какво е това хале, какви са тия човеци, които искат да ползват толкова много панели, които да играят ролята на покрив. Грешката при монтажа на толкова много панели гори и да е 0.1%, покрива винаги ще тече!
Аз не съм чул или прочел, мегаватова централа да е използвана за покрив.
Последна промяна KD Solar на 06.01.2011 10:56, променена общо 1 път
Аватар
KD Solar

Мнениеот retro » 06.01.2011 10:53

KD Solar написа:Да, за тъкослойните наистина има 3 пъти повече копане. При мен има проект за 77,8 kWp централка с тънкослойни панели, за която само фундаментите са 450!!! - под всеки крак - фундамент....

Кой ти е проектирал конструкцията?!?!?!?!? Да не би проектанта да има нещо лично срещу теб и да те мрази? Или този проект му е първия в живота?!?
retro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали