от Mateev » 25.03.2008 00:40
Става въпрос за lz1wvm, който казва, че самата електроника не е кой знае какво. А на тебе благодаря за допълненията. С тях става още по-ясно колко е сериозен проблема с разработката на едно изделие.
От една страна lz1wvm е прав, защото и аз самият едно време на репинг съм правил къде-къде по-сложни схеми за много по-кратко време. Но от друга страна не е прав, когато става въпрос за завършено изделие, разработено за масова употреба. Там даже и болтчетата на кутийката или типа на кабела и цветовете на жилата могат да станат сериозен проблем. Както е и при нас в момента. Все още не сме намерили подходящ четирижилен кабел с желаните цветове и сечения на жилата и с подходящата изолация (черна или сива, UV Resistant, Halogen free, от -30 до +100 градуса, негорима, да издържа поне 10 000 цикъла на огъване, поне 600V пробивно напрежение и т.н.).
Все още имаме и проблеми с "кучето". Въпреки употребата му, датчика пак се изхитрява да зависне. Може и да е бъг в програмата, но вече втори месец не можем да го открием. Даже вече съм склонен да си мисля, че е бъг в чипа. Засега сме решили проблема, като въобще не се опитваме да пипаме в регистрите на кучето. Оставяме го така, както си е по подразбиране. И то ни прекъсва от време на време. Даже и по време на движение. Но адаптирахме програмата към този факт и в момента всичко си работи много добре и няма зависвания.
Имаме и проблеми със самата кутийка. Не е много подходяща, но по-добра не намерихме в свободна продажба. И ако в момента вечерта тракера остане обърнат на запад, сутрин слънцето трябва да се издигне на 15-20 градуса, за да огрее вътре в кутийката и да инициира движение.
Имаме и проблеми с баланса на чувствителността на двата силициеви датчика. Трябва да се прави по софтуерен път персонално за всеки един датчик.
И т.н. и т.н.
Както казах в предишните постинги, ако трябва да опиша всичко, с което се сблъскахме, и което разрешихме, ще се получи "Война и мир" в три тома.