70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Субсидия по ПРСР или преференциална цена за ВЕИ...

Мнениеот Lupus » 04.08.2010 19:13

Bumer написа:Здравейте, някой от вас да е чувал за това, че фирмите получили субсидия за своите проекти свързани с ВЕИ няма да имат право да продават произведената от тях енергия на преференциалните цени определени от ДКЕВР за известен период от време?
Причината е, че от ЕС настояват да се избегне двойното подпомагане за една и съща дейност. Разбира се, за момента това е само слух, който витае из фонд Земеделие, затова питам дали някой друг не е чул нещо подобно.

Което означава, че дребния местен бизнесмен отново "гризва дръвцето". Интересно за какъв период се говори? Вероятно поне 5г....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 04.08.2010 20:17

Bumer написа:Здравейте, някой от вас да е чувал за това, че фирмите получили субсидия за своите проекти свързани с ВЕИ няма да имат право да продават произведената от тях енергия на преференциалните цени определени от ДКЕВР за известен период от време?
Причината е, че от ЕС настояват да се избегне двойното подпомагане за една и съща дейност. Разбира се, за момента това е само слух, който витае из фонд Земеделие, затова питам дали някой друг не е чул нещо подобно.

През последните 3 години се наслушахме на какви ли не слухове, включая и че субсидията ще става 500 000 EUR. Така че нека да не хвърляме боб, а да изчакаме да се появи в някой нормативен документ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Вальо Генов » 08.08.2010 18:21

Не ми звучи логично. 80-те процента субсидия са, както се казва и в самата мярка, за 'ПОДКРЕПА ЗА СЪЗДАВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА МИКРОПРЕДПРИЯТИЯ". А преференциалните цени са да се достигне процента на производство на възобновяема енергия в определения срок. Може донякъде двете да се препокриват, но не ми се струва съвсем логично да се предприеме такова ограничение. Да не говорим, че и бизнесплановете ни ще отидат на кино в този случай и ще вземат да ни накарат да върнем цялата субсидия... :? А може и това да е целта, всъщност... :evil:
<b><i>Започни бизнес или разшири настоящия си</i> - http://lr.cityplaza.eu</b>
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Lupus » 08.08.2010 19:42

Вальо Генов написа:Не ми звучи логично. ......
Да не говорим, че и бизнесплановете ни ще отидат на кино в този случай и ще вземат да ни накарат да върнем цялата субсидия... :? А може и това да е целта, всъщност... :evil:

Много логично си звучи, особено погледнато от позициите на "Високата порта" (пардон-Брюксел).
Интересно каква е практиката в други европейски страни с повече опит в харченето на европарите? Например в Испания?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 08.08.2010 22:07

В Испания краденето по линия на еврофондове е било толкова поголовно, че затова сега с нас са толкова стриктни. Това ми го разправяше един приятел, испанец, който живее в България от няколко години.
ferdy

Мнениеот Mateev » 27.09.2010 11:58

Ето една интересна информация:

На мой клиент, подавал документи по старата наредба на мярка 311, са му звъняли лично от ДФЗ и са се интересували как напредва работата по десетдневката му (остават още 2 дена). Проявили са загриженост дали ще успее да подаде документите навреме. Той им казал, че документите по десетдневката са готови и днес ще бъдат изпратени. Попитал ги е с препоръчано писмо или с куриер, и те са му казали с куриер, че да пристигнат по-бързо.

Нещо става с ДФЗ. Изведнъж започнаха да проявяват голяма загриженост и дори да бързат...........

Има и още. Казали са му да подаде една молба и те вместо 70 ще му дадат 80% субсидия (както е по новата мярка). Той им е отказал, като с това ги е хвърлил в тъч. Всичко това става в хода на един телефонен разговор. Той им е отказал, защото промяната на процентите от 70 на 80 ще предизвика тотална промяна на всички цифри в бизнес-плана и той се е безпокоял да не му пратят втора десетдневка, в която да искат цял един нов бизнес-план.

Разговора е приключил с това, но след няколко минути са му звъннали отново и този път са му казали, че щом не иска 80%, трябва да подаде специална декларация, че се отказва от предложението и че иска субсидията да е само 70%.

Това е историята. Не знам какво да мисля. Дали това е коренна промяна към по-добро в поведението на ДФЗ или пускат някаква уловка. Един вид ако се съгласиш на 80%, значи се съгласяваш с членовете на новата наредба, и с това попадаш под ударите на мъглявите членове за "изкуствено създадени условия" или "функционална несамостоятелност".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 06.10.2010 11:12

Има вече извършени плащания по одобрени проекти по 312 та мярка:
http://evroprogrami.com/documents/Sprav ... 9-2010.xls
petyostoev

Мнениеот ferdy » 06.10.2010 13:43

За хотели и за фабрики са, за ФЕЦ не знам да има плащания още. Но все пак си е добра новина, механизмът се задейства най-накрая.
ferdy

Мнениеот Емил » 06.10.2010 13:46

Абе много неща се случиха. И Калинка забременя...
Аватар
Емил

Мнениеот KD Solar » 07.10.2010 09:02

Ха, Министрите докато разберат че Калинка е бременна, тя взе че роди. Честито, да са живи и здрави.
Аватар
KD Solar

Мнениеот Lupus » 07.10.2010 09:10

KD Solar написа:Ха, Министрите докато разберат че Калинка е бременна, тя взе че роди. Честито, да са живи и здрави.

"Техника, баджанак, техникааа" както беше писал Чудомир в един от разказите си за подобна ситуация. :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

...

Мнениеот Gio » 07.10.2010 09:44

"...Техника, баджанак, техника и бързина! Това искам да ти кажа. На, пресметни сам: кога я прегледа тоя доктор, значи, кога й издаде свидетелство, че е честна и за пред хора, кога туй-онуй и кога свари да роди две кила и триста грама ...!

Аламинут Просто! Аламинут и - толкоз!..."
Чудомир, "Аламинут"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 07.10.2010 11:07

Ето и новината:
Светослав Симеонов ще е шеф на фонд "Земеделие"
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000162
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот levis » 07.10.2010 17:37

Mateev написа: Ето една интересна информация...
Има и още. Казали са му да подаде една молба и те вместо 70 ще му дадат 80% субсидия (както е по новата мярка). Той им е отказал, като с това ги е хвърлил в тъч. Всичко това става в хода на един телефонен разговор. ....
Не знам какво да мисля. Дали това е коренна промяна към по-добро в поведението на ДФЗ или пускат някаква уловка. ....

И на мен ми се обадиха по телефона и казаха да подам декларация, че искам 80%, дори колкото може по-бързо да им я пусна по факса. Аз обаче бързо бързо "кандисах" на 80% и им я изпратих. Скоро след това ми се обадиха да подписваме договор.

Така че явно не е уловка, а сигурно са се разработили здраво и е промяна към по-добро.
levis

въпрос

Мнениеот bozavino » 07.10.2010 18:02

аз съм собственик на земя.. с намираща се върху която една перка от парковете,имам остатък голям парцел и капитал в рамките на 200 000,имам ли възможжост да създам неще преспективно при тези обстоятелства,както и предполагам,че земята върху която ще поставям каквито и да е модули,ще се остойности като част от инвестицията ми или се лъжа.? Предварително благодаря.
bozavino

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ