Todorov написа:ЗДРАВЕЙТЕ Г-Н МАТЕЕВ
Отдавна съм в търсене на алтернативни източници за производство за енергия и така попаднах на вашия сайт. Намерих доста отговори за себе си в този форум!!
Имам следните въпроси относно слънчевите електроцентрали:
-има ли значение на каква надморска височина са монтирани панелите ( море, планина)?
-каква защита имат тези панели срещу природни бедствия като градушка например?
Благодаря предварително
petikir написа:здравейте г-н Матеев,
Искаме да Ви попитаме:
-можете ли да ни проектирате и организирате изграждането на една такава слънчева електроцентрала в Гърция?
-питаме Ви,тъй като имаме земя на един от островите тук в Гърция и сме в много начална фаза на проучване на пазара в тази страна,но засега отзивите са,че Гърция е може би една от най атрактивните пазари на възобновяема енергия и съотношението-цена/възвръщаемост е доста атрактивна,особено на островите(и цената за изкупуване е по висока).От 01/01/2007 се прие закон,при който държавата субсидира този бизнес(при нас тази сусидия е 50%,а макс. е 60%),също за централа до 20кв/ч не се изискват разрешителни и т.н. Но отново да кажа,че сме в много начална фаза на проучване...
Ivan Buzov написа:Здравейте,
Благодаря Ви, че има и такива като Вас - хора споделящи проблемите и достиженията в тази област.
От известно време проучвам темата и в момента с един приятел сме решили да направим една 5 kW инсталация за проба. Офертите варират около 50000 лв. с ДДС. Има достатъчно такива публикувани като примерни. 20000лв. от нас, 8000лв гранд, 22000лв. - лизинг.(ето и аз дадох някакви данни - актуални са).
Чудя се кои панели да използваме - монокристални, поликристални или аморфни? От гледна точка на производителност при нормални условия е ясно. Но при високите температури в нашия край през лятото (а то не е късо), изборът на аморфните не е ли най-добрия избор? Каква е разликата в намалението на производителността между различните типове? Като гледам темпа на изобретенията в тази област струва ли си инвестицията в по-скъпи панели или за фиксирани панели е по-добре да са аморфни?
Благодаря Ви предварително за Вашето мнение
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта