Първо да Благодаря на г-н Матеев за прекрасния форум и най-вече за публичното споделяне на доста тънкости при изграждането на централи.
Следя форума вече половин година и очевидно, че инвестиционния интерес не е голям при инвестиция с изплащане от 13 и повече години и то само при благоприятни условия.
Естествено е да се замисля за конструкции които да повишат ефективността (тракери , концентратори ...). Единственото смислено и вероятно изпълнимо към момента решение което съм открил е :
http://www.opelinc.com/datasheets/OE019C-0006B-Data%20Sheet-Mk-III.pdf
http://www.ornl.gov/sci/solarsummit/JXcrystals.pdf
За съжаление не съм намерил някой да предлага подобни панели и не мога да кажа до колко цената им е ефективна.
Вероятно е възможно всеки да си изработи подобни панели, но риска за инвеститора се увеличава поради отпадането на гаранциите на закупените панели.
Идеята която ми допадна е да не се разглобяват панелите, а да се разположат достатъчно големи огледални повърхности на 60 градуса от двете страни на панела. Така ако се гарантира от конструкцията, че панела е винаги перпендикулярен на слънчевата радиация и огледалата имат размер 2 пъти по-голям от ширината на панела, то получената радиация върху панела е събрана от 3 пъти по-голяма площ.
Изчислената от мен годишна ефективност е 227% при две огледала и 187% при едно огледало само от едната страна.
Друг момент е какъв тракер да се използва. Очевидно най-ефективен е 2 осния, но основния недостатък при него е разточителството на площ поради засенчвания. За сега съм се насочил към автоматичен тракер по една ос и то вертикална. На чертежа съм показал идейния проект на подобна конструкция ( в червено панел, в синьо огледала). Идеята е в двата края на конструкцията да се монтира секция без фотоволтаичен панел, а само с огледала с което да се компенсира това, че конструкцията е едноосна и се движи само по вертикал (юг -> север), а на изток и запад е неподвижна. Така отразената радиация ще попада върху различни панели в зависимост от часа, но винаги сумата паднала върху целия панел ще е константа и 3 пъти по-голяма от радиацията без огледала.
За огледалния слой за момента съм се спрял на огледало 3мм цена на дребно 22лв/м2 - недостатък е че е чупливо и отражателния слой не издържа на открито повече от 1 година. Мисля да залепя със силикон под огледалото второ стъкло 7мм цена на дребно 33лв/м2 , с което да го направя по-издържливо на градушка и да запечатам отражателния слой от външни влияния.
За сега съм до тук. Нямам никаква представа как да изработя и задвижа конструкцията, както и някакви бегли идеи за водно охлаждане на панелите. Надявам се някой да се заинтересува и да доразвие идеята или да ме разубедите с доста недостатъци.